Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
1.5.2021. u 21:00
Prikaza: 3870

Povodom izborne promidžbe (hrv.kampanje)

Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

root : Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

Njegovu beskompromisnu borbu protiv ratnih i poratnih profitera - koji su imali ambicija oteti dio gradske imovine i upravljati Gradom - godinama javno omalovažava i sputava ovdašnji politički i pravosudni šljam.

NAKON što pojedu besplatan prvomajski grah, ili tu navadu samoupravne radničke klase  oćeife putem dalekovidnice (hrv. televizije), Hrvatice i Hrvati će, sa ovdje zeru manje vrijednim manjinama, tijekom prve polovice svibnja 2021. godine gospodnje (i) u Slavonskom Brodu svakodnevno oko sebe gledati lica i poruke onih koji bi 'med vrcali i prste lizali', odnosno, lokalnom samoupravom se bavili.

Svugdje u svijetu pa i u nas tijekom (ne)demokratskih izbora, gramzivost svojstvena etabliranim kriminalcima svih fela, a posebno onima koji su svoj društveni status stekli ratnim profiterstvom najodvratnije vrste, udružena s vlastohlepljem karakterističnim za nikogoviće bez skrupula - u cilju osvajanja svog dijela piramide moći - nikad nisu prezali od gaženja društvenih normi kako bi se dočepali cilja pa neće ni tijekom predstojećih lokalnih izbora.

Zbog kroničnog deficita ideja, programa i karijernih referenci te suficita osobnih ambicija, pretendenti na radno mjesto slavonskobrodskog gradonačelnika, uglavnom, neće afirmirati svoje politike, nego tek reagirati na one koje zadnjih 16 godina provodi doktor Mirko Duspara. Pritom, oni najglasniji i najambiciozniji, umjesto razumnih programskih alternativa nudit će paušalnu kriminalizaciju protkanu nerazumnom mržnjom. Uglavnom, kritizirat će projekte i klevetati ljude kojima se Duspara ponosi. I to neće činiti zbog toga što Dusparu drže lošim, nego zbog toga što sebe željkuju na njegovoj funkciji.

Čitatelje koji bi posegnuli za dosjetkom 'pametan se stidi onoga čime se budala ponosi', podsjećam kako će isključivo birači prosuđivati o tome tko je 'nevin u ludnici'. Neće to činiti ni Duspara, ni njegovi kritičari, niti medijski pseudoanalitičari. Unatoč svim predizbornim smicalicama i mamcima koje im nude amaterski trbuhozborci kriminalnih kapitalista i profesionalni glasnogovornici političara svih fela, učinit će to sami birači sukladno rezultatima vlastita vida i autonomne pameti.

Zbog kroničnog deficita ideja, programa i karijernih referenci te suficita osobnih ambicija, pretendenti na radno mjesto slavonskobrodskog gradonačelnika, uglavnom, neće afirmirati svoje politike, nego tek reagirati na one koje zadnjih 16 godina provodi doktor Mirko Duspara

Što mu, ustvari, zamjeraju jer je činio

Koristeći se 'institucionalnim i izvaninstitucionalnim' marifetlucima, ne prezajući od besramnih podmetanja, insinuacija, kleveta i sličnih svinjarija, razni žicari pljuckali su i dosad na sve strane putem vulgarno pristranih medija, kompromitiranih policijskih i inih inspektora, lažnih kaznenih prijava te organiziranih hajki po društvenim mrežama.

Na sve načine pokušali su zaustaviti, na primjer: izgradnju 'najljepšeg i najfunkcionalnijeg' europskog objekta namijenjenog članovima brodskih kajak-kanu klubova; izgradnju 'najljepšeg hrvatskog zatvorenog bazena'; izgradnju 'jedne od ljepših hrvatskih gradskih tržnica'; izgradnju 'ponajljepšeg hrvatskog autobusnog kolodvora'; izgradnju brojnih funkcionalnih kružnih tokova; demografsku mjeru jedinstvenu u Hrvatskoj - pravo građenja s mogućnošću otkupa građevinskog zemljišta, odnosno, stanova za mlade obitelji; 'Projekt Brod 2' vrijedan pola milijarde kuna kojim će 12 tisuća građana dobiti pitku vodu, a 31 tisuća odvodnju… i druge projekte, a sve s perverznim ciljem: neka građani misle kako je Duspara nesposoban za upravljanje Gradom. Sve zbog toga jer inicijativu pokreće, prioritete određuje, natječaje raspisuje i licemjerima pristup gradskoj kasi brani - Duspara sa svojim suradnicima.

Što mu zamjeraju jer nije činio

Medijski najeksponiranija dva zahtjeva - koja je Duspara odbacio kao neprimjerena gradskoj upravi i društvenom uređenju kakvom težimo - svakako jesu: formiranje tvrtke u vlasništvu Grada s ciljem organizacije gradskog prijevoza te voluntaristička podjela proračunskih 45 milijuna kuna malim i srednjim poduzetnicima.

Njegovu beskompromisnu borbu protiv ratnih i poratnih profitera - koji su imali ambicija oteti dio gradske imovine i upravljati Gradom - godinama javno omalovažava i sputava ovdašnji politički i pravosudni šljam.

Duspara ne želi surađivati sa suspektnim poduzetnicima kojima je glavni posao (hrv. core business) korupcija, niti s Brođanima na privremenom radu u središnjim državnim institucijama koji od njega traže neka im se pokloni i 'žica' prava koja Brođankama i Brođanima pripadaju po zakonu.

Njegovu odlučnost da politiku živi kao borbu za opće dobro, a ne za pojedinačne i/ili grupne interese, prokazuju kao 'krutost', 'nekooperativnost', 'svađalaštvo', 'samoizoliranost', uglavnom, prikazuju ga kao čovjeka koji nije za suradnju.

I to je točno. Djelomično. Duspara ne želi surađivati sa suspektnim poduzetnicima kojima je glavni posao (hrv. core business) korupcija, niti s Brođanima na privremenom radu u središnjim državnim institucijama koji od njega traže neka im se pokloni i 'žica' prava koja Brođankama i Brođanima pripadaju po zakonu. Ne želi podilaziti političkim ukruhima (hrv. uhljebima) i društvenim parazitima, niti se s njima (ne)formalno družiti trošeći proračunski novac za privatne terevenke. Dapače, proziva ih javno jer ne samo da ne pomažu stručno niti ne lobiraju za svoj Grad, nego čak opstruiraju realizaciju (i) EU projekata.

S nekim drugim Brođanima, pak, uspješno je surađivao nakon čega su, na primjer,  'porođeni' podvožnjak u Osječkoj ulici, veliki rotori na Glogovici, u Svačićevoj ulici i na Sjevernoj veznoj cesti, Sveučilište u Slavonskom Brodu, veliki projekti u vodoopskrbi "gornjeg grada", produžetak šetnice uz Savu… i drugi projekti.

Ozbiljnost problema sa zagađenim zrakom - što nije tek lokalni fenomen koji se može riješiti karikaturalnim performansima - Duspara je prepoznao odmah po preuzimanju odgovornosti za upravljanje Gradom. U travnju 2009. godine, tadašnjoj HDZ-ovoj Vladi predao je Peticiju 17.800 Brođanki i Brođana kojom su od Države tražili rješenje problema, a godinu dana kasnije, protiv nečinjenja SDP-ove Vlade organizirao je prosvjedni skup s oko dvije tisuće ljudi.

Ne prestajući poticati Državu na realizaciju ekoloških programa i projekata iz njezine nadležnosti - o čemu svjedoči preko 400 dopisa tijekom zadnjih 12 godina (dakle, prosječno, svakih 10 dana jedan) upućenih svim predsjednicima hrvatske Države i Vlada, svim sazivima Hrvatskog sabora, svim nadležnim ministarstvima, Državnom hidro meteorološkom zavodu (DHMZ), Rafineriji nafte Brod, Veleposlaniku Ruske Federacije u Hrvatskoj, predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Europskom Parlamentu i drugima, te više od 100 sastanaka koje je sam organizirao ili na njima sudjelovao razgovarajući s predstavnicima institucija i ekoloških grupa - maksimalne je napore ulagao u konkretne aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi doprinio poboljšanju kakvoće slavonskobrodskog zraka.

Koliko je Duspara spreman daleko ići, kad je zaštita općih interesa Brođanki i Brođana u pitanju, ponajbolje svjedoči činjenica da se nije libio „suprotstaviti velikim facama" i njihovim ovdašnjim glasnogovornicima tijekom borbe za otkrivanje povoda zagađenju (uzoraka) vode na Uskrs 2018. godine te za dekontaminaciju tla kojeg su, nedvojbeno, zagadili zaposlenici tvrtke u vlasništvu ponajvećeg hrvatskog ratnog profitera, generala Ivana Čermaka.

A da i On svojih mana ima, dakako da ima. Međutim, da biste te mane uočili te alternativna rješenja ponudili - morate biti kompetentni.

Što mu ne zamjeraju, a trebali bi

Unatoč zaplotnjačkim, denuncijantskim, klevetničkim i inim kritikama, Duspara je već 16 godina brodski gradonačelnik primarno zbog toga što građani nisu glupi da ne bi vidjeli što njegova konkurencija (ne)želi, odnosno (ne)čini. Da ne bi vidjeli njihovu političku neupućenost, nemjerodavnost, neosposobljenost, dakle nesposobnost (hrv. inkompetentnost).

A da i On svojih mana ima, dakako da ima. Međutim, da biste te mane uočili te alternativna rješenja ponudili - morate biti kompetentni.

Kompetentna oporba bi Duspari zamjerila: jer nije u dovoljnoj mjeri racionalizirao poslovanje u trgovačkim društvima te bi predložili mjere i radnje kako to učiniti; jer u dovoljnoj mjeri nije unaprijedio redarsku službu Grada; jer u dovoljnoj mjeri nije putovao svijetom i koristio iskustva naprednih lokalnih zajednica; jer mu nije uspio projekt izgradnje Doma umirovljenika sa stranim investitorima, niti je blagovremeno sam preuzeo njegovu izgradnju; jer nije realizirao projekt 'Kamp na Poloju'; jer nije uspio u gradski portfelj vratiti 120 hektara zemljišta na Vijušu; jer u dovoljnoj mjeri nije raskrinkavao štetočine u redovima lokalne politike i pravosuđa; jer u dovoljnoj mjeri nije komunicirao s javnošću kako bi građane držao u toku svojih ideja, mjera i radnji koje poduzima u vremenu i prostoru… I tako dalje i tome slično.

U kojoj mjeri su, godinama, Dusparini 'konkurenti' podkapacitirani vidljivo je iz činjenice da se, uglavnom, bave politikantskim kritizerstvom, a ne nude vlastite ideje i rješenja.

U vremenu od 1991. do 2019. godine, Hrvatska je izgubila 719.265 (8,49 %) stanovništva dok je, u istom razdoblju, Slavonski Bord izgubio 4.713 (8,15 %) svojih građana.

Što mu podmeću

Problem nedostatne gospodarske potentnosti Grada te manjak radnih mjesta i, posljedično, iseljavanje mladih, kao pijani papagaji svi ponavljaju i Duspari podmeću kao krimen, mada u tim oblastima on i lokalna samouprava imaju nadležnosti koliko i država u njihovim poslovima. Naime, država u svojim etatističkim rukama drži 90 posto instrumenata kojima (ne)osigurava gospodarski razvoj zemlje. Desetak posto uvjeta koje može osigurati lokalna samouprava u Slavonskom Brodu Duspara je koristio uvelike iznad potreba gospodarstvenika, što je vidljivo iz popunjenosti infrastrukturno potpuno opremljenih industrijskih zona Vijuš, Bjeliš, Kolonija, Đuro Đaković… te pogodnosti koje im nudi Grad Slavonski Brod kakve će naći rijetko gdje u Hrvatskoj.

Budući da su gospodarstvo, nedostatak radnih mjesta i iseljavanje mladih poglavito (hrv. u prvom redu, ponajviše, osobito, naročito) problem hrvatske Države, a ne lokalne samouprave, na državi je da taj problem rješava. Svugdje u svijetu središnja državna vlast osigurava monetarni i fiskalni ambijent za razvoj gospodarstva te pravnu sigurnost građana jer su to temeljni preduvjeti za bilo kakav, a kamoli svekoliki razvoj zemlje.

Unatoč tome, Slavonski Bord se uspješno hrvao s lošom gospodarskom politikom hrvatskih Vlada i posljedično gubitku radnih mjesta te iseljavanju.

Godine 2005. Hrvatska je imala 1.081.792, a 2019. godine 1.334.369 zaposlenih, što je povećanje od 23,34 posto. Godine 2005. Hrvatska je imala 308.739 nezaposlenih, dok je 2019  taj broj smanjen na 128.650, odnosno za 39,98 posto.

Slavonski Bord je 2005. godine imao 23.692, a 2019. godine 25.679 zaposlenih, što je povećanje od 8,38 posto. Godine 2005. Slavonski Brod je imao 5.563 nezaposlenih, dok je 2019. taj broj smanjen na 1.967, odnosno 181,52 posto.

U vremenu od 1991. do 2019. godine, Hrvatska je izgubila 719.265 (8,49 posto) stanovništva dok je, u istom razdoblju, Slavonski Bord izgubio 4.713 (8,15 posto) svojih građana.

Dakle, službeni pokazatelji Državnog zavoda za statistiku potpuno demantiraju ovdašnje politikante koji Mirka Dusparu optužuju za stanje u gospodarstvu, (ne)zaposlenost i iseljavanje mladih, a potpuno smiješnom čine njihovu ambiciju da se na toj potki Brođankama i Brođanima predstave kao relevantna personalna alternativa. Jer, da je problem 'Duspara', a ne 'Plenković', Brođanke i Brođani bi iseljavali u neki od boljih hrvatskih gradova, a ne u neku od boljih europskih zemalja.

Zar građanin vulgaris, kao što je na primjer ovdje potpisani polukvalificirani novinar, nema pravo izreći svoj stav, pače, sukladno njemu i glasovati (hrv. glasati). Kad već ne može birati?

U odnosu na alternativu, Duspara je politički gigant

Budući da je Hrvatska već tri desetljeća hajdučka vukojebina u kojoj, uglavnom, uz potporu korumpiranih političara i takvih pravosudnih faraona, vladaju vulgarno egoistični kapitalistički skorojevići, promjena neće biti dok radnička klasa (hrv. proletarijat) i 'poštena inteligencija', koristeći se demokratskim alatima, ne preuzmu inicijativu u svoje ruke te opet zavladaju društveno-ekonomskim procesima, ali ne tek u komuni kao komunisti, nego u cijeloj državi kao državnici.

Dotad, u državnom silom zadanim gabaritima, Brođanke i Brođani će na lokalnim izborima činiti ono što im je omogućeno - birat će manje zlo, ako misle kako im dobro ponuđeno nije.

Zbog toga odgovor na moguće pitanje: Tko je drzak, doktor Mirko Duspara koji traži peti mandat kako bi nastavio s realizacijom započetih projekata i procesa, ili pretendenti na njegovo radno mjesto koji - osim suspektnih mentora i vlastohlepne mržnje - nemaju političko-programskih, karijernih ili drugih referenci, dakako, dat će birači 16. i/ili 30. svibnja 2021. godine na lokalnim izborima.

Oni koji misle kako su upravo pročitali svojevrsni hvalospjev jednom čovjeku i njegovim suradnicima - dobro misle. Ali, za razliku od pamfletskog smeća kojeg je ovdašnja Čermakova glasnogovornica 'tiskala' i Brođanima distribuirala u 13 tisuća primjeraka, ovaj članak u sebi nema niti jednu jedinu laž.

I dok su 'pravovjernima', zbog čuđenja, velika usta još uvijek širom otvorena, pitam ih: Zar je tek samoljubivim, nominalno obrazovanim, suspektno bogatim i beskrajno lažljivim muževima brodskim dopušteno prosuđivati, normirati  i nominirati? Samo njima? Zar građanin vulgaris, kao što je na primjer ovdje potpisani polukvalificirani novinar, nema pravo izreći svoj stav, pače, sukladno njemu i glasovati (hrv. glasati). Tim više jer je Mirko Duspara karakterno-ljudski, obrazovno-stručni, domoljubno-ratnički i iskustveno-politički gorostas naspram ponuđene alternative.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
MatoArt

MatoArt

Komentirano: 7.5.2021. | 23:38

1

Besplatno je sve političkim parazitima. Oni za ništa rada dobivaju sve i tako već desetke godina. Što se tiče rugla nazovi robne kuće Vesna u samom središtu grada, ona je odavno trebala biti gradsko vlasništvo. Kada bi živjeli u uređenoj državi, županiji i gradu, vlasnicima bi imovina odavno bila ovršena zbog brojnih komunalnih kazni koje jamačno ne bi plaćali. No, onaj tko je te kazne trebao izdavati, očito je tijesno povezan s vlasnicima i preko svojih trbuhozboraca nam poručuje kako se ništa učiniti ne može. Kada čovjek vidi ovo ruglo, ne može se nego nasmijati retardiranim pričama o jednom od najljepših glavnih gradskih trgova u kontinentalnoj Hrvatskoj. Što se tiče kolega Bašića i Šabića, doista ne razumijem što im je trebalo svrstavanje uz Bibora? Nema druge nego se radi o neutaživoj pohlepi. Ako već nema zakonskih odredbi o maksimalnom broju mandata, moralan čovjek bi se sam trebao maknuti nakon drugog mandata te pokazati i dokazati svojim sugrađanima, prijateljima i rodbini kako nije ordinarni parazit i kako štuje civilizirane demokratske principe.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 7.5.2021. | 21:02

2

Stranke na umoru napraviše koaliciju, a potom, vjerojatno dogovoreno ranije, donesoše i program. Na vrhu liste Stribor Valenta postavio sebe. Odmah je uočljivo, kandidatkinja za gradonačelnicu na drugom je mjestu liste. Koja je to finta? Obzirom na vremena i stanje u SDP-u Stribor se osigurao i on bi, tako barem računa, mogao biti jedini s liste koji će proći na izborima. Možda i nađe bedake koji će mu dati svoj glas. Oni ostali s te liste moći će s njom obrisat tur. Začudilo me je, intelektualac Marijan Šabić prepustio je treće mjesto drugom intelektualcu Petru Bašiću, gubitniku svih dosadašnjih izbora u Slavonskom Brodu, pa je i on sam, Šabić, postao političar gubitnik. Što mu je to trebalo? Mora se reći da je ova ekipa došla, tako barem izgleda, s neke druge planete. U njihovom programu dominira jedna riječ: BESPLATNO! Odmah se može uz tu riječ postaviti pitanje: može li se, i kako, nešto dobiti besplatno? Dobro se zna da smo prihvatili zasade uspješnog zapada gdje nema ništa besplatnog…i zato ove tvrdnje i obećanja prihvatiti će samo budale…No, mora se priznati, želja im je dobra, al' ne pije vode. Što se tiče robne kuće „Vesna“, koja je bila društveno vlasništvo, u vrijeme HDZ-pretvorbe prodana je za kunu, a sada ovi bedaci ovu građevinu žele platiti najmanje 5.000.000 kuna iz gradskog proračuna. Dakako, mora se još toliko potrošiti kako bi se građevina privela svrsi. Bio bi to dobar posao, DAŠ JE ZA KUNU, A ONDA JE VRATIŠ ZA 10.000.000 KUNA. Slažu li se građani s takvom akcijom? I sada, kada su se gradska trgovačka društva riješila dugova, koji su nastali prije dolaska Duspare na vlast, dolazi ekipa koja će to vratiti na stanje prije Duspare…Biser nad biserima im je: osnivanje Holdinga gradskih trgovačkih društava u cilju racionalizacije poslovanja (valjda po uzoru na Bandićev mastodont ). Susreo sam mnoge SDP-ovce koji su stalno glasali za Dusparu kao gradonačelnika i za gradsku listu SDP-a. No, sada govore kako će radi ovakve koalicije i radi Stribora glas dati Duspari, za njega kao gradonačelnika i za njegovu listu, jer je jedino njegova stranka pokazala veliki stupanj brige za obespravljene i socijalno ugrožene…I za kraj, Valenta je najavio koaliciju s HDZ-om…Može li se niže pasti?
Mr_Cinik

Mr_Cinik

Komentirano: 3.5.2021. | 11:12

3

Sadašnji gradonačelnik svakako ima iza sebe i afera a i namještanje podobnih na položaje u komunalnim poduzećima i gradskoj upravi jer je to uhodana praksa od samih početaka hrvatske države. Pa pogledajte samo kakve osobe rade u županiji. Ako je netko bio tamo prilikom povratka zaposlenika županije sa pauze, zna o čemu govorim. Temeljita reforma uprave sa detaljnom provjerom zaposlenih u državnim službama i odstranivanje uhljeba bi bio preporod za taj sektor koji pati od mnogih bolesti. Što se tiče HDZ/SDP i njihovih pretenzija, samo ću reći "nedaj Bože". Moje skromno mišljenje je da bi trebao netko drugi preuzeti kormilo gradom i županijom i tako se maknuti iz ralja sadašnjih garnitura. Isto tako bi bilo dobro ograničiti broj mandata čelnika lokale uprave na najviše dva mandata jer dugotrajna vladavina nosi svoje nuspojave koje se mogu vidjeti na primjeru pok. Bandića ali i Mirka Duspare.
WRANGLER

WRANGLER

Komentirano: 3.5.2021. | 7:57

4

Pa zar nije nedavno izbila afera sa gosp.Dusparom i "sinovima" oko namjesatanja apn-ova i zemljista??? Naravno to je samo jedno u nizu te namjestanja gradskih poslova te zaposljavanja pogodnih u uprave???..... no dobro za ocekivati da pristalice istoga nece se obazirati niti prisjecati toga.... amneza na djelu!!!!!
mrvica

mrvica

Komentirano: 2.5.2021. | 22:14

5

Ono kad je Duspara trn u oku ovdašnjem HDZu (čitaj: Peri i Dubravku), već dugi niz godina, te ga isti pokušavaju na svakakve načine skinuti s mjesta gradonačelnika. Sva sreća pa im to ne uspjeva, jer ne bi se gradski proračun dobro proveo da bude pod nadzorom Dubravka. Ne znam samo što će voljeni vođa PlenKiMoon sada kada HDZ izgubi. Koga će označiti glavnim krivcem za poraz - 2017. nakon izbora krenuo je čistiti lokalni HDZ, prvo sa aferom oko Ćosića i kuće na Korzu, a zatim je htio maknuti i Dubravka pomoću afere sa nogometnim sucima, samo što mu plan nije uspio jer bi ostao bez ruku u Saboru. Baš me zanima kako će to izgledati ove godine. A, Duspara, u miru se priprema za novi mandat, dok ga Dragan i Slavica pljuju i rade mu ogromnu uslugu (s tim da ovo dvoje nije toga ni svjesno).
lukab

lukab

Komentirano: 2.5.2021. | 21:42

6

Nikad nitko prije Duspare i nikad nitko poslije Duspare neće biti savršen gradonačelnik za Slavonski Brod. Samo Duspara!!
raport

raport

Komentirano: 2.5.2021. | 20:37

7

marketing, ja bih dodao gladnog vođe i njegovih. 16 godina biti bez plijena. a poduzeća stabilizirana, ima se što pljačkati, a kako pljačkati e tu jsu HDZ -ovci vrhunski majstori
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 2.5.2021. | 17:57

8

MercySB@ ne spomene ti njihovu lakomost, naročito glavnog vođe, njihovu laž, izvrtanje teza...
MercySB

MercySB

Komentirano: 2.5.2021. | 16:56

9

Unatoč zaplotnjačkim, denuncijantskim, klevetničkim i inim kritikama, Duspara je već 16 godina brodski gradonačelnik primarno zbog toga što građani nisu glupi da ne bi vidjeli što njegova konkurencija (ne)želi, odnosno (ne)čini. Da ne bi vidjeli njihovu političku neupućenost, nemjerodavnost, neosposobljenost, dakle nesposobnost (hrv. inkompetentnost).
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 2.5.2021. | 14:25

10

livada@ kada nešto pišeš onda se najprije informiraj. Muzej u gradu SlavonskomBrodu nije pod ingerencijom Grada. Tko je tamo postavio Špicera za šefa u tom muzeju? Ako ne znaš HDZ...Godinama se obnavlja...Dakako nitko ne zna koliko je novca ubačeno u njega, a još nije završen...I NE ZNA SE ka'će! Slično je to Luci Brod...Rupa bez dna! Prije nego što pišeš usporedi izdvajanja drugih gradova za sport kako bi napravio usporedbu. I ja kažem da je malo izdvojeno za sport, kulturu...ma za sve što jedan grad treba imati, ali treba znati živjeti u realnom vremenu i trošiti ono što se realno može prikupiti u gradski proračun. Treba biti dobar gospodar i gospodariti s onim što imaš...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 2.5.2021. | 14:14

11

Quercus...bilo bi dobro usporediti naš grad sa Sv. Nedeljom koju dižeš u nebessa. Ima tri puta manje stanovnika od Broda, proračun grada im je 107.000.000 kuna. Kada usporedimo proračune grada Slavonskog Broda i Svete Nedelje naš proračun je veći 4,7 puta od njihovog...BDP Slavonskog Broda je 58% BDP-a naše županije...a predstavljamo, prema broju stanovnika tek 1/3 županije. Sveta Nedelja ima sreću što je blizu Zagreba, nama bi bilo lijepše da smo bliže Dubrovniku...To sve govori. Zar nisi čuo da je u Luxemburgu gradski prijevoz autobusima besplatan?...Imaju četiri autobusa...
livada

livada

Komentirano: 2.5.2021. | 13:46

12

Jesam li ja HDZ trol zato što govorim istinu ili zato što se ta istina nekome ne sviđa? Brod nema niti jednog ne prvoligaša nego niti drugoligaša u bilo kojem relevantnom sportu. Košarkašicama svaka čast, ali ženska košarka jednostavno nije sport koji privlači mase. U Brodu uspijevaju jedino sportaši u pojedinačnim sportovima, uz ogromna ulaganja roditelja, sustava nema. Uostalom, ništa to bolje ne pokazuje nego broj reprezentativaca u svim sportovima. Na prste jedne ruke se mogu izbrojati svi unazad 50 godina. Hoćemo malo o kulturi u gradu koji više desetljeća nema muzej sa stalnim postavom i nije u stanju obnoviti kućicu od 500 kvadrata u koji bi se on smjestio. I baš me briga je li kriv za to Janko ili Marko, obojica su nesposobni. Grad koji nema profesionalno kazalište, grad koji skoro 15 godina nije imao kino, grad koji ima fundus ponajvećeg hrvatskog kipara uz Meštrovića, a za to nitko ne zna. Grad koji gradi muzej od 2500 kvadrata, a ima postava za 500 kvadrata. Nema problema, bubnut ćemo birtiju. Grad koji prebaci tri lokomotive na golu livadu pa to zove "industrijskim parkom". A hoćemo o gospodarstvu pa da veliki gradski magovi krenu s bajkama o tome tko je odgovoran za koji resor? Kao da je u bilo kojem drugom gradu situacija drugačija. Samo što neki rade, a drugi sjede i kukaju kako ih nitko ne voli... Brod je apsolutno nebitan grad, nikoga nije briga niti tko će dobiti izbore, niti tko će izgubiti. Bitniji su velegradovi poput Vukovara, Vinkovaca, Virovitice, a da ne spominjem monstruozni Gospić, Varaždin, Koprivnicu ili ne daj Bože Šibenik i Dubrovnik. Jedini tkonse trese oko ovih izbora su oni koji imaju što izgubiti, a to je grupacija oko postojećeg/budućeg gradonačelnika. Jadni Plenki evo ne može zaspati što Jelić neće dobiti. Ionako ćete svi opet na parlamentarnim izborima zaokružiti HDZ. Stockholmski sindrom, što li je...
Quercus

Quercus

Komentirano: 2.5.2021. | 12:25

13

Gradić nadomak Zagreba s oko 18.000 stanovnika Sveta Nedelja je od 2018. do 2020. - tri godine u nizu - izabran za najbolji grad za gospodarstvo u RH u kategoriji gradova srednje veličine. Ova prestižna nagrada je rezultat protržišnih mjera i odluka gradske vlasti: ukinuli su prirez i porez na potrošnju, ukinuli su komunalnu naknadu za hotele i kampove, ukinuli su naknadu za taksiste, smanjili paušal u turizmu na minimalnu zakonsku razinu... Usprkos tim poreznim rezovima, gradski prihodi se nisu smanjili. Tako da su odradili niz komunalnih projekata u svojim naseljima - od kanalizacije do asfalta, uredili vrtić, biciklističku stazu, postavili pametne klupe, izgradili reciklažno dvorište itd. Uveli su potpunu transparentnost javne potrošnje. Građani mogu provjeriti svaki ugovor, narudžbenicu i račun Grada, ali i svih gradskih institucija i poduzeća. Sveta Nedelja je prvi grad u Hrvatskoj koji je to uveo. Prvi u Hrvatskoj uveli su E-referendum - online sustav preko kojeg građani mogu glasati na savjetodavnim referendumima o lokalnim pitanjima.
ivomarkic

ivomarkic

Komentirano: 2.5.2021. | 10:56

14

livada@.. ti si jedan hdz trol... argumentiraj svoje tvrdnje! Duspara je posljednja linija obrane protiv hdz-a..
livada

livada

Komentirano: 2.5.2021. | 9:09

15

S kojim to drugim "metropolama" je Brod usporediv? Brod je u hrvatskim okvirima potpuno nevažan grad u apsolutno svakom pogledu; gospodarski, kulturno, sportski. U medijima se pojavi jedino i isključivo u crnoj kronici. Da nije autoputa i mosta, bio bi na razini Bukovlja i Vranovaca. A Brod je takav jer ga takvim čine njegovi stanovnici. Učmali, uljuljkani, uspavani... Gotovo anestezirani za dugotrajnu operaciju. Tužno je što ovi koji bi trebali biti konkurencija, ne žele pobijediti gradonačelnika koji je takav kakav je. Još je tužnije što će i ove izbore dobiti s tako prizemnim i sirovim obećanjima u stilu "asfalt tamo, šalung vamo". Moja preporuka je pogledati film "Fields of dreams", ljubitelji Kevina Costnera će doći na svoje, a neki možda shvate zašto izgradnja stadiona nije ulaganje u sport, na primjer...
Lukab

Lukab

Komentirano: 2.5.2021. | 1:11

16

Ma Dusparu je ružno uopće uspoređivati s ovim luđacima. Duspara je gospodin, doktor, obiteljski čovjek koji je od Broda napravio metroplolu! Ako ikad nekim HDZovim malverzacijama izgubi, bit će to velika šteta za ovaj grad.
pjevajmo_do_zore

pjevajmo_do_zore

Komentirano: 1.5.2021. | 23:01

17

Svi mi imamo svojih mana pa i on! Svi smo mi mogli napraviti nešto u životu bolje pa i on! Čudna je politika, ali i pokazatelj kakav je tko čovjek. Najgori su ovi koji se otimaju ne bi li došli na vlast poput Lemajićke, a HDZ... ima tu pozitivnih osoba, ne može se reći, ali narod im nikada neće zaboraviti NEVIĐENU PLJAČKU na nivou države, ali i na lokalnim razinama. Jednostavno su svoje šanse "profućkali". Svi se samo trebamo zapitati što je napravljeno od 91' u našem gradu do "perioda" Mirka Duspare, a što je napravljeno u njegovim mandatima. NEMJERLJIVO JE. I možemo ili možete pljuvati do mile volje, čovjek ima argumente, a argumenti su da ovaj grad ima više sadržaja nego ikada prije, a naročito sportskog. Dokle god se Mirko Duspara bude kandidirao, imati će moj glas!
zivap

zivap

Komentirano: 1.5.2021. | 22:15

18

Živio naš Gradonačelnik i još dugo vladao, dok god imamo Ulicu dr. Mile Budaka! Hvala gradonačelniku!

Broj komentara: 18

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

7.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema slobodnih medija

Piše Jerko Zovak

Nema slobodnih medija

3.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

17.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

6.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

Ponavlja li se povijest?

Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

28.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

Raskrinkale ih kolege iz ministarstva

Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

17.3.2021. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

Piše Jerko Zovak

Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

3.3.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

Piše Jerko Zovak

Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

1.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

Uhljeb protiv uhljeba

Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

25.2.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

Lažne optužbe koriste optuženom

Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

15.2.2021. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

Je li Hrvatska postala pravna ludnica?

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa, pravno nije normalan

8.2.2021. | 23:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

Izvješće o poslovanju 'SBplus-a'

Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

27.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

MRŠAVO LEŠINARENJE

Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

26.1.2021. | 21:00