Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumne

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
21.10.2018. u 17:00
Prikaza: 2539

'Nečovjek' - jer je Bosanac

'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

root : 'Kriminalac' - jer voli svoju domovinu

Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljivog u njihovim društveno-političkim statusima i osobnoj imovini.

NAKON što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, 8. listopada 2018., potvrdila kako je nositelj 'Zlatnog ljiljana' Armije BiH, dakle narodni heroj, Željko Komšić, u utrci za člana predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, kao građanin, pobijedio nacionalista Dragana Čovića - Schindlera koji nije spašavao Muslimane - nema Hrvata koji imalo drži do svog nacionalizma da nije s oltara, Večernjaka ili trga vrisnuo: 'Nije poželjan' (hrv. non grata) u njihovu kasabu.

Zbog takvog stava, hrvatski nacionalisti izgubili su rat u BiH. Nastave li, u koaliciji sa srpskim nacionalistima, voditi nacionalističko-secesionističku politiku Franje Tuđmana, izgubit će ga opet. Netom izgubljeni izbori tek su im još jedna blaga opomena.

Na taj način, hrvatski nacionalisti 'ma gdje bili', Sarajevu i svijetu, poručili su kako lažna teza - da Bosna i Hercegovina ima budućnost samo ako se njezino društvo etnički potpuno rasloji, a institucije države nacionaliziraju - 'ni propala dok oni žive'.

Drugim riječima, bosanskohercegovački nacionalisti ne samo da nisu prošli katarzu od ustašoida do demokrata, nego su odlučili revitalizirati svoju profašističku ideologiju iz 40-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća: 'Jedna zemlja - jedan narod - jedan vođa'. Odlučili su slijediti politiku koja već četvrt stoljeća Hrvate iz BiH iseljava, a u BiH marginalizira.

Andrej Plenković bosanskohercegovačke Hrvate mora štititi 

Ako je svjestan te činjenice - koliko i dobronamjerni iz Brisela - hrvatski premijer Andrej Plenković bosanskohercegovačke Hrvate mora štititi isključivo u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Mora ih štititi od sljedbenika nacionalističkih secesionista i posljedica njihove politike; Mora ih štititi od novog rata sa Srbima protiv Muslimana i čišćenja prostora tzv. 'Herceg Bosne' od 'balija'; Mora ih štititi od koaliranja sa Srbima radi bogaćenja nacionalističkih elita i, posljedično, nastavka egzodusa Hrvata iz BiH te njihova pretvaranja u tamošnju nacionalnu manjinu.

Dapače, hrvatska Vlada mora štititi Hrvate u Bosni i Hercegovini od ljudi koje predvodi bivši komunistički podobnik, Dragan Čović koji se nije proslavio herojstvom u Domovinskom ratu, ali jest koalicijom s kriminalcem iz Laktaša, Miloradom Dodikom i skretanjem toka rijeke kako bi njegovo suspektno stečeno imanje bilo bajkovitije.

Naime, ta dva tipa imaju potpuno identične programe utemeljene na Tuđmanovoj nacionalističkoj politici - podjeli Bosne i Hercegovine na tri etnički čiste teritorijalne jedinice koje bi trebale činiti labavu konfederalnu Državu u tranziciji, a u trenutku kad to povijesne okolnosti dopuste, konzumirati sadržaj Lenjinove doktrine o 'pravu naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja'.

Zbog toga, izbor 'Titoista' Željka Komšića za člana predsjedništva Bosne i Hercegovine antinacionalistički je i antiklerikalni amortizer u permanentnom četvrtstoljetnom, smrtno ozbiljnom, sukobu između velikodržavnih projekata koalicije hrvatskih i srpskih separatista s jedne strane i integralista s druge.

'Komšići' su jedino rješenje za BiH

Kad 'Komšića' ne bi bilo trebalo bi ga izmisliti jer politika koju takvi zastupaju, jedini je garant cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Naime, Hrvati koje vode sljedbenici politike Mate Bobana i Srbi koje vode sljedbenici Radovana Karadžića, Bosnu i Hercegovinu žele podijeliti na tri teritorijalne jedinice po matrici Franje Tuđmana iznesenoj 1991. godine u intervjuu američkom časopisu Newsweek: „Srbima naseljena područja pripojiti Srbiji, a područja naseljena Hrvatima Hrvatskoj. Time bi se osiguralo stvaranje male muslimanske ili islamske države u srednjoj Bosni. To bi zadovoljilo Srbe i Hrvate, kao i Muslimane. Naravno, time bi se dokrajčile sve pretenzije na stvaranje veće islamske države u srcu Europe".

Budući da mu prvobitnu, temeljnu, opsesivnu ideju o cijepanju zemlje svijet nije prihvatio, Tuđman je reterirao na „konfederalno uređenje BiH", računajući kako će, nakon proteka određenog vremena, biti moguće primijeniti komunističku doktrinu „samoopredjeljenja do odcjepljenja" Hrvata i Srba iz BiH. Dakako, s teritorijem kojeg bi prethodno ratom osvojili i etnički očistili od drugih i drukčijih. Taj stav - bez spominjanja osvajanja i etničkog čišćenja - Tuđman je iznio i 1993. godine u srpskom tjedniku Vreme. A što je još kazao o BiH moguće je pročitati ovdje.

Nakon četverogodišnjeg krvavog rata, u kojem su Muslimani stradali višestruko više nego Srbi i Hrvati zajedno, BiH integralisti, patrioti, bosanskohercegovačke Srbe koje predvode sljedbenici velikosrpske politike Radovana Karadžića i Hrvate koje predvode sljedbenici velikohrvatske politike Mate Bobana, doživljavaju isto. Zbog njihovih načina na koji su vodili rat i nastavljenih politika koje su taj rat uzrokovale, BiH patrioti neprincipijelnu ratno-mirnodopsku koaliciju Srba i Hrvata drže agresorom na Bosnu i Hercegovinu te trajnom opasnošću po njezin teritorijalni integritet. Zbog toga, patrioti-integralisti s jedne strane te nacionalisti Srbi i Hrvati s druge, nisu politički protivnici nego neprijatelji. Tu činjenicu koriste anglosaksonski okupatori u BiH kako bi tu državu, iz svojih razloga, držali na okupu.

'Visoki predstavnik' za Bosnu i Hercegovinu, Austrijanac hrvatskog podrijetla, Valentin Inzko, ustvari, supstitut je za Mehmed-pašu Sokolovića…, Franju I. Josipa, Aleksandra I. Karađorđevića i Josipa Broza Tita. Tek, umjesto samoupravnog autoritarizma u BiH vlada briselsko-vašingtonski protektorizam.

Tu i takvu politiku prema BiH utemeljio je Franjo Tuđman

Zahvaljujući suludoj politici Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, koju je svijet poistovjetio s ekspanzionizmom Slobodana Miloševića - mada nije utvrđeno tko je koga plagirao - Hrvati i Srbi žigosani su kao narodi koji su iznjedrili dva „zločinačka poduhvata" na prostoru ugašene Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Zbog „te i takve politike", kako bi kazao Tuđman, Hrvati u BiH izgubili su rat i od Muslimana i od Srba. Srbi su sustavno provedeno etničko čišćenje i 'ograničeni' genocid materijalizirali ratnim plijenom nazvanim Republika Srpska, Bošnjaci su, zasad, osigurali 'životni prostor' u Federaciji BiH, dok je bezmalo pola Hrvata iz BiH iselilo, a druga se polovica u toj zemlji osjeća kao uljez, kao netko koga Bošnjaci mrze jer su im 1992. godine 'zabili nož u leđa', a srpski nacionalisti ih tradicionalno ne vole.

Nakon „te i takve politike", koju nastavljaju „ti i takvi" sljedbenici Tuđmana i Bobana, Hrvati od Bošnjaka ne mogu očekivati apsolutno ništa što bi se 'komšijskim' moglo zvati. Naime, „ti i takvi" Hrvati za Bošnjake su neprijatelji. I to će biti sve dok se ne pokaju, odreknu Tuđmanove i Bobanove politike, demonstriraju kako su prošli 'kolektivnu' katarzu kao Nijemci te BiH počnu doživljavati kao svoju domovinu. To što Bošnjaci Srbe doživljavaju puno većim neprijateljem od Hrvata, potonjima ne donosi nikakve benefite.

Pritom, treba imati u vidu činjenicu da su Muslimani brojniji i naoružaniji nego su to bili prije četvrt stoljeća kad su ih napali Velikosrbi i Velikohrvati.

U onoj mjeri u kojoj je ispravno tražiti pravdu za hrvatske žrtve, najmanje, u toj mjeri je nužno osigurati pravdu onima koji su stradali od hrvatskih nacionalista. Pritom, nedopustivo je naše zločine pravdati našim žrtvama.

Ratnohuškači iz redova Katoličke crkve i njihovih medija

Unatoč tome, na očerupanim krilima hrvatskog nacionalizma, katolički dnevnik Večernji list, putem Davora Ivankovića, propovijeda kako bi politika Hrvata u BiH trebala biti „jednako brutalna onoj koju vode Dodik i Muslimani". Koliko je ta teza nerazumna i smušena te dvosmislena i licemjerna ponajbolje govori činjenica da su 'Dodikovi Srbi' secesionisti, a Muslimani integralisti. Dakle, ne može se biti 'jednako' brutalan u nečemu što je nejednako. Naime, ne postoji treći put u BiH. Ili ste integralist (bez etatističkog unitarizma) ili ste secesionist.

Na istoj huškačkoj matrici protiv mira i demokracije u BiH, Večernjak nastavlja: „Što se političkog Zagreba tiče, on u ovom trenutku mora u cijelosti stati iza budućih političkih poteza BiH Hrvata, ne smije im ni u čemu otežavati, a najmanje što može odmah učiniti jest da pošalje jasne diplomatske signale svuda gdje treba da će Hrvatska surađivati s državom BiH kao i do sada, no da to neće uključivati komunikaciju sa simbolom svih problema, Željkom Komšićem".

Dakle, prema 'Crkvi u Hrvata' i hrvatskim nacionalistima, „simbol svih hrvatskih problema" u BiH jesu bosanskohercegovački patriotizam i narodni heroj Željko Komšić, a nisu bosanskohercegovački secesionisti i/ili ratni zločinci iz redova sva tri 'konstitutivna naroda'. Svi oni koji zagovaraju takvu politiku u BiH - ali i u Hrvatskoj - ustvari, neprijatelji su hrvatskog naroda ma gdje on bio.

Svi oni koji od Hrvata iz Bosne i Hercegovine traže da im Hrvatska bude prva, a BiH druga domovina - mada bi obrnuto trebalo biti - ustvari, uzrokuju nastavak egzodusa Hrvata iz te zemlje ili njihovu marginalizaciju unutar nje. Svi oni koji misle kako je Željko Komšić loš čovjek i loš Hrvat jer mu je BiH jedina domovina, ustvari, sve etničke Hrvate izvan Republike Hrvatske drže manje vrijednima. Kamo je ta politika dovela vidljivo je u ispražnjenoj Bosanskoj Posavini, u kojoj je prije rata živjelo 136 tisuća Hrvata, a danas ih je ondje stotinjak tisuća manje.

Uglavnom

U BiH, kao i u svijetu, sukobljavaju se dvije temeljne političke koncepcije - sloboda čovjeka i sloboda nacije (roda, plemena, naroda). Dok građanin drži kako je sloboda pojedinca preduvjet slobode svih, nacija i drugi kolektiviteti drže obrnuto te pojedinca podređuju sebi. I vođi, dakako.

Da je svijet u Daytonu želio etnos dignuti iznad građanina, u BiH Ustavu pisalo bi kako svaki narod bira svog člana predsjedništva, a ne bi bilo određeno da „svaki glasač glasuje za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu". Po tom Ustavu, članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode nego se biraju iz naroda radi njihove ravnopravnosti, a predstavljaju državu i sve njene narode i građane.

Dakle, u Federaciji BiH, svaki birač mogao je glasovati isključivo za jednog člana predsjedništva. Od 11 kandidata (šest Bošnjaka i pet Hrvata) Željko Komšić građanin, a ne nacionalist, Bosanac iz redova hrvatskog naroda, a ne Hrvat privremeno nastanjen u BiH, dobio je najviše glasova (195.344). Budući da nitko ne zna kojoj nacionalnosti pripadaju Komšićevi glasači - temeljem njegovih javno obznanjenih političkih stavova i patriotskih referenci - lako je zaključiti kako su za njega glasovali građani iz svih naroda i nacionalnih manjina, a ne nacionalisti. E sad, u kojem je narodu najviše građana-patriota, neka konta koga to posebno zanima.

U svakom slučaju, nacionalističko protivljenje izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH formalno i sadržajno je licemjerno. Naime, ono što u Hrvatskoj dižu u nebo - patriotizam i ljubav prema domovini - to hrvatski nacionalisti uskraćuju Željku Komšiću u BiH, jer Bosnu i Hercegovinu ne priznaju kako legalnu i legitimnu državu. A država koja, ustvari, 'ne postoji' ne može imati patriote, odnosno domoljube. Čast, moral, poštenje, pamet, hrabrost… ionako su manje važna mjerila vrijednosti čovjeka - drže nacionalisti svih boja.

Zbog takvog stava, hrvatski nacionalisti izgubili su rat u BiH. Nastave li, u koaliciji sa srpskim nacionalistima, voditi nacionalističko-secesionističku politiku Franje Tuđmana, izgubit će ga opet. Netom izgubljeni izbori tek su im još jedna blaga opomena.

Jedina ispravna politika u Bosni i Hercegovini je ona koja zastupa cjelovitu zemlju, teritorijalno i sadržajno demokratski ustrojenu državu Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih koji u njoj žive. Sve politike suprotne toj odraz su egoizma nacionalističkih elita, vidljivog u njihovim društveno-političkim statusima i osobnoj imovini.

Statistički podaci
Prema popisu stanovništva iz 2013. godine BiH ima 3.791.662 stanovnika od čega 3.352.933 birača. Federacija BiH ima 2.371.603 stanovnika od čega 2.092.336 birača, Republika Srpska ima 1.326.991 stanovnika od čega 1.260.597, Brčko distrikt ima 93.028 stanovnika od čega 63.908 birača
Prema popisu stanovništva iz 2016. godine - kojeg priznaje Evropska statistička agencija Eurostat, a ne priznaje republika Srpska, BiH ima 3.531.159 stanovnika od čega: Bošnjaka 1.769.592 (50,1%), Srba 1.086.733 (30,8%), Hrvata 544.780 (15,4%) i Ostalih 130.054 (3,7%)
U Federacije BiH živi 1.669.608 (70,4%) Bošnjaka, 532.187 (22,4%) Hrvata, 56.000 Srba (2,4%) i 104.000 (4,4%) ostalih.
U republici srpskoj živi 1.081.497 (81,5%) Srba, 185.646 (13,99%) Bošnjaka i 31.980 (2,41%) Hrvata.

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda:
Džaferović Šefik - SDA - 188.255 (36,81%)
Bećirović Denis - SDP - 172.371 (33,71%)
Radončić Fahrudin - SBB -  65.898 (12,89%)
Hadžikadić Mirsad - Platforma za progres - 49.808 (9,74%)
Šepić Senad - Nezavisni blok - 26.396 (5,16%)
Jerlagić Amer - Stranka za BiH - 8.675 (1,70%)

Član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda:
Komšić Željko - demokratska fronta 195.344 (52,99%)
Čović Dragan - hdz bih - 131.541 (35,68%)
Zelenika Diana -  hdz 1990 - 22.551 (6,12%)
Falatar Boriša - naša stranka 13.642 (3,70%)
Ivanković-lijanović Jerko - narodna stranka radom za boljitak 5.551 (1,51%)

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda
Milorad Dodik - SNSD - 350.585 (53,86%)
Mladen Ivanić - Savez za pobjedu - 279.745 (42,98%)
Mirjana Popović - 10.747 (1,65%)
Gojko Kličković - 9.862 (1,52%)

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
joso87

joso87

Komentirano: 6.12.2018. | 17:56

1

Šerijat i građanska država ne idu skupa! Nigdje se u svijetu majorizacijom nije postiglo formiranje jedinstvene nacije, pa neće ni u BiH. Isti ovi "jugosloveni" i "petokolonaši" u RH koji podržavaju Komšića, osuli bi "drvlje i kamenje" po Hrvatskoj da pokuša instalirati podobne predstavnike nacionalnih manjina u Hrv. sabor. Manjine u RH imaju veća prava od Hrvata u BiH, koji su tobože "konstitutivni narod". Neće biti stabilnosti i progresa u tom protektoratu dok se ne riješe nacionalna pitanja i povuku granice, jer BiH nije još prošla faze koju su ostale države i nacije prošle u 19. st.!
Jugo_slaven

Jugo_slaven

Komentirano: 6.12.2018. | 17:37

2

Bravo imenjače, https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/nastavlja-se-igrokaz-za-znakovljem-komsic-u-svoj-ured-u-zgradi-drzavnog-vrha-vratio-portret-tita-izbacio-zastavu-koja-je-tamo-unio-covic/8144369/
malipariz

malipariz

Komentirano: 21.10.2018. | 18:00

3

Komšić se zalaže za građansku državu, kao i bošnjačke stranke. Samo što ih malo zabrinjava, kako će tol'ku raju na brzinu osunetit'.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

Sudovi odlučili:

Jerko Zovak, kao lopov, mora u zatvor

28.1.2019. | 12:00
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
Da živimo u srednjem vijeku, beskrupuloznim kriminalcima i korumpiranim vlastodršcima suprotstavio bih se sredstvom kojeg su tada primjenjivali vitezovi. Mačem.
SBplus.hr, Slavonski Brod : HSS više nije demokršćanska stranka

Krešo Beljak nije bio ekscesan

HSS više nije demokršćanska stranka

22.1.2019. | 14:15
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je kako demokršćanska tradicija više nije politička doktrina njegove stranke, a već duže vrijeme neskriverno istupa kao čovjek koji ima liderskih ambicja u lijevom političkom centru.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

9.1.2019. | 23:50
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Bord. I to oni znaju".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolumna 'Krmak' više nije sporna

Boro Grubišić zauzeo čvrst stav

Kolumna 'Krmak' više nije sporna

3.1.2019. | 22:00
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
Svjesni činjenice kako smo objavom 'ispravka' i Tužbe Bore Grubišića tek 'uravnotežili' količinu informacija za naše čitatelje, ostalo je nedorečeno tko je u ovom slučaju dobar, a tko loš 'dečko' (hrv. good or bad boy).
SBplus.hr, Slavonski Brod : Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

Već četvrt stoljeća

Velik problem su osobni animoziteti lokalnih čelnika

3.1.2019. | 0:01
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
Nedopustivo je da, već četvrt stoljeća, u Slavonskom Brodu međusobna nesnošljivost političkih čelnika dominira nad društvenim obvezama institucija kojima oni upravljaju.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

Osma godina rada je prošla

Najgore i najbolje iz 2018. u Brodsko-posavskoj županiji

1.1.2019. | 23:00
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
Snaga pravne države i kriminaliziranost društva u obrnuto proporcionalnom su odnosu. Što je pravna država jača, kriminalci su slabiji i obratno.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

Jedini u Županiji nisu usvojili proračun

Vijećnici HDZ-a uspjeli razvlastiti sami sebe

31.12.2018. | 22:40
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
Iz više obavljenih razgovora s tamošnjim poznavateljima političke situacije, moguće je zaključiti kako je temeljni uzrok parlamentarnoj krizi „bahatost općinskog načelnika" koji je i najveće poslove vodio „autokratski, bez konzultacija sa strankom ili općinskim vijećnicima".
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

Da se ne tuku

Mogli bi zapjevati: Kol'ko nas ima, jebote kol'ko nas ima...

29.12.2018. | 19:19
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
U onoj mjeru u kojoj budu svjesni činjenice kako su tek kockica u mozaiku ovdašnjih političkih odnosa, u toj mjeri će njihova politička zvijezda duže sjati, i obrnuto.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

Netolerantnost na Dusparin način

'Jebeš zid na kojem ništa ne piše'

23.12.2018. | 0:01
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
Kad bi, kojim slučajem, nakon izvjesnog vremena, na nekom od slavonskobrodskih pročelja, opet osvanuo i na njemu ostao kočoperni grafit: 'Odlazite, sirijski paraziti!', bio bi to dokaz da je Mirko Duspara izgubio dominantnu političku ulogu u toj zajednici...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

Kad oporba govori ne/istinu

Hvalite me usta moja - il' cu vas razdrt'!

19.12.2018. | 22:00
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
Mada su u pitanju oporbeni političari, očito, ni njima nije strano povremeno laganje, podmetanje, konfabuliranje i samohvalisanje - čime anuliraju i ono što su dobro učinli.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

U Županijskom sudu i nogometnom savezu

Sucima se ništa dogodilo nije mada su oni za sve krivi bili

15.12.2018. | 14:30
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
U aktualnom nogometno-sudačkom slučaju, po zapovjedi inspektora Bošnjakovića, nogometni klubovi su morali ponoviti utakmicu, što im je uzrokovalo dodatne materijalne troškove, dok se odgovornom, Jozanoviću, ništa dogodilo nije. Za razliku od Mirkovića, on niti u mirovinu neće. Ma
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

Iz brodskog Općinskog suda

Sudac Josip Petričević potvrdio da nije smeće

8.12.2018. | 0:01
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
Sudac Petričević je 'morao' donijeti presudu koju su od njega očekivali moćni 'drugovi' i licemjerno društvo - jer je štitio svoj status u sudnici i ugled u zajednici, a 2018. godine mogao je suditi sukladno osobnom dignitetu i profesionalnom integritetu - jer je pred mirovinom.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

Treba li svijet znati detalje

Najugledniji čovjek na najugledniju funkciju. Ili?

6.12.2018. | 8:40
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
Niti jedan policijski službenik - koji bi za hrvatsku policiju bio (i) prihvatljiviji jer je, u međuvremenu, stekao potrebne kvalifikacije, a već je posjedovao kredibilitet, moguće i veći od Kršićevog - nije se smio kandidirati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

Drugi slučaj u 2018. godini

Radije su postali časni nego ostali 'velečasni'

2.12.2018. | 11:00
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
Ne petljajući se u „unutarnje poslove" katoličkog klera, tek ističemo korektnost ove dvojice njihovih donedavnih dužnosnika koji su odlučili kako će radije biti pošteni i časni, nego licemjerni i 'velečasni'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

Kapitalni projekt od 23 milijuna kuna

Mirko Duspara istog čovjeka nije poslušao dva puta

18.11.2018. | 23:30
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents
Za ideju od općeg interesa i trud uložen u njezinu realizaciju te ukupan doprinos u razvoj slavonskobrodske kulture, Duspara je Ferića odlikovao. Istodobno, spreman je odlikovanje primiti nazad - ako mu ga maestro donese iz protesta jer "pod svojim prozorom" ne želi bučna advents

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.