Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
4.10.2019. u 10:00
Prikaza: 3400

Piše Husret Hasanović

Učiteljeve riječi nekada su bile Zakon

root : Učiteljeve riječi nekada su bile ZakonIlustracija (fotografija nema izravne veze s događajem opisanim u članku)(Foto: internet/slo)

Nekad davno, legenda kaže, učitelji su imali podršku roditelja i općenito društva. Nekad davno, legenda kaže, učiteljski se poziv cijenio. U današnje vrijeme razmišljati o tome da učitelji imaju neki ugled u društvu, a bo'me i doktori i svećenici, ravno je znanstvenoj fantastici koja graniči s crnim humorom.

PRIRODNO je da svoj dan imaju ljudi i zanimanja koje poštujemo, čiji rad cijenimo i za koje mislimo da su za jednu zajednicu jako značajni. Pa tako i naši učitelji imaju svoj dan, Dan učitelja. A što ovo društvo i njegovi dosad birani predstavnici misle o važnosti naših učitelja, to je svakome kristalno jasno.

Za njih nikad nema. Nije bilo u devedesetima jer je bio rat, ni kasnije jer je bila obnova, ni poslije toga jer je bilo hitnijih i bitnijih stvari, a za njih nema niti sada, jer je kriza.

Možemo pitati neznance na cesti, žele li da im sin ili kći bude učitelj(ica), pa ćemo vidjeti što će nam reći svi do jednoga. Bilo što je bolje nego to. U škole idu samo zanesenjaci. Jer svi ti zanesenjaci koji rade u prosvjeti, gule pet godina na sveučilištima, da bi ostatak života proveli u smrtnom strahu od toga da će im pregorjeti bojler, da će dijete tražiti novac za školski izlet u Španjolsku, da će ih punica zamoliti da se do kraja godine odsele u neki drugi stan, ili da će morati pokopati mater.

Danas je taj visok, važan i častan poziv gotovo u potpunosti obezvrijeđen. Znamo da nekada, ne tako davno, nije bilo tako. Učitelj je bio netko tko je u očima podučavanih pobuđivao strahopoštovanje, a u očima zajednice pijetet i uvažavanje, nešto kao osoba od ugleda, čija pojava služi i kao vrsta osobitog, tihog unutarnjeg moralnog balansa.

Teško bi se moglo kazati da je bilo prije moguće da netko bude dobar učitelj, a da pri tome ne bude i dobra osoba. Zato i danas treba važiti pravilo da dobar učitelj može biti isključivo ako je i dobar čovjek. A danas rijetko gdje možemo čuti riječi hvale o učiteljima. Oni su ti koji ništa ne rade, oni su ti koji tri mjeseca imaju godišnji odmor, oni su ti koji stalno stupaju u štrajk, nikad zadovoljni plaćom...

Ali današnji učitelji bi pokrepali od gladi da ne obavljaju još stotine raznih dodatnih poslova izvan radnog vremena, uključujući i krečenja po kućama.

Učitelji tegle kući testove i zadaćnice u vrećicama iz Todorićeva vremena, jer pristojna torba košta skoro koliko njihova plaća. Oni nose najgore cipele, a jedina putovanja na koja su ikad išli su maturalci s učenicima. I još se društvo usuđuje biti nezadovoljno njima. 

Za njih nikad nema. Nije bilo u devedesetima jer je bio rat, ni kasnije jer je bila obnova, ni poslije toga jer je bilo hitnijih i bitnijih stvari, a za njih nema niti sada, jer je kriza.

Učitelj je taj koji obrazuje, odgaja, veže pertle, vodi u tolaet, briše sline. Učitelj je i psiholog, i trener, i prijatelj i roditelj. A ipak danas tako nepoštovan u društvu i obezvrijeđen.

Ali naša zemlja je izgleda odabrala put vlastitog samouništenja. Pa zašto se onda čuditi takvom odnosu prema učitelju. Kako drugačije tumačiti inertnost i ignoriranje sustavnog pražnjenja hrvatskih učionica koje iz godine u godinu gube učenike. Je li cilj da za nekoliko godina imamo jednog učitelja i jednog učenika u učionici.

U zadnjih pet godina naša zemlja je ostala bez 45 tisuća učenika iz srednjih i osnovnih škola. Srušit će, kažu tako demografi, i sustav i učitelje.

Nekad davno, legenda kaže, u seoskoj i građanskoj hijerarhiji, najcjenjeniji bili su liječnik, svećenik i učitelj. Nekad bilo, sada se spominjalo. Usmenom predajom. I u poznatim romanima, koji nisu bajke.

Nekad davno, legenda kaže, učitelji su imali podršku roditelja i općenito društva. Nekad davno, legenda kaže, učiteljski se poziv cijenio. U današnje vrijeme razmišljati o tome da učitelji imaju neki ugled u društvu, a bo'me i doktori i svećenici,  ravno je znanstvenoj fantastici koja graniči s crnim humorom.

Dragi učitelji, zavrijedili ste barem da Vam posvetim jednu moju kolumnu i da Vam čestitam Vaš dan, Dan Učitelja!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
sblivada

sblivada

Komentirano: 4.10.2019. | 16:47

1

Al se nadobri nabrzaka. Učitelji vrlo jednostavno mogu dići plaće za 20% pa i 30%. S obzirom koliko je stanovnika, a sa njima i učenika napustilo Lijepu našu, neka sukladno tome broju otpuste i nastavnike, a njihove plaće neka raspodjele onima koji ostaju. Također neka ukinu škole gdje ima 5-6 učenika po razredu. Naravno da od toga nema ništa. Jednom kada uđeš u sistem iz njega te ništa više ne može izbaciti. Da se razumijemo to mislim i za državne službenike, policiju, vojsku, županije, općine, gradska poglavarstva... Svi samo kukaju i cvile, ali državnu službu, posao ne napuštaju. Svako dobro svima!

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

Piše Husret Hasanović

Plenković je dobio što je htio. I to bez 'žetončića'.

31.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

Piše: Husret Hasanović

Gornja Vrba - svijetli primjer u Lijepoj našoj

24.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

Piše Husret Hasanović

Pametan uči na tuđim, a glup na vlastitim greškama

17.7.2020. | 15:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

Piše Husret Hasanović

Hoće li nas ulaznica od stotinu kuna sačuvati od zaraze?

10.7.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biti manjina zabavno je i profitabilno

Piše Husret Hasanović

Biti manjina zabavno je i profitabilno

3.7.2020. | 23:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

Piše: Husret Hasanović

Zašto se bojimo "Istočnih susjeda"?

26.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li Škoro i od Brođana danas dobiti srednji prst?

19.6.2020. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

Piše: Husret Hasanović

Bosanski Brod ima veći promet i od Dubrovnika

5.6.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

Piše: Husret Hasanović

Hoće li biti "jača" diploma iz Orašja ili Slavonskog Broda?

29.5.2020. | 17:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Raj za Brođane

Piše Husret Hasanović

Raj za Brođane

22.5.2020. | 0:06
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

Piše Husret Hasanović

Jesu li mise i dove za žrtve ili za zločince?

15.5.2020. | 21:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo normalno. Što je to?

Piše: Husret Hasanović

Novo normalno. Što je to?

8.5.2020. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

Piše Husret Hasanović

'Hvala ti, Bože, mogu i ja na misu'

1.5.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : A gdje je pljesak za učitelje?

Piše Husret Hasanović

A gdje je pljesak za učitelje?

24.4.2020. | 8:00