Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
3.7.2020. u 0:01
Prikaza: 2617

Državni i javni dužnosnici i službenici

Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanja

root : Ne docirajte nego odgovarajte na postavljena pitanjaAnte Vitalia, dr.med., specijalist epidemiolog(Foto: Dražen Krstanović/Pozega.eu)

Vjerojatno nije ni bio svjestan činjenice kako je tim stavom, ustvari, prizivao državno normiranje svojstveno autoritarnim društveno-političkim sustavima. U protivnom, ne bi "preporuku" države tretirao kao obveznu normu ponašanja građana.

POČETKOM travnja ove godine, a povodom načina ophođenja najodgovornijeg čovjeka Brodsko-posavske županije za borbu protiv koronavirusa, doc.prim.dr.sc. Ante Cvitkovića, s novinarkom portala SBplusprofesoricom Željkom Gavranović, objavili smo članak pod nazivom „Kad general obrane od COVID-19 kao kaplar novinarki zbori" u kojem smo problematizirali činjenicu da je svakoj činovničkoj i/ili dužnosničkoj šuši postalo normalno s visine se odnositi prema medijima te im docirati i o temama u kojima novinarima 'ni do koljena nisu'.

Raduje činjenica da način na koji se doc.prim.dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko posavske županije, onomad, obratio novinarki portala SBplus nije uobičajeno pravilo nego tek jedna od iznimki u ponašanju javnih službenika prema ovdašnjim medijima.

Istim povodom, donosimo informaciju o novom incidentu koji se dogodio u četvrtak, 2. srpnja, tijekom tiskovne konferencije koju je organizirao požeški Stožer civilne zaštite, dakle, borci protiv Covida-19. Naime, tamošnji kolega Ante Cvitkovića, 'voditelj službe za epidemiologiju, Ante Vitalia, dr.med., specijalist epidemiolog' Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, odgovarajući na potpuno opravdano i profesionalno korektno postavljeno pitanje novinarke javne televizije (HRT) Sanje Najvirt Lucić, nije na isti način, kratko i profesionalno, odgovorio na postavljeno pitanje nego je, ustvari, novinarki i građanima docirao.

Preporuke, a ne obvezni naputci

Nakon što je novinarka javne televizije konstatirala: „Dakle, nikakve mjere lokalnog karaktera ovdje nećete uvoditi?", javni službenik Ante Vitalia je istaknuo: „Ono što je jučer na (županijskom op.a.) Stožeru zaključeno, sve je ono što je preporučio Nacionalni stožer i uputio prema nama... Tijekom jučerašnje rasprave, ni jedna od tih preporuka nije ukinuta. Preporuka se i dalje treba držati."

Brzo misleći i logički zaključujući, novinarka je opetovala: „Dobro, to su preporuke, dakle nisu obvezujući naputci…"

- Gledajte gospođo Sanja, nešto ne mora ući u Zakon, nešto ne mora ući u Ustav da bi bilo… (nema kraja misli op.a.), nešto je, znači prepušteno, nažalost, našem zdravom razumu i svijesti. To znači, ako je nešto preporuka onda bi se tog trebalo držati, a braniti se s tim da to nije ozakonjeno. Mi smo poznati po tome kako poštujemo zakone… - insinuacijom je poentirao javni službenik za javnu televiziju i, pritom, uradio ono što uraditi nije smio - docirao je novinarki i građanima, a uradio nije ono što je uraditi trebao - nije jasno i kratko odgovorio na pitanje.

Kazavši "nešto je, nažalost, prepušteno zdravom razumu i svijesti ljudi", vjerojatno, doktor nije niti bio svjestan konotacija onoga što je, kao javni službenik, javno izgovorio. Vjerojatno nije ni bio svjestan činjenice kako je tim stavom, ustvari, prizivao državno normiranje svojstveno autoritarnim društveno-političkim sustavima. U protivnom, ne bi "preporuku" države tretirao kao obveznu normu ponašanja građana.

S doktorom Antom Vitaliom godinama surađujem izvrsno 

Držeći kako se radi o još jednom prepotentnom doktoru, koji svoje zanimanje doživljava vrjednijim od, u ovom slučaju, novinarskog, kontaktirali smo novinarku Sanju Najvirt Lucić i zamolili je neka za SBplus komentira 'incident' s tiskovne konferencije.

- Nisam to doživjela kao incident. Dapače, s doktorom Antom Vitaliom godinama surađujem izvrsno. U svako doba dana i noći bio nam je na raspolaganju. Nakon tiskovne, pitala sam ga što mu bi, a on mi je svoj nekonvencionalni odgovor objasnio kao posljedicu umora, cjelonoćnog rada na nalazima i našeg dugogodišnjeg poznanstva. -

Slijedom te konstatacije, nazvali sam doktora Vitalia i zamolili ga neka nam kaže zbog čega je, tijekom odgovaranja na kratko i jasno pitanje, kolegicu podučavao njezinu poslu, docirajući o primjeni zakona i ustava te načinu na koji bi ljudi preporuke trebali razumjeti i u život provoditi.

- Zbog čega novinarki Najvirt Lucić niste kratko i jasno odgovorili, na primjer: „Da, to je preporuka, a ne imperativni nalog." I potom stali. Zbog čega ste, umjesto konkretnog odgovora na pitanje, docirali o donošenju i provedbi političkih odluka, dakle o temi za koju niste ni kvalificirani niti ovlašteni davati tumačenja.

Nisu svi bahati prema novinarima, neki su i umorni

Nakon kraćeg uvoda općeg karakter, u kojem je konstatirao kako je bio umoran zbog cjelonoćnog rada, doktor Vitalia je za SBplus kazao: - Svjestan činjenice da nisam bio dovoljno konvencionalan u predstavljanju epidemiološke situaciji u kojoj se nalazimo, a poznavajući novinarku Sanju, pozvao sam je na kavu i ispričao se zbog toga. Očito vjerujući mi da nisam imao namjeru docirati niti je omalovažavati, razišli smo se u prijateljski poslovnom ozračju. Uvjeren sam kako ćemo i u buduće komunicirati na obostrano zadovoljstvo. - kazao je doktor.

Budući da zaključak ovog priloga nije onakav kakav se mogao naslutiti, raduje činjenica da način na koji se doc.prim.dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko posavske županije, onomad, obratio novinarki portala SBplus nije uobičajeno pravilo nego tek jedna od iznimki u ponašanju javnih službenika prema ovdašnjim medijima.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
veles

veles

Komentirano: 3.7.2020. | 8:49

1

Sunce ti kalajisno...ti novinari, ko svete krave... samo kukaju.. Čovjek joj fino odgovorio.
nikolajuric

nikolajuric

Komentirano: 3.7.2020. | 1:31

2

Znači novinarcici mogu nekaznjeno etiketirati pojedince ili skupine kako bi ih diskvalificirali, klevetati, objavljivati lažne vijesti radi clickbaita, prelaziti granicu između informiranja javnosti i militantnog aktivizma, ali ne daj Bože da ih se samo krivo pogleda, odmah je to napad na "slobodne i neovisne medije". Kad se bude strogo kažnjavala svaka lažna vijest, kleveta, kad svaki članak u novinama i na portalima bude potpisan PRAVIM imenom i prezimenom, a takvi bi trebali biti i komentari, onda će se napraviti razlika između 20% pravih novinara i ostalog šljama. Prave novinare treba zaštititi, a šljam tretirati prema zaslugama!

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

Piše Jerko Zovak

U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

12.11.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

Piše Jerko Zovak

Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

26.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

21.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

Produžen pritvor za dva mjeseca

Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

16.10.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

Što je sumnjivo magnatu Mandariću?

Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

12.10.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najjača HDZ-ova Šokica

Mudra političarka

Najjača HDZ-ova Šokica

8.10.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić nije fukara

Čovjek iz Remetinca

Vinko Grgić nije fukara

26.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

Piše Jerko Zovak

Nismo svi kurvini sinovi

15.9.2020. | 7:00