Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
15.5.2020. u 21:10
Prikaza: 2271

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

root : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?Ilustracija (fotografija nije izravno povezana s događajima opisanima u članku)(Foto: Reuters/Lisi Niesner)

I da budemo jasni, nitko nije protiv bilo kakve komemoracije žrtvama, posebno onim nedužnim, bez obzira od koga su ubijene. Za njih trebaju postojati komemoracije. Ali normalan čovjek mora biti protiv ideja fašizacije, kao i protiv svih ideja i ideologija koje su se pojavile u 20. stoljeću, i kao takve danas predstavljaju negaciju temelja današnje Europske unije.

Iako je središnja komemoracija žrtvama u austrijskom Bleiburgu u obliku  masovnog skupa, u kojem se održavala dosadašnjih godina otkazana, zbog pandemije, ipak će se održati manje komemoracije i tamo, ali u Zagrebi i Sarajevu. Pogotovo zbog komemoracije u Sarajevu u katedrali Srca Isusova, zbog čega je u Sarajevu održan i prosvjed. A u Zagrebu bit će održana komemoracija na groblju Mirogoj uz molitvu i dovu, te polaganje vijenaca u ime državnih izaslanstava.

Ako izuzmemo rijetke koji su došli na Bleiburg odajući pijetet prema žrtvama, ova „komemoracija" postaje žal za gubitkom u Drugom svjetskom ratu.

Sami činom održavanja, ali i preseljenja bliže, ni ove godine ne prolazi bez kontroverzi, političkih i ideoloških sukoba. Kao da smo jedva čekali da se manje priča o pandemiji, da vratimo stare teme, nama tako drage. Ustaše i partizani. Rat koji traje osamdesetak godina, i ne vidi mu se kraj.

Rijetko tko osporava da su partizanske snage kod Bleiburga počinile zločin, ali neki upozoravaju da je pod plaštom komemoracija u Bleiburgu svih proteklih godina, zapravo veličana Nezavisna Država Hrvatska (NDH) i ustaški režim, njegovi zločini su relativizirani, a povijest se revizionirala.

Moguće da ponetko zaluta u Bleiburg zbog pijeteta prema žrtvama. Ali većina onih koji budu tamo znaju da su se tamo prodavale majice, knjige koje slave ustaški pokret, da su se tamo pjevale ustaške pjesme, vrtili su se ražnjevi. A vrhunac folklora na Bleiburgu bio bi kada masa svjetine počne urlati „za dom spremni."

I što onda možemo zaključiti? Ako izuzmemo rijetke koji su došli odajući pijetet prema žrtvama, ova „komemoracija" postaje žal za gubitkom u Drugom svjetskom ratu.

I da budemo jasni, nitko nije protiv bilo kakve komemoracije žrtvama, posebno onim nedužnim, bez obzira od koga su ubijene. Za njih trebaju postojati komemoracije.  Ali normalan čovjek mora biti protiv ideja fašizacije, kao i protiv svih ideja i ideologija koje su se pojavile u 20. stoljeću, i kao takve danas predstavljaju negaciju temelja današnje Europske unije.

Vlada, Sabor, predsjednik ili predsjednica, često čujemo kako se ovakve ili onakve manifestacije, komemoracija održavaju upravo pod njihovim pokroviteljstvom.  Pa zašto recimo onda nisu i pokrovitelji obilježavanja godišnjice Bitke na Sutjesci, možda najveće bitka u okupiranom dijelu Europe u to vrijeme. I još ako znamo da je u toj bitci poginulo i nekoliko tisuća ljudi iz Dalmacije.

Da je Bleiburg izuzetno bitan za ovo društvo, pokazuje nam i naša nacionalna televizija. Pa nam tako pripremaju izdašan, pa skoro, cjelodnevni program, obilježavanja stradanja ustaške vojske i zavedenih civila na Bleiburgu. A što drugo nego se prikovati uz TV i prebaciti na omiljenu nam nacionalnu televiziju i gledati. Pa mi to skupo plaćamo, valjda onda trebamo i gledati. 

Pa zašto ne bi imali bar ikakav program i za obilježavanje Kozare, Neretve, Sutjeske? Ili hoće reći da tamo nisu stradali Hrvati? Ili su bili Hrvati, ali samo na drugoj, za njih pogrešnoj strani.

Zato se možemo pokloniti svakoj žrtvi, nebitno od koga je ubijena, u najvećoj tišini, uz molitvu i dovu, bez majica, knjiga, pjesama, ali i bez ražnjeva i alkohola. Ako se istinski hoćemo pokloniti. A ako žrtve koristimo kako bi pripremili teferič, kako bi veličali one koji su činili zločine, e tada i toj žrtvi je sigurno žao tko je i zašto došao na „komemoraciju."

A na Bleiburgu sigurno nisu samo žrtve bile, sigurno je bilo i zločinaca. Stoga, s pravom se pitamo: jesu li mise i dove za žrtve ili zločince, a u kojima će učestvovati i Katolička crkva i Islamska zajednica. 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li "udavače" iz Gradskog vijeća opet uzeti miraz?

Piše Husret Hasanović

Hoće li "udavače" iz Gradskog vijeća opet uzeti miraz?

18.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Balkanski primitivci najbolje se valjaju u balkanskom blatu

Piše: Husret Hasanović

Balkanski primitivci najbolje se valjaju u balkanskom blatu

11.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bjeliš - budući simbol uspjeha?

Piše Husret Hasanović

Bjeliš - budući simbol uspjeha?

4.6.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brođani nisu ni slijepi, ni gluhi

Piše Husret Hasanović

Brođani nisu ni slijepi, ni gluhi

28.5.2021. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raznolikost Dade i Mirka

Piše Husret Hasanović

Raznolikost Dade i Mirka

21.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Fenomen autobusa i na lokalnim izborima

Piše Husret Hasanović

Fenomen autobusa i na lokalnim izborima

14.5.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Majka, Mama, Mater, Majčica, Mamica!

Piše Husret Hasanović

Majka, Mama, Mater, Majčica, Mamica!

7.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kod nas na Prvi maj samo janjići plaćaju glavom

Piše Husret Hasanović

Kod nas na Prvi maj samo janjići plaćaju glavom

30.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vodi li nas religijska praksa do bolesti?

Piše Husret Hasanović

Vodi li nas religijska praksa do bolesti?

23.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neki ostanu praznih šaka i kad se za glavu uhvate

Piše Husret Hasanović

Neki ostanu praznih šaka i kad se za glavu uhvate

16.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ravnatelju, stidim se što sam čovjek!

Piše Husret Hasanović

Ravnatelju, stidim se što sam čovjek!

9.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrijedi li se uopće tucati ako nemaš drveno jaje?

Piše Husret Hasanović

Vrijedi li se uopće tucati ako nemaš drveno jaje?

2.4.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Martina:'Grad su ljudi.' Seve:'Vidjela sam grad bez ljudi.'

Piše Husret Hasanović

Martina:'Grad su ljudi.' Seve:'Vidjela sam grad bez ljudi.'

26.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad imaš tatu, svaki problem je smiješan

Piše Husret Hasanović

Kad imaš tatu, svaki problem je smiješan

19.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mladi iz Slavonskog Broda kao primjer (i) nekim političarima

Piše Husret Hasanović

Mladi iz Slavonskog Broda kao primjer (i) nekim političarima

12.3.2021. | 23:00