Kolumne : Manjinaš

JZ/SBplus

Kolumna

Manjinaš
Piše: JZ/SBplus
22.6.2021. u 16:45
Prikaza: 2269

(Pre)obraćenik Stribor Valenta

Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?

root : Devalvira li on antifašizam i hrvatsku socijaldemokraciju?Stribor Valenta, na neobičnu mjestu, obično odjeven(Foto: S.V./FB)

Unatoč činjenici da zlobnici tvrde kako je Valenti svaki dan neradni - jer je brodski sinonim za ukruha (hrv. uhljeba) - njegov čin treba pozdraviti, neovisno o tome u kojoj mjeri je on bio iskreno 'klanjanje' slavljenicima, a u kojoj mjeri osobni politički marketing.

SLAVONSKI BROD - „Kao i uvijek, jutros sam se poklonio partizanskim borcima i zvijezdi petokrakoj pod kojom je pobijeđeno najveće zlo naše planete. Moji su pobijedili '45. Stranku ne moraš imati, uvjerenja moraš. Bez obzira na to kakav auto vozio".

Danas se slavi hrvatski antifašizam - kao hrvatsko dobro, nasuprot hrvatskom fašizmu - kao hrvatskom zlu.

S tom kratkom ideološki svrstavajućom i polemički reagirajućom porukom, objavljenom na njegovu 'fejsu', donedavni lider slavonskobrodskih socijaldemokrata, Stribor Valenta, obratio se onima koji prate njegove misli i djela.

(Pre)obratio se s ciljem da prijateljima, i onima koji to više nisu, pošalje poruku kako on jest politički marginaliziran, ali je još tu - kao štovatelj utemeljitelja civilizacijskih stečevina (i) u Hrvatskoj. Kao sljedbenik antifašističkih 'zasada' na ovim prostorima. Kao vojnik univerzalnog dobra u borbi protiv univerzalnog zla… Dakle, kao netko tko je učinio pažnje vrijednu gestu.

I zaista, povodom njegova „naklona partizanskim borcima i zvijezdi petokrakoj pod kojom je pobijeđeno najveće zlo naše planete", danas, Valenta zaslužuje pažnju. Naime, on je jedini slavonskobrodski komunalni političar koji je tu demonstraciju učinio 22. lipnja, na sam Dan antifašističke borbe, a ne, zajedno s ostalima, 21. na radni dan uoči praznika.

Praksa naših političara da vijence polažu i svijeće pale radnim danom uoči nekog od „dana ponosa i slave" - unatoč činjenici da je neradni dan proglašen isključivo zbog toga da bi bio primjereno obilježen - čista je blasfemija jer niti jedan praznik nije u funkciji štovatelja, nego slavljenika.

U kojoj mjeri je ta njihova navada neprimjerena vidljivo je iz činjenice da lani, dakle 2020. godine, slavonskobrodska nomenklatura i državna Crkva nisu hinili kako slave Dan antifašističke borbe 21. lipnja - jer je to bila nedjelja - nego su ga, kurtoazno, obilježili  22., jer je bio ponedjeljak. Plaćen radni dan.

Unatoč činjenici da zlobnici tvrde kako je Valenti svaki dan neradni - jer je brodski sinonim za ukruha (hrv. uhljeba) - njegov čin treba pozdraviti, neovisno o tome u kojoj mjeri je on bio iskreno 'klanjanje' slavljenicima, a u kojoj mjeri osobni politički marketing.

U svakom slučaju, Valentino današnje klanjanje legitimnije je i društvu korisnije od klanjanja fašistima koje javno ne osuđuju oni koji su jučer demonstrativno izbjegli nakloniti se antifašistima i zvijezdi petokraki - simbolu najvećeg broja boraca antifašista u Drugom svjetskom ratu.

U kontekstu današnje proslave, nikakvog učinka nema činjenica da je pod istim simbolom (američkom plavom i ruskom crvenom) petokrakom učinjeno bezbroj individualnih i kolektivnih zala.

Danas se slavi hrvatski antifašizam - kao hrvatsko dobro, nasuprot hrvatskom fašizmu - kao hrvatskom zlu.

Danas se slave hrvatski partizani kao borci protiv njemačkih nacista i talijanskih fašista te njihovih slugu ustaša i četnika.

Danas se ne komemoriraju nevine hrvatske žrtve s Bleiburga i Ovčare, koje su pobili zli nositelji crvene zvijezde petokrake.

Danas se slavi univerzalno dobro naspram univerzalnog zla.

To što je Stribor Valenta - kontroverzni kreator komunalnih kriza - jedini danas slavio Dan antifašističke borbe ne znači da je time devalvirana njezina vrijednost. Dapače, samo je potvrđena bezvrijednost deklarativnog antifašizma slavonskobrodske političke klase jer je, u ovom slučaju, čak ispod civilizacijske razine Stribora Valente.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Crvena_marama

Crvena_marama

Komentirano: 22.6.2021. | 20:12

1

Žvaljoviću,pardon zuvanovicu ti ovako "lijepo okoti tu osobu" a on tolerantan i ne obrisa ti komentar,barem jos noje. Nesta tu ne štima.
zuvanovic

zuvanovic

Komentirano: 22.6.2021. | 19:53

2

Komunistički autor kolumne-pamfleta i vlasnik neokomunističkog uhljebnog portala JZovak , kao moralna komunistička ološ, po običaju besramno laže i manipulira žrtvama i zlom totalitarnih režima, braneći zloglasni titoizam. Nisu u jugokomunističkoj borbi i vladavini bili individualni i sporadični mali zločini (nikada kažnjeni a poimenačne žrtve sakrivane i neistražene do danas). To su su bile planske i sustavne genocidne likvidacije svih koji nisu podržavali jugokomunistički državu, u zvjerskoj jugokomunističkoj borbi za vlast , zločini jedinsteni i u komunističkom totalitarističkom svijetu. Oko 1700 masovnih poslijeratnih grobnica s najstrašnijim načinima likvidacija ljudi-vojnika, žena, djece, masovna namještena suđenja po političkim zakonima komunističkog klasnog nacizma. Bio je to genocid, kulturocid, ekonomicid i memoricid nad hrvatskim narodom koji još traje.
Juro

Juro

Komentirano: 22.6.2021. | 18:49

3

Antifašizam - boljlševički, jer je na demokratskom Zapadu taj pojam nepoznat, kao univerzalno dobro!? Možemo se samo nasmijati. U stvarnosti boljševička revolucija i gola borba za vlast. Rezultat: osim više nevinih žrtava nego za vrijeme fašizma - tu je bio i nedemokratski totalitarni režim, gaženje ljudskih prava i oduzimanje privatne imovine, sve što ga razlikuje od civiliziranog i demokratskog svijeta. Dakle, potpuno šizofrena situacija - naši političari kažu nam da bismo danas trebali slaviti nešto protiv čega smo morali demonstrirati već 1971., te se boriti 1991.g. Nisu to bili samo "zli nosioci crvene zvijezde", to je bila sustavna stvar, stvar koja je na sreću propala 1991. - 1995. godine. Propala je ideologija, propala je Jugoslavija (Hrvatska je u komunizmu postojala samo simbolički, taktički i zamišljena je da traje privremeno do stvaranja "jugoslavenske nacije i jezika". Ovo slavljenje takvog antifašizma i njegovih vrijednosti na taj način može predstavljati samo žal i poziv za obnovom prošlog sustava, a to je nakaradno sa demokratske perspektive.
Stipe

Stipe

Komentirano: 22.6.2021. | 16:41

4

Naši političari najbolje i najviše profitiraju na kostima. Stoga toliko troše na vijence. Hoće li se pojaviti neki koji misli na danas, kad već ne misle na sutra? Samo da nam ne servitra buduće luke i pristaniišta. Kad već sanjaju o sutra, bar su mogli pustiti mašti an volju pa sanjati aerodrome ili kozmodrome u Brodu. Imaju više smisla od kojekakvih pristaništa za većinom neplovnu Savu u našem kraju.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

Autoritet mu veći od ambicija

Staložen čovjek unio mir u redove HDZ-a

6.10.2021. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

Peđa moze ono sto Bero mogao nije

Unutarstranački rat do nestanka jednih, drugih ili SDP-a

2.10.2021. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

Ovo još nismo doživjeli niti vidjeli

Kad se neozbiljan novinar ozbiljnim svinjarijama bavi

30.9.2021. | 9:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

Birokracija je virtualan svijet

Nepotreban ugovor potpisali nepotrebni službenici

19.9.2021. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

Tako to čine 'maštoviti'

Javnim novcem financira svoju karijeru, ili standard građana

16.9.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

Nova skupa infrastruktura

Takvo što austro-ugarski nadcestar ne bi dopustio

13.9.2021. | 9:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

PIŠE: JERKO ZOVAK

Kurva nije politika nego oni koji je takvom čine

4.9.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

Nakon pisanja SBplus-a

Sudac Pavelić je novom odlukom oštetio Slavicu Lemaić

5.8.2021. | 0:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

Poznata je sprega politike i pravosuđa

U kakvom su odnosu sudac Pavelić i vijećnica Lemaić?

3.8.2021. | 20:00