Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
23.1.2022. u 14:00
Prikaza: 2521

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

root : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?Prof.dr.sc. Ivan Samardžić i Mirko Duspara, dr.med.(Foto: SBplus / arhiva)

Ipak, prof.dr.sc. Ivan Samardžić ima pravo kad tvrdi kako „svatko, pa i on, treba raditi svoj posao".

MADA je velik broj relevantnih komentatora pad broja stanovnika, s 4.784.265, koliko je imala Socijalistička Republika Hrvatska 1991., na 3.888.529, koliko ih je ostalo u (tek) Republici Hrvatskoj 2021., tumačio kao krunski dokaz pogubnosti klero-nacionalističke politike – one politike koja je zadnjih 30 godina, socijalnoj, pravnoj i demokratskoj građanskoj državi trasirala put u povijesni ambis – malo je onih koji problematiziraju fakat da je ta „mala zemlja za veliki odmor" ostala bez 895.736 izbornika hrvatske nogometne reprezentacije i toliko premijera države.

Imovina siromašne lokalne samouprave, kao i mogući prihod od njezina najma - bez pravične i zakonite naknade - ne smije biti stavljena u funkciju mastodontske državne uprave. To se, „hvala Bogu", odnosi na svakoga, pa i na vrhovni državni autoritet u zemlji – Crkvu u Hrvata.

Te činjenice sjetio sam se tijekom čitanja izjave drugog rektora Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prof.dr.sc. Ivana Samardžića, koju je taj brodski uglednik dao jednom od ovdašnjih najrevnosnijih novinara u razvoju, Luki Safundžiću, a on objavio na bulevarskom portalu SBonline.

- Mi svoj posao radimo, kao što smo ga radili od prvog dana osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Mi svoj posao jednako radimo, s istim žarom kao što smo to radili prije toga. Mi smo profesionalci. Bilo bi dobro da je svatko profesionalac, da svatko radi svoj posao. Ja nemam namjeru raditi posao gospodina gradonačelnika (Mirka Duspare op.a.)a bilo bi dobro da svatko, pa i on, radi svoj posao. –

Tako je, dakle, zborio prvi čovjek slavonskobrodske akademske zajednice – komentirajući račune za najam gradskih prostora koje je, nakon 16 godina svoje 'vladavine', Duspara prvi put ispostavio Sveučilištu u Slavonskom Brodu – potpuno smetnuvši s uma kako je posao sveučilišnog profesora mlade učiti njihovu budućem zanatu, a ne odraslima, ex cathedra, određivati okvir njihova profesionalnog zanimanja. Tim više što, nažalost, za funkciju gradonačelnika diploma ne znači ništa, dok, na sreću, izborni legitimitet znači sve.

A u tome je kvaka. Riječ je o zastupanju političkih stavova i, temeljem njih, o izbornom legitimitetu za provođenje određenih programa i projekata.

Kao svaki Brođanin, tako i prof.dr.sc. Ivan Samardžić ima pravo na osobne političke stavove te, sukladno njima, slobodu kritizirati gradonačelnikove politike, ne slagati se s njima te predlagati određene mjere i radnje sukladno svojim svjetonazorskim, odnosno, političkim opredjeljenjima. I to je legitimno, dakle, dopušteno.

Međutim, apsolutno je nelegitimno i nedopustivo kazati – pače, tvrditi – kako "gradonačelnik ne radi svoj posao". Jer, što je gradonačelnikov posao određuju isključivo hrvatski zakoni, Gradsko vijeće i sam gradonačelnik, a ne ulica, makar na nju izašla cijela akademska zajednica.

A Zakonodavac je odredio kako će „gradonačelnici" primarno: graditi i održavati gradsku infrastrukturu te objekte za predškolsko i osnovno obrazovanje; objekte i sadržaje za sport i kulturu te uređivati komunalni red na svome području.

Sekundarno, pak, gradonačelnici imaju zadaću (i) truditi se da njihova zajednica bude ekonomski što razvijenija jer, bez gospodarskog jačanja nema niti realizacije primarnih zadaća. U tu svrhu, država je lokalnim zajednicama ostavila desetak posto mjera i instrumenata za osiguranje preduvjeta razvoju gospodarstva.

Kao i svi drugi rukovoditelji pravnih subjekata tako i gradonačelnici imaju obvezu resursima Grada upravljati manirom dobrog gospodara. Glavni resursi gradova su u proračunu prikupljena sredstva poreza, prireza i/ili doprinosa te njihova nepokretna i pokretna imovina.

U konkretnom slučaju, prof.dr.sc. Ivan Samardžić, kao rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, od gradonačelnika traži neka mu pokloni dio gradske imovine za potrebe Sveučilišta. I, to je legitimno pravo rektora. Dapače, njegova je primarna obveza stvarati što bolje uvjete za rad Sveučilišta. Druga je stvar kako to poklanjanje zakonito realizirati. 

Međutim, nije legitimno, pa niti pristojno, od jednog pravnog subjekta, imperativno, zahtijevati neka dio svoje imovine pokloni drugom pravnom subjektu, mada oni nisu ni iz iste 'strukovne' zajednice niti je to zakonito.

Blasfemično je, čak, nepristojan i nezakonit zahtjev javno predstavljati pristojnim i zakonitim, a odgovorno i zakonito ponašanje gradonačelnika proglašavati ispoljavanjem neprijateljstva prema akademskoj zajednici i čovjekom koji „ne radi svoj posao".

Kukavičluk je, pak, vlastite zadaće i osobne odgovornosti prebacivati na drugoga te za vlastitu nesposobnost i osobnu neodgovornost, 'von oben', osuđivati druge. U konkretnom slučaju, zadaća je rektora i njegova poslodavca Države, a ne gradonačelnika, osiguravati uvjete za rad Sveučilišta. On, gradonačelnik, može i treba, u granicama dopuštenih mu mogućnosti, pomagati i lobirati. Pomagati i lobirati kao politički lider zajednice, a ne odgovarati kao vođa pravne osobe (Sveučilišta).

Zaključno, imovina siromašne lokalne samouprave, kao i mogući prihod od njezina najma - bez pravične i zakonite nadoknade - ne smije biti stavljena u funkciju mastodontske državne uprave. To se, „hvala Bogu", odnosi na sve, pa i na vrhovni državni autoritet u zemlji – Crkvu u Hrvata.

Mada se te činjenice često ne pridržava ni brodski gradonačelnik, doktor Mirko Duspara – jer niti njemu nije stran populizam – on nije ni glup niti lijen, kakvim ga predstavlja rektor Samardžić implicite tvrdeći da „ne radi svoj posao". Da je glupi neradnik - kakvim ga godinama pokušava predstaviti niškoristi komunalna oporba kojoj se, nakon profesora Vlade Prskala, izgleda, pridružio i rektor Samardžić - Duspara ne bi, na pet zadnjih izbora, dobivao povjerenje građana neka upravo on vodi slavonskobrodsku gradsku upravu.

Dakle, posao gradonačelnika nije osiguranje uvjeta za vođenje državnih tvrtki kao što su: Hrvatske željeznice, Hrvatske šume, Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatska vojska, policija, zdravstvo, obrazovanja... etc. A kad se ne miješa u rad tih poduzeća i ustanova on tek demonstrira profesionalnu pristojnost i odlučnost da se bavi isključivo "svojim poslom".  

Ipak, prof.dr.sc. Ivan Samardžić ima pravo kad tvrdi kako „svatko, pa i on, treba raditi svoj posao".

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
mihelangelo

mihelangelo

Komentirano: 25.1.2022. | 18:34

1

Pa valjda je naplaćeno na osnovu nekog ugovora ili zapisnika? Sve drugo je nebitno. Svatko zna da faktura mora biti zasnovana na nekoj podlozi.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 24.1.2022. | 9:10

2

Nema nista dzabe....Mirko samo naplacuj, nije vrijeme za oprastanje dugova i besplatne usluge..MZO ne bi nikome nista oprostili.
mrvica

mrvica

Komentirano: 24.1.2022. | 8:47

3

Nije se ni Osijeku davalo besplatno...u to budite sigurni. Nadalje svi znamo kako se resorno ministarstvo maćehinski odnosi prema Sl. Brodu, puno poznatiji slučaj od ovoga je slučaj OŠ Milan Amruš, gdje se zna da su proračunom u 2021. godini osigurana sredstva u MZO za početak izgradnje nove zgrade škole...ali su ti novci gle čuda nekim HDZ trikovima slučajno nestali. Tako da tu je malo veći problem od toga što dotični rektor izigrava žrtvu, a ustvari s ekipom iz HDZa kemija da MZO ne mora plaćati ništa Gradu, ali mislim da mu to ne bude prošlo
MarMar

MarMar

Komentirano: 23.1.2022. | 21:30

4

Mrvica@ zašto 16 godina nije bilo problem besplatno davati Osijeku? Brodsko sveučilište tek treba stati na noge a već mu se klipe podmeću. To je srž cijele priče i pitanje svih pitanja u ovoj temi.
mrvica

mrvica

Komentirano: 23.1.2022. | 21:20

5

Znači - u svim ostalim gradovima koji imaju sveučilišta, troškove najma prostora (što je sporno u ovoj priči) plaća MZO, dakle svi koji pljuju po Duspari, su oni koji smatraju da bi Grad trebao oprostiti troškove najma koje bi ustvari trebao plaćati MZO, kao i u ostalim gradovima... E sad neka mi netko kaže, zašto bi se Grad trebao odreći sredstava koje treba Ministarstvo plaćati...
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 23.1.2022. | 20:30

6

@shony pojasni molim te : asistenti bez pokrića. Nije nam jasno što si time želio reći?
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 23.1.2022. | 20:25

7

@pravicazanas šargija i tamburica su naš kulturni identitet i svako pametan to čuva, njeguje i podupire. Kulturno blago sve zemlje svijeta štite, financijski podupiru i čuvaju od zaborava. Porive za uništiti korijene imaju samo primitivci. Znanje, akademski napredak je isto tako kotač koji pokreće napredak i treba ga podupirati. Ovdje se neradi o tome ! Pitanje za tebe: Što se javljaš kad nemaš dara za polemiku ? Mani me se etiketiranja . Za tvoju informaciju etiketiraš i prozivaš one koje braniš.
pravicazanas

pravicazanas

Komentirano: 23.1.2022. | 20:00

8

Dakle Kolumbo, tebi je u redu umjesto da se pomogne Sveučilištu, da mu se uzme par milijuna Kuna godišnje i podijeli udrugama tipa "ljubitelji šargije" i slično. Pa zar vi Dusparini uhljebi ne možete smisliti nešto inteligentnije. Malo je previše očigledno i neukusno. Tu prestaje svaka argumentirana rasprava.
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 23.1.2022. | 19:58

9

Što o ovome ima reći sobarica uvažena ? Jadni smo mi kad nam nesvršena kozmetičarka glumi intelektualku a čitati ne zna. Još jadnije je što se takvoj klanjaju i iz ruku jedu.
shony

shony

Komentirano: 23.1.2022. | 19:39

10

Ovo je Samarova tragikomedija ljudske gluposti. Pitam sad Peru Ć. šta kaže na Samarovo negiranje pripadnosti HDZ-u koji ga je postavio. Jesi li Pero dovoljno vidio i čuo ili treba još? Propali lik koji ruši sve pred sobom i pri tome uništava to malo Sveučilište. Šta mu kaže prorektor, Galovićev šogor, siva eminencija svih odigranih igara? Pero javi se - neka čuje narod koji su bili motivi stavljanja ovog čovjeka na mjesto koje m, da je časti i poštenja nikada ne bi pripalo. To jadno brodsko sveučilište tabori pod njegovom čizmom. Ljudi se plaše i šute, profesora nema, rade asistenti bez pokrića, sve odabrano društvo. Mirko, istjeraj sve na čistac i pokaži tko radi, a tko ne radi ili točnije radi za svoj isobni račun i interes, a kune se u vrijednosti koje ne poznaje, a ni ne zanimaju ga, sve dok je rektorska placa na računu plus svi bonusi i honorarii.
Kolumbo

Kolumbo

Komentirano: 23.1.2022. | 19:31

11

@pravicazanas i MarMar kako volite izvrtati tezu. Ali jedno morate znati narod nije glup i nepismen.
pravicazanas

pravicazanas

Komentirano: 23.1.2022. | 18:30

12

Bilo kako bilo sramotno je Sveučilištu naplaćivati prostore. U drugim gradovima pomažu obrazovne ustanove a u Brodu još i odmažu. Nikakva demagogija to ne može opravdati.
Samo_istina

Samo_istina

Komentirano: 23.1.2022. | 18:18

13

Rektor je stranacki alat za rusenje Duspare!
MarMar

MarMar

Komentirano: 23.1.2022. | 15:50

14

"nakon 16 godina svoje 'vladavine', Duspara je prvi put ispostavio račun Sveučilištu u Slavonskom Brodu" nije obrana, nego je optužba Mirka Duspare da je punih 16 godina bio loš gospodar gradskoj imovini. Konačno - puno je prije mogao ispostaviti račun ali ne Slavonskobrodskom nego osječkom sveučilištu pa ostaje otboreno pitanje zašto je volio osječko a ne voli Slavonskobrodsko sveučilište.

Broj komentara: 14

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

Matematika je nemilosrdna

Nakon 'tisućljetnog sna' - milijunska java

21.1.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

Krivotvorenje povijesti neće pomoći

Ustaše, HOS, HVO i partizani nisu 'Hrvatska vojska'

5.12.2021. | 10:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

BLEFIRAJU, ILI OZBILJNO MISLE?

USKOK provjerava je li sudac Mirko Svirčević korumpiran

4.12.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

Što su pokazali izbori u SDP-u

Nakon petogodišnje borbe uspjeli su pobijediti - sebe

1.12.2021. | 9:05