Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
9.1.2019. u 23:50
Prikaza: 5522

Vulgarno licemjerna Hrvatska u BiH

Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djece

root : Službeno smo odali počast ubojici 28-ero brodske djeceSpomenik hrvatskoj poginuloj djeci tijekom Domovinskog rata (Foto: SBplus/arhiva)

Danas je službena Hrvatska svečano prisustvovala odlikovanju ratnog zločinca koji je, tijekom borbi za Bosansku Posavinu, podčinjenima govorio: "Čim počnu dejstvovati po nama, tući ćemo Slavonski Brod. I to oni znaju".

U srijedu, 9. siječnja, povodom dana Republike Srpske, u Banja Luci je nominalna predsjednica te genocidne tvorevine, formirane u Bosni i Hercegovini tijekom tamošnjeg građanskog rata i velikosrpske agresije 1992. - 1995. godine, Željka Cvijanović, posthumno, dodijelila entitetsko odličje bivšem pukovniku Jugoslavenske narodne armije (JNA) i generalu Vojske Republike Srpske (VRS), Slavku Lisici, koji je 1998. u Hrvatskoj osuđen zbog ratnih zločina počinjenih 1991. na području Šibenika.

Još jedno sramotno svjedočenje - kako bi kazao Franjo Tuđman - „toj i takvoj politici", demonstrirala je Hrvatska slanjem svog veleposlanika u BiH, Požežanina Ivana Del Vechia i sinonima hrvatske politike u toj zemlji, Dragana Čovića, neka svojim prisustvom uveličaju morbidno odlikovanje ratnog zločinca Slavka Lisice i daju legitimitet protuustavnoj proslavi Dana Republike Srpske - mada je to odbio učiniti cijeli diplomatski zbor u BiH.

Riječ je o odličju kojega su 1993. godine ustanovile tadašnje vlasti Republike Srpske. Nositelji tog priznanja su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik, bivši dužnosnici bosanskih Srba koji su osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Slavko Lisica je umro u Beogradu 2013. godine, a Cvijanović je kazala kako je odličje zaslužio kao ''neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda''.

Šibenski pravosudni sustav nije zakazao

Presudom Županijskog suda u Šibeniku, Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 15 godina zatvora jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa, u rujnu 1991.,a temeljem zapovjedi Ratka Mladića, zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba i, prema pedantnom popisu tamošnjeg državnog odvjetništva, oštećeni su: katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor - spomenici kulture I. kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga - spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM "Boris Kidrič”, "Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina "Poliplast”, "Izgradnje”, RO "Luka”, hoteli "Jadran” i "Krka”, objekti, oprema i 120 vozila "Autotransporta”.

Vrhovni sud Republike Hrvatske, 2001. godine, potvrdio je tu presudu odbivši Lisičinu žalbu na presudu šibenskog suda.

Slavonski Brod nije slučajno marginaliziran

Današnje medijsko podsjećanje na te događaje još jedan je prilog dokazima o veličini bijede slavonskobrodskog političkog i pravosudnog establišmenta utjelovljenog u Zdravku Sočkoviću predsjedniku HDZ-a, Stjepanu Haramusteku županijskom državnom odvjetniku i Zlatku Mirkoviću predsjedniku Županijskog suda od 1990. do njihova neslavnog odlaska u ropotarnicu ovdašnje političke i pravosudne povijesti.

Naime, mada iz službene biografije Slavka Lisice nije moguće izbrisati činjenicu da je bio i osuđeni ratni zločinac zbog razaranja Šibenika te ubojstva jedne Šibenčanke, nitko u njegov životopis neće smjeti upisati da je taj Velikosrbin, službeno, proglašen ratnim zločincem (i) zbog toga što je tijekom permanentnog šestomjesečnog razaranja Slavonskog Broda i okolnih mjesta ubio 134 civila, od čega 28 djece. Što je Lisica učinio kao 'komandant TG3 VRS' tijekom borbi za Bosansku Posavinu od svibnja do listopada 1992. godine.

Budući da je o svojim ratnim zločinima, u svojim knjigama 'Komandant bez potrebe' i 'Komandant po potrebi' pisao te javno govorio sam Slavko Lisica, zdrav razum će zaključiti kako Haramustek i Mirković, iz njima poznatih razloga, zločine vojske kojom je zapovijedao ovaj osvjedočeni velikosrbin, nisu htjeli procesuirati.

Zločin je tolerirati zločin

Međutim, to što su Haramustek i Mirković počinili zločin - jer nisu progonili zločince - za zdravlje hrvatskog društva puno je manje zlo od činjenice da ih 'pretpostavljeni' zbog toga nisu sankcionirali.  Upravo ta činjenice, da počinitelji teških zločina nečinjenja, Haramustek i Mirković, nisu sankcionirani, generira ambijent u kojem je proizvodnja zločina uobičajena, dopuštena, tolerirana, dapače, poželjna društvena pojava.

Zbog toga, nije floskula niti politikantstvo uvriježena tvrdnja da Hrvatsku ljudi napuštaju primarno zbog osobne, obiteljske i općedruštvene bezperspektivnosti, a sekundarno zbog njihova trenutnog socijalnog status.

Hrvatska bezperspektivnost posljedica je politike koja ne napušta nacionalističke niše nastale tijekom 'desnih skretanja' u procesu stvaranja neovisne države hrvatske.

Još jedno sramotno svjedočenje - kako bi kazao Franjo Tuđman - „toj i takvoj politici", demonstrirala je Hrvatska slanjem svog veleposlanika u BiH, Požežanina Ivana Del Vechia i sinonima hrvatske politike u toj zemlji, Dragana Čovića, neka svojim prisustvom uveličaju morbidno odlikovanje ratnog zločinca Slavka Lisice i daju legitimitet protuustavnoj proslavi Dana Republike Srpske - mada je to odbio učiniti cijeli diplomatski zbor u BiH.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 25

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
yurasb

yurasb

Komentirano: 14.1.2019. | 14:29

1

Pa Jerko mozda si zaboravio jednu stvar a to je da ratni zlocini nemaju zastaru, ako su vec oni poltroni i dupelizci iz hdz zlocinacke organizacije zaboravili podici optuznice zasto onda vas drug Mirko to nije ucinio?
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 11.1.2019. | 16:24

2

To u Daytonu su bili iznuđeni potpisi ali neovisno o tome dužni smo u političko-pravnom smislu ispoštovati tu jedinu ratom osvojenu i očišćenu fašističko/genocidnu tvorevinu kojom su četnici praktički nagrađeni od strane međunarodne zajednice. Nismo međutim obavezni ići im na "rođendane" i tako prešutno odobravati njihove ratne zločine. Ovo je pljuvanje po svim žrtvama rata i s naše i s bosanske strane.Gamad.
Uspinjaca

Uspinjaca

Komentirano: 11.1.2019. | 16:11

3

Za sve kradezejovca koji nisu mogli prisustvovati svečanosti u bajna luci,pozdravlja iz Milorad i Boro https://youtu.be/JIB740dBmGY
Taubek

Taubek

Komentirano: 11.1.2019. | 12:50

4

Stipe@ je sve ukratko objasnio. Potpisali smo i time priznali RS
Kradezej_zna

Kradezej_zna

Komentirano: 11.1.2019. | 12:44

5

Ostavka briselskoj anemičnog ćate, https://www.telegram.hr/price/da-bi-se-oprala-od-amoralnog-skandala-s-rs-om-vlada-zrtvuje-ambasadora-ali-kako-je-moguce-da-ministrica-nije-znala/
Istocni_front

Istocni_front

Komentirano: 11.1.2019. | 11:21

6

Za ovo smo se mi borili i za ovo idu novci iz Hrvatske u BiH, https://net.hr/danas/hrvatska/sprajc-britko-secirao-covica-mali-hrvatski-gnom-miloradu-lasti-cipele-a-milo-mu-je-uzimati-i-nase-novce/
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2019. | 8:17

7

Zakazali su lokalni državni odvjetnici, no, jesu li "narod" t građani također zakazali? Koliko je zahtjeva za procesuiranje ratnih zločina od strane građana upućeno državnom odvjetniku, koje je on zanemario?
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.1.2019. | 8:13

8

RH je suosniva;; i supotpisnik Republike Srpske. Sjetimo se, RS je nastala i "priznata" kao konstitucijski dio BiH sporazumom u Daytonu, a sad ju neki nazivaju okupacijskom zonom. RH priznaje ovako ustrojenu BiH i s njom ima uspostavljene diplomatske odnose. RH time priznaje i njenog predsjednika kao člana predsjedništva te države pa ne vidim zašto bi se pravili da ne priznajemo nešto čega je naš predsjednik suosnivač?
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.1.2019. | 2:25

9

https://www.express.hr/top-news/sva-sumnjivo-stecena-imovina-dragana-covica-17911
XSIZE

XSIZE

Komentirano: 11.1.2019. | 2:23

10

Kakve veze tko ga je "izveo" na pozornicu?! Na pozornici je on puno duže, a to dobro znaš ali ignoriraš i izvlačiš ono što ti paše. Zašto optužnice našeg ODO nisu dignute? Ne samo za ovaj slučaj, za hrpu toga!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 10.1.2019. | 23:41

11

AculeusApis@ verojatno si zaboravio navesti kako njih krivim i za Davidovu smrt. E to je baš smješno. To tvoje tumačenje mojega stava. A ja samo prenio činjenice sa stranica MVP.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 10.1.2019. | 22:44

12

Šta je istorija?
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 10.1.2019. | 22:38

13

Prema Stipiću glavni krivci za događanja u B.Luci su Račan, Milanović i Josipović (vjerojatno i Duspara). Smješno.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 10.1.2019. | 22:26

14

AculeusApis@ referiram se samo na na nadnaslov i naslov. Čović se tu nikako ne uklapa jer on "službeno" nije Hrvatska niti je predstavlja. Dodika nije Čović izveo na međunarodnu pozornicu, već je to učinio Josipović u uredu Gradonačelnika Slavonskoga Broda. Ostalo je povijest. Ili istorija. Kako 'oćeš.
AculeusApis

AculeusApis

Komentirano: 10.1.2019. | 22:11

15

Stipić o Čoviću ni riječi. Ili je šutnja odobravanje.
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 10.1.2019. | 18:40

16

Ovo je samo nastavak suradnje kojoj su temelje udarili krivousti đeneral i četnik Milošević. Udbaško-mafijaški bosovi su uvijek bili u dobrim odnosima dok je narod ginuo za budale. Tuđmanov najveći krimen je bio dogovor s Miloševićem o podjeli Bosne nakon što su naivnog Aliju navukli na tanak led. Da nije bilo toga Brod bi prošao bez ispaljenog metka ali što se tiće zadržavanja dobrih odnosa nije samo desno krilo zločinaćke krivo za to. Treba se samo sjetiti lignje (Josipovića) koji je četniku Dodiku svirao na klaviru također u BL. Zato bosancima nisam nikada zamjerao što su velikim dijelom prebjegli u minken diviziju. Znali su da će ionako biti onako kako se dva titova pionira dogovore i nacrtaju na komadu salvete.
Brada5

Brada5

Komentirano: 10.1.2019. | 18:34

17

Stipiću jel bio kod tebe na razgovoru bre
Brada5

Brada5

Komentirano: 10.1.2019. | 17:50

18

Pa i predsjednica RS ima 50%Hrvatske krvi Deda joj je bio Ustaški časnik tj Satnik Pejo Marić laka mu Hrvatska zemlja i žeravačka gruda.Inače hrvati brzo zaboravljaju prošlost bitno da su se na žderali. Dernek je Dernek Bujrum
brodjanin1991

brodjanin1991

Komentirano: 10.1.2019. | 17:45

19

Čudom se čudim! Mislio sam da ćemo se jednom opametiti. No, izgleda, da nije tako. To dokazuje i ovaj moj dopis kojeg sam unazad 5-6 godine uputio i Ministarstvu branitelja, raznim braniteljskim udrugama, portalima, pa i kao i komentar i to i SBPlusu... Pa ga ponavljam: Zaista, ako se zna da je u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata smrtno stradalo 12.213 hrvatskih branitelja i civila, od toga 402 poginule djece, ne znam što reći na sve to! Još od početka procesa protiv naših generala, postavio sam (pa i slao u razne medije i institucije), pa iznova postavljam pitanje: je li to moguće?... Iznova predlažem, kako bi se realizirala jedna zaokružena ideja u borbi protiv agresora iz onih devedesetih (koji su nam još uvijek agresori) i da se na webu objavi otvoreni REGISTAR AGRESORA!!! Potpuno sam siguran da nije uopće teško izvodljivo sa svim programskim rešenjima i raznim kontrola (koja potpuno imam u glavi) i zaštitama, da ne dođe do nemilih scena(!) i na kraju da imamo uvid u sve sumnjivce i u prave agresore… Mislim da popis odgovornih za razaranje Vukovara a iz Optužnice K-14/04 Županijskog suda u Vukovaru, kao i MUP-ova tjeralica mogu nam poslužiti kao osnova za kreiranje tog registra! Prema tome u jednom takvom otvorenom REGISTRU AGRESORA pored onih iz spomenute Optužnice iz Vukovara i onih „neizbježnih“, početna mjesta imaju sljedeći zločinci, agresori: MILOŠEVIĆ, SLOBODAN (1941.-2006.); ADŽIĆ, BLAGOJE (1932.-2012.); ŠEŠELJ, VOJISLAV (1954.); HADŽIĆ, GORAN (1958.); MLADIĆ, RATKO (1943.); po onda iz tjeralice abecednim redoslijedom - BALTIĆ, PETAR (1952.); BUDIMČIĆ, JOSIP (1963.); BUNGUR, EMILIO (1960.); DUIĆ, TOMISLAV (1969.); JURJEVIĆ, ZVONKO (1934.); KADIJEVIĆ, VELJKO (1925.); MACURA, MARKO (1962.); MILOVANOVIĆ, ŽELJKO (1966.); MRKŠIĆ, MILE (1947.); NOVAKOVIĆ MILE (1950.); NOVAKOVIĆ, KOSTA (1949.); RADIĆ, MIROSLAV (1962.); ŠLJIVANČANIN, VESELIN (1953.); STEVANOVIĆ, BOŽIDAR (1933.); VUČUREVIĆ, BOŽIDAR (1936.). Nakon evidencije njihova imena trebali bi samo taj popis nadopuniti. Možemo u svim gradovima i naseljima cijele Hrvatske navesti sve one koji imaju vezu s zločinima za vrijeme Domovinskog rata! Tako npr. i u našem gradu, u Slavonskom Brodu, gdje je još 1992. godine izašla knjiga: ‘Živjeti u Slavonskom Brodu 1991-1992’, a autori su u uvodu naveli da im je cilj “... upoznati javnost o teškim posljedicama koje su nosili nedužni građani Slavonskog Broda"! Trebamo samo navesti sva imena onih koji su ga razarali, koji su pucali na Brođane: prvo snajperima, pa minobacačima, kasnije i topovima, haubicama, avionima, a na kraju i raketama! Za njih se zna, postoje i dokumenti o tome… Mislim da nije više pitanje, da zbog svojih vojnih aktivnosti na Posavskom ratištu tamo bi se trebali naći: TALIĆ, MOMIR (1942.-2003.); LISICA, SLAVKO (1944.-2013.); SIMIĆ, NOVICA; ĐUKIĆ, BORIVOJE; KELEČEVIĆ, BOŠKO; pa i drugi… Samo ukratko da Vas prisjetim: u tom razdoblju (1991-1992) grad Slavonski Brod prvo je bio i granatiran i bombardiran, pa opet za vrijeme borbi u brodskoj Posavini nemilosrdno granatiran i raketiran i bombardiran. Tko je za sve te zločine odgovarao? Nitko! Nisam ni siguran da će ikad itko odgovarati jer izgleda da ni naši vrli političari, ni javnost, a na žalost ni oni čija bi bila dužnost da budu upoznati, počevši od svih dosadašnjih predsjednika/ce RH, pa sadašnje i bivše Vlade, Amnesty International i HHO, izgleda slabo ili nisu upoznati!
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 10.1.2019. | 16:39

20

Veleposlanik Mr. sc. Ivan Del Vechio, prvi predsjednik SDP-a Požepko-slavonske županije – diplomatsku karijeru u MVP započeo 20. travnja 2000, u mandatu Ivice Račana i Stjepana Mesića, a već iduće godine stječe zvanje veleposlanika i nakon niza dužnosti u samom MVP te nekoliko mandata veleposlanika u raznim zemljama, 1. listopada 2013. , u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, ministrice VP Vesne Pusić i predsjednika RH Ive Josipovića, imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Bosni i Hercegovini. Danas je, zbog neusklađenosti njegova djelovanja i službene hrvatske politike u RBiH, pozvan na konzultacije.

Broj komentara: 25

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 12

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

Ne cijenimo se i točka

Tko čije interese štiti i zbog čega to čini?

9.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od manjinaša do milijunaša

Piše Jerko Zovak

Od manjinaša do milijunaša

7.3.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

Jesmo li sudjelovali u vjerskom ratu?

Pravoslavci protiv katolika, ili agresori protiv branitelja?

4.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

U što usmjeriti 27 milijuna naših kuna?

Autobusni kolodvor, poduzetnicima, nogometašima... ili...?

28.2.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

Velika pobjeda 'našeg' čovjeka

Dubravko Galović porazio Središnji državni ured za sport

26.2.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

Piše Jerko Zovak

Gradonačelnik održao riječ tri sata i 48 minuta

20.2.2020. | 21:21
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pogriješio sam'

Hrvatski raritet

'Pogriješio sam'

18.2.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

Nakon intenzivne istrage SBplus-a

Rušenje ovog mosta naredila je državna inspektorica. Amen!

11.2.2020. | 14:35