Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
21.10.2020. u 14:00
Prikaza: 6588

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

root : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...Stribor Valenta i Marina Opačak-Bilić(Foto: SBplus/arhiva)

Predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik slavonskobrodskih SDP-ovaca nije se ponio ni demokratski, ni drugarski, ni viteški. Dapače, bila je to siledžijska demonstracija trenutne, gole, irelevantne moći dužnosnika (hrv. funkcionera) koji se koristio snagom funkcije i elektronskog 'dugmeta u koferu', a ne mudrošću vođe i osobnim autoritetom u zajednici.

SVOJEVREMENO, žešće nego itko drugi na ovim prostorima, kritizirao sam nedemokratičnost predsjednika Gradskog vijeća Stribora Valente i gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare, jer na sjednici Gradskog vijeća vijećnicima nisu dopustili odvojenu raspravu po izvještajima gradskih trgovačkih društava i ustanova. Drugom prigodom, u članku naslova Duspara i Valenta barbarski siluju demokraciju, problematizirao sam činjenicu da legislativni i egzekutivni brodski lideri nisu dopustili proporcionalnu zastupljenost oporbenih vijećnika u tijelima Gradskog vijeća. Uglavnom, ukazivao sam na kršenje demokratskih uzusa uvijek kad je prijeđena granica elementarne demokratske pristojnosti.

Osobno smatram da su mi oduzeta demokratska prava kao i prava na konstruktivan rad i djelovanje u skladu s funkcijom koju obnašam. Zbog toga se pitam: Do kada će Stribor Valenta privatizirati interese građana Slavonskog Broda.

U međuvremenu, Duspara se opustio te u prvi plan više ne ističe karotide, nego pamet. Ne ustrajava na jačini glasa, nego na snazi argumenata. Ne nastupa svađalački, nego se trudi biti konstruktivan, mada se, ponekad, temperament otme kontroli te jačina glasa zasjeni jačinu argumenata.

Stribor Valenta, međutim, postaje sve nervozniji tijekom vođenja sjednica Gradskog vijeća. Vidljivo je to iz činjenice da često, tijekom 'ravnanja' raspravom, koristi snagu funkcije umjesto snagu argumenata. Iz njegova superiornog ponašanja tijekom predsjedavanja sjednicama vidljivo je kako gubitak stvarne partijske moći unutar SDP-a pokušava supstituirati političkom moći koju nominalno ima funkcija predsjednika Gradskog vijeća.

Eklatantan primjer tome je njegov zadnji istup tijekom oduzimanja riječi, ustvari, unutarstranačkoj šefici i saborskoj zastupnici Marini Opačak-Bilić, koja se prije njegova politički ružnog i viteški neprimjerenog čina, u više navrata, pokušala uključiti u raspravu.

Valenta se očitovao - švindlajući 

Želeći provjeriti jesu li u pitanju njegove frustracije zbog inferiornog društveno-političkog statusa u odnosu na Opačak Bilić, kojeg se, barem na tren, želio riješiti koristeći moći voditelja sjednice, ili je problem nešto drugo, obratili smo se Striboru Valenti s molbom neka se referira.

- Za vrijeme sjednice Gradskog vijeća, koja se održavala putem videokonferencije, saborska zastupnica Marina Opačak Bilić pokušavala je doći do riječi na krajnje neprimjeren način, ometajući rad same sjednice. Nije se javljala za riječ u tijeku rasprave, nego je upadala u riječ dok sam kao predsjedavajući na sjednici najavljivao točku dnevnog reda  i u tijeku samog glasanja. Njezin "mogu sad ja" sam ignorirao jer tako bih učinio i prema svima drugima.

Nakon toga, kada sam otvorio raspravu, Marina Opačak Bilić javila se za raspravu. Dao sam joj riječ da, kao gošća, na sjednici diskutira. Međutim, tu mogućnost je zloupotrijebila i na neprimjeren način ušla u "sukob" sa mnom, prigovarajući mi da dobro ne vidim i da imam loš kodeks ponašanja. Nakon toga, prekinuo sam njenu raspravu i pokušao joj objasniti na koji način se na sjednicama Gradskog vijeća može dobiti riječ, no, ona nije željela slušati nego mi je upadala u riječ i dalje nastavljala svoju priču.

Iako nisam bio dužan dati joj riječ, ona je tu mogućnost dobila, a kada je njena rasprava te način njenog ponašanja i komunikacije prešao u stvaranje nereda, ometanja vođenja sjednice i kršenje našeg Poslovnika zamolio sam administratora da isključi mikrofon Marine Opačak Bilić.

Pokušavam voditi sjednice na način da imam jednak pristup prema svima i na takav način bih postupio bez obzira o kome se radi, da li je  riječ o vijećniku ili saborskom zastupniku i bez obzira da li se radi o članu moje stranke ili neke druge. Poslovnik vrijedi jednako za sve i takav pristup ću imati dokle god predsjedam Gradskim vijećem. A pristojnost, znanje i političku kulturu, ili imaš ili nemaš. - za SBplus napisao je Stribor Valenta.

Marina Opačak Bilić - gospodski

S druge pak strane, na naš upit, koncizno je odgovorila saborska zastupnica i predsjednica brodsko-posavske organizacije SDP-a, Marina Opačak-Bilić.

- Temeljem vašeg upita o događanjima na 18. sjednici Gradskog vijeća grada Slavonskog Broda, koja se odvijala u obliku videokonferencije, točno je da sam sa iste bila isključena od strane predsjedavajućeg zbog njegove osobne netrpeljivosti i šovinizma. Osobno smatram da su mi oduzeta demokratska prava kao i prava na konstruktivan rad i djelovanje u skladu s funkcijom koju obnašam. Zbog toga se pitam: Do kada će Stribor Valenta privatizirati interese građana Slavonskog Broda?

Istine radi, u prilogu prenosimo video, a ovdje donosimo transkript 'dijaloga' između Marine Opačak-Bilić i Stribora Valente.

Stribor Valenta: Dalje za pojedinačnu raspravu? Marina Opačak Bilić, izvolite!
Marina Opačak-Bilić: Zahvaljujem, predsjedavajući! Moram iskazati žaljenje jer se već treći put javljam za raspravu. Ne znam ne vidite li dobro ili nemate dobar kodeks ponašanja prema gostima.
Stribor Valenta: Kolegice Opačak-Bilić, ovo je sjednica Gradskog vijeća koja ima svoj Poslovnik i svoja pravila. Ja ne mislim sada držati neki sat edukacije, ali javljat' se usred glasovanja, u trenutcima…
Marina Opačak-Bilić: Meni se ugasio mikrofon...
Stribor Valenta: Javljati se u trenutcima glasovanja, u trenutcima kada ja čitam točku dnevnog reda,... Dakle, postoje pravila. To je ono elementarno. Ovo nije izbor za Miss. Ja otvorim raspravu, ja zatvorim raspravu. Kada se javite u okviru pojedinačne rasprave, ja ocjenjujem da li Vam dajem riječ.
Marina Opačak Bilić: Ne morate Vi meni objašnjavati…
Stribor Valenta: Ne možete, ne možete, ne možete, ne možete se prepirati sa mnom. Ne možete se prepirati sa mnom. Zato niste dobili riječ. Molim administratora da isključi mikrofon Marine Opačak Bilić. Oduzimam riječ.
Marina Opačak Bilić: To je Vaša demokracija. Odlično! Odlično!
Gradska vijećnica Slavica Lemaić: Ovo nije u redu!
Stribor Valenta: Molim administratora da isključi mikrofon! Nastavljamo s radom.

Iz priloga je jasno vidljivo kako se predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik slavonskobrodskih SDP-ovaca nije ponio ni demokratski, ni drugarski, ni viteški. Dapače, bila je to siledžijska demonstracija trenutne, gole, irelevantne moći dužnosnika (hrv. funkcionera) koji se koristio snagom funkcije i elektronskog 'dugmeta u koferu', a ne mudrošću vođe i osobnim autoritetom u zajednici.

Sreća da Stribor nema Trumpov 'kofer s dugmetom' za aktiviranje atomskih kapaciteta kojima raspolaže ta imperijalna sila.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 22.10.2020. | 23:21

1

Prestroga je to ocjena i još u naslovu. Pridjevi su ipak birani....
valar

valar

Komentirano: 21.10.2020. | 20:03

2

Osobno-politički antagonizmi ne bi trebali dovoditi do ovakvih neprimjerenih oblika ponašanja koji narušavaju dignitet rada predstavničkog tijela, što se u ovom slučaju dogodilo krivnjom obaju aktera. Postoji vrijeme, mjesto i način.
vrlihrvatskimuz

vrlihrvatskimuz

Komentirano: 21.10.2020. | 14:35

3

Ne znam koja ja su prava saborskih zastupnika propisana Poslovnikom gradskog vijeća ali ovdje se Valenta ponieo krajnje nekorektno i bezobrazno. Pazite što je njega uvrijedilo da je saborskoj zastupnici oduzeo riječ. Da se zbog tako banalne opaske saborske zastupnice dozvoljeno ubijati Valenta se niti toga ne bi libio. Dobra je ona usporedba s Trampom.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Koga?

Piše Jerko Zovak

Koga?

14.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Roktanje je svojstveno svinjama

Medijsko smeće

Roktanje je svojstveno svinjama

14.5.2021. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

Suptilna 'Crkva u Hrvata'

Za svaki slučaj, Dado je u kampanju uključio i samog Boga

7.5.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nema slobodnih medija

Piše Jerko Zovak

Nema slobodnih medija

3.5.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

Povodom izborne promidžbe (hrv.kampanje)

Duspara je politički gorostas naspram ponuđene alternative

1.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG

Zbog čega kasni brodska investicija od 478 milijuna kuna

17.4.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

Dužnosnica jer (ne) vrši svoju zadaću

Mirela Šmital, jedan od simbola hrvatskog pravosuđa

6.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

Ponavlja li se povijest?

Jelić i Duspara svoje kampanje započeli nečisto

28.3.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

Raskrinkale ih kolege iz ministarstva

Imamo nove dokaze o protuzakonitom postupanju u korist Lidla

17.3.2021. | 16:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

Piše Jerko Zovak

Marušić 'primio metak' upućen Plenkoviću

3.3.2021. | 21:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

Piše Jerko Zovak

Do kad će (i) SDP-ovci dipliti?

1.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

Uhljeb protiv uhljeba

Predsjednik SDP-a, Mitar Obradović, napao samog sebe

25.2.2021. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

Lažne optužbe koriste optuženom

Pošteni ljudi ne kriminaliziraju nevine

15.2.2021. | 17:30