Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
15.6.2022. u 7:00
Prikaza: 1420

Piše Jerko Zovak

'Vertikala vlasti' sinonim je za 'zločinačku organizaciju'

root : 'Vertikala vlasti' sinonim je za 'zločinačku organizaciju'Plenković u Slavonskom Brodu(Foto: .)

Ne dopustiti postavljanje pitanja ne znači kako će ona potom nestati. Dapače, povijest nas uči kako će prije nestati oni koji pitanja zabranjuju.

TIJEKOM predizborne kampanje za lokalnu samoupravu 2021. godine, HDZ-ov kandidat Ivan Radić „vertikalu vlasti: grad-županija-država" isticao je kao jedan od temeljnih razloga zbog kojeg bi ga Osječani trebali izabrati za njihova gradonačelnika. Naime, čovjek ne samo da nije krio kako se njegova stranka politikom bavi familijarno, nego se time čak i hvalio te svima na znanje davao kako će Osijeku biti bolje ako njega izaberu. Jer, sva vlast ostat će u okviru HDZ-a, a kako ta familija funkcionira - zna se. 

Posebno je to poznato nakon pravomoćne presude koju su - zbog nevjerojatnih svinjarija vodstva stranke - morali donijeti pripadnici ovdašnjeg pravosuđa mada su i sami, uglavnom, bliski s familijom koju neki otad i „zločinačkom organizacijom" zovu. 

Sedam mjeseci nakon izbora, u prosincu, tijekom posjete premijera Andreja Plenkovića „svome" Osijeku, mladi novoizabrani osječki gradonačelnik je, sav ozaren izbornim uspjehom familije i statusom kojeg su potom dobili u hrvatskoj Vladi, slavodobitno klicao kako je „Gradsko vijeće nedavno usvojilo najveći proračun u povijesti grada, od 1,08 milijardi kuna, koji će omogućiti nastavak gospodarskog rasta i razvoja, jačanje sustava predškolskog i školskog obrazovanja, održavanje komunalne infrastrukture i skrb za najranjivije skupine društva." 

Ta familijarna „vertikala vlasti" posebno je vidljiva u Požeško-slavonskoj županiji nakon izbornih pobjeda HDZ-ovih kandidatkinja i kandidata u 10 od 11 izbornih jedinica. Tamo se predsjednik Vlade, u proteklih godinu dana, pet puta osjećao 'kao kod kuće' jer je bio među svojima.  

- Zajednička sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice te Kluba zastupnika HDZ-a koja je - nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a - u ponedjeljak održana u Požegi, poruka je potpore i podrške Slavoniji i Požeško-slavonskoj županiji. Vjerujem kako je dolazak predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora, Gordana Jandrokovića, te ministara i zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru još jedan iskaz potpore svim našim nastojanjima da se Slavonija pozicionira kao važna karika u regionalnom razvoju Republike Hrvatske. - za SBplus, mudro je događaj komentirala županica Antonija Jozić.

Za razliku od Osijeka i Požege, Slavonski Brod je, peti put za redom, odbio uspostaviti HDZ-ovu „vertikalu vlasti preko Županije do Države". Zbog toga, posebno nakon 2015., nalazi se u svojevrsnoj 'horizontali'. 

Zagreb se, voljom brodsko-posavskog vodstva HDZ-a, reći će gradonačelnik Mirko Duspara, prema Slavonskom Bordu odnosi maćehinski te iz godine u godinu demonstrira političku poruku: sve dok 'familiji' ne predate gradsku Upravu, ostat ćete na plećima. Za vas će vrata hrvatskih i europskih fondova biti zatvorena, ili tek odškrinuta. 

U kojoj mjeri je to istina, vidljivo je iz podataka o državnim investicijama na području grada Slavonskog Borda te propusnosti brodskih projekata kroz hrvatska ministarstva prema europskim sredstvima. Prema tvrdnji brodskog gradonačelnika na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji upriličenoj s ciljem informiranja građana o rezultatima rada nakon prve godine mandata, „opstruiraju svaki projekt kojeg opstruirati mogu". 

- Favoriziranje određenih sredina nije tek posljedica njihove pripadnosti tzv. „vertikali vlasti", mada je to uobičajena pojava. Ono što Slavonski Brod sputava u njegovu bržem razvoju jesu 'klipovi' koje mu pod noge bacaju naši domaći ljudi. Od prvog dana rada Županije i Grada, dakle od 1993. godine, vodstva te dvije zajednice nisu funkcionirala jedinstveno i kad su poticala iz iste stranke. Radilo se o netrpeljivosti čelnih ljudi i njihovoj borbi za dominaciju. 

Eto, recimo, na zadnjoj sjednici Županijske skupštine mogli smo čuti predsjednika tog tijela, koji je ujedno predsjednik županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik, Peru Ćosića, kako govori da, ukoliko ima problema, neka se netko njemu obrati pa će on provjeriti o čemu je riječ. Iako zna za sve brodske projekte - kao na primjer školu Milan Amruš koja godinama stoji neriješena - Ćosić nam se obraća s visoka, kao da je u pitanju nečiji privatni projekt, a ne isključivo državna obveza. Kao da je u pitanju milost koju Slavonski Brod očekuje od lokalnog i državnog HDZ-a, a ne izvršenje obveza koje građani očekuju od dužnosnika. 

Nikad nikoga moliti neću da radi posao za koji je dobro plaćen. Nikada neću prihvatiti koruptivan niti podanički status u odnosu na bilo koga u strukturi vlasti. Nikome neću podilaziti niti nositi protuzakonite poklone po ministarstvima, kako bi tamo neki činovnik ili ministar udovoljio našim zahtjevima. Ako zahtjevi nisu korektni neka ih odbiju, ali ako su korektni moraju ih odobriti. Neka ih ne opstruiraju zbog prizemnih, egoističnih interesa lokalnih političara koji se politikom 'što gore to bolje' žele dočepati Uprave Grada.

Brođani nisu glupi, oni vide tko od nas što i kako radi. Tko je od nas u funkciji Grada i građana, a tko u funkciji osobnih probitaka i moći stranke kojoj pripada. - energično je Duspara govorio za SBplus. 

Neovisno o tome u kojoj mjeri je u pitanju stil upravljanja, a u kojoj mjeri nečija socijalna neprilagođenost, upitali smo gradonačelnika: nije li njegova obveza surađivati sa svima onima o kojima ovisi razvoj Grada, neovisno o tome što on privatno mislio o svakom ponaosob? 

- Suradnja nije problem. Surađivao sam s raznim strankama i ljudima, ali na ravnopravnim osnovama i polaznoj premisi kako je opći interes važniji od pojedinačnog. Nisam želio biti pripadnik interesnog klana ni sudjelovati u 'podjelama 'plijena', niti onda kad sam mogao biti na samom vrhu piramide odlučivanja. Radije sam se, s grupom istomišljenika, otvoreno suprotstavio stranačkim pritiscima i ucjenama, nego popustio u temeljnim političkim načelima. Radije sam podršku za svoje stavove potražio od građana, nego od stranačkih čelnika. O mojoj političkoj sudbini odlučivat će birači, a ne politički moćnici. I tako ću se ponašati dok me građani budu podržavali. Kad birači budu mislili kako ja svojom principijelnošću štetim Gradu, oni će za gradonačelnika birati nekoga drugog, a ja ću otići u mirovinu i više vremena posvetiti svojoj obitelji, zaključio je Duspara. 

Budući da „vertikala vlasti" nije mrska ni drugim hrvatskim političkim strankama, očito, brodski gradonačelnik je presedan. Četiri puta zaredom biti biran na izravnim izborima kao nezavisan političar - unatoč nevjerojatnoj superiornosti HDZ-a u okruženju - može biti tek posljedica jednog od dva uzroka. Ili je od Brođanki i Brođana prepoznat kao jedan od rijetkih kojima se može vjerovati, ili su drugi pretendenti na njegovo mjesto diskvalificirani samom činjenicom da su skloni familijarnoj „vertikali vlasti". Odnosno, klanovskoj podjeli plijena. 

Neovisno o tome tko je uzrokovao međusobnu netrpeljivost između lidera brodske gradske Uprave i čelnika HDZ-a Brodsko-posavske županije, u hijerarhiji političkih uprava, Grad je niži od Županije, a ona od Države. Dakle, službene i miroljubive inicijative - u interesu građana - trebale bi polaziti odozdo prema gore. 

Istodobno, Država i Županija trebale bi pokazati elementarno poštovanje prema funkciji gradonačelnika Slavonskog Broda - neovisno o tome kako se on zove - a ne ignorirati ga kao da ne postoji. Jer, ne ignoriraju Mirka Dusparu nego 50 tisuća Brođanki i Brođana koje on legalno i legitimno predstavlja. 

U onoj mjeri u kojoj je normalno vidjeti župana/icu s gradonačelnicima Osijeka i Požege kako u svojim sredinama, zajedno, dočekuju predsjednika hrvatske Vlade kako bi potom razgovarali o zajedničkim poslovima, u toj mjeri nije normalno da predsjednik Vlade i župan brodsko-posavski otvaraju Luku Brod bez nazočnosti brodskog gradonačelnika. Neovisno o tome zašto ga nisu zvali: zbog toga da Duspara ne postavi Plenkoviću pitanje: kad će Država Gradu nadomjestiti oduzeto mu zemljište za potrebe Luke Brod, ili kad će Država izgraditi novu zgradu Osnovne škole Milan Amruš - sukladno projektima i na zemljištu koje je osigurao Grad.

Ne dopustiti postavljanje pitanja ne znači kako će ona potom nestati. Dapače, povijest nas uči kako će prije nestati oni koji pitanja zabranjuju.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : "Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

Piše: Jerko Zovak

"Jebo ti Duspara mater x x x x x x x x "

11.6.2022. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

U ZANOSU PROVINCIJALNE MIZERNOSTI

Zaposlenici 034portala napali vlastitu tvrtku

10.6.2022. | 8:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otpisani

Piše: Jerko Zovak

Otpisani

23.2.2022. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

Prof.dr.sc. Željko Glavić

Novi gradonačelnik odbija Gradom upravljati na stari način

17.2.2022. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko laže, a tko tuđa djela krade?

Piše Jerko Zovak

Tko laže, a tko tuđa djela krade?

8.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

Piše: Jerko Zovak

Tko ne radi svoj posao - Duspara ili Samardžić?

23.1.2022. | 14:00