Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
22.8.2020. u 22:00
Prikaza: 2392

Pretvaraju nas u svoju sirovinsku bazu

U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

root : U što će Duspara i njegovi 2020. uložiti 156 EU milijuna kn

Ne pada im na pamet financirati razvoj, moguće, vlastite konkurencije, jer Europa nije samoupravna i socijalna država „ravnopravnih naroda i narodnosti", nego pravno (a ne pravedno) uređena kapitalistička zajednica u kojoj je malima „mjesto pod stolom", kako svojevremeno reče lider HSS-a, Vlatko Maček, dok je Hrvate prepuštao stranim i domaćim fašistima.

I ove godine "Tvrđava Brod mjesto je brojnih građevinskih radova čiji će krajnji rezultat povijesnoj jezgri i simbolu prepoznatljivosti grada Slavonskoga Broda dati poseban šarm i zasluženi izgled.'' Tako glasi prva, i to pismena, rečenica objavljena iz pera glasnogovornice Grada Slavonskog Borda na njihovim službenim stranicama.

U istom tonu, autorica je nastavila svoju javnu prezentaciju transparentno izvođenih radova financiranih uglavnom europskim sredstvima, o čemu je i SBplus pisao u naručenom i, tim europskim sredstvima, plaćenom obveznom promotivnom članku naslova 'Priključenje brodske Kuće tambure na infrastrukturu'.

Nezadovoljan brojem pregleda tog dobrog uratka i drugih podataka objavljenih OVDJE, potpisnik ovog priloga potiče posjetitelje portala SBplus neka otvore OVAJ članak i upoznaju se s onim što slavonskobrodska gradska uprava trenutno radi na revitalizaciji ovog hrvatskog (hrv. austrougarskog) arhitektonskog bisera. Pače, jednog od ljepših fortifikacijskih objekata u Europi.

Tijekom 2020., samo u Tvrđavu, bit će uloženo 64 milijuna kuna

Samo 2020. godine gospodnje, Duspara i njegovi suradnici osigurali su 64 milijuna kuna za ovu fazu obnove Tvrđave, od čega 85 posto sredstava, galantno, ulaže glavni grad „neovisne" Hrvatske, Brisel (hrv. Bruxelles) i to: za 'Kuću tambure' 27,3 milijuna; za uređenje modernog i funkcionalnog prostora te Kuće, u kojoj će biti organizirani koncerti, probe, izložbe vrijednih eksponata tambura te vršena edukacija posjetitelja o povijesnom značaju i tradiciji tambure u Slavoniji 4,5 milijuna kuna; za 'Parterno uređenje i komunalnu infrastrukturu' 15,8 milijuna kuna te 'Zapadni dio Sjevernog kavalira' 21 milijun kuna.

Realizacijom ovih projekata, kažu, Slavonski Brod će značajno doprinijeti turističkoj ponudi Hrvatske te, usput, kulturnom razvoju samog Grada.

Ali to nije sve. U što će ove godine još ulagati ''Duspara i njegovi suradnici'' (pod navodnim znacima jer euri nisu njihovi nego "radničke klase i (ne)poštene inteligencije Europe", oni ih tek prikupljaju za projekte koje su osmislili i kandidirali gazdama u Brisel) do ukupno 156 milijuna kuna (što je "ništa" kaže njihova oporba) moguće je vidjeti OVDJE.

Europa želi inficirane poslužitelje, a ne emancipirane partnere

I, kakve to veze ima s temeljnim političkim sloganom (i) europskih socijaldemokrata: kako je radno mjesto najbolji socijalni program? Odnosno, kakve to veze ima s ispravnim stavom kako su kulturne potrebe (i) Brođana u proporcionalnom odnosu s razinom njihova obrazovanja i visinom plaće koju mjesečno dobiju za svoj rad?, kao da čujem pitanje prosječnog čitatelja.

Dakako, male, ili nikakve. Naime, za razliku od samoupravne Jugoslavije - koja je iz Fonda za nerazvijene dijelove zemlje, primarno, financirala razvoj njihova gospodarstva s ciljem što veće emancipiranosti siromašnih od Beograda - totalno etatizirana Europa, u svakom pogledu nerazvijene, dijelove svoje države financira s primarnim ciljem da njihovo stanovništvo (i Hrvate dakako) kvalificira za servisiranje trivijalnih potreba bogatog dijela 'zapada'. Naime, sukladno iskustvima iz prošlosti, u postkolonijalnom dobu, 'Zapadna Europa' želi imati kultivirane, vješte i jeftine podanike, a ne kulturne, samostalne i skupe, partnere.

Zbog toga, ne pada im na pamet sustavno (su)financirati proizvodnju sofisticirane tehnologije za, na primjer, procesnu ili IT (hrv. aj ti) industriju. Ne pada im na pamet siromašne zemlje emancipirati od Brisela i njihovih fondova za obrazovanje podanika. Zbog toga, Brisel će radije financirati učenje Hrvatica trbušnom plesu, a Hrvata sviranju tambure, nego izlasku iz mraka jeftine primarne proizvodnje.

Ideja o "ravnopravnost svih naroda i narodnosti" više nije agenda, nego psovka 

Drugim riječima, s 21 milijun kuna rado financiraju slavonsko-brodske biciklističke staze, ali u izgradnju tvornice i obrazovanje kadrova za proizvodnju bicikla neće uložiti niti penija - ako nositelji investicije  nisu ljudi sa 'zapada'. U očuvanje hrvatskih šuma, polja i voda uložit će koliko je potrebno, jer to smatraju svojom sirovinskom bazom, ali u drvnu ili prehrambenu industriju neće uložiti niti lipe, dakako, ako investitori u te sektore nisu gospodari sa 'zapada'.

Ne pada im na pamet (su)financirati razvoj, moguće, vlastite konkurencije, jer Europa nije samoupravna i socijalna država „ravnopravnih naroda i narodnosti", nego pravno (a ne pravedno) uređena kapitalistička zajednica u kojoj je malima „mjesto pod stolom", kako svojevremeno reče lider HSS-a, Vlatko Maček, dok je Hrvate prepuštao stranim i domaćim fašistima.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
senjak

senjak

Komentirano: 23.8.2020. | 14:41

1

Gdje je nestalo istraživačko novinarastvo, da istraži zašto su stali radovi na autobusnom kolodvoru, nema ni radnika ni strojeva?
Stipe

Stipe

Komentirano: 23.8.2020. | 13:06

2

Europa ima brojne različite fondove i natječaje za financiranje projekata i neke od tih niša su namijenjene razvoju tehnologije, novih proizvodnih paradigmi, pogona, uvođenju novih tehnologija itd itd. Dakle, o nama ovisi na koje ćemo se natječaje javljati. Ima li grad osobe koje znaju napisati projekte vezane uz proizvodnju i tehnologiju je tema za drugi članak istog autora. Dakle, da zaključimo, dakako da EU financira i "proizvodnju", odnosno najbitnije segmente proizvodnje (razvoj). Drugo, ako je tvrđava biser i meka za domicilno stanovništvo i turiste i ako joj je glavni ulaz tamo gdje ja mislim da je (ili bar jedan od glavnih), a to je sjeverni ulaz u tvrrđavu, onda se to ni po čemu ne vidi. Zapušteno, neobnovljeno. Dakle, ono što je prvo trebalo obnoviti (jedan od glavnih ulaza) - nije učinjeno. Problem je očito pristojno asfaltirati ili popločiti 50-tak metara ceste od škole Hugo Badalić do ulaza, obnoviti sam ulaz i malo srediti raslinje oko tog ulaza. Šuplje su priče o tome kako nam je tvrđava nešto bitno.
jerihon

jerihon

Komentirano: 23.8.2020. | 12:21

3

Jednoga dana,moji potomci će doći iz inozemstva i platiti karte da bi vidjeli tvrđavu..jer ovdje nitko neće ostati..

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

Piše Jerko Zovak

Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

26.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

21.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

Produžen pritvor za dva mjeseca

Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

16.10.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

Što je sumnjivo magnatu Mandariću?

Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

12.10.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najjača HDZ-ova Šokica

Mudra političarka

Najjača HDZ-ova Šokica

8.10.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić nije fukara

Čovjek iz Remetinca

Vinko Grgić nije fukara

26.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

Piše Jerko Zovak

Nismo svi kurvini sinovi

15.9.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

Vijeće za elektroničke medije

Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

10.9.2020. | 18:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

Nakon velike buke, donosimo:

Požeški dožupan Vedran Neferović nije u kućnom pritvoru

4.9.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

Ako smo 'predziđe' sad 'katoličanstva'

Europa treba financirati hrvatsku obranu kao svoju

3.9.2020. | 12:40