Kolumne : Besjeda petkom

Husret Hasanović

Kolumna

Besjeda petkom
Piše: Husret Hasanović
27.5.2022. u 20:00
Prikaza: 2231

Piše Husret Hasanović

Učitelju, odgajaš li ili samo obrazuješ?

root : Učitelju, odgajaš li ili samo obrazuješ?

Pogriješiti može svatko. Dogodi se. Priznati pogrešku ljudska je veličina. Ali za ljudsku veličinu ne postoji fakultet, a niti diploma.

SLAVONSKI Brod oslobođen je od fašizma i sličnih ideologija 21. travnja 1945. Istog datuma, samo sedamdeset i pet godina kasnije, u Slavonskom Brodu „pao" je i posljednji bastion mračnog totalitarizma, vodeći ustaški intelektualac Mile Budak, čija je ideologija u dubokoj suprotnosti s europskim vrijednostima.

Samo stotinjak metara dalje od mjesta pada „velikog književnika", njegov duh je otišao tamo kamo nikad nije smio - u školu. A još je manje smio doći u baš ovo vrijeme, vrijeme kada mladi čovjek koji se učenikom zove, slavi svoj prvi životni uspjeh - uspješno okončanje srednjoškolskog obrazovanja. Slučajno ili ne?

Skoro pa nikad ništa nije slučajno. Crne majice, beretke, maskirne hlače, pozdrav u učionici s desnom rukom u zraku - nisu slučajnost. Najblaže rečeno, pokušaj je to perfidnog i loše upakiranog umjetničkog dojma, u čemu čak nije pomogao ni duh koji je došao od „velikog književnika" stotinjak metara dalje. Kostimografkinja, stilistica, a na kraju i učiteljica, samo je htjela pokazati svoj „umjetnički izričaj", odnosno, svoju ideologiju koju živi i koju javno promovira na društvenim mrežama. Možda je to učinila u afektu i tugujući za „padom" posljednjeg „velikog književnika." Ili da mislimo da je to parodija i sloboda umjetničkog izražavanja?

Pogriješiti može svatko. Dogodi se. Priznati pogrešku ljudska je veličina. Ali za ljudsku veličinu ne postoji fakultet, a niti diploma.

Isto kao što nema ni diplome za strukovnog učitelja i vrlog govornika i kolege kostimografkinje, koji čak nevješto i nedominantno upućuje riječ novinarki - „Mrš!". Voljeli bi znati na kojem fakultetu je naučio tu riječ od tri slova, koga je odgojio da se na taj način obraća novinarki, a prije svega ženi... i to na svom radnom mjestu. U krugu ustanove koja (i) odgaja. Učitelju, zar ti ne odgajaš, nego samo obrazuješ?

Bi li itko volio da njegova kćer, supruga, sestra, doživi takvo što? Novinarka je samo radila svoj posao. Je li i ovo parodija ili sloboda izražavanja s okusom onog umjetničkog?

Zamislite, maturanti odjevene u džihadiste, ISIL-ovce, četnike,... s nekakvim porukama koje asociraju njihove ideologije. Bi li i to bilo prihvatljivo? I to bi bio umjetnički izričaj?

Djeca uopće nisu kriva. Ne poznaju svijet kostimografije, ideologije su im još strane. Još su nevini i neokaljani. I neka takvi ostanu cijeli život.

Nisu oni krivi što su s tim istim beretkama, crnim majicama  i maskirnim hlačama, navečer, nakon defilea, slušali Cecu i Lepu Brenu. A niti su kriva ona djeca koja su s petokrakama slušala Thompsona.

Sve je ovo samo posljedica nečega. Gdje je uzrok svemu ovome?

Pravi učitelj nije onaj koji je kostimograf, koji nameće svoju ideologiju. Pravi učitelj nije onaj kojemu je kočijaška riječ jača strana. A još jača je strana kada tu riječ izgovori jednoj ženi - novinarki.

Pravi učitelj nije onaj bezosjećajni prenositelj informacija, a još manje svoje ideologije.

Kakvo je to učenje koje ne sadrži odgojnu komponentu?

Često ćemo pitajući uspješne ljude, zašto se bave određenim poslom, saznali kako su imali učiteljicu ili učitelja koji su prije svega svojim odnosom prema tom učeniku ostavili traga u njemu, a zbog kojeg su oni zavoljeli taj predmet ili struku.

Svi znamo da je odgoj proces koji za cilj ima izgraditi pozitivne osobine kod osobe. Uz proces obrazovanja kojim se stječe određeno znanje, vještine, umijeća i navike, čovjek biva kompletiran.

Niti jedna osoba se nije rodila odgojena ili naučena. Obitelj, društvo, škola, vjerska zajednica - odgajaju ili ne odgajaju dijete, uče ga ili ne uče. Bez odgoja nema obrazovanja, a bez obrazovanja nema odgoja.

Danas imamo hiperprodukciju raznih diploma, naobrazbi, zvanja, savjetnika, agencija, ali kao da je u svim tim studijama izostao predmet pedagogija ili andragogija. Danas je cilj proizvesti osobu koja će mahati diplomom.

Kako ćemo imati odgoj kada imamo škole gdje učiteljice vrište na ravnatelje, gdje učitelj zajedno pije s učenikom ili učenica zajedno puši s učiteljicom.

Svakako ima i dobrih i učitelja i  ravnatelja. Njihov kvalitetan rad često ostane u sjeni raznoraznih kostimografa i rječitih strukovnih učitelja.

Nije tako davno bilo, ako bar pamtimo samo jedan razred predratne škole, kako smo se s poštovanjem odnosili prema svojim učiteljicama, učiteljima, uposlenicima škole, prema svojim prijateljima iz razreda.

Ako budemo nastojali vratiti pravu ulogu učitelju-odgajatelju postat ćemo opet onaj grad Slavonski Brod koji je bio i radnički i akademski. Ali je bio i sportski i kulturni.

Ako ostanemo ovakvi, ako se duh „velikog književnika" i male kostimografkinje bude i dalje nesmetano širio i ulazio u sve sfere društva, ostat ćemo tu gdje jesmo. Prčija i kasaba koja će puniti stupce negativnih vijesti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Loner

Loner

Komentirano: 30.5.2022. | 16:53

1

Socijalist - Tvoj nick već jasno govori tko si ti. Ti si gnojni jugokomunjarski čir na guzici čovječanstva. Jesi li se već vratio u Brod ili se još trijezniš u Kumrovcu?
Matoart

Matoart

Komentirano: 30.5.2022. | 8:28

2

SLAVONSKI Brod oslobođen je od fašizma i sličnih ideologija 21. travnja 1945. Istog datuma, samo sedamdeset i pet godina - dragi Husrete, držiš prodike i indoktriniraš pa je red da te netko ispravi. Na taj je datum jedna totalitarka zamijenjena drugom. Oslobođenje se dogodilo tek 45 godina kasnije. Ima li još islamskih odgojitelja kojima je komunizam oslobađajući? Nisu li ti isti govorili kako Boga pa onda ni A.... nema? Takvi su za tebe osloboditelji? Ako je tako, započni sljedeću kolumnu sa A.... nema!
Socijalist

Socijalist

Komentirano: 29.5.2022. | 14:21

3

Koji si ti komad govedine-Loner.
Loner

Loner

Komentirano: 29.5.2022. | 1:15

4

Opet neki vide ustaše tamo gdje ih nema. To su isti oni kojima je povijesni hrvatski grb s prvim bijelim poljem (kao npr. na krovu crkve sv. Marka u Zagrebu) također ustaški. Ja na ovim maturantima ne vidim nijedno ustaško obilježje. Ustaše nisu nosili maskirne hlače. Ustaše nisu nosili beretke. Mene izgled ovih maturanata asocira na hrvatske branitelje pripadnike legendarnog HOS-a, koji su na svim bojištima bili najhrabriji borci i koji nikada nisu bili osumnjičeni za ratni zločin u Domovinskom ratu. Mi trebamo biti sretni da u ovoj zemlji, koja se opet bezočno gura u neki novi jugoregion, postoje ovakvi mladi ljudi i nastavnici koji znaju što je bio HOS i kojima je stalo do hrvatskog suvereniteta. ZA NORIJADU SPREMNI! P.S. Baš prije par dana je bio dernek krezubih ispičutura u Kumrovcu s petokrakama pod kojima su počinjeni najgori zločini u Vukovaru, Škabrnji itd. i pod kojima su razarani mnogi gradovi i sela u Hrvatskoj i čija je vojska poubijala jedan cijeli razred djece u Slavonskom Brodu. Međutim, to našim novinarima izgleda ne smeta?! Ali smetaju im djeca odjevena slično herojima HOS-a?!
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 28.5.2022. | 18:55

5

Dobro sročeno Husrete. Glas zdravog razuma koji se nažalost slabo čuje usljed vike i arlaukanja nacionalista, neofašista i ostalih bedaka koji tuđe zločine osuđuju a svoje pravdaju i brane. Ovi ali ne i samo ovi tzv. učitelji danas djecu školuju kao zanatlije a odgajaju ih kao nacionaliste ali riba smrdi od glave pa ne možemo ni samo njih kriviti.
ZovemseCrvena

ZovemseCrvena

Komentirano: 27.5.2022. | 22:23

6

Predivno napisano. U potpunosti objašnjena uloga učitelja, on obrazuje, ali i odgaja. A da nema novinara, tolike bi nam afere ostale neotkrivene . Novinari su hrabri ljudi, a novinarka Sbplusa izvana krhka, a iznutra jaka. Mnogi od nas su suprotno od toga...

Broj komentara: 6

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lijepim ponašanjem poštujemo druge ljude

Piše Husret Hasanović

Lijepim ponašanjem poštujemo druge ljude

1.7.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nemoj se bojati života!

Piše Husret Hasanović

Nemoj se bojati života!

24.6.2022. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najbolji poklon za vaše dijete je odgoj

Piše Husret Hasanović

Najbolji poklon za vaše dijete je odgoj

17.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Licemjeri svih zemalja, ujedinite se!

Piše Husret Hasanović

Licemjeri svih zemalja, ujedinite se!

10.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Šutnja - mudrost ili kukavičluk?

Piše Husret Hasanović

Šutnja - mudrost ili kukavičluk?

3.6.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Loša publika želi loše novinare

Piše Husret Hasanović

Loša publika želi loše novinare

20.5.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ljubav jedne rijeke i jednoga grada

Piše Husret Hasanović

Ljubav jedne rijeke i jednoga grada

13.5.2022. | 20:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako su ujedinili različite kulture, pa i regije

Piše Husret Hasanović

Kako su ujedinili različite kulture, pa i regije

6.5.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sjekira i kuglica zadovoljstva - jedine uspomene iz Broda?

Piše Husret Hasanović

Sjekira i kuglica zadovoljstva - jedine uspomene iz Broda?

29.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto sadiš voćku kad plod dočekati nećeš?

Piše Husret Hasanović

Zašto sadiš voćku kad plod dočekati nećeš?

22.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li vjera folklor u kojeg se ponekad dobro uklapamo?

Piše Husret Hasanović

Je li vjera folklor u kojeg se ponekad dobro uklapamo?

15.4.2022. | 20:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odlučili su vratiti nam zdravlje i time - pokloniti sreću

Piše: Husret Hasanović

Odlučili su vratiti nam zdravlje i time - pokloniti sreću

8.4.2022. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su svjetionici pravog puta i spasa

Piše Husret Hasanović

Oni su svjetionici pravog puta i spasa

1.4.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Učitelj kod kojeg ne možeš kupiti diplomu

Piše: Husret Hasanović

Učitelj kod kojeg ne možeš kupiti diplomu

25.3.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje putujete?

Piše Husret Hasanović

Gdje putujete?

18.3.2022. | 20:00