Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
26.7.2019. u 22:00
Prikaza: 2232

Piše: Husret Hasanović

Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?

root : Je li veći luksuz vjenčati se ili razvesti se?Ilustracija(Foto: roditelj,me)

Današnji čovjek je obično nezadovoljan s onim što ima, i uvijek traži nešto novo i drugo. Pa tako i braku, muž ili partner često traži drugu ženu ili partnericu, a isto tako i žena. Svatko sebi kaže, idem probati i to, jednom se živi.

IMA li netko da nije izgovorio riječi: 'Volim te najviše na svijetu, ti si mi sve, ti si moj život, za tebe bih umro, umrla' ... Velike su to riječi. Nismo niti svjesni takvih riječi. Ali izgovorene su u nekakvom zanosu ili ekstazi što se obično zove ljubav ili zaljubljenost. I traje to. Traje neko vrijeme. Kod nekih traje do kraja života. Ali takvi su rijetki. Koliko poznate takvih koji su i danas zaljubljeni kao onih prvih dana?

A bili svatovi, pozvali sve prijatelje, potrošilo se, pjevalo, plesalo, igralo. Kažu najsretniji dan u životu. Da bi nakon izvjesnog vremena proklinjali jedni druge. A iste osobe. Kako? Zašto? Svatko ima svoju stranu priče. Ali ljubavi nema više.

A onda iste te osobe izgovore riječi: 'Mrzim te, proklet, prokleta bila, bolje da sam upoznala životinju nego tebe...' Čekaj, zašto ne bismo i životinje upoznavali? Ponekad su bolje od ljudi.

Što se to desi da ista osoba koja se klela u ljubav, danas govori suprotne riječi. Čak dolazi i do fizičkog sukoba, a nerijetko i do ubojstava supružnika ili parova. A bili svatovi, pozvali sve prijatelje, potrošilo se, pjevalo, plesalo, igralo. Kažu najsretniji dan u životu. I mladencima i njihovim roditeljima. Da bi nakon izvjesnog vremena proklinjali jedni druge. A iste osobe. Kako? Zašto? Svatko ima svoj razlog. Svatko ima svoju stranu priče. Ali ljubavi nema više.

Sjetit ćemo se kako je prije samo desetak godina bilo i tradicionalnih brakova. Vjerskih brakova bilo je duplo više nego danas, nakon deset godina. Bilo je i razvoda. Ali manje. A da ne pričamo o koncu prošlog stoljeća, kada je razvod bio skoro nepoznanica. A danas je razvod postao pohvalan. Jer obično kažu - pa eto, probao sam ili probala i to.

I dolazimo do zaključka kako je institucija braka danas u najvećoj krizi. Moramo kazati, kako su ljudi danas sve više razmaženi i sebični, s jedne strane, a s druge strane više ne podnose patnju kako su nekad znali podnositi. Današnji je čovjek obično nezadovoljan onim što ima, i uvijek traži nešto novo i drugo. Pa tako i braku, muž ili partner često traži drugu ženu ili partnericu, a isto tako i žena. Svatko sebi kaže - idem probati i to, jednom se živi.

Također, danas često čujemo parove kako kažu - idemo probati živjeti zajedno, dok ide - ide, a ako ne ide, svatko svojim putem. Ili često čujemo izraze, među nama nema kemije.

Ulazimo li danas spremni u brak ili zajednicu, jesmo li svjesni svojih prava, ali još više bismo trebali biti svjesni svojih obveza. Da jesmo, ne bi bilo toliko razvoda. A o tome smo danas pisali i na našem portalu, koliko ima razvoda u našem gradu.

Nije isključeno da će uskoro doći vrijeme u kojem ćemo imati više razvoda nego sklopljenih brakova u tijeku jedne godine.

Vjenčanje i sklapanje braka nije skupo, koliko god koštalo, za to se uvijek ima. I lijepo je to. Nek' se ima za to. Ali kada dođe do rastave, tada su problemi. Skupo je za svakoga. Eh, da je onaj novac iz svatova sada, kako bi dobro došao.

I na kraju pitanje za razmišljanje - Je li veći luksuz vjenčanje ili, pak, razvod?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 7.11.2019. | 23:30

1

Stipe@ davno (prije četrdesetak godina) sam u islamskom časopisu "Zemzem" pročitao stav islamskih teologa o rastavi braka: "Od svih dozvoljenih stvari, Allahu je najmrža rastava braka." Što se tiče višeženstva, koliko je meni poznato, islamskih teolozi pretežito zauzimaju stav kako je to, ili bi trebao biti, socijalni institut zbrinjavanja udovica i djevojaka iz siromašnih obitelji. Slažem se kako svaki problem ili pitanje treba biti sagledamo iz više kutova i kako se ovdje moglo štošta o fenomenu braka i u islam u saznati od meritorne osobe : Autora članka.
igramala

igramala

Komentirano: 7.11.2019. | 20:10

2

Sebičnost i neodgovornost je zavladala. Jedino mi je zao djece...A opravdanja su svima malo žešća, teška filozofija i šabloni koji se proćitaju na internetu... Gdje je nesatalo lijepo vrijeme kad su se svi međusobno rokali, a familija ipak se čuvala... Danas nešt opališ sa strane i odmah problem. Odmah djeca osuđena na taxi službu.
Lhlh

Lhlh

Komentirano: 27.7.2019. | 14:03

3

Pa ti priči okolo https://net.hr/danas/svijet/brutalno-kaznila-nevjeru-suprugu-odrezala-muskost-i-bacila-u-wc-ostao-mu-je-1-cm-ako-ga-ja-ne-mogu-imati-nece-nijedna-druga/
Stipe

Stipe

Komentirano: 27.7.2019. | 13:48

4

Moram ja pitati Husreta dobronamjerno dok ga nisu počeli zlonamjernici.zajeb***ti. Volio bih od kompetentnog čovjeka čuti kako islam na našim područjima gleda na brak općenito, a posebno na brak s više žena? Ima li u islamu razvoda? Bude li Husret na narod djelovao više edukativno, možda će biti manje netrpeljivosti inerazumijevanja? Ova tema je bila idealna za jedan takav dodatak. Ja bih svakako volio znati kakva pravila vrijede među našim sugrađanima islamske vjeroispovjesti, a i primjeri iz svijeta iz drugih krajeva ne bi bili suvišni.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koliko će žena danas dobiti dva poklona?

Piše Husret Hasanović

Koliko će žena danas dobiti dva poklona?

14.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mir nije sve, ali sve je ništa bez mira

Piše Husret Hasanović

Mir nije sve, ali sve je ništa bez mira

7.2.2020. | 10:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Brutalna rasistička i kolonijalistička država Izrael"

Piše Husret Hasanović

"Brutalna rasistička i kolonijalistička država Izrael"

31.1.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad župan bije i DORH-u se gaće tresu

Piše Husret Hasanović

Kad župan bije i DORH-u se gaće tresu

24.1.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuči li i u Slavonskom Brodu jedan Filip Zavadlav?

Piše Husret Hasanović

Čuči li i u Slavonskom Brodu jedan Filip Zavadlav?

17.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uzalud vam trud pjevači

Piše Husret Hasanović

Uzalud vam trud pjevači

10.1.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gledajmo kako bismo saznali koga ćemo izgubiti ili dobiti

Piše Husret Hasanović

Gledajmo kako bismo saznali koga ćemo izgubiti ili dobiti

3.1.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Eh, da nam je prosinac svaki mjesec

Piše Husret Hasanović

Eh, da nam je prosinac svaki mjesec

27.12.2019. | 17:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Njemu je devet, a meni pedeset. I u vezi smo!

Piše Husret Hasanović

Njemu je devet, a meni pedeset. I u vezi smo!

13.12.2019. | 11:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

Piše Husret Hasanović

Hoće li novi kolodvor služiti za bijeg iz Slavonskog Broda?

29.11.2019. | 21:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

Piše Husret Hasanović

Štrajk učitelja je posljedica neukosti njihovih đaka

22.11.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

Piše Husret Hasanović

'Ovo nam je posljednjih 50 kuna, ne možemo to kupiti'

15.11.2019. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kultura djevojke koja se pati na štiklama

Piše Husret Hasanović

Kultura djevojke koja se pati na štiklama

8.11.2019. | 10:30