Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
13.10.2020. u 22:00
Prikaza: 4064

PIŠE JERKO ZOVAK

Urednik 034portala pljucka po državi, ili po gradonačelnici?

root : Urednik 034portala pljucka po državi, ili po gradonačelnici?

Apsolutno je opravdano svakodnevno podsjećati na hrvatsku pravnu baruštinu i krokodile u njoj prokazivati, a rijetko žito od kukolja dijeliti kako cijela nacija ne bi posije postala.

IZ njemu poznatih razloga, glavni urednik 034portala, Ante Mandarić, nastavlja s kršenjem preporučenih epidemioloških mjera opetovanim pljuckanjem po perspektivnoj pleterničkoj gradonačelnici, Antoniji Jozić, svojim člankom naslovljenim: Hoće li Franjo Lucić dobiti subvencije od županije za izgradnju farme ukoliko Antonija Jozić postane županica?

Koristeći bajat sadržaj Telegramova teksta od 3. studenog 2017. godine podnaslova:„Drago Hedl otkrio poslovne akrobacije obitelji Franje Lucića nakon kojih im je državna agencija odobrila milijunske poticaje" - 'drug Ante' nastavlja s insinuacijama o mogućem suspektnom političko-poslovnom odnosu između HDZ-ove uzdanice Jozić i njihova ražalovanog bekrije Lucića.

Podsjeća li kolega Mandarić na dugogodišnje nesankcioniranje svinjarija Franje Lucića, mentora mu Marijana Aladrovića i drugih s ciljem da upozori 'institucije sustava' kako ih javnost prati u njihovu (ne)radu, ili mu to podgrijavanje političkih mrtvaca i njihovih (zlo)djela koristi tek za insinuiranje kako ništa bolja nije niti njihova donedavna štićenica Antonija Jozić, koja bi sutra mogla požeško-slavonska županica biti?

Ono, pak, što bi neke moglo motivirati da nostardamusovski-analitičan članak kolege Mandarića proglase 'hladnim burekom s toplim pivom' jeste činjenica da (ne)svjesno prešućuje dva važna politička aktera, dva župana: Zdravka Ronka (SDP) i Marijana Aladrovića (HDZ) iz toga doba koji su povodom subvencioniranih kamata za kredite Franje Lucića donosili dijametralno suprotne odluke.

Podsjećam, sredinom prosinca 2006. godine, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, na čijem je čelu tada bila Jadranka Kosor, potpredsjednica 'Sanaderove Vlade', donijelo je odluku o subvencioniranju kamata na kredite - po stopi od dva posto - koji bi bili korišteni u svrhu ”provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja branitelja te Programa malog i srednjeg poduzetništva”.

Kako su utvrdile 'institucije sustava', kredit od 12 milijuna kuna, kojeg su temeljem te Odluke podigle tvrtke HDZ-ova vice-lidera Požeške doline, Franje Lucića, nije bio namjenski Korišten.

Zbog toga, 9. srpnja 2007. godine, Jadranka Kosor donijela je odluku o ukidanju prava tvrtki Tofrado bačvarija na subvenciju kamate po stopi od dva posto na kredit odobren po osnovi dva projekta: ”Lokalni projekt razvoja - poduzetnik za 2004. godinu” i projekt ”Branitelji”.

Međutim, na zahtjev Lucićeva 'kuma' i utjecajnog ministra financija, Ivana Šukera, potpredsjednica Vlade ubrzo je suspendirala svoju vlastitu odluku o zabrani sufinanciranja kamata na nenamjenski utrošena kreditna sredstva tvrtke Tofrado bačvarija.

Unatoč Šukerovu poticaju i Kosoričinu kontroverznom djelovanju, tadašnji požeško-slavonski župan, Zdravko Ronko, postupio je konzekventno i nepovratno. Naime, njegovo Poglavarstvo je 3. srpnja 2007 godine donijelo Odluku o ukidanju prava na županijsku subvenciju kamatne stope od jedan posto 'Tofrado bačvariji' iz Pleternice za njihov kredit od 12 milijuna kuna ostvaren u Slavonskoj banci.

Dvije godine kasnije, pak, novi požeško-slavonski župan, Marijan Aladrović, odmah po preuzimanju županijskih kajasa u svoje ruke, osobno, kao župan, donio je „Odluku o nastavku subvencioniranja kamata po stopi od jedan posto korisniku kredita iz Projekta 'Lokalni projekt razvoja poduzetnika', 'Branitelji' za 2004. godinu". Kako ne bi bilo zabune tijekom njezine provedbe, u prvom članku te Odluke Župan je naveo: „Požeško slavonska županija nastavlja plaćati subvenciju kamata po stopi od 1% trgovačkom društvu 'Tofrado bačvarija' d.o.o. iz Pleternice…". Osim toga, župan je donio velikodušnu Odluku  o isplati duga zbog neplaćanja subvencija kamata korisniku kredita... 'Tofrado bačvarija' iz Pleternice, kojom se "Obvezuje Požeško slavonska županija da izvrši isplatu... u iznosu od 429.366,89 kuna" - s pripadajućom kamatom, saznat će SBplus. 

Dakle, po službenom saznanju kako je Franjo Lucić kreditna sredstva koristio nenamjenski, tadašnji požeško-slavonski župan, Zdravko Ronko, promptno je donio Odluku o prestanku županijskog subvencioniranja kamata, dok je župan nakon župana, Marijan Aladrović, suprotno tome, odlučio javnim novcem nastaviti subvencionirati kamatu nenamjenski trošenih kreditnih sredstava i isplatiti sve zaostatke s kamatom.

Čak i iz priloženog videa 034portala, koji ima dugu sijedu bradu jer je emitiran 5. studenog 2012., vidljivo je kako ništa tajna nije bilo, tek, sukladno činjenici da je Hrvatska „slučajna država", nikad ništa procesuirano nije. 

Tim više legitimno je pitanje: Podsjeća li kolega Mandarić na dugogodišnje nesankcioniranje svinjarija Franje Lucića, mentora mu Marijana Aladrovića i drugih s ciljem da upozori 'institucije sustava' kako ih javnost prati u njihovu (ne)radu, ili mu to podgrijavanje političkih mrtvaca i njihovih (zlo)djela koristi tek za insinuiranje kako ništa bolja nije niti njihova donedavna štićenica Antonija Jozić, koja bi sutra mogla požeško-slavonska županica biti?

Neovisno o tome što je 'drug Ante' htio reći, apsolutno je opravdano svakodnevno podsjećati na hrvatsku pravnu baruštinu i krokodile u njoj prokazivati, a rijetko žito od kukolja dijeliti kako cijela nacija ne bi posije postala.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

Piše Jerko Zovak

U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

12.11.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

Piše Jerko Zovak

Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

26.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

21.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

Produžen pritvor za dva mjeseca

Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

16.10.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

Što je sumnjivo magnatu Mandariću?

Vinko Grgić prozirno je kupio kat i podrum Robne kuće

12.10.2020. | 11:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najjača HDZ-ova Šokica

Mudra političarka

Najjača HDZ-ova Šokica

8.10.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić nije fukara

Čovjek iz Remetinca

Vinko Grgić nije fukara

26.9.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nismo svi kurvini sinovi

Piše Jerko Zovak

Nismo svi kurvini sinovi

15.9.2020. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

Vijeće za elektroničke medije

Novi ovdašnji portal s 'certifikatom' da piše korektno

10.9.2020. | 18:00