Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
5.9.2018. u 0:01
Prikaza: 1952

Besprijekorna procedura

Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

root : Davor Bernardić eliminirao 'četveročlanu bandu'

Više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.

ČETVEROČLANA BANDA zvana je grupa kineskih političara, utjecajnih tijekom tzv. kulturne revolucije koja je provođena od 1966. do 1976. godine. Nakon smrti Mao Ce-tunga prije 42 godine (9. rujna 1976.) osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne. U toj grupi bili su Jiang Qing (Maova supruga), Wang Hongwen, Yao Wenyuan i Zhang Chunqiao. Od 1969. zauzeli su ključne položaje u Politbirou i Centralnom komitetu Komunističke partije Kine te u ime Mao Ce-tunga vodili borbu protiv "buržoaskih skretanja" i čistke umjerenijih političara. Njihovu radikalizmu politički se suprotstavljao Teng Hsiao-ping, kineski reformator poznat po načinu kako je, u opasnim vremenima ortodoksne komunističke ideologije, formulirao temeljno pravilo za prosudbu institucija: "Nije važno koje je boje mačka ako uspješno lovi miševe". Posljedično toj premisi, Kina je danas respekta vrijedna sila u svakom pogledu.

Vođe HDZ-a imaju mentalni sklop autokrata

Ako Bernardić bude nastavio ponašati se kao politički adolescent, u tome bi mogli i uspjeti. Ovi nasrtljiv egopučisti ili neki drugi partijski egoisti, sasvim je svejedno jer je to za stranku - katastrofa.

"Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u. Ja kao predsjednik stranke i ostali članovi užeg Predsjedništva, nećemo dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva 'događanja naroda"'. rekao je Andrej Plenković 30. kolovoza 2018. nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a.

Pet dana kasnije, Visoki časni sud te stranke, na svojoj 8. sjednici održanoj 3. rujna, jednoglasno je donio "Odluku o izricanju stegovne mjere bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a Darka Milinovića iz razloga navedenih u Odluci Predsjedništva HDZ-a o pokretanju stegovnog postupka".

Istina jeste da nije moguće uspoređivati ondašnje metode discipliniranja komunista u Komunističkoj partiji Kine s aktualnim discipliniranjem bivših komunista u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali isto tako se mora priznati kako im je učinkovitost, bezmalo, ista. Očito, i Plenković misli kako "nije važno koje je boje mačka", važno je da sluša njegove zapovjedi. Tko ne sluša ide van, a tko sluša ide unutra, neovisno o tome zove li se Sauha ili Milinović.

SDP nije ni KPK ni HDZ

U subotu 14. srpnja, nakon dvanaestosatne rasprave o prvoj točki dnevnog reda sjednice Glavnog odbora - o stanju u stranci - predsjednik SDP-a Davor Bernardić predložio je, a Glavni odbor s 56 glasova 'za, četiri 'protiv' i jednim 'suzdržanim' izrekao stegovnu mjeru "privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine" za potpredsjednika stranke SDP-a Peđu Grbina i članove Predsjedništva Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Ustvari, to znači da više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i s čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama, na koje su izabrani u lipnju.

Što se tiče članskih prava koja uključuju mogućnost da biraju i budu birani, ovlast za njihovo oduzimanje prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo stranke. U slučaju da ostanu i bez članskih prava, to bi de facto značilo da ne bi bili kandidati stranke na izborima bilo koje razine, pisali su svi mediji onomad.

Mada je za utorak, 4. rujna 2018., sjednica Statutarne komisije SDP-a zakazana za 18, pomaknuta je na 19 sati, zbog čega je najglasniji klizač, Peđa Grbin, u intermecu rekao kako smatra da bi bila katastrofa kad se sjednica Komisije ne bi održala. Dapače, ustvrdio je kako će odluka tog stranačkog tijela o sudbini njih četvorice biti "najbitnija odluka koju će SDP donijeti" u mandatu ovog vodstva te dodao: "Ako za tu sjednicu ne možeš skupiti kvorum, onda to govori o razini nefunkcioniranja do koje je Davor Bernardić doveo SDP".

Rado bi bili 'Kalif poslije Kalifa' mada je 'Bero' još uvijek živ

Na žalost brbljavog, ponekad pijanog, prepotentnog i thompsoidnog Grbina, Statutarna komisija se sastala te, nakon trosatnog demokratskog i Statutom propisanog načina rada, odlučivala o žalbama četvorice suspendiranih članova te "potvrdila odluke Glavnog odbora", po završetku sjednice priopćili su iz SDP-a.

Istina jeste da nije moguće uspoređivati Plenkovićevu i Bernardićevu osobnost niti njihov operativno politički liderski gard. Ponavljao bi često pokojni Ivica Račan: "Stil je sam čovjek". Istina jeste da Grbin Hajdaša Dončića, Zmajlovića i Babić nisu "četveročlana banda", nego tek egopučisti koji bi rado 'Kalif poslije Kalifa' bili mada je 'Bero' još uvijek živ, a oni nemaju snage 'ubiti ga'.

Najbolje je to potvrdio Hajdaš Dončićev namjesnik za krapinsko-zagorskog župana i novokomponirani glasnogovornik SDP-ovaca do daljnjeg, Željko Kolar. Nakon što je najavio kako će na sjednici Statutarne komisije iznijeti stavove 96-ero kolegica i kolega koji su ljetos, u famoznom pismu, zahtijevali neka Davor Bernardić odstupi s čela stranke, labuđi pijevno je poentirao: "I nije riječ samo o nas 96, danas nas je vjerojatno 9.996, a možda će nas sutra biti i 20 tisuća".

Jebeš stranku u kojoj 'mi' nismo na njezinu vrhu

Mada nema riječi o tome da bi postupali kao najvjerniji sljedbenici kineske četveročlane bande, jer je za to potrebno biti ideološki vrlo čvrst, niti se može govoriti kako Peđa Grbin plagira Darka Milinovića, jer zasad nije najavio 'autobusnu demokraciju',  sasvim je sigurno da su svima njima ciljevi bili isti: destabilizirati aktualno vodstvo stranke kako bi na njezino čelo bili instalirani 'naši ljudi', neovisno o vrsti i obujmu žrtve potrebne za ostvarenje cilja.

Na žalost SDP-a, međutim, Davor Bernardić nije moćan filozof i ratnik kakav je bio Teng Hsiao-ping, niti je dovoljno hladan polit-birokrat autokratskih performansi kakav jeste Andrej Plenković. Budući da prije dvije godine iz stranke nije izbacio ondašnju "četvero članu bandu", ona se umnožila do njih "96" čija će "većina" u petak sastati se u općini Kamanje, kako bi  "neformalno družili se i razgovarali o eventualnim budućim potezima". Dakle, kako bi, izvaninstitucionalno nastavili podrivati SDP, tjerati ga neka se bavi sam sobom, sve dok aktualnog 'Kalifa' ne maknu s čela stranke.

Ako se Bernardić bude ponašao kao politički adolescent, u tome bi mogli i uspjeti. Ovi nasrtljivci ili neki drugi partijski egoisti, za stranku je sasvim svejedno jer i najmanja tolerantnost prema egopučistima i inim egoistima, za stranku je ubitačna.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.