Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
3.1.2019. u 22:00
Prikaza: 6125

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

root : Kolumna 'Krmak' više nije spornaBrodski gradski vijećnik, Boro Grubišić, dr. med.(Foto: AP/SBplus/arhiva)

Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).

TIJEKOM ručka priređenog za slavonskobrodske gradske vijećnike, održanog 26. rujna 2018. godine u pauzi sjednice Gradskog vijeća, vijećnica Slavica Lemaić i kolega joj Boro Grubišić napravili su  svinjarije bez presedana u ovdašnjoj parlamentarnoj praksi. Prvo je u svome vijećničkom pitanju Lemaićka – sukladno svojoj političkoj platformi – pakosno podvalila klevetu na račun tajnice gradonačelnika Mirka Duspare, a potom je Grubišić, nakon što se tajnica obratila Lemaićki, 'upavši' joj u riječ u stilu najprimitivnijeg seoskog đilkoša, kao pseto, potjerao ju od stola za ručak kazavši: „M'rš nazad u svoju kancelariju".

Na početku nastavka sjednice, predsjednik Gradskog vijeća, Stribor Valenta, gradonačelnik i neki vijećnici osudili su postupak ovo dvoje klevetničko-kočijaških vijećnika, nakon čega su oni - besramna klevetnica i korisnik uvredljivog kočijaškog vokabulara - napustili sjednicu.

Neovisno o tome što je tužitelja Grubišića motiviralo da tako postupi, svojim Rješenjem donesenim 20. prosinca 2018. godine, 'u ime Republike Hrvatske', sutkinja Ilak je tek konstatirala: „Utvrđuje se da je tužba u ovom predmetu povučena".

Benignim vrijednosnim sudom na maligno ponašanje silnika u društvu

Komentirajući događaj u kolumni 'Krmak', potpisnik ovog priloga pokušao je pronaći odgovarajuća mjerila za određivanje kakvoće (hrv. kvalifikative) kojima bi vjerno opisao ta dva sramotna događaja: Lemaićkino klevetanje tajnice i, potom, Grubišićevo vrijeđanje svojstveno robovlasničkim društvima.

Kako se Grubišiću nije svidio sadržaj članka 'Krmak' – držao je da u njemu opisane svinjarije nisu vjerno prikazane – sukladno čl. 40. Zakonu o medijima, na adresu Redakcije portala SBplus, uputio je zahtjev za „ispravak netočnih navoda". Poštujući zakonska prava svih ljudi, pa i takvih kao što su Slavica Lemaić i Boro Grubišić, 11. listopada 2018., objavili smo 'ispravak'.

Držeći kako to nije dovoljno, na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, Grubišić je podigao privatnu Tužbu protiv izdavača - Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave PLUS – radi "naknade štete i ispravka informacije" u kojoj je tražio 40 tisuća kuna odštete zbog „povrede časti i ugleda" mu. Dakako, i tu smo informaciju objavili.

Više progone nas, nego sve druge ovdašnje medije zajedno - od kad postoje

Mada se nismo ozbiljno pripremali za prvo ročište, koje je sutkinja Draženka Ilak zakazala za 3. siječnja 2019. godine, sredinom prosinca dobili smo 'Obavijest' uređujuće sutkinje kojom nas informira kako je „Tužitelj Boro Grubišić, podneskom od 14. prosinca 2018., povukao Tužbu u odnosu na Tuženika, u cijelosti te da On, Tužitelj, „može povući Tužbu… ako Tuženik na to pristane…"

Nakon Stribora Valente – koji je protiv SBplus-a prvi podnio, a potom povukao tužbu zbog 'klevete' – drugi je ovo slučaj takve naravi. Od deset parnica (više nego svi drugi ovdašnji mediji zajedno u njihovoj povijesti) koje smo vodili, ili ih vodimo: dvije parnice smo pravomoćno izgubili od novogradiških štetočina Mirka Golovrškog Josipa Vukovića, dvije smo nepravomoćno izgubili od Ivana Rimca, uglednog poduzetnika na hrvatski način i njegove tvrtke RIMC d.o.o., jednu smo nepravomoćno dobili protiv bivšeg novogradiškog gradonačelnika Željka Bigovića, a tri još vodimo na prvostupanjskim sudovima.

Umjesto da sude kriminal, sankcioniraju medij

U bilo kojoj pravnoj državi svijeta, svi dosadašnji tužitelji portala bili bi osuđeni, od čega neki na višegodišnje zatvorske kazne, a SBplus bi bio nagrađen zbog svog samoprijegornog doprinosa stabilnosti pravnog poretka. Budući da je Hrvatska, po svojoj pravnoj uređenosti, bliža dnu nego vrhu svjetskih standarda, ostaje nam nastaviti s radom i nadati se kako će još neki ovdašnji medij biti tužen od tužitelja sličnih onima koji tuže SBplus. Naime, pored politike, pravosuđa i Crkve, svojim (ne)činjenjem, mediji su na četvrtom mjestu generatora svih društvenih zala u zajednici.

Svjesni činjenice da smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy). Zbog toga, obratili smo se našem odvjetniku, Nemanji Nožiniću, i zamolili ga neka nas - po uobičajenoj cijeni, pro bono - pravno savjetuje.

Neovisno o tome što je tužitelja Grubišića motiviralo da tako postupi, svojim Rješenjem donesenim 20. prosinca 2018. godine, 'u ime Republike Hrvatske', sutkinja Ilak je tek konstatirala: „Utvrđuje se da je tužba u ovom predmetu povučena".

Mada Hrvatska nema Zakon o jeziku niti propis kojim bi sudovima i drugim državnim institucijama bio naložen način formuliranja, na primjer 'izreke presude', nitko sudcima i službenicima nije zapovijedio neka pišu 'bezličnim oblikom'. Naime, ako su negdje i prikladne 'besubjektne rečenice', u zakonima, presudama, rješenjima, odlukama i sl. - sigurno nisu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

3.7.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Visoko podignuli prst na SBplus

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

14.5.2020. | 9:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01