Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
14.5.2020. u 9:05
Prikaza: 2305

Umjesto da spuste glavu

Visoko podignuli prst na SBplus

root : Visoko podignuli prst na SBplus

Vaša je zadaća liječiti ljude, a naša je obveza zrcaliti (i) vaš rad. Što vi budete bolje obavljali svoj posao, to će vaša slika u našem zrcalu biti ljepša. I obrnuto. Dakle, sve je u vašim rukama.

BUDUĆI da smo, od 15. prosinca 2010. do danas, objavili 38.555 članaka, razumljiva je i kritička reakcija čitatelja na neke od njih. Dapače, 15 puta smo tuženi za nanošenje duševnih boli javnim osobama čije postupke smo propitivali i/ili karakterizirali.

Bojeći se tužbe četveročlane sindikalne Podružnice, nismo objavili imena „predstavnica" jer je postojala mogućnost da nas optuže za nanošenje duševnih boli - nakon isticanja njihove sindikalne beznačajnosti i zloporabe teme za samopromociju.

Međutim, nikada dosad nije nam se dogodilo da nas optužuju jer smo neku temu otvorili objavom dijela rezultata znanstvenog istraživanja ili pravilnika neke javne ustanove te, nakon toga, legitimno postavili anketno pitanje - na koje je 53 posto, od 750 čitatelja koji su sudjelovali u anketi, odgovorilo kako „pripijena odjeća i kratke suknje narušavaju 'uzornost' zdravstvenih djelatnika".

Slijedom uređivačke politike portala temeljem koje: svatko apostrofiran ima pravo na reagiranje, jučer smo objavili reakciju dvije predstavnice dvije članice 'Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno'. Naime, ta sindikalna podružnica u slavonskobrodskoj Općoj bolnici dr. Josip Benčević, ima ukupno četiri (4) člana. Pa, ako se dvije članice potpišu kao „predstavnice Sindikata" podružnice koja ukupno ima četiri (4) člana, to znači da su istupile u ime ono dvoje ostalih članova, jer se podrazumijeva da govore i u svoje ime.

Principijelni kakvima nas je Bog dao, reagiranje smo objavili na način kao da je reagiralo pola, dakle 123 od ukupno njih 346, koliko u istoj bolnici ima članova podružnica, ozbiljnog, Hrvatskog strukovnog sindikata sestara i tehničara. Kako je u Bolnici zaposleno ukupno 603 medicinske sestre i tehničara, zaključujemo da ih pola nije sindikalno organizirano, što je svojevrsna poruka čelnicima njihovih strukovnih udruženja.

Bojeći se tužbe četveročlane sindikalne Podružnice, nismo objavili imena „predstavnica" jer je postojala mogućnost da nas optuže za nanošenje duševnih boli - nakon isticanja njihove sindikalne beznačajnosti i zloporabe teme za samopromociju.

Mada smo reagiranje „predstavnica" dvije medicinske sestre objavili u cijelosti, nećemo ga komentirati jer je ono bilo neopravdano i zbog toga irelevantno. Posljedično, ne pada nam na pamet „ispričati" se jer nismo objavili svoje sudove nego materijalne činjenice.

Ono pak što nam je upalo u oči, a držimo zabrinjavajućom tvrdnjom „predstavnica" dvije medicinske sestre, je njihovo domoljubno podsjećanje na „ozbiljnu globalnu krizu u kojoj se našla i naša domovina...", posebno ističući kako su „medicinske sestre na prvoj liniji obrane protiv korona-virusa te uz nedostatak zaštitne opreme".

Budući da, dotad, nismo znali koliko su neozbiljne „predstavnice" dvije medicinske sestre, ozbiljno smo se zabrinuli za zdravlje osoblja i pacijenata slavonskobrodske bolnice te smo ih kontaktirali i zamolili neka komentiraju tvrdnju „predstavnica" dvije medicinske sestre iz njihove ustanove kako nemaju dovoljno „zaštitne opreme".

- Prije svega morate znati kako odjeća i zaštitna oprema nije isto. Naime, odjeća je suknja, tunika, bluza, hlače i slično, a zaštitna oprema su rukavice, maske, cipele i slično. Potpuna je neistina da našoj ustanovi nedostaje zaštitne opreme, a odjeću nabavljamo sukladno propisima, redovito. Upravo smo naručili 1.500 'bijelih' i 150 'zelenih' novih kompleta. - za SBplus kazali su u ravnateljstvu Bolnice.

Uz dužno poštovanje medicinskim sestrama i kolegama im tehničarima - veliko koliko i respekt prema policajkama i policajcima, učiteljicama i učiteljima, čistačicama i čistačima te drugim društveno vrijednim zanimanjima - niti novinarke i novinari nisu manje vrijedna čeljad prema kojoj svatko kome padne na pamet može visoko podići prst i podviknuti.

Liječniku koji je to učinio 'jučer', a pripada najvećoj političkoj stranci u Hrvatskoj te medicinskoj sestri koja je to učinila 'danas', „predstavljajući" najmanju sindikalnu podružnicu u Slavonskom Brodu, poručujem isto: mi se ne miješamo u vaš posao dok spašavate ljude od njihovih zdravstvenih tegoba, nemojte se ni vi miješati u naš rad dok liječimo društvo od vaših nezdravih ambicija.

Vaša je zadaća liječiti ljude, a naša je obveza zrcaliti (i) vaš rad. Što vi budete bolje obavljali svoj posao to će vaša slika u našem zrcalu biti ljepša. I obrnuto. Dakle, sve je u vašim rukama.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
2025god

2025god

Komentirano: 14.5.2020. | 13:09

1

Krenuli je... gledanje u tuđi tanjur i dvorište. A u tuđem tanjuru uvijek ima više a dvorište je zeleni je. Zato, pometite najprije ispred svog praga i vidite što imate u svpk oku.
Justice00

Justice00

Komentirano: 14.5.2020. | 10:07

2

Zašto bi trebali pognuti glavu? Radi toga što su neplaćene za brojni prekovremeni rad kojim održavaju zdravstveni sustav, radi toga što se pacijenti ponašaju kao da su došli na pijacu, radi toga što imaju za svoj mukotrpan rad manju plaću od načelnika koji sjede i čačkaju zube po čitav dan?? Zašto se o tome ne piše, ako ste zaista novinari koji pošteno rade svoj posao? Zašto se piše o trivijalnim glupostima? Zato što vam je tako lakše, i onda tvrdite da je svaki posao jednak. Svi su puni zahtjeva prema zdravstvenim djelatnicima. E pa kad zdravstveni djelatnici dobiju što zaslužuju, onda možete davati zahtjeve, ovako vam je bolje da se pokrijete ušima prije nego svi pobjegnu iz državnog zdravstvenog sustava, a svi pametni će to učiniti. I ne, nisu svi poslovi isti, nije isto mijenjati pelene babi od 80 godina u 5 ujutro i sjediti kao jedna profesorica u gimnaziji u učionici dok,umjesto da radi svoj posao, vodi papire za svoju tvrtku. Bavite se običnim populizmom.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

Piše Jerko Zovak

Hrvati ne slave Dan državnosti nego egocentrizam

25.6.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

Objekt primjeren potrebama zajednice

I onaj čije ime nosi, bio bi zadovoljan izgledom stadiona

22.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

Piše Jerko Zovak

Bolesno društvo ne može graditi zdravu državu

15.6.2020. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

Piše Jerko Zovak

'Zameo ih vjetar', il' su 'prohujali s vihorom'?

7.6.2020. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

Svirčević se javno narugao šefu Sesi

Predsjednik Županijskog bruka predsjednika Vrhovnog suda

26.5.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Restarteri

Piše Jerko Zovak

Restarteri

9.5.2020. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korona nas veže i spaja

Padaj silo i nepravdo

Korona nas veže i spaja

21.4.2020. | 22:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

14.4.2020. | 23:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

Pitaju ljudi

Tko ustvari propušta i po kojem zakonu?

14.4.2020. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Demokracija je, ustvari, zajebancija

Piše Jerko Zovak

Demokracija je, ustvari, zajebancija

13.4.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

Tko je kriv za nered?

Neopravdan prometni kaos na državnoj cesti u Sibinju

16.3.2020. | 7:30