Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
13.6.2022. u 15:00
Prikaza: 2420

Piše Jerko Zovak

Srećom, priseban policajac nije pucao 'u nužnoj obrani'

root : Srećom, priseban policajac nije pucao 'u nužnoj obrani'Ilustracija(Foto: SBplus)

Ono što će javnosti biti posebno važno jest status kojeg imaju trojica uhićenih Požežana. Hoće li biti tretirani kao sudionici u remećenju javnog reda i mira, iz čega proizlaze, ustvari, motivirajuće konzekvence, ili će dobiti status počinitelja kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora „od jedne do osam godina zatvora".

"22 GODIŠNJAK tjelesno napao policajca - kriminalističko istraživanje u tijeku." Tako je naslovljena kratka dnevna službena informacija o događaju od nedjelje 12. lipnja 2022. nastao oko 21.05 sati u Požegi u Ulici Jagodnjak, koju je dobio i SBplus. Naime, također službeno, „18-godišnjakinja, dvojica 22-godišnjaka i 60-godišnjak su, prilikom njegova postupanja, omalovažavali i vrijeđali policijskog službenika, dok ga je jedan od 22-godišnjaka i tjelesno napao te lakše ozlijedio i oštetio policijski službeni motocikl. Obojica 22-godišnjaka i 60-godišnjak su uhićeni. U tijeku je daljnje kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti navedenog događaja."

Dakle, bila je to još jedna od uobičajenih, službenih, sadržajno do bola kastriranih, vijesti o događaju - koja više krije nego što otkriva.

Tragom te invalidne informacije, krenuli smo u istraživanje događaja s ciljem njegova predstavljanja javnosti što je moguće vjernijim sadržajem. Naime, ne događa se svaki dan da počinitelji prekršaja, odnosno kaznenog djela, tijekom postupanja, napadnu službenu osobu s ovlastima. U petak, u Slavonskom Brodu, verbalno je i fizički napadnut službenik tamošnje Gradske uprave, a u nedjelju, u Požegi, verbalno je i fizički napadnut policajac.

Da hrvatska nije validna pravna država notorna je i međunarodno verificirana činjenica, ali da niti njezini službenici više nisu sigurni tijekom postupanja, nova je dimenzija pravnog ponora koja javnosti postaje sve vidljivija.

Što se dogodilo u Jagodnjaku

Prema našim saznanjima, dakako neslužbenim, tijekom rutinskog obavljanja kontrole prometa u požeškoj Sokolovoj ulici, oko 21 sat, 53-godišnji policajac na motociklu pokušao je zaustaviti, tad njemu nepoznatog, vozača automobila koji je odbio poslušati naredbu da stane te je nastavio voziti prema Jagodnjaku.

Neovisno o činjenici da mu je 53, a ne 35 godina - koliko je za očekivati da ima policajac na motociklu - službenik bezmalo pred mirovinom, odlučio je pratiti vozača u prekršaju te utvrditi zbog čega bježi.

Nakon kraćeg praćenja 'nestaška', koji je vozilom skrenuo u dvorište na kućnom broju 93 u Jagodnjaku, isto je učinio i policajac. Uvezao se motorom u dvorište, parkirao ga te započeo službenu konverzaciju s 22-godišnjim prekršiteljem koji se, navodno, Josip zove.

Odmah potom na policajca su, verbalno i/ili fizički, nasrnuli Josip i 22-godišnji mu prijatelj, a  u međuvremenu priključio im se i Josip senior. Tko je policijskog službenika psovao i vrijeđao, a tko tukao, te tko je oštetio službeni policijski motocikl, utvrdit će istraga koja je u tijeku.

Benigni prekršaj ili opasno kazneno djelo

Srećom po počinitelje kaznenog djela - jer „prisila prema službenoj osobi" ima takav status, a  opisan je u 314. članku Zakona o kaznenom postupku i glasi: „(1) Tko silom ili prijetnjom da će izravno uporabiti silu spriječi službenu osobu u obavljanju službene radnje koja je u okviru njezinih ovlasti ili je prisili na obavljanje službene radnje u okviru ili izvan njezinih ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka doveden u opasnost život ili tijelo službene osobe ili joj je nanesena tjelesna ozljeda ili je uporabljeno oružje ili opasno oruđe, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina." - policajac se nije branio korištenjem vatrenog oružja, nego je u pomoć pozvao kolege.

A mogao je, koristiti vatreno oružje, jer mu je to dopušteno „u nužnoj obrani" što propisuje članak 91. st.1.  Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Koliko ozbiljno su, pak, dežurni i interventni policajci shvatili kolegin poziv vidljivo je iz činjenice da su, s dva vozila, krenuli mu u pomoć koristeći, pored upaljenih rotirajućih svjetala, i uključene sirene - što čine u izuzetno rijetkim slučajevima.

Ovladavši situacijom u dvorištu kuće br. 93., policijski službenici su kolima hitne pomoći otpremili povrijeđenog kolegu u požešku bolnicu, a trojicu počinitelja prekršaja, odnosno kaznenog djela, uhitili i priveli u policijsku postaju.

„Policajac - pacijent zadobio je lakše tjelesne ozljede", dakako neslužbeno, SBplus je saznao u požeškoj bolnici. Na isti način doznali smo kako je „nakon obrade pušten kući".

Ono što će javnosti biti posebno važno jest status kojeg imaju trojica uhićenih Požežana. Hoće li biti tretirani kao sudionici u remećenju javnog reda i mira, iz čega proizlaze, ustvari, motivirajuće konzekvence, ili će dobiti status počinitelja kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora „od jedne do osam godina zatvora".

Prema informacijama, dakako neslužbenim, do kojih je došao SBplus, 18-godišnjakinja, 22-godišnji prijatelj Josipa juniora i 60-godišnji Josip senior, ispitani su i pušteni. Protiv njih će biti podignut optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (čl. 17. omalovažavanje policijskih službenika). Nad 22-godišnjim Josipom juniorom, koji je napao policajca, policijski službenici obavljaju daljnje kriminalističko istraživanje, zbog čega ostaje u pritvoru. Do daljnjeg.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

Piše: Jerko Zovak

"Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

11.6.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

U ZANOSU PROVINCIJALNE MIZERNOSTI

Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

10.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00