Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
17.9.2018. u 0:01
Prikaza: 4071

Kad institucije ne rade svoj posao

Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policije

root : Jačanje nasilništva i širenje straha uz blagoslov policijeAktualan i bivši načelnici PU: Antun Valić, Ante Žovak i Željko Prša(Foto: SBplus - Google)

Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom.

U neformalnim razgovorima s pripadnicima policije i njima bliskih službi, servirana mi je jezikova juha jer sam objavio članak: Nesposobne ili korumpirane Uprave Grada i Policije? U službenom, pak, Reagiranju na taj uradak SBplus-a, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske, Kata Nujić, dala nam je na znanje što sve policija radi u Slavonskom Brodu kako bi prevenirala, odnosno sankcionirala (i) prekršaje iz oblasti prometa.

Unatoč osobnom i redakcijskom poštovanju koje gajimo prema kolegici Nujić, neki dijelovi tog Reagiranja naprosto vape za komentarom. I, dakako, ti komentari nemaju nikakve veze s glasnogovornicom, nego se odnose na učinkovitost svih načelnika PU, u konkretnom predmetu, zadnjih desetak godina.

Kad tako ne bi djelovali, policija bi postala promatrač ili, najviše, evidentičar počinjenih prekršaja i kaznenih djela. I to onih djela za koja bi, temeljem diskrecijskih prava svojih šefova, procijenili kako je nužno evidentirati ih, ili čak procesuirati.

"Policija  svakodnevno postupa i pojačano nadzire promet te u kontinuitetu posebno represivno djeluje prema učestalim prekršiteljima (recidivistima), što će činiti i ubuduće", odlučan je i dominantan stav u njihovoj prosvjednoj reakciji.

Da je rečenica počela riječju "uglavnom", ili da je u nju ugrađena poruka "trudimo se", tvrdnja bi bila objektivna, a potom moguće i istinita. Bila bi to korektna informacija, a dobronamjerni čitatelji bi povjerovali u njezin sadržaj. Budući da najmanje u jednoj pojavi, a ne tek slučaju, nije istina kako policija uopće, a kamoli "posebno represivno djeluje prema učestalim prekršiteljima (recidivistima)" u prometu - informacija je nekorektna.

Naime, ta tvrdnja naprosto nije točna, jer policija (kao i drugi represivni organi Države), najmanje devet godina (koliko situaciju prati SBplus) tolerira stalno kršenje više važnih prometnih propisa u Primorskoj ulici te na skandalozan način odbija sankcionirati, u nju, zabranjen ulaz i/ili prolaz tegljačima i drugim prijevoznim sredstvima i onda kad prelaze dopuštenu težinu s kojom smiju prometovati tom lokalnom cestom.

Alibi informacija da su "od 1. siječnja prošle godine, u Primorskoj ulici sankcionirali 186 prekršaja", potpuno je irelevantna za činjenicu da upravo policija, svojim ne djelovanjem, terorizira stanovnike Primorske ulice jer godinama dopušta kroz nju zabranjen provoz velikih kamiona. Godinama dopušta parkiranje teških vozila u dijelu Grada gdje to nije dopušteno, ili dopušteno ne bi smjelo biti, neovisno o tome tko je vlasnik zemljišta: Grad, Garić ili netko treći. Na taj način, policija i oni kojima ona svojim ne djelovanjem pogoduje, plaše mirne građane porukom koju je moguće shvatiti kako je to njihov Grad te da se u njemu mogu ponašati kako žele.

U nastavku svog reagiranja, naše upozorenje na nedostatak prepreka neodgovornom i opasnom ponašanju prekršitelja prometnih propisa na Šetalištu braće Radić, Policija relativizira stupidnom primjedbom kako se na tom mjestu "dogodila (tek) jedna prometna nesreća te da pritom nije bilo težeg ozljeđivanja osoba".

A da se nije dogodila niti jedna nesreća? Kakve to veze ima sa stalnim i svakodnevnim, nedopuštenim, izlaskom iz prometnice te provozom automobila pješačkom i biciklističkom stazom? Kakve to veze ima s parkiranjem vozila na zelenoj površini koja bi trebala služiti (i) za igru djece? Nerad gradskog prometnog redara u njegovoj 'zoni odgovornost' na nikakav način ne abolira policiju za njezino potpuno ignoriranje prekršaja koje vozači prave silaskom s kolnika na nedopuštenom mjestu. Propust prometnih redara demonstrira njihovu aljkavost, a propust policije, k tome, još i opasnu neodgovornost.

"Pri davanju suglasnosti na tehnička pitanja uređenja prometa, Policijska uprava ne odlučuje o arhitektonskim i urbanističkim rješenjima, nego samo o poštivanju odnosnih zakona i pravilnika koji obrađuju određenu namjeru gradnje (raskrižja, biciklističke staze, kolni ulazi i dr.)", dodaje policija općepoznato načelo u svome reagiranju i na taj način želi otkloniti svaku odgovornost za, na primjer, silazak vozila s prometnice na nedopuštenom mjestu Šetališta braće Radić.

Drugim riječima - hoće reći policija - nisu oni krivi što Grad nije stupićima onemogućio silazak vozila s kolnika na pješačku i biciklističku stazu, ili na nekom drugom mjestu bolje riješio prometnu infrastrukturu. Na isti bi način, sutra, mogli se braniti kako ne moraju progoniti gangstera nakon pljačke banke - jer bankar nije imao dovoljno dobar alarm, trezor, interno osiguranje i sl.

Ovo opravdanje je tim licemjernije i besmislenije kad znamo da u slučaju Primorske ulice policija godinama  tolerira provoz i parkiranje šlepera, mada je Gradska uprava, sukladno propisima, postavila vertikalnu i horizontalnu prometnu signalizaciju, kojom teškim kamionima zabranjuju prolaz tom ulicom. Nije vrag da policija od gradonačelnika Mirka Duspare očekuje postavljanje protutenkovskih zapreka s nenaoružanim prometnim redarima uz njih, kako bi mogla biti organizirana provjera (hrv: check point) tko smije, a tko ne, proći tom ulicom, umjesto da svako vozilo koje bi protuzakonito ušlo u tu ulicu, odmah, iz nje uklone na za to predviđeno mjesto, a prekršitelja sankcioniraju.

Mada policija tijekom svog djelovanja u zajednici postupa savjetodavno, obrazovno i na druge načine preventivno, ona je primarno represivan organ države. Primarno je tu da - i uporabom sile - spriječi počinjenje kaznenog djela ili prekršaja. Na primjer, tu je da spriječi ulazak teških kamiona u Primorsku ulicu, odnosno da pravdi privodi one koje ne bi blagovremeno osujetila u njihovoj namjeri. Na primjer, one koji, unatoč zabrani, voze ili parkiraju vozila na mjestima na kojima to nisu dopustili Gradska uprava ili zakonodavac.

Kad tako ne bi djelovali, policija bi postala promatrač ili, najviše, evidentičar počinjenih prekršaja i kaznenih djela. I to onih djela za koja bi, temeljem diskrecijskih prava svojih šefova, procijenili kako je nužno evidentirati ih, ili čak procesuirati.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 17.9.2018. | 15:56

1

Vidi ti pametnjakovića, u gradu u kojem radi kome se šta ćefne i u kojem vladaju anarhija i tolerirano bezvlašće a protiv čega bi se baš ovi pametnjakovići trebali boriti jer im je to u opisu radnog mjesta i jer dobivaju plaču za to policija bi nekom dijelila jezikovu juhu?? Ajmo plavci van na ulice tamo posla za vas ima koliko hoćete, izađite van, budite na terenu, djelujte preventivno a ne samo vozikati se okolo i radite nešta konačno i ne izigravajte nedodirljive persone koje služe samo za ukras.
Dugidan

Dugidan

Komentirano: 17.9.2018. | 12:41

2

Ma ne dirajte mi baju iz tomice.
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 17.9.2018. | 1:10

3

Čitajući ovaj članak o našoj bezgrešnoj i nizašta i nikada krivoj policiji slijedom automatizma pade mi na pamet dilema koja mi se mota po glavi već duže vremena a ona ide otprilike ili točno ovako: čemu u stvari služi ta policija i koja je zapravo njena svrha u bespućima povijesne zbiljnosti? I eto u članku nađoh klasifikaciju koja ih najbolje definira i oni zaista jesu tu tek radi evidentiranja prekršaja a ako šef koji dobiva smjernice "odozgo" odobri tu i tamo nekoga i procesuiraju. Doduše nekada i oni odrade svoje ali se uvijek nađe neki fucking Tom Ford from Serbia pa zataška stvar. Gospođi Nujić ne zamjeram puno jer i ona kaže ono što kazati mora ali opet se sjetim onog starog kradezeovskog ljigavca koji svojevremeno reče da nikada ne laže nego samo zaobilazi istinu. No međutim, pustimo policiju da sprovodi svoj nerad, to im najbolje ide.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.