Kolumne : Manjinaš

Jerko Zovak

Kolumna

Manjinaš
Piše: Jerko Zovak
14.4.2020. u 23:00
Prikaza: 8271

Županija - Grad Brod 2:0

Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškama

root : Zla vremena naćeraše orla da zimuje zimu s kokoškamaBarikede prije intervencije brodske policije(Foto: SBplus/arhiva)

Za demonstraciju moći bili su prikladniji protutenkovski ježevi. Efikasniji su jer atmosferu čine još borbenijom, a ratnu terminologiju (stožeri, zapovjedne grupe…) opravdanijom. Osim toga, više plaše ljude, a u slučaju potrebe jednostavnije i lakše ih je maknuti nego kamen i zemlju.

POTAKNUTI 'vandalskim' ignoriranjem njihove zapovijedi da je provoz vozilima Splavarskom ulicom iz Grada prema Poloju zabranjen do daljnjeg, u subotu je, jednom od trgovačkih društava koji se bave održavanjem lokalnih cesta i nogostupa, Stožer civilne zaštite Grada Slavonskog Broda izdao nalog neka fizički zapriječe tu prometnicu.

El Comadnte Andrić mogao bi se pravdati kako su „zla vremena naćerala orla da zimuje zimu s kokoškama", a hoće li to opravdanje njegov šef prihvatiti, ostaje vidjeti.

Ni časa ne časeći, vrijedni građevinci su dovezli i na cestu istresli kamena u količini dovoljnoj da zapriječe prolaz manjim borbenim vozilima, kamionima i ostaloj transportnoj boraniji, kao što su osobni automobili za prijevoz kućnih potrepština stanovnika Splavarske ulice, ili Brođana koji ne poštuju (neizravno) izrečenu mjeru zabrane seksa u automobilima po skrovitim šumarcima, kupalištima i drugim prigodnim mjestima u prirodi.

Uz tu mjeru s kamenom, iskopani su kanali na prilazima cesti, istina, ne tako duboki kao vojnički tranšeji, ali sasvim dovoljno veliki da lakšim vozilima zapriječe prolaz na istok.

Kad mirni Hrvat plagira ratobornog Srbina

Plagijat spektakularne dosjetke bivših hrvatskih Krajišnika srpske nacionalnosti - prvi put primijenjene na hrvatskim cestama 17. kolovoza 1990. godine - novinarka SBplusa zabilježila je blago satiričnom primjedbom kako obuzdavanje Brođana zahtijeva kreativnost.

Originalna 'Balvan revolucija' - kako su taj postupak drumskih razbojnika tada nazvali mediji - značila je da će nastavak velikosrpske politike u Hrvatskoj biti vođen 'drugim sredstvima'. Oružjem. Ratom.

A što je brodski civilnozaštitni stožer želio postići 'balvanskim' zaprečavanjem Splavarske ulice, pokušali smo saznati na izvoru ideje: „Zbog pojačane cirkulacije građana, druženja i okupljanja većeg broja njih, a u cilju provođenja propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, znakovima i preprekama dodatno je istaknuto kako u ovom trenutku moramo poštovati sve mjere zaštite od zaraze koronavirusom", rekoše nam tad.

Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba

Pet dana kasnije, u telefonskom razgovoru s EL Comadante Hrvojem Andrićem,  pokušali smo saznati: kog vraga su takvu bezidejnu barikadu uopće postavljali, a kad su to već učinili, zbog čega su je potom maknuli?

- Cilj je bio spriječiti veća okupljanja ljudi. U međuvremenu policija je izrazila zabrinutost kako bi moglo biti problema ako netko od šetača strada, a liječnička ekipa mu ne bi mogla pomoći na vrijeme zbog neprohodnosti ceste. Uvažili smo tu primjedbu i djelomično uklonili zapreku. - kazao je No.1 obrane od koronavirusa i drugih nedaća u Slavonskom Bordu.

Dakako nikome, u još jednom od 'stožera' civilne zaštite, nije palo na pamet da ima sijaset sofisticiranijih načina zaprečavanja cesta od istresanja kamena i opkopa oko nje. Ako su već namjeravali demonstrirati moć. A jesu.

Za demonstraciju moći bili su prikladniji protutenkovski ježevi. Efikasniji su jer atmosferu čine još borbenijom, a ratnu terminologiju (stožeri, zapovjedne grupe…) opravdanijom. Osim toga, više plaše ljude, a u slučaju potrebe jednostavnije i lakše ih je maknuti nego kamen i zemlju.

Jake snage MUP-a

Ono, pak, zbog čega opet pišemo o tom, blago rečeno nepromišljenom, zaprečavanju ceste u Splavarskoj ulici jeste činjenica da je 'jakim snagama MUP-a' trebalo pet dana da zapreku maknu. Nešto više nego njihovim kolegama 1995. godine da uklone barikade s 'hrvatskih cesta' u tzv. Republici Srpskoj Krajini.

Za razliku od načina na koji su maknute one barikade oko Knina 1995., ove u Splavarskoj ulici prošle su dobro. Naime, nasuprot četničkim vlastima u Krajini, koji su se oružanim sredstvima pet godina opirali izvršiti zapovijed hrvatskog Vrhovništva, brodski Stožer civilne zaštite kapituliralo je 'bez ispaljenog metka'. Odmah su i to pokorno poslušali zapovijed policije te barikade maknuli.

Da se, onomad, šef županijskog Stožer, Stjepan Bošnjaković,  tako lako predao Duspari kad ga je htio malo razvlastiti eliminirajući famozne propusnice, danas bi Hrvoje bio šef Stjepanu, a ne obrnuto.

Županija - Grad Brod 2:0

Ustvari, bio je to drugi politički nokaut Mirka Duspare, nakon što ga je HDZ - u nastavku normalnih, ratnih, odnosa sa županijskom vlašću - skoro pristojno, nokautirao. Bilo bi potpuno pristojno da je izostao manji incident koji se dogodio tijekom jedne od prekobrojnih press konferencija na otvorenom.

Nakon što je u subotu brodsko-posavski HDZ na sitne dijelove (hrv. u paramparčad) rasturio Dusparinu ideju o proglašavanju 'korona propusnica' nepotrebnim, peti je dan potom, šef brodskog Stožera Hrvoje Andrić, Gradskoj upravi zabio autogol. Dakle, u otvorenoj borbi Županija - Grad Brod, rezultat je 2:0.

El Comadnte Andrić mogao bi se pravdati kako su „zla vremena naćerala orla da zimuje zimu s kokoškama", a hoće li to opravdanje njegov šef prihvatiti, ostaje vidjeti.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 16.4.2020. | 5:49

1

KOMENTIRAJTE ČLANAK, lijepo piše ispod članka ali Vi ne. Vi NE komantirate, Vi kritizirate i izazivate nepošlusnost protiv Kriznog Stožara R.H. i Kriznog Stožara Sl.Broda. Za sve je kriva HDZ Kad ne bude nje neče biti ni virusa, ni krize, a što Vam je najvažnije, nestat če nepoželjni političari a neče biti ni "barikada".Samo Vas molim, prije "šetnje" pročitajte Razovor sa Gospodinom Tomom Živkovićem u Slplus. Ne zaboravite "U demokraciji imaju pravo biti u krivom"
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 15.4.2020. | 22:14

2

Mi nismo ni jedna od tih zemalja pa ne bi to komentirao . Naši su krenuli s mjerama relativno na vrijeme i to je jedino dobro što su napravili ali situacija se evidentno stabilizirala osim u domovima za stare i nemoćne ali to je bilo teško izbjeći kao i svima drugima. Doduše kod nas to možemo zahvaliti i postavljanjem nekompetentnih uhljeba na direktorske pozicije. Sve te zemlje su u puno gorim situacijama od nas ali ipak najavljuju popuštanje s mjerama jer ni tako jake ekonomije ne mogu podnjeti neku dugoročniju paralizu života a komoli mi. Da imaju ovakvu situaciju kao mi već bi odavno polako vračali život u normalu ali kod nas to izgleda nekome ne odgovara. Valjda su procjenili da još nisu do kraja zatukli ovu državu.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 15.4.2020. | 21:47

3

Sve je to jasno, međutim hdz nema ni u italiji ni španjolskoj ni engleskoj ni danskoj ,da ne nabrajam dalje, iako ono za što sam mislio da mi je jasno postaje mi nejasno.Čovjek u ovom ludilu postaje svjestan da što manje zna je mnogo pametniji
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 15.4.2020. | 21:24

4

Kao prvo kod nas nema demokracije nego samo hadezokracije. Ako misliš ovaj neprimjereni teror (s obzirom na dobru situaciju) trpjeti da kraja onda se naoružaj strpljenjem jer eno Božinović gotovo s guštom najavio produljenje mjera, on i Capak kao da uživaju u diktaturi. Teror će trajati dok kradezeovci ne odluče drukčije a dotle će i dalje manipulirati brojkama statistikama umrlima živima i svime ostalim što ide u paketu. Nemoj zaboraviti da se hadezenjare pripremaju za izbore i da će maksimalno iskoristiti nastalu situaciju da se prikažu kao junaci nacije pa će tako i popuštanje mjera tempirati . Nadam se da nisi toliko naivan da misliš kako svi ti stožeri od lokalnih do nacionalnog djeluju samostalno bez uplitanja ZNA SE politike. Kako ćeš se ti postaviti prema svemu tome isključivo je na tebi. Jedino bih rekao da ne treba slušati one koji kažu da to nije ništa nego samo malo jača prehlada ali ni one budale koje prizivaju još strože mjere od ovih.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 15.4.2020. | 14:49

5

Ovo je nešto neprevidivo , nedoumica ostaje a da se nešto desi mojoj obitelji ili bližnjima zbog moje gluposti , pitanje na koje nemam odgovora
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 15.4.2020. | 14:46

6

Postoje samo dvije varijante život ili smrt ,ili još bolje , izaći ili ne izaći , pa budi pametan , demokracija.Osobno sam za izlazak međutim ako me stalno upozoravaju ostani doma ,što sad. Samo nisam samo ja u pitanju nego i ljudi sa kojima sam da ne ugrozim njihove obitelji, to je pitanje koje mene mući, sve ostalo prolazno
sb_kritika

sb_kritika

Komentirano: 15.4.2020. | 14:19

7

Očekujemo postavljanje mitraljeskog gnjezda s osmatračnicom.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 15.4.2020. | 14:02

8

Zar nije glupost juriti na motoru prema poloju 200 na sat , ili roštiljati desetoro unatoč zabrani , ne samo radi nas nego što čemo zaraziti još sto ljudi,razmišljajte malo drugačije , vidite kako je lijepo čuti da u Brodu nema nekoliko dana zaraženih, imali smo varijantu šetnje do poloja međutim po zna koji puta smo je uništili svojom glupošću i nepridržavanjem mjera,
lalakoala

lalakoala

Komentirano: 15.4.2020. | 5:52

9

Zar zaista? Za malu prepreku prevelik ćlanak. Hrpu kamenja i pokretnu prepreku uspoređivati sa Domovinskom Ratom, previše je i za Vas, Gospodine Zovko! Mašta Vam je u granici drskosti!!
leteci_holandez

leteci_holandez

Komentirano: 14.4.2020. | 23:24

10

Tu se ulazi sprida ali moš' ih malo iznenadit pa preko Mikrića ući sazad.

Broj komentara: 10

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

Kad lešinari mrtve konje jašu

Obradović svoje SDP-ovce k'o 'poguzičare' i 'karikare' vodi

19.1.2021. | 7:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Lešinari

Tuđi grijeh ne opravdava naš

Lešinari

14.1.2021. | 13:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto Policija ustrajava u progonu novinarke portala SBplus?

U funkciji prijavitelja ili Zakona?

Zašto Policija ustrajava u progonu novinarke portala SBplus?

2.1.2021. | 22:22
SBplus.hr, Slavonski Brod : Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

Po prijavi Josipa Pavlovića

Policija munjevito ispitala novinarku portala SBplus

27.12.2020. | 22:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od prvog dana hodali smo uspravno

Deseti rođendan portala SBlus

Od prvog dana hodali smo uspravno

15.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

Nakon otkrivanja zločinačkog poduhvata

Sbplus platio 95 tisuća kn Ivanu Rimcu i Domagoju Korinčiću

9.12.2020. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

Piše Jerko Zovak

U HDZ-u bonaca, ili zatišje pred buru?

12.11.2020. | 12:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

Piše Jerko Zovak

Kleveta je svojstvena uličarima, a ne političarima

26.10.2020. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

SDP-ov Valenta SDP-ovoj Opačak Bilić

Nedemokratski, nedrugarski, neviteški, nedžentlmenski,...

21.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

Produžen pritvor za dva mjeseca

Vinko Grgić (ne)će biti novi HDZ-ov Tomislav Saucha

16.10.2020. | 22:00