Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
11.6.2022. u 22:00
Prikaza: 9071

Piše: Jerko Zovak

"Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

root : "Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

Za očekivati je kako će - zbog moguće nikakve ili uvredljivo male kazne - „otprije poznat policiji" bezbrižno nastaviti s 'jebanjem majke' svakom manjincu koji mu ne demonstrira puno veće poštovanje od onog mizernog koje mu cijeli život pokazuju njegovi najbliži. Pripadnici većine.

BUDUĆI da (i) hrvatska policija, svakodnevno i cjelodnevno, čuva ustavni poredak svoje zemlje, na redakcijsku adresu stigla nam je službena informacija dežurnog službenika za odnose s javnošću PU brodsko posavske, Damira Brezića, kojom nas obavještava kako su u tijeku obrade tri predmeta (slučaja): 'Visinska' krađa u pokušaju; 'Građani i dalje neoprezni u internet poslovanjima' te 'Prekršaj iz zakona o suzbijanju diskriminacije'.

Tako će bit sve dok hrvatska vlast drži kako se u njihovom dijelu 'Zapadnog Balkana', "u određenim prilikama", slobodno može klicati 'Za dom spremni!'.  

Za većinu medija, najlukrativnija vijest je pokušaj 30-godišnjeg morona da si, nerazmjerno osobnoj intelektualnoj i radnoj kapacitiranosti, makar nakratko, osigura ugodan život i to na način da, uz pogibeljan rizik, s krana građevinske dizalice prvo pokušati ukrasti, a potom prodati lako odvojive željezne dijelove. Pritom, moguće je da neki od novinara čak istraži tko će platiti vatrogasce koji su morali intervenirati kako bi tom 'privatnom poduzetniku' spasili život.

Za SBplus, pak, puno interesantnija informacija jest 'prekršaj', a ne kazneno djelo o 'diskriminaciji'.

Naime, u službenoj informaciji stoji: „U petak, 10. lipnja, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod ..., proveli su kriminalističko istraživanje počinjenja prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Tom prilikom utvrdili su kako je 38-godišnjak, nezadovoljan njegovim postupanjem, 35-godišnjeg djelatnika lokalne samouprave doveo u ponižavajući položaj na temelju nacionalne pripadnosti, vrijeđajući ga pogrdnim riječima.

Policijski su službenici, protiv 38-godišnjeg počinitelja, podnijeli Optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu".

Krimen koji policija 38-godišnjem počinitelju nedjela stavlja na teret situiran je u 25. članku VI. Glave Zakona o suzbijanju diskriminacije (Prekršajne odredbe) koji glasi: „(1) Tko s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5.000,00 do 30.000,00 kuna."

Dakako, niti u ovakvim slučajevima, policiji ne pada na pamet informirati nas o supstratu optužbe za moguće zlodjelo. Zbog toga, ostalo nam je tek koristiti skromne „izvore bliske istrazi" i sukladno njima rekonstruirati događaj.

„Počinitelj je otprije poznat policiji", prvo je što smo saznali. Dakle, u pitanju je 'junačina junačka' sklona zloporabi slučajnog pripadništva većini - makar i na tako majušnom prostoru kakav je hrvatska zemlja. Kako bi se tek ponašao kao bijelac u Americi?.

Prema kazivanju slučajne prolaznice, nakon što je 38-godišnjak svoj kombi parkirao na nedopušteno mjesto, obratio mu se službenik s upozorenjem: - Molim Vas pomaknite svoje vozilo desetak metara dalje jer na tom mjestu nije dopušteno stajati ni parkirati. -

Očito, osjećajući se superiorno u odnosu na usamljenog manjinca, „otprije poznat policiji" uzvratio je retorikom svojstvenom šovinistima: - Neću. Jebo ti Duspara mater! Kazni me ako smiješ! -

- Tako nećemo razgovarati, to nije lijepo - uzvratio je službenik umjerenim glasom svojstvenim pripadnicima manjine u sredini koja, uglavnom, tolerira šovinističke nasilnike.

Držeći kako je zaplašio službenika, „otprije poznat policiji" nije prestajao prijetiti: - Nastavi postupati ako smiješ! Majmune jedan! -

Neovisno o tome koliko je želio štititi zakon države u kojoj je dobio službenički posao, a koliko svoju manjinsku čast, službenik je posegnuo za opremom koja je služila za zakonito registriranje nedopuštenog postupanja građana.

Sad već potpuno izbezumljen zbog nepoštivanja njegove 'većinske superiornosti', „otprije poznat policiji" prijeteći je zarežao: - Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x. Ostani tu sad ću te zgazit! - nakon čega je sjeo u kombi te škripući gumama pokrenu vozilo unazad, gdje je stajao službenik na dužnosti.

Nakon što je uspješno izbjegao ubojstvo u pokušaju (ili što već), „otprije poznatog policiji" službenik je prijavio nadležnoj instituciji.

Poučeni dosadašnjim iskustvima u postupanju „nadležnih institucija" kad su (i) ovakvi slučajevi u pitanju, za očekivati je kako će - zbog moguće nikakve ili uvredljivo male kazne - „otprije poznat policiji" bezbrižno nastaviti s 'jebanjem majke' svakom manjincu koji mu ne demonstrira puno veće poštovanje od onog mizernog koje mu cijeli život pokazuju njegovi najbliži. Pripadnici većine.

I tako će bit sve dok Hrvatska ne prođe vlastitu katarzu i priključi se zemljama koje žive sukladno europskim civilizacijskim dosezima - kad su u pitanju ljudska prava i slobode. Tako će bit sve dok hrvatska vlast drži kako se u njihovom dijelu 'Zapadnog Balkana', "u određenim prilikama", slobodno može klicati 'Za dom spremni!'.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 15.6.2022. | 7:32

1

On ne glumi moralnu vertikalu ...covjek je primitivac i on misli da je to ok...neandertalac je imao vise kulture od tog krkana
markic

markic

Komentirano: 14.6.2022. | 21:12

2

Jadna smo mi država kad nam moralnu vertikalu pokušava glumiti pravomoćno osuđeni privredni kriminalac, što svakako ne znači kako podržavam ovog neardentalca i njegovo ponašanje, bez obzira prema kome se tako ponašao! I da, ako vas baš zanima, taj "otprije poznat policiji" je član jedne brodske "lijevo" orijentirane političke partije.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 12.6.2022. | 18:12

3

To neki jaran od "Kazan'ce"
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 12.6.2022. | 17:42

4

"otprije poznatog" dobrano novčano kazniti. Možda se smiri.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

U ZANOSU PROVINCIJALNE MIZERNOSTI

Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

10.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00