Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
28.1.2019. u 12:00
Prikaza: 12224

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

root : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.

JEDNA od starih slavonskih pouka kaže: „Kad baja ustvrdi kako si pijan, nasmiješi se i pij dalje; kad ti trojica kažu isto, trebaš se zamisliti, međutim, kad ti 'cijelo selo' kaže kako nisi trijezan, neovisno o tome koliko si popio - lezi i valjaj se". Upravo to dogodilo se potpisniku ovog priloga - mada nisam 'pijan', moram se 'valjati u blatu' jer to od mene traže ovlašteni predstavnici 'sela'.

Unatoč očiglednim činjenicama vidljivim u sudskom spisu kako ništa ukrao nisam, Županijski i Vrhovni sud, svojim presudama tvrde da sam ja, ustvari, lopov te da moram u zatvor. Naime, oni sude kako prosječnu mjesečnu naknadu u visini od 16.565,86 kn bruto, odnosno 13.252,69 kn neto - za izvršene poslove upravljanja tvrtkom Slavonija DI kao jedini njezin direktor - nisam mogao primati u obliku konzalting usluge, nego tek kao zaposlenik te tvrtke.

Mada hrvatska pravna država ne uživa ugled u zemlji i svijetu, ona je legalna i legitimna te je uvažavam. Zbog toga, ne pada mi na pamet kao kriminalac ignorirati presudu pravosudnih tijela i pobjeći 'u drugu domovinu', nego ću legitimne odluke (i) moje države prihvatiti te postupiti sukladno presudama. Bez prinude, javit ću se u zagrebački Remetinec na 'Odjel 5 - dijagnostika', a potom godinu dana otići u zatvor kojeg mi odrede za to nadležne službe. Pritom, za razliku od onih koji su me pokrali i osudili, moja obitelj i ja svakome ćemo moći nastaviti gledati u oči - jer nismo kriminalci.

Ustavni je sud dao podršku Vrhovnom sudu te, na taj način, učinio mogućim da direktor tvrtke s 500 zaposlenih i godišnjim prometom većim od 75 milijuna kuna, 3,5 godine radi bez ikakve naknade za posao koji je, prema svim relevantnim parametrima, obavljao izvrsno. 

Sudovi tvrde da - kao direktor Slavonijom DI - nisam „bio ni u kakvom poslovnom odnosu" s tom tvrtkom

Maksimalno koristeći mizernost osobnog karaktera i hrvatskog pravnog sustava, 2005. godine moj poslovni partner Ivan Rimac, zloupotrijebivši položaj i ovlasti, besramno me pokrao na način da je, ustvari, sam sebi prodao Slavoniju DI koja je bila u stopostotnom vlasništvu naše zajedničke tvrtke Rim i Zov d.o.o. Učinio je to za tridesetak puta manju cijenu od njezine stvarne vrijednosti. Tada je Rimac mislio kako ću, kao 'otpremninu', prihvatiti pola iznosa od 11 milijuna kuna dobivenih fiktivnom prodajom tvrtke i biti zadovoljan.

Dakako, novac nisam prihvatio jer sam bio protiv prodaje Slavonije DI, nego sam Rimca i sudionike u tom zločinačkom poduhvatu tužio trgovačkom i kaznenom sudu. Tijekom procesa, suočio sam se s nevjerojatnom pravosudnom perverzijom u kojoj su odbijene moje tužbe za očit kriminal, a prihvaćene Rimčeve montirane kaznene prijave protiv mene. Posljedično, počinitelja zločina su korumpirani suci oslobodili svih optužbi te promovirali u društvenu elitu, a mene su osudili na 3,5 godina zatvora i formalno-pravno kao kriminalca doživotno žigosali.

Nakon žalbe Vrhovnom sudu, kazna mi je potvrđena za godinu dana zatvora, a inkriminacije 'teške 2,5 godine' vraćene su na ponovno suđenje Županijskom sudu u Slavonskom Brodu.

Naime, Vrhovni je sud potvrdio kako sam kriv jer sam - temeljem Ugovora o konzalting uslugama sklopljenim između tvrtki Zovak & sinovi d.o.o i Slavonije DI d.o.o. - obavljao poslove direktora Slavonije DI. Jer sam tri i pol godine primao plaću u tvrtki Zovak & sinovi, gdje sam bio zaposlen. Dakle, zbog toga što sam na taj način, ustvari, primao prosječno mjesečno 13.252,69 kn neto plaću - moram u zatvor.

Svoju presudu Vrhovni sud utemeljio je na tezi kako nisam „bio ni u kakvom poslovnom odnosu" sa Slavonijom DI, mada sam u Sudskom registru bio upisan kao njezin jedini direktor.

Držeći kako je notorno da mi je ovdašnje pravosuđe povrijedilo ustavno pravo na pravičnu naknadu za neupitno izvršen rad, odnosno, pravo na jedinu plaću koju sam te tri i pol godine tako stjecao, Ustavnom sam sudu uputio Tužbu tražeći neka ponište tu nerazumnu presudu Vrhovnog suda.

Međutim, Ustavni je sud dao podršku Vrhovnom sudu te, na taj način, učinio mogućim da direktor tvrtke s 500 zaposlenih i godišnjim prometom većim od 75 milijuna kuna, 3,5 godine radi bez ikakve naknade za posao koji je, prema svim relevantnim parametrima, obavljao izvrsno. Neovisno o tome što su svi prethodni i naknadni direktori Slavonije DI primali identične ili enormno veće naknade za svoj rad.

Nakon 13 godina procesuiranja, ne samo da su mi kriminalci, uz pomoć korumpiranog dijela pravosuđa, oteli imovinu, nego su, koristeći sustav kao svoj instrument za oblikovanje hajdučkog društvenog poretka, mene žigosali kriminalcem i pretvorili u 'moralnu nakazu zajednice' slobodnu za odstrel, a sebe promovirali u 'društvenu elitu' zaštićenu od najviših državnih i pravosudnih dužnosnika zemlje.

Kako se civiliziranim sredstvima boriti protiv hajdučkog poretka u pravno disfunkcionalnoj državi?

Nakon 13 godina procesuiranja, ne samo da su mi kriminalci, uz pomoć korumpiranog dijela pravosuđa, oteli imovinu, nego su, koristeći sustav kao svoj instrument za oblikovanje hajdučkog društvenog poretka, mene žigosali kriminalcem i pretvorili u 'moralnu nakazu zajednice' slobodnu za odstrel, a sebe promovirali u 'društvenu elitu' zaštićenu od najviših državnih i pravosudnih dužnosnika zemlje.

Nakon 13 godina borbe s pokvarenim dijelom države i njezinim vlasnicima, u licemjernom i kukavičkom društvu stekao sam status gubitnika koji je u „privatnom ratu dvojice kriminalaca, poražen od jačeg".

Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.

Kako živimo u 21. stoljeću, propisanom procedurom, društvene štetočine prijavio sam sustavu koji bi trebao štiti pravni poredak zemlje i ljude u njoj.

Budući da ne živimo u srednjem vijeku, niti u pravnoj državi, ostalo mi je tek perom nastaviti rat protiv pokvarenog dijela hrvatske države i onih koji su je takvom učinili. Pritom, ne očekujem velik uspjeh ni za sebe niti za društvo u cjelini. Tek, nastavljam s dosadašnjim načinom življenja potpuno svjestan činjenice kako je svaki, pa i najmanji, pozitivan korak pojedinca u zajednici velik civilizacijski iskorak za društvo u cjelini.

Naime, po zdravlje zajednice i društva u cjelini, istinito pisanje o ljudima i njihovim djelima držim puno korisnijim i dugovječnijim od osjećaja kojeg osvetnici imaju dok mačem u utrobe zločinaca prodiru ili na sudu pošten pravorijek slušaju.

'Blago onima koji se mogu ponositi svojim porazima, a teško onima koji se moraju stidjeti svojih pobjeda'

Dakako, u ratu je moguće i glavu izgubiti. Međutim, nije mi prvi put da sam s poštenim svijetom radije gubio nego s nepoštenim dobivao. I to okrutno doslovno, a ne literarno patetično. Čak nema niti razlike u motivima za borbu. Kao što smo tijekom Domovinskog rata - pored osobnih ljudskih prava, štitili opću korist zajednice, države i društva od okupatora - tako i danas, sebe, svoju obitelj i društvo u cjelini, branim od kriminalaca i onog dijela države koji je u njihovoj funkciji.

Kako mi na raspolaganju ne stoje ni mač časni niti sudnica pravna, posegnuo sam za skromnim oružjem koje mi je ostalo. Posegnuo sam za perom. Naime, po zdravlje zajednice i društva u cjelini, istinito pisanje o ljudima i njihovim djelima držim puno korisnijim i dugovječnijim od osjećaja kojeg osvetnici imaju dok mačem u utrobe zločinaca prodiru ili na sudu pošten pravorijek slušaju.

Ne želeći 'privatizirati' portal SBplus, u dogledno vrijeme na njemu ću otvoriti blog kako bih u cijelosti predstavio ponajveći ovdašnji gospodarski i pravosudni slučaj iz kojeg je vidljiv obrazac ne samo tko i kako može uspjeti, nego tko i kako može stradati u ovom društvu (kronologija kupnje i prodaje vidljiva je OVDJE). A, do moga povratka "sa službenog puta", sve funkcije koje sam obnašao u Udruzi PLUS i na njezinu portalu bit će "zamrznute". Naime, SBplus je do te mjere postao održiv sustav da može funkcionirati bez svakog pojedinca u njemu, pa i bez osnivača.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 35

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Region

Region

Komentirano: 1.2.2019. | 21:13

1

Ja se rastajem drugovi s vama, https://youtu.be/ZvdcbKQYBHQ
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 31.1.2019. | 14:06

2

Safani@ Istanbulska je dala legitimitet svakoj tvojoj mimikriji - samo nastavi. Za dobro ti raspoloženje šaljem poklon stihpve Duška Trifunovića. U narodnom su desetercu i rimuju se je pa ćeš ih, valjda, lako zapamtiti: Sta bi dao da si na mom mjestu da te mrze, a da ti se dive sta bi dao Sta bi dao za veliku gestu mjesto svoga da tvoj zivot zive sta bi dao
Safani

Safani

Komentirano: 30.1.2019. | 16:32

3

Ćelavi milicajčine brkatog sin se pravi pametan!?
12345

12345

Komentirano: 30.1.2019. | 13:56

4

Sad mi je jasno zašto je svaka druga vijest iz Požege....
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.1.2019. | 23:16

5

U pravosuđu, kao i u ostalim segmentima društva imamao strahovito neadekvatnih ljudi, ljudi kojima se nikako ne bi smjelo dopustiti obavljanje tako časne i odgovorne funkcije. No, taj dio društva nema nikakvog nadzora, osim što "nadziru" jedni druge, što u prevodu znači da si drže ljestve i paze jedan na drugoga. Uz tako kriminalno pravosuđe, mi u gotov tri desetljeća praktički nismo imali niti jednog čovjeka odgovornog za loš rad, odnosno, jako malo ih je sankcionirano. U tom smislu, podržavam one koji predlažu da se suce bira kao u Americi - izravno na izborima. Neće biti ništa bolje, ali će biti bar zabavnije. Pojavit će se u sudstvu Pernari, Glasnovići, Glasnovićke, Culeji, Marasi i slični ridikuli.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.1.2019. | 22:03

6

Adam5@ nije baš tako - Tvoj komentar na ono što je napisao heppx1212@ nije usmjern prema nikom drugom, nego meni. NO nema veze što ne razumiješ. Nisi Ti kriv ;-)
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.1.2019. | 20:39

7

B_Stipic,jesi li ti između ostalog i stipe?
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.1.2019. | 20:38

8

B_Stipic,stvarno neznam o čemu pišeš. Tebe nisam nigdje spomenuo niti sam išta napisao povodom tvojih komentara. Niti me zanimaju
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.1.2019. | 19:44

9

Adam5@ nisam pravik kako implicira hepy1212@ ali sticajem okolnosti (posla u HV i MORH-u) te osobnog afiniteta cijenim, a to su rekli i neki poznati odvjetnici i pravnici, kako imam osobito razvijenu 'građansku pravnu kulturu'. Ovdje sam se referirao upravo na konkretni slučaj I.R. i Republika Hrvatska protiv J.Z. zbog u članku opisanog izvršenja KD-a. Ono što sam u prethodnom komentaru napisao uopće se ne može široko tumačiti i primjenjivati, a osobito se ne može primjenjivati u svezi kaznenih djela koja su općepoznata kao takva niti o negiranju načela Ignorantia iuris nocet - riječ je o ogrešenju o kazneno pravne norme, ali ne i o počinjenju koje ima štetne posljedice po društvo (radi se o odnosu privatna osoba, pojedinac - privatna firma, uz to s pola vlasništva njegova). Stvar treba sagledati, i to sam opisao, i s antropološkog aspekta - djelo J.Z., a to je jasno opisao u ovome članku, izražava njegovu ličnost, odnos sa postojećim društvom, njegovom strukturom i vrijednosnim sustavom. Vratit ću se načelu Ignorantia iuris nocet (nepoznavanje zakona škodi) i ponoviti kako je, uzevši sve u obzir, Jerko u najgorem slučaju za nj trebao proći s prijekorom i nadoknadom 'štete'. No "Sud je sud" (kako pjeva Balašević).
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.1.2019. | 18:57

10

Ovdje se radi o konkretnom slučaju a ne o glupostima šta on piše
hepy1212

hepy1212

Komentirano: 29.1.2019. | 17:56

11

I hvala Stipiću na stručnom komentaru. Ta, nismo svi pravne struke.
hepy1212

hepy1212

Komentirano: 29.1.2019. | 17:55

12

Adame5, ne nazivaj nikoga kretenom. Pusti neka razmišlja kako hoće. Već to bi bio veliki pomak.
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.1.2019. | 16:12

13

Koji kreten ovaj stipe
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.1.2019. | 15:47

14

Klima - o kakvoj pravdi govorimo i provođenju zakona, ako se procesi vuku preko desetljeća pa i nekoliko desetljeća? Zatvarajući oči pret tim činjenicama, opet najviše govorite o sebi. Nije tu bitan sada Zovak, bitno je uobičajeno nefunkcioniranje pravnog sustava. Ako je netko doista na krivi način primao uplate za svoj rad, koliko po tebi treba vremena da se to utvrdi? Ovdje spominjem konkretan krimen, jer djeluje krajnje trivijalan: postoji zakon o isplati plaća, ako stvari nisu po tom zakonu, ne vidim što se tu ima odlučivati duže od tjedan dana, ako i toliko.
Adam5

Adam5

Komentirano: 29.1.2019. | 13:15

15

Klima bravo. I ja se u potpunosti s tobom slažem. Nek guli godinu dana pa šta,ni prvi ni zadnji.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.1.2019. | 12:32

16

Klima@ vidiš, ja Jerku u ovom slučaju vjerujem kako nije mislio i kako ne misli da je počinio krimen. Dakle, od četiri obilježja kaznenog djela za koje je osuđen, pored prva tri (radnja/djelovanje, biće i protupravnost) ne postoji i četvrto (subjektivno) obilježje - krivnja. Naime, krivnja uključuje svijest o protupravnosti (koja u ovom slučaju očito ne postoji, a pogotovo ne postoji izravna namjera ni u jednom stupnju). Bez ispunjenja sva četiri formalna obilježja kaznenog djela, jer su to konstitutivni elementi, ono ne postoji, pa je zbog subjektivnog odnosa J.Z. prema djelu mogao mu biti izrečen prijekor s nalogom povrata u stanje prije štete (prijekor se može uputiti počinitelju koji se odlučio za nepravo, iako je obzirom na svoje osobne okolnosti mogao postupiti drukčije tj. izabrati pravo). Tako bar kaže teorija suvremenog kaznenog prava. Problem je što je naše sudstvo još duboko u prošlom svršenom vremenu.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 29.1.2019. | 11:37

17

Kod nas je snažno izražen sindrom dvostrukog gledanja na (sudsku) pravdu. Kad je u skladu s osobnim mjerilima, onda je to pravda, a kad nije - tada je nepravda koju onda prate razni osobni kvalifikativi sudstva.
hepy1212

hepy1212

Komentirano: 29.1.2019. | 11:11

18

U pravu si Stipe. Komentari govore sve o komentatorima. Stojim iza svake napisane riječi.
Stipe

Stipe

Komentirano: 29.1.2019. | 8:13

19

Komentari najviše govore o samim komentatorima. Napravi li netko nešto u životu, u nas će se uvijek pojaviti mnogi zluradi spremni pljunuti na to, jer misle kako na taj način mogu prikriti svoj jad i nesposobnost. Nisam pravni stručnjak pa stoga ne želim komentirati presude i pravne predmete, no pravde nema niti je može biti nakon 13 godina. Pravda mora biti razmjerna, a mnoga veća nedjela su prošla nekažnjena ili se onjima još nije i skoro neće odlučivati.
Marija1980

Marija1980

Komentirano: 29.1.2019. | 7:24

20

Gospodine Zovak, samo govorite i pišite istinu javno i puno ćete pomoći svima, a pogotovo malom čovjeku.

Broj komentara: 35

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

Piše Jerko Zovak

Nismo svi kurvini sinovi

15.9.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

Vijeće za elektroničke medije

Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

10.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

Nakon velike buke, donosimo:

Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

4.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

Ako smo 'predziđe' sad 'katoličanstva'

Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

3.9.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

Predstoji bitka za podjelu plijena

U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

29.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

Čovjek nepostojana karaktera

Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

26.8.2020. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

Pretvaraju nas u svoju sirovinsku bazu

U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

22.8.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

Novi slučaj stare pojave

Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

19.8.2020. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

Sahranjen ugledni ustaša

Ne miješajte ljude s posijama, pojest će ih svinje

13.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

"Svakoga dana u svakom pogledu..."

Ovdašnji lokalni mediji postaju ozbiljniji i profesionalniji

12.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

Neznanje proizvodi ružne komentare

Čistim podacima protiv nečistih glasina o SB-sportu

8.8.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

Crkva je sofisticirana organizacija

Mada ljude više ne šalju na lomače, neki žale zbog toga

3.8.2020. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

Stožer ima dvostruke kriterije. Ili?

Zbog čega osoblje Velike crkve nije u samoizolaciji?

1.8.2020. | 15:00