Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
30.10.2018. u 0:01
Prikaza: 3673

Zagreb nas pljačka, a nema tko vrisnuti

Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

root : Brođani dobili 5.219, a Zagrepčani 12.762 kune

Kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

ONI koji kažu kao su kapitalizam i demokracija najbolje što je čovjek izmislio, uglavnom, sami su kapitalisti ili njihovi podanici, odnosno politički su i vjerski lideri ili njihovi glasnogovornici.

Oni, pak, koji kažu kako u kapitalizmu i demokraciji svi imaju iste šanse, besramno lažu jer upravo je obrnuto i upravo zbog toga oboje opstaje - i kapitalizam i pseudodemokracija.

Zahvaljujući 'tom i takvom' (kako bi kazao Franjo Tuđman) političkom sustavu, privilegirani Zagreb akumulirao je gospodarsku, prosvjetnu, kulturnu, sportsku i svaku drugu moć u Hrvatskoj. Dapače, bez odluke Zagreba, na primjer, Slavonski Brod ne može povlačiti novac iz fondova koje je izmislila Europska unija kako bi kontrolirala (ne)ravnomjeran razvoj kontinenta.

Što god bismo željeli tražiti od glavnog grada Beograda, pardon Brisela (hrv. Bruxelles), prvo moramo u Zagreb na 'carinjenje' zahtjeva ili tužbe. Naime, tek kad neefikasna metropolistička birokracija, kroz svoje duge prste, propusti predmet on može dalje u Europu.  

Nema tog projekta, plana, ideje… iz Slavonskog Broda koja smije biti 'poslana' u Brisel, a da na pošiljki ne piše 'via Zagreb'. U Zagrebu se raspoređuje 96 posto hrvatskog društvenog proizvoda i 100 posto sredstava iz fondova Europske unije.

Fotografija News portal SBplus.hr.

Mada narodna poslovica: "Tko med vrca prste liže" govori o ljudima koji bez dopuštenja vlasnika uzimaju mali dio njegove imovine, u slučaju upravljanja hrvatskim društvenim proizvodom, Zagreb je vlasnicima tog dobra dopustio lizati prste, a sam proizvod prigrabio je sebi. Iz zemlje i Europe.

Zahvaljujući službi za odnose s javnošću Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, bili smo u mogućnosti izraditi tablicu iz koje je vidljivo koja je hrvatska županija i koliko povukla sredstava iz EU fondova. U mogućnosti smo pokazati dio rezultata blagodati hrvatske pseudodemokracije u kojoj, jelte, svi imamo jednake šanse.

Mada bi svaka iole kršćanska, demokratska, pravna i socijalno osjetljiva država svojim politikama pokušala ispraviti četvrtstoljetni neravnomjeran razvoj zemlje uzrokovan nametnutim ratom, samovoljnom deindustrijalizacijom i perverznom privatizacijom društvenog vlasništva, na način da nerazvijenije i siromašnije krajeve pozitivno diskriminira, hrvatska metropola čini obrnuto - siromašnima uzima med te im tek prste dopušta lizati.

Navodno, u Zagrebu živi 802 338 hrvatskih građana dok Brodsko posavska županija - između ostalog i zbog toga što su u Zagrebu i 'Minkenu' šanse malo jednakije - ima tek 158 575 pučana. Iako je društveni proizvod Zagreba 16 puta veći od onog u Brodsko-posavskoj županiji, metropolisti se nimalo libili nisu iz EU fondova povući 2,5 puta više sredstava po glavi stanovnika u odnosu na jednu od najsiromašnijih hrvatskih županija.

Onima koji bi se propeli na zadnje noge i zarzali kako svi imamo iste šanse te da Zagreb nije kriv Brodsko-posavskoj županiji što je povukla tako malo sredstava iz EU fondova, treba reći - vratite nam neravnopravnost u kojoj Brodsko-posavska županija neće biti moneta za potkusurivanje nerazumno egoistične koalicije lokalnih i državnih političkih i vjerskih elita. Vratite društveni status zajednice kojeg ste nam ukrali centralizirajući svu pamet, sredstva i moć u metropolu kako biste izgradili etatističku aždaju goru od bečke i beogradske. Goru, jer je naša.

Vratite ljudima barem onoliko upravljačkih prava i sredstava od poreza i doprinosa koliko ih ima lokalna samouprava u Europi! Jeste li slijepi i glupi - ili slijepo i glupo gramzivi - kad ne vidite da vam aktualni sustav upravljanja zemljom nije blagoslovljen od naroda koji iz nje seli. Vjerojatno, većina ljudi misli - kada već moramo imati gazdu, neka barem bude pametan i moćan kako bi od drumskih razbojnika i sofisticiranih hajduka zaštitio nas i obitelji. Naime, zemlja koja svome narodu nije u stanju osigurati pravnu zaštitu, mir i stvaralački ambijent, nije država nego hajdučija.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.10.2018. | 14:50

1

ivomarkić - možda da nabrojiš par gradskih projekata koji su prošli i par onih koji nisu prošli da vidimo točno u čemu je problem i da vidimo kakve rezultate daju ti završeni? Može i županijski :)
Stipe

Stipe

Komentirano: 31.10.2018. | 14:48

2

ivomarkic - teško ti prolazi tvoja "pjesma". Da se ne razumiješ baš najbolje u EU projekte govori i ovo: " Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate." Ne CTR, već 90% projekata koje je financirala EU ne donose nikakve rezultate. Cilj tih projekata je da se potroše EU novci i to tako da većina tih novaca ode nazad na "truli" zapad: opreme i usluge iz EU koje naše tvrtke ne proizvode ili ne mogu pružiti. Pregledaj malo portfolio projekata i vidi što je od pojedinih ostalo živo! Projekti osposobljavanja žena i drugih za poduzetništvo su trajali dok je bilo love, a onda nisu nastavljeni, nego naprasno ugašeni. Doista, još nisam čuo za iole solidno pripremljen projekt (čak ipolupismeno), a da nije prošao.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 31.10.2018. | 14:28

3

Apologletika ,gdje izvadi to se ne spominje u kršu a i vidjelici je strani pojam
livada

livada

Komentirano: 31.10.2018. | 14:22

4

Ja bih volio vidjeti popis tih projekata iz Broda koje je "zakočio Zagreb". Dakle, one koji su zadovoljili sve procese i procedure, ali ih je neki birokrat u ZG-u usporio, stopirao, na bilo koji način unazadio...
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 31.10.2018. | 13:12

5

B_Stipić@ . .EU odobrava ili predviđa, svejedno je, na svojim instancama određenu sumu novca za projekte u nekoj lokalnoj zajednici. Dakako ti projekti moraju biti kompatibilni sa sveukupnom strategijom EU. Lokalne zajednice, za koje je predviđen novac pripremaju projekte koji se mogu uklopiti u odobrenu sumu novca. Svi projekti idu na ocjenu u EU koja ih prihvaća ili ne. Dakle, sredstva mogu biti potrošena ili ne kao i novac koji može biti odobren ili ne. Na kraju sve ide preko vlade i ministrice Žalac...no, ona je samo lutka na koncu. Netko s više razine, koristeći političku moć, ubrzava proceduru ili je uspori. Ako si HDZ sve ide puno lakše, u protivnom imat ćeš problema...Na kraju, pojam apologetika nije primjerena tebi kao Hrvatu čistuncu, zašto me napadaš da nešto i nekoga branim, dok i ti činiš isto...? Nemoj biti picajzla i tražiti nešto nekome kako bi ga provocirao...Pošto si komentirao moj komentar znak je da si shvatio što je pjesnik htio reći. Djelom si u pravu, ali, brate, dosadan si s primjedbama koje ničemu ne vode.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 31.10.2018. | 9:24

6

Jelić objašnjava: "1. Broj i vrijednost odobrenih projekata prvenstveno ovisi o broju i kvaliteti poslanih projekata na natječaje za sufinanciranje iz EU sredstava." . . Kako znamo Brod je svojevremeno imao najviše prijavljenih projekata, pohvaljeni su od ministrice Žalac, ali netko izgleda iz više politike "vrednuje" projekte tako da jednima traži dlaku u jajetu, a drugima daje zeleno svijetlo. Bilo bi dobro da gospodin Jelić navede projekte koji nisu bili kvalitetni, ne samo u Brodu, već i šire..neka nas pouči. Ako je veliki stručnjak. neka iskaže svoje domoljublje i lokalpatriotizam.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

7

Stipiću@ EU odobri sumu love za jednu lokalnu zajednicu, ona uradi i preda projekt, EU odobri, ali Zagreb "šteka" ili dodjeljuje onima koji su podobni, preskače redoslijed, tako da jedni stalno čekaju milost centrale,a drugi imaju ispašu. Zašto? Pa pripadaju HDZ-ovoj provincijenciji. Pogledaj malo, proguglaj, pa ćeš vidjeti da lovu dobiva 8 (gdje vlada HDZ) od 10 gradova. Onaj ostatak, od 2 grada, u koaliciji je s HDZ-om. Što se tiče vlastitih sredstava grad ima u proračunu predviđena sredstva za svoj dio učešća u EU projektima. Slavica Lemaić, iako joj je objašnjeno sedam puta, a sada se i ti javljaš, još niste to shvatili. Nisi komentirao video, link je naveden u prilogu prije! Taj čovjek je izgubio izbore u Brodu i cilj mu je, praviti se da voli Brod, a koristi svaku priliku udariti mu kajlu. Prepotencija na djelu! Ta njegova rabota bi mu se mogla obiti o glavu. Propast će i kao političar ali i menadžer. Nabroji projekte koje je radio CTR, a da projekti daju rezultate. Škola koju hvale svi (Prskalo joj bio na čelu), ima godišnje prihode od 700 kuna po učeniku... To može imati čak i onaj koji nema završenu nikakvu školu...Znaš li koliko je Brod dobio sredstava od odobrenih 33.000.000 eura? Dobro, to nije predviđeno samo za Brod. U tu sumu su priključene i općine koje gravitiraju Brodu. Brodu su prikrpeljili općine iako su one zasebne cjeline. Bilo bi logičnije da su one pod nadzorom županije. Nakon što općine ne naprave projekte ispast će da su brođani krivi što nema ostvarenih projekata...
Petar Bašić

Petar Bašić

Komentirano: 31.10.2018. | 9:09

8

Ovo baš i nije istina (interpretacija naime). Zagreb i jest skoro četvrtina Hrvatske, a kad se zbroji da svi nacionalni projekti se vode pod Zagreb (jer su ministarstva tamo) zapravo je broj i iznos projekata proprocionalan. Drugo što nije točno je da se "sve šalje u Bruxelles via Zagreb"...More natječaja prijavljuje se direktno kroz korisničke sustave i jedina uloga "Zagreba" je da papirnato kroz provedbena tijela kontrolira te projekte (šalje ih recenzentima, odobrene projekte potpisuje, kontrolira dokumentaciju). Tu je usko grlo jer u sustavu radi premalo ljudi a i oni koji rade uglavnom odlaze nakon godinu dvije zbog premalih plaća... Međutim, to vrijedi i za projekte iz Zagreba i za projekte iz Pričca, i ne radi se "o dobroj volji Zagreba hoće li nam dopustiti da nešto prijavimo EU ili ne"
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.10.2018. | 18:19

9

Ispada da je Bandić dva i pol puta sposobniji od ...... ma ne može to biti. Bit će zabunio sam se.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 30.10.2018. | 17:28

10

Vjerodostojni Jelić...bilo mu je grozno kada je morao priznati da je Brod imao najviše projekata...Pogledati video: https://youtu.be/Fn9WorE4qco Štoviše, odmah je rekao kako će se u Zagrebu odlučiti koje će projekte prihvatiti. jer tamo se o svemu odlučuje...ITU mehanizam je trebao krenuti 2014. i trajati do 2020. Još 2017. ministrica Gabrijela Žalac je na jednom sastanku s predstavnicima gradova rekla da je za kašnjenje u svemu tome krivo ministarstvo, koje je kao trebalo izraditi strategiju, ali...gradovi nisu skoro ništa učinili po pripremi projekata. Čuo sam iz povjerljivih izvora da je na tom istom sastanku grad Slavonski Brod dobio sve pohvale za pripremljene projekate i za hodogram. Osijek, s Vrkićem na čelu, iako ima 9 djelatnika za pitanja europskih integracija, nije u tom trenutku imao ništa. brod ima tek troje djelatnika, a imali su najbolje projekte. Kažu, Hrvatska je u laži još od barake, kada je osnivan HDZ. Prevarili su Veselicu, a sada još uvijek varaju i vas. Hrvatska se srozala na dno dna, zahvaljujući raznim političarima koji glume domoljube i vjerodostojne...
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.10.2018. | 12:41

11

jelića za gradonačelnika :)
Taubek

Taubek

Komentirano: 30.10.2018. | 9:07

12

Evo @jelic to lijepo objasnio. Koliko prijavljenih prijekata toliko love. Da li zaostajemo u tim stvarima i da li moze bolje to je za raspravu
draganjelic

draganjelic

Komentirano: 30.10.2018. | 8:21

13

Ovom članku treba dodati nekoliko činjenica koje autor nije spomenuo: 1. Broj i vrijednost odobrenih projekata prvenstveno ovisi o broju i kvaliteti poslanih projekata na natječaje za sufinanciranje iz EU sredstava. Nitko u "Zagrebu" ne može odobriti više od onoga što je poslano. 2. U zadnjih 2 - 2,5 godine skoro svi prijavljeni projekti (koji su zadovoljili kvalitetom) s područja BPŽ su odobreni i potpisani su ugovori o sufinanciranju (Muzej Tambure, navodnjavanje u Orubici, Kraći put do zdravlja, niz energetskih obnova škola i vrtića, Zagrebačka ulica, Inkubator u Novoj Gradiški, niz poduzetničkih i poljoprivrednih projekata...) 3. Kroz ITU mehanizam (gdje grad Slavonski Brod ima preko 30 mil EUR-a na raspolaganju i do sada 2 odobrena projekta) i Razvojni sporazum Slavonije Baranje i Srijema dio sredstava je decentraliziran. 4. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU je također prije 2 godine donijelo odluku da projekti s područja nerazvijenih županija u startu imaju do 20% više bodova od onih s područja razvijenih županija tako da ti projekti imaju prednost kod financiranja (npr. u Programu ruralnog razvoja skoro ni jedan vrtić iz Istre nije dobio sredstva jer nisu imali prednost od 20% bodova) 5. U ovoj tablici su statistički zbrojeni svi projekti tako da npr. svi projekti koje provode ministarstva ili agencije se zbrajaju pod grad Zagreb, a veliki projekti se zbrajaju pod županiju gdje je lokacija (npr. Pelješki most pod Dubrovačko neretvansku županiju). Stoga, naslov a i dio teksta uopće ne oslikava stanje u povlačenju EU sredstava na području RH.
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.10.2018. | 8:15

14

https://www.youtube.com/watch?v=BT_4TP_LLVE
Stipe

Stipe

Komentirano: 30.10.2018. | 8:13

15

" Vratite društveni status zajednice kojeg ste nam ukrali centralizirajući svu pamet, sredstva i moć u metropolu .::" - a kad smo to imali?

Broj komentara: 15

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

Agresivnost koja šteti i stranci

Forma djelovanja je zrcalo političkog sadržaja

28.7.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

Kopernikanski obrat

Državno odvjetništvo traži zaštitu Jerka Zovka

30.6.2021. | 14:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

22.6.2021. | 16:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

Piše: Jerko Zovak

Od kolektivnog idealizma do individualnog egoizma

10.6.2021. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U uspjehu se ne uzvisi'

Piše: Jerko Zovak

'U uspjehu se ne uzvisi'

30.5.2021. | 23:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

Za Jelića il' Dusparu? pitanje je sad

Za estradno uglađenu formu, il' brutalno istinit sadržaj?

28.5.2021. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roktanje je svojstveno svinjama

Medijsko smeće

Roktanje je svojstveno svinjama

14.5.2021. | 11:45