Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
7.3.2020. u 23:00
Prikaza: 10361

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

root : Od manjinaša do milijunašaPredsjednik Udruge PLUS i glavni urednik portala SBplus, Jerko Zovak(Foto: Husret Hasanović/SBplus)

Isključivo svojim marljivim radom, SBplus je postigao status koji mu omogućuje maksimalno moguću neutralnost, jer ne ovisi o nekom dominantnom izvoru financiranja. Svi su nam bitni, ali nitko toliko da bez njega ne bismo mogli opstati.

ZA razliku od devete Skupštine Udruge za promicanje lokalne uprave i samouprave (PLUS), koja je 29. siječnja 2019. godine održana u komornoj atmosferi - jer je njezin predsjednik i glavni urednik portala SBplus, Jerko Zovak, dan kasnije otišao na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne - deseta Skupština, održana je 5. ožujka 2020. u opuštenoj atmosferi.

Uzalud se nadaju Rimac i njemu slični da će nas ušutkati. SBplus neće stati u otkrivanju zločina i njihovih počinitelja, makar pritom morali tužiti naše javne izvore informacija za naknadu štete - jer sami ne progone zločince.  

Razloga za zadovoljstvo svih 16 prisutnih, od ukupno dvadeset i jednog člana Skupštine, bilo je više, a za potrebe naših čitatelja i mogućih prijatelja posebno ističemo dva.

Prvo. Mada je, iz raznih društvenih krugova godinama nametana teza kako je SBplus, ustvari, Jerko Zovak te da će portala nestati kad on prestane pisati, pokazalo se da to nije istina. Pokazalo se kako je SBplus postao održiv projekt neovisno o tome vodi li ga osnivač ili ne. Dapače, za vrijeme odsustva glavnog urednika, čitanost portala je udvostručena. S 48.464 jedinstvene posjete koliko je imao u siječnju, popeo se na 101.908 koliko ih je bilo u listopadu 2019. godine. Uspjeh je to glavne urednice iz tog vremena, Marije Radošević, i njezinih najbližih suradnica: novinarki Aleksandre Primorac i Željke Gavranović te vježbenice Ine Cirkveni.

Prema relevantnom izvoru, Gemius, u prosincu 2019. SBplus je imao 138.542 jedinstvena posjetitelja koji su tog mjeseca pregledali 1.364.831 stranicu. Više stranica je pregledano na SBplusu nego na svim drugim brodsko-posavskim portalima zajedno, mada ga je dio „konkurencije", hijenski, pokušao eliminirati tijekom odsustva glavnog urednika.

Drugo. Niti jedan poslovni partner portala nije odustao od suradnje, dapače, njihov broj i prihodi povećani su za tridesetak posto. Prošlu godinu, Udruga je završila s ukupnim prihodom od 766.133,38 kuna, dok je prethodne, 2018., prihodovala 27 posto manje. Sukladno višegodišnjem permanentnom rastu prihoda od 30-ak posto, na Skupštini je usvojen financijski plan za 2020. godinu na razini od milijun kuna te je odlučeno da će svi relevantni financijski pokazatelji biti javno objavljeni. Šeret bi mogao reći kako smo evoluirali od 'manjinaša' do 'milijunaša'.

Manje je više

Tijekom 2018. godine portal je objavio 5.421 prilog, odnosno 14,85 prosječno dnevno, dok je 2019. godine objavljeno 5.002 priloga, odnosno 13,70 prosječno dnevno, što je smanjenje od 8,37 posto. Posljedica je to činjenice da portal mijenja svoju uređivačku politiku na način da smanjuje broj prenesenih agencijskih i drugih vijesti, a povećava broj vlastitih autorskih priloga. Trend će biti nastavljen, unatoč povećanju broja zaposlenih.

Budući da smo informativno iskoračili i na područje susjedne Požeško-slavonske županije s ciljem promicanja tamošnjih zajednica i poticanja lokalne samouprave na veću učinkovitost, odlučili smo zaposliti jednu diplomiranu novinarku stalno nastanjenu u Požegi.

Dakle, od 1. svibnja, SBplus će imati zaposlenu i treću novinarku na neodređeno vrijeme te osam stalnih honorarnih suradnika. A koliku naknadu za svoj rad ostvaruju stalni suradnici vidljivo je OVDJE.

Nema slobodnih medija

Mada ne postoje slobodni mediji, jer svi oni ovise o izvoru prihoda od kojih žive, niti ima potpuno slobodnih novinara - jer su egzistencijalno ograničeni politikom izdavača, a zanatski  osobnim svjetonazorom i karakterom - od svog pojavljivanja u javnosti, 15. prosinca 2010., uredništvo SBplus-a pokušava biti svoje. Pokušava sačuvati elementarnu profesionalnost u mjeri u kojoj to zanatski uspiju provesti sami novinari. Nastojimo jasno odvojiti objektivno informiranje putem vijesti i drugih novinskih priloga, od autorskih komentara izdvojenih u kolumne ili komentare ispod nekog priloga.

Ulazak na medijsko tržište lakši je nego ikad. Pojavom interneta, s najskromnijim proračunom, svatko može postati vidljiv bez ikakve muke, pisao je naš tadašnji kolumnist Miroslav MazurekMeđutim, postati vidljiv je jedno, a biti društveno koristan i/ili drugima potreban nešto je sasvim drugo. Puno ih je koji su „mnogo htjeli, mnogo započeli", al' se nisu maknuli dalje od plagiranja i/ili kopiranja tuđih djela. Unatoč visokom mišljenju o samima sebi. Ili upravo zbog toga.

Ušutkati nas neće nitko, pa ni korumpirana Država

Isključivo u želji da nam 'začepe usta' kako ne bismo, u interesu javnosti, ljude i pojave predstavljali onakvima kakvi ustvari jesu, neki su nas tužili zbog klevete, tvrdeći kako smo pisali neistine. U dosadašnjim postupcima (15) neki su odustali, neki su izgubili, a krivotvoritelji iz Nove gradiške: bivši gradonačelnik Josip Vuković i bivši predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški, dobili su 20 tisuća kuna oštete jer smo im, pišući istinu, reče sudac nanijeli duševne boli.

Jednu od najbesramnijih presuda protiv nekog hrvatskog medija donijeli su zagrebački sudovi protiv SBplus-a. Naime, Ivan Rimac, poduzetnik iz Svete Nedelje, pet puta je tužio SBplus po istoj pravnoj stvari - tvrdeći da smo njega i njegovu tvrtku klevetali kad smo napisali da je organizirao zločinački poduhvat kako bi protuzakonito rekonstruirao cestu u brodskoj Osječkoj ulici. Rimac osobno tužio je posebno Udrugu, a posebno urednika. Zatim, to isto učinila je njegova tvrtka: tužila je Udrugu, a potom i urednika. Peti put, u kaznenom postupku, Rimac je podnio privatnu tužbu protiv urednika SBplus-a tražeći od suda neka mu "izrekne novčanu kaznu od 500 dnevnih iznosa" (500 dana zatvora) što je ekvivalent oko 100 tisuća kuna kazne.

Dva postupka je izgubio, dva su u tijeku, a u jednom je donesena pravomoćna presuda kojom je zagrebački općinski sudac, Petar Matić, presudio da Rimcu moramo platiti 30 tisuća kuna oštete zbog nanošenja duševnih boli, dok je njegova kolegica, županijska sutkinja Lidija Bošnjaković, držala kako je to malo te je dosudila "daljnji iznos od 20 tisuća kuna". Dakle, ukupno odšteta za duševne boli, sudski troškovi i zatezne kamate koštat će nas oko 75 tisuća kuna. 

Međutim, uzalud se nadaju Rimac i njemu slični da će nas ušutkati. SBplus neće stati u otkrivanju zločina i njihovih počinitelja, makar pritom morali tužiti naše javne izvore informacija za naknadu štete. Naime, pisali smo temeljem njihovih službenih podataka, a oni sami ne progone prekršitelje zakona, nego nas ostavljaju da se sami borimo protiv pravnog nasilja visokih državnih službenika i dužnosnika nad lokalnom samoupravom i građanima.   

Korisniji zajednici i sebi

Isključivo svojim marljivim radom, SBplus je postigao status koji mu omogućuje maksimalno moguću neutralnost, jer ne ovisi o nekom dominantnom izvoru financiranja. Svi su nam bitni, ali nitko toliko da bez njega ne bismo mogli opstati.

Dakle, novinare portala SBplus nitko ne može ucijeniti. Isključivo o znanju i hrabrosti nas samih ovisi način informiranja naših čitatelja. Nema tog telefona kojeg se moramo bojati niti osobe koju moramo slušati. Slušamo tek pametnije i zanatu vičnije.

Kao što je dosad svatko od suradnika SBplusa slušao tek svoju profesionalnu savjest i pisao sukladno osobnom zanatskom umijeću, tako će biti i ubuduće. Radit ćemo trudeći se biti bolji, brži, učinkovitiji, kako bismo bili korisniji - prvo zajednici, a potom i sebi.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Antun Lukšić

Antun Lukšić

Komentirano: 14.3.2020. | 15:38

1

Deseci milijuna kuna godišnje se potroše za financiranje lokalnih medija: radiopostaja, novina, portala… Kad se malo zagrebe ispod površine, vidimo da o raspodjeli sredstava odlučuju lokalni šerifi. Gotovo svi portali pišu i objavljuju vijesti o istim događanjima istina,tekstovi su više ili manje dobri ali krajnji rezultat gotovo identičan..informacija je u eteru. Snaga pojedinih portala nije toliko u sadržaju već,u sposobnosti i sprezi sa lokalnom vlasti.
administrator

administrator

Komentirano: 8.3.2020. | 0:15

2

@X-faktor - Lani 5,000,00 kn. U idućoj godini ćemo pokušati ostvariti 40 tisuća kuna za tiskanje knjiga. Ima li u tome nešto sporno - da u ukupnom prihodu donacije čine 4 posto?
X_faktor

X_faktor

Komentirano: 8.3.2020. | 0:07

3

Donacije 50-60 tisuća kuna???

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

Izvješće o poslovanju 'SBplus-a'

Mnogi su čitani, slušani i gledani, a rijetki poštovani

27.1.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

MRŠAVO LEŠINARENJE

Rugala se sova sjenici da ima veliku glavu

26.1.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

Kad lešinari mrtve konje jašu

Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

19.1.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lešinari

Tuđi grijeh ne opravdava naš

Lešinari

14.1.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Policija ustrajava u progonu novinarke portala SBplus?

U funkciji prijavitelja ili Zakona?

Zašto Policija ustrajava u progonu novinarke portala SBplus?

2.1.2021. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

Po prijavi Josipa Pavlovića

Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

27.12.2020. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od prvog dana hodali smo uspravno

Deseti rođendan portala SBlus

Od prvog dana hodali smo uspravno

15.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

Nakon otkrivanja zločinačkog poduhvata

Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

9.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

Piše Jerko Zovak

U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

12.11.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

Piše Jerko Zovak

Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

26.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

21.10.2020. | 14:00