Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
28.5.2022. u 8:00
Prikaza: 2368

Piše: Jerko Zovak

Kakav je to HDZ-ov gradonačelnik kojeg podupire i SDP?

root : Kakav je to HDZ-ov gradonačelnik kojeg podupire i SDP?

Budući da požeška gradska uprava (su)financira (ne)profesionalnost portala sbplus.hr s 40 tisuća kuna godišnje, a portal kojeg smo apostrofirali u prvom primjeru s 29 tisuća kuna, očito je kako negdje 'prosipaju' novac poreznih obveznika.

U demokratskom svijetu, kao i u Hrvatskoj koja tvrdi kako tom svijetu pripada, koalicije, dakle 'udruživanje političkih stranaka radi ostvarivanja nekog programa', jedan su od osnovnih alata kojim političke frakcije legalno i legitimno upravljaju društvenim procesima u određenoj zajednici.

Ono pak što je neuobičajeno i štetno - kako po društvo tako i po njih same - jesu mediji (izdavači i urednici) koji, putem svojih zanatski polupismenih i karakterno zločestih novinara, nastoje aktivno sudjelovati u operativnoj politici. 

U pravilu, tijekom stvaranja koalicijskih sporazuma dolazi do trgovine osobnim i partikularnim interesima pripadnika stranaka. Ne tako rijetko sklapaju se i najprizemniji kriminalni aranžmani iz kojih je vidljivo koliko je duboka kloaka u kojoj se ti procesi odvijaju. Uglavnom, što manji 'stariji partner' to je veća cijena koju plaća za formiranje vlasti. 

Nakon zadnjih lokalnih izbora u Požegi, HDZ je dobio 42,08 posto glasova i tako osvojio devet od 19 vijećničkih mandata, dok je gradonačelnik prof.dr.sc. Željko Glavić (HDZ), u prvom krugu, s 50,11 posto glasova, pobijedio izglednog protukandidata mr. Mitra Obradovića (SDP) koji je osvojio respektabilnih 30,54 posto glasova. 

S ciljem stavljanja (i) predstavničkog tijela (Gradskog vijeća) pod svoju kontrolu, HDZ je sklopio koaliciju s Domovinskim pokretom, koji ima upravo ta dva nedostajuća vijećnika. S 11 vijećnika i svojim gradonačelnikom požeški HDZ može komotno upravljati Gradom. Što i čini evo točno godinu dana. 

Podrazumijeva se, zadaća oporbe je stalnim nadzorom rada Gradske uprave iznositi vlastite, alternativne, prijedloge rješenja pojedinih problema u zajednici. Nažalost, zbog programske i kadrovske podkapacitiranosti, požeška oporba, a naročito SDP, koncentrirana je na kriminaliziranje gradske uprave. Pritom, to ne čini koristeći se rezultatima vlastitih istraživanja i nalaza, nego temeljem podataka koje objavljuju mediji. 

Unatoč činjenici da pokušavaju raditi posao pravosudnih tijela zaduženih za istraživanje i procesuiranje suspektnih političara i njihovih postupaka - zanemarujući svoju primarnu ulogu u zajednici i društvu - takvo postupanje političara nije neuobičajeno i, uglavnom, nije štetno ako je zasnovano na istini. 

Ono pak što je neuobičajeno i štetno - kako po društvo tako i po njih same - jesu mediji (izdavači i urednici) koji, putem svojih zanatski polupismenih i karakterno zločestih novinara, nastoje aktivno sudjelovati u operativnoj politici. Nastoje izravno utjecati na fiskalnu i kadrovsku politiku Grada. Dakle, ne žele propitivati kakvoću rada Gradske uprave, kritički o tome pisati, niti na taj način sudjelovati u kreiranju javnog mnijenja koje će – na izborima – za posljedicu imati valorizaciju nečijeg  proteklog mandata, nego izravno, na dnevnoj bazi, žele sudjelovati u odlučivanju o načinu i nositeljima operacionalizacije (ne)deklariranih planova i programa Gradske uprave. Umjesto informiranjem, žele se baviti operativnom politikom.

Primjer prvi - "Zašto su se 'zataškali' radovi na pakračkoj ulici u Požegi?"  

U kojoj mjeri je autor nepismen vidljivo je već iz samog naslova. Naime, radovi se ne mogu sami 'zataškati' nego je zataškavanje mogao učiniti netko s imenom i prezimenom. Osim toga, 'radovi' nisu izvođeni 'na Pakračkoj ulici' nego na cesti 'u Pakračkoj ulici'. 

I, dok je nepismenost oprostiva, jer svatko ima pravo biti neznalica, namjerno plasiranje poluistine, insinuacije i/ili laži je neoprostivo jer u pitanju nije nečija intelektualna podkapacitiranost nego namjerna pokvarenost i iz nje izvedena podlost. 

U ovom primjeru, autor besramno laže tvrdeći kako je „gradonačelnik Glavić olakšao pristup stanovnicima čak pet kuća", a potom sve to „zataškao". Laže, jer mu je poznato (ili mu je poznato trebalo biti) kako cijeli posao - od ideje do potpisivanja ugovora (26. svibnja 2021.) o izvođenju radova s tvrtkom Promet građenje d.o.o. - nije vodio aktualni gradonačelnik Željko Glavić, nego njegov prethodnik, Darko Puljašić. 

Dakle, s donošenjem odluke o izgradnji ceste u Pakračkoj ulici - naručivanjem projektne dokumentacije, provođenjem javne nabave i ugovaranjem izvođenja radova - aktualni gradonačelnik Glavić imao je onoliko veze koliko i polupismeni autor klevetničkog pamfleta.

Primjer drugi  „Građani bijesni: Glavić preko noći odlučio zadužiti Požegu za 8 milijuna kuna!"

Očito, pod utjecajem serije tendencioznih napisa, SDP-ovci su imali namjeru suprotstaviti se gradonačelnikovom prijedlogu Odluke o zaduženju Grada za izgradnju javne rasvjete. Međutim, nakon što je gradonačelnik vijećnicima iznio genezu, zauzeli su stav kao treba podržati njegov Prijedlog odluke.

Onodobni „gradonačelnik Požege, Darko Puljašić, i njegov zamjenik, Mario Pilon, planirali su investirati u javnu LED rasvjetu, a na stolu su bile opcije: zaduživanje kod HBOR-a, ESCO sustav ili HEP-ovo sufinanciranje…" Međutim, „kasnije su naišli na veliki otpor tadašnjeg im stranačkog šefa, a ujedno i predsjednika Gradskog vijeća Grada Požege, dr. sc. Željka Glavića, koji je spomenutu investiciju kočio svim silama uz opravdanje da je to suspektna investicija te da se njome želi pojedincima pogodovati…", piše najčitaniji požeški portal u okviru serije kleveta i laži o liku i djelu prof. dr. Željka Glavića, radeći na atmosferi linča u Gradskom vijeću te poentira: „Nejasno je zbog čega je to tada gradonačelniku Glaviću bilo suspektno, ili neisplativo", a sada „na dnevni red 12. sjednice Gradskog vijeća… stavlja Prijedlog Odluke o zaduženju Grada Požege u 2022. godini za 8 milijuna kuna u komunalnu infrastrukturu, konkretno, za energetski ekološki učinkovitu javnu rasvjetu".

Tragom (i) tog napisa, a na crti vlastite političke agende - permanentnog kriminaliziranja aktualnog požeškog gradonačelnika - na samoj sjednici gradskog vijeća (i) vijećnik SDP-a, mr. Mitar Obradović, postavio je pitanje: „Možemo li dobiti elaborat projekta javne rasvjete, odnosno, više informacija o samom projektu kako bismo znali o čemu je točno riječ jer u Prijedlogu Odluke nema dovoljno informaciju te ćemo na kontu toga i glasati."

Očito, pod utjecajem serije tendencioznih napisa, SDP-ovci su imali namjeru suprotstaviti se gradonačelnikovom prijedlogu Odluke o zaduženju Grada za izgradnju javne rasvjete. Međutim, nakon što je gradonačelnik vijećnicima iznio genezu, zauzeli su stav kao treba podržati njegov Prijedlog odluke.

Nasuprot uobičajenoj rigidnosti, SDP demonstrirao konstruktivnost

„Riječ nije o novom prijedlogu. Ta studija učinkovitosti javne rasvjete i studija uštede u postocima napravljena je 2015., odnosno, 2016. godine i stvari stoje tako da je javna rasvjeta 90 posto troška struje Gradu Požegi, zajedno sa svim korisnicima, a nakon postavljanja učinkovite LED rasvjete, ušteda je 82 posto…" uvodno je kazao gradonačelnik i nastavio:

„Postupak je formalno započeo objavom javnog natječaja u svibnju 2017. godine, prije lokalnih izbora, s procijenjenom vrijednosti 16,1 milijun kuna s PDV-om. Nakon izbora 2017., novi gradonačelnik (Puljašić op.a.) je taj natječaj poništio. S natječajem se ništa nije događalo pune četiri godine, a onda je, u ožujku 2021. godine, bez ikakvih izmjena projekta i troškovnika koji su sastavni dio projekta, objavljen javni natječaj i provedena javna rasprava o iznosu od 12,5 milijuna kuna. Ako ste primijetili u rebalansu 2021. godine stajalo je zaduženje od deset milijuna kuna u proračunu za 2021. godinu, očito su 2,5 milijuna kuna trebala biti iz drugih izvora, a za deset milijuna kuna je bio dogovoren kredit s HABOR-om.

Po preuzimanju dužnosti, 28. svibnja 2021. godine, ja sam zaustavio postupak, a nedugo nakon toga poništio natječaj, smatrajući kako taj posao može biti napravljen i jeftinije... Najprije smo istraživanjem tržišta došli do određenih saznanja o promijenjenim cijenama iz postojećih troškovnika i nakon revizije troškovnika, usporedbe s tržišnim cijenama, došli smo do iznosa koji ne bi trebao biti veći od osam milijuna kuna s PDV-om.

To su naša trenutna saznanja, što ne znači da na natječaju koji će biti objavljen neće biti različitih ponuda što se tiče cijena i drugih parametara, ali natječaj objavljujemo s cijenama do kojih smo došli istraživanjem tržišta…

Odgovorno smo radili, a postupak nismo pokrenuli nego nastavili. U projektu jedno slovo nismo promijenili. Shvaćamo da je puno ljudi ljuto na nas i ispričavamo se svima jer smo, vjerojatno, bili malo preozbiljni dok smo to radili.", kazao je gradonačelnik Glavić.

Nakon što je čuo gradonačelnikovo uvodno izlaganje, u ime kluba vijećnika SDP-a, Obradović je zatražio pauzu, vjerojatno, „kako bi se dogovorili o načinu glasanja".

Saznavši za epilog - unatoč objavljivanju serije pamfleta jedinstvena radnog naslova: Sotonizirati gradonačelnika Željka Glavića dok mu ne dođemo glave - autor(i) su u zadnjem članku rezignirano prosiktali: „Požegom vlada svojevrsna diktatura, a što kod svakog normalnog čovjeka izaziva gađenje i frustraciju."

Poslije tek nekoliko minuta pauze, šef SDP-a je kazao: „Klub vijećnika SDP-a prihvatit će argumente gradonačelnika koji je iznio sve što nismo dobili u materijalima i mi jesmo za razvoj grada, racionalizaciju i ovo prihvaćamo kao izdatak za kredit koji će biti vraćen kroz tri godine i uštedu energije. Mi smo za.", kazao je.

Saznavši za epilog - unatoč objavljivanju serije pamfleta jedinstvena radnog naslova: Sotonizirati gradonačelnika Željka Glavića dok mu ne dođemo glave - autor(i) su u zadnjem članku rezignirano prosiktali: „Požegom vlada svojevrsna diktatura, a što kod svakog normalnog čovjeka izaziva gađenje i frustraciju."

Tko je „normalan čovjek", a tko „izaziva gađenje i frustraciju", dakako, u konačnici će reći požeški birači.   

Primjer treći - „Rebalans proračuna: Socijali se smanjuje pomoć, a zaposlenici u gradskoj upravi bujaju li bujaju" 

Mada ovaj medij nije toliko nepismen kao onaj iz prvog primjera - žele li biti profesionalci - i sami bi trebali pažljivije pisati. Recimo, u samom naslovu, umjesto 'socijali smanjuje pomoć', primjerenije bi bilo napisati smanjuje socijalnu pomoć. Osim toga, nije korektno napisati kako 'zaposlenici bujaju' jer, ustvari, moguće, buja zaposlenost u gradskoj upravi. 

Sadržaj članka, pak, primjer je paušalnog i tendencioznog pisanja s ciljem utjecaja na javno mnijenje neistinitim tvrdnjama. Naime, „uvidom u rebalans proračuna za 2022. godinu" nije, kako tvrdi pisac, „vidljivo da je gradonačelnik ipak smišljeno zapošljavao nove osobe na teret gradskog proračuna" niti je došlo „do povećanja plaća zbog novozaposlenih osoba" u predstavljenom obujmu. 

Potpunim izvrtanjem činjenica, medij konstruira tezu kako je gradonačelnik „namjerno obmanjivao građane Požege", a istina je upravo obrnuta jer, ustvari, autor(i) članka namjerno obmanjuje javnost i na taj način kleveću gradonačelnika budući da nije došlo do "bujanja" Gradske uprave za vrijeme njegova mandata. Tek, u Upravi, dvoje je zaposlenih više, a ukupno, u svim ustanovama i tvrtkama sedam zaposlenika je manje. Manje, a ne više. Budući da u pitanju nije dezinformativna iznimka nego pravilo, očito, i taj medij drži kako je, višestrukim ponavljanjem, laž moguće pretvoriti u istinu. A nije jer, kad-tad, istina ispliva na površinu. U ovom slučaju vidljiva je iz priložene tablice o zaposlenosti u Gradu.

Svima koji misle kako je ovaj članak u funkciji obrane gradonačelnika Željka Glavića i gradske uprave od objeda i laži - dobro misle. Naime, pored novinarske etike, na takvo pisanje potiče nas i godišnji ugovor s Gradom Požegom kojim smo se obvezali kako ćemo, u granicama svojim intelektualnih i materijalnih mogućnosti: pravodobno i istinito izvještavati (i) požešku javnost o radu tamošnje Gradske uprave. 
Budući da požeška gradska uprava (su)financira (ne)profesionalnost portala sbplus.hr s 40 tisuća kuna godišnje, a portal kojeg smo apostrofirali u prvom primjeru s 29 tisuća kuna, očito je kako negdje 'prosipaju' novac poreznih obveznika.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

Piše: Jerko Zovak

"Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

11.6.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

U ZANOSU PROVINCIJALNE MIZERNOSTI

Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

10.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00