Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
27.9.2020. u 22:30
Prikaza: 4381

Piše Jerko Zovak

Politika osigurava uvjete, a Uprava (i) Marsonije rezultate

root : Politika osigurava uvjete, a Uprava (i) Marsonije rezultate

Politika ostaje odgovorna za stvaranje uvjeta u kojima će se sportske udruge baviti sportom i sportašima, a uprave sportskih klubova ponositi rezultatima djece i mladeži koje vode. Ako za to imaju razloga, kao na primjer KKK Olimpik jer su prvaci Hrvatske ili ga nemaju, kao na primjer NK Marsonia jer se natječe s prigradskim naseljem Bukovlje.

GODINAMA već, lideri Nogometnog kluba Marsonia u javnost pokušavaju ugnijezditi stav kako toj udruzi slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara nije naklonjen, dapače, kako prema njima cesto demonstrira maćehinski odnos - mada bi lh favorizirati trebao jer je u pitanju „vodeći brodski nogometni klub".

I zaista, Marsonia ima respektabilnu povijest. Osnovana je 1909., a 1920., 1924. i 1928. osvojila je prvenstvo pokrajine. Od 1962. do 1992. bila je ugledan Brodski sportski klub (BSK), a prvotno ime vratili su joj 1991. godine. Kao prvak 2. HNL, 1994. Klub je ušao u 1. Hrvatsku nogometnu ligu (HNL). Iz više razloga, 1. kolovoza 2011. godine, vodstva MV Croatia (Dubravko Galović) i NK Marsonia (Dragan Marić) dogovorili su udruživanje klubova te su od tad nastavili djelovati pod imenom NK Marsonia.

Na njezinu žalost, stotu godišnjicu postojanja Marsonia je 'proslavila' u 1. Županijskoj nogometnoj ligi (1. ŽNL), što se može smatrati ekvivalentom njezinih početaka na najnižoj razini natjecanja.

Prema projektantskom troškovniku iz prošle godine, Grad je trebao osigurati maksimalno 2,7 milijuna kuna. Međutim, nakon odustajanja HNS-a od preuzetih obveza, Grad je taj iznos trebao povećati na pet milijuna kuna. Trava, koju bi HNS postavio, koštala bi upola manje, cca. 2,5 milijuna kuna.

Marsonia je trećeligaški ili trećerazredni nogometni klub

Trenutno, Klub se natječe u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi istok (3. HNL-I) zajedno s još tri kluba iz Brodsko-posavske županije: NK Oriolik iz Oriovca, NK Sloga iz Nove Gradiške i NK Slavonac iz Bukovlja. Zlobnici će reći kako je u rangu seosko-prigradskih nogometnih ekipa. Ako pak iduće godine ne izbori viši rang natjecanja, a u 3. HNL uđe i NK Omladinac iz Gornje Vrbe, što je izgledno, neće tek njezini suparnici govoriti kako je Marsonia trećerazredni nogometni klub.

A, prema kazivanju poznavatelja te vrste loptanja bliskog portalu SBplus, Marsonia trenutno ima ekipu s kojom bi mogla polučiti dobre rezultate. Naime, pored dosadasnjih kvalitetnih igrača: kapetana iz Sibinja Marka Čanića, Bundevice, Balentovića, JašarevićaBegića, Mišića i drugih, Uprava Kluba dovela je i pojačanja: Bačića, Bungića, Blagojevića, Kokanovića, Matanovića i Živića te zadržala vrijednog trenera Braslava Ostojića Ćiru.

Hoće li NK Marsonia uspjeti osvojiti prvo mjesto u ligi i plasirati se u viši rang natjecanja, zasad, interesira relativno mali broj ljudi u Slavonskom Brodu i njegovu okruženju. Posljedica je to činjenice da nogomet više nije igra u kojoj se, društvenim sredstvima, financira međusobno natjecanje pripadnika političkih, vojnih, policijskih, pravosudnih i inih klanova u borbi za status u zajednici.

Odavno već (i) na ovim prostorima nogomet je postao često sredstvo za oplodnju kapitala i društvenog statusa skorojevića odnosno pripadnika podzemlja te lječilište neostvarenih zgubidana. Zbog toga, u onoj mjeri u kojoj političko vodstvo neke zajednice nije umočeno u marifetluke tog polusvijeta, u toj mjeri nastoji djecu i mladež (škole nogometa) odvojiti od prvih momčadi te operativno ne sudjelovati u radu klubova.

Bilo bi loše da paraziti i zgubidani vole gradonačelnika Dusparu

U ulozi ovlaštenog poticatelja razvoja sporta u zajednici - dakle i najvažnije sporedne stvari na svijetu, nogometa - te jedinog odgovornog za trošenje javnog gradskog novca, gradonačelnik Mirko Duspara pokušava svoj posao raditi u okvirima zakona i zdravog razuma, svojevremeno, kazao je potpisniku ovog priloga. Sukladno mogućnostima Grada, djeci osigurava javna financijska sredstva za bavljenje sportom, a odraslima uvjete za natjecanje i udobnije praćenje borbi. Zbog toga, zgubidani ga ne vole jer gradskim sredstvima ne financira plaće igrača prve momčadi te užitke i privilegije vođa kluba koje se kreću od provizijskih, preko hedonističkih, do statusnih.

Unatoč takvoj atmosferi i niskom ugledu nogometa u društvu, a uvjereni kako Grad treba kvalitetan stadion za desetak tisuća gledatelja, prošle godine gradska uprava je počela njegovu izgradnju, koju namjerava završiti za pet godina.

U skladu s tim planom, čija realizacije je započela izgradnjom istočne tribine, u prosincu 2018. godine, na sastanku s gradonačelnikom Dusparom, predsjednici Hrvatskog i Županijskog nogometnog saveza Davor ŠukerDubravko Galović, obećali su kako će, u okviru programa za cijelu Hrvatsku, HNS sudjelovati u realizaciji i brodskog projekta.

Tom prigodom, i u kasnijim kontaktima, dogovoreno je kako će HNS sufinancirati izgradnju i uređenje pomoćnog nogometnog terena i to na način da će osigurati sredstva za umjetnu travu, rasvjetu i potrebne ograde te sve što je nužno da se po svim važećim standardima taj prostor uredi, dok je Grad trebao izvesti pripremne radove niskogradnje, i osigurati potrebne priključke.

S tim ciljem, Grad je izradio potrebnu dokumentaciju te u proračunu predvidio sredstva za radove niskogradnje, dakle, podloge za umjetnu travu.

Slavonski Brod je više dao HNS-u nego HNS Brođanima

No, u srpnju 2020. HNS je u Slavonski Brod poslao prijedlog Ugovora (vidi prilog u PDF-u) kojim je definirano kako bi Grad trebao izvesti sve radove u roku 60 dana (niskogradnja, navodnjavanje, ograde, rasvjeta i sve ostalo predviđeno projektom koji udovoljava sve potrebne standardne, a potom bi HNS-ovi izvođači radova postaviti umjetnu travu na pripremljenu podlogu.

Dakle, HNS je odustao od financiranja rasvjete, ograde, odvodnje i dr. (vidi cijene u galeriji fotografija) mada je to obećao. Osim toga, u prijedlogu ugovora navedeno je kako su upute za izradu podloge, slojeve i vrstu umjetne trave priložene te da čine sastavni dio ugovora, iako ništa priloženo nije bilo.

A upravo ti prilozi, naročito o vrsti i karakteristikama umjetne trave, bili su nužni jer postoje razlike u slojevima niskogradnje koje je Grad trebao izvesti. Budući da pripreme nisu iste za sve vrste terena, Grad je od HNS-a tražio neka dostave karakteristike umjetne trave koju namjeravaju donirati. Nakon inzistiranja na tim podacima, HNS je dostavio tek jedan dio uputa za njezino postavljanje.

Nakon toga, Grad je trebao preuzeti obvezu izvedbe niskogradnje (bez jasno definiranih parametara u predloženom ugovoru), izgraditi odvodnju, rasvjetu i ograde da bi potom HNS, možda, ugradio travu.

Odstupanje HNS-a od prethodnog dogovora i, posljedično od planirane financijske konstrukcije, dovelo je do toga da bi Grad trebao osigurati sredstva za radove koje je HNS trebao financirati pocetkom ove godine.

Prema projektantskom troškovniku, Grad je trebao osigurati maksimalno 2,7 milijuna kuna. Međutim, nakon odustajanja HNS-a od preuzetih obveza, Grad je trebao osigurati pet milijuna kuna. Trava, koju bi HNS postavio, koštala bi upola manje, cca. 2,5 milijuna kuna.

Cijelo vrijeme dogovaranja bilo je potpuno nejasno tko je proizvođač, a tko dobavljač umjetne trave te koja je garancija njezine kvalitete.

Sa ili bez pomoći hrvatskih nogometnih čelnika, Brođani će imati novi nogometni stadion 

Neovisno o ponašanju HNS-a, dakle Davora Šukera i Dubravka Galovića, Grad Slavonski Bord nastavlja s izgradnjom stadiona i svih pratećih objekata na njemu, rekoše nam. Osim toga, nece mijenjati dosadasnji nacin financiranja sportskih udruga u Gradu.

Gradska uprava će proračunska sredstva za rad brodskih sportskih udruga, kao i dosad, dodjeljivati njihovoj Zajednici, a ona će ih raspoređivati prema kriterijima koje utvrde sami sportaši. Na taj način, Politika ostaje odgovorna za stvaranje uvjeta u kojima će se sportske udruge baviti sportom i sportašima, a uprave sportskih klubova ponositi rezultatima djece i mladeži koje vode. Ako za to imaju razloga, kao na primjer KKK Olimpik jer su prvaci Hrvatske ili ga nemaju, kao na primjer NK Marsonia jer se natječe s prigradskim naseljem Bukovlje.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

Produžen pritvor za dva mjeseca

Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

16.10.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

Što je sumnjivo magnatu Mandariću?

Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

12.10.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najjača HDZ-ova Šokica

Mudra političarka

Najjača HDZ-ova Šokica

8.10.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić nije fukara

Čovjek iz Remetinca

Vinko Grgić nije fukara

26.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

Piše Jerko Zovak

Nismo svi kurvini sinovi

15.9.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

Vijeće za elektroničke medije

Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

10.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

Nakon velike buke, donosimo:

Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

4.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

Ako smo 'predziđe' sad 'katoličanstva'

Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

3.9.2020. | 12:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

Predstoji bitka za podjelu plijena

U brodsko-posavski SDP 'učlanili' 619 novih ljudi (+ 439 %)

29.8.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

Čovjek nepostojana karaktera

Predsjednik Milanović priznao 'zločinačku' HR Herceg Bosnu

26.8.2020. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

Pretvaraju nas u svoju sirovinsku bazu

U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

22.8.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

Novi slučaj stare pojave

Nekim kamenorescima država treba dati socijalnu pomoć

19.8.2020. | 21:30