Kolumne : Nedjeljna propovijed

Drago Hedl

Kolumne

Nedjeljna propovijed
Piše: Drago Hedl
2.6.2019. u 14:00
Prikaza: 1488

Piše Drago Hedl

Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue Boysi

root : Dinamu i Hajduku najbolje bi sudili Bad Blue BoysiNavijačka skupina 'Bad Blue Boys'(Foto: balkanskinavijaci.com)

U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš u svakoj izbornoj kampanji, kada nam se ona poštenjačka lica, ljupka i pitoma, lica ih kojih zrači poštenje i dobročinstvo, smiješe sa svih strana. Zato ih i biramo.

SJEDITE na prepunim tribinama nogometnog stadiona, dolje na terenu igraju, recimo, Hajduk i Dinamo, a vi, kao navijač Torcide, nikako da se pomirite s onim golovima modrih u 17. i 83. minuti. Sigurni ste, stavili biste ruku u vatru, da su oba pogotka postignuta iz zaleđa, da su oba pomoćna sudca, jedan u prvom, drugi u drugom poluvremenu, pogodovala Dinamu. Vidjeli ste tu nepravdu ne samo vi, već i svi na tribinama, ali tribine ne odlučuju, za to postoje suci. Utakmica završava, glavni sudac odsvirao je kraj, a gorki osjećaj nepravde i sumnja u neregularnost utakmice, vaša je privatna stvar.

Svaki čovjek, veli Bandić, koji je u ovoj zemlji nešto napravio, proveo je bar 30 dana u zatvoru. Zato, samo stranačke ljude u sudska vijeća: oni najbolje znaju kako je ondje kamo osuđenike šalju.

A onda saznajete nešto nevjerojatno: oba pomoćna suca, koji nisu podigli zastavicu kad su Dinamovci bili u zaleđu i pustili su da se utakmica nastavi, pa je Dinamo dao golove, istaknuti su pripadnici navijačke skupine Bad Blue Boys. Zakamuflirali se lijepo u sudački dres, stali uz rub terena i zajedno sa zastavicom, uzeli nogometnu pravdu u svoje ruke.

Nije dokraja isto, ali je slično. Nađete se, recimo, u sudnici Županijskog suda u Slavonskom Brodu, a uz sudca ili sutkinju, sjedi dvoje sudaca porotnika. Sve vam se nekako čini da suđenje po vas neće dobro završiti, a zle slutnje ostvaruju se kada stigne presuda. Poput onog Torcidaša s početka priče i vi otkrivate kako su sudci porotnici članovi političkih stranaka, i to, gle vraga, baš onih za koje ne samo što nikada niste glasovali, već ste ih u više navrata i javno kritizirali. Pa, nakon presude, imate ružan osjećaj da su vam spakirali. Tim prije što u Zakonu u sudovima, baš zbog tog osjećaja koji se u sudnici može opravdano javiti, ni sudac, niti porotnici, ne mogu biti članovi političkih stranaka. Ali su se, kao ona dvojica Bad Blue Boysa, preobukli i zakamuflirali, misleći kako ih se neće prepoznati.

Nedavno sam, pišući u Telegramu, objavio podatak kako su čak 15 od 36 sudaca porotnika na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu članovi neke političke stranke. Doduše, u sudnicu ne dolaze u stranačkim majicama kakve su nosili na predizbornim skupovima stranke koja im je ''u srcu'', već u pristojnoj građanskoj odjeći, ali po društvenim mrežama i na Internetu sve vrvi od njihov selfija, na kojima su, kao Indijanci ratničkim, oni premazani stranačkim bojama.

Tih 15 sudaca porotnika, članova političkih stranaka, u sudnici Županijskog suda, motre da sve bude po zakonu, a sami ga ne poštuju. Oni, s obzirom da su stranački opredijeljeni, ne mogu biti objektivni, ali čak i da jesu, da ''zamrznu'' svoje članstvo dok su u sudnici, poput predsjednice Republike dok je na Pantovčaku, kod onoga koji sjedi na optuženičkoj klupi, uvijek može proklijati sumnja u njihovu pristranost.

Prije nekoliko godina, u jednoj građanskoj parnici u kojoj sam sudjelovao, predmet je došao u ruke sudcu o kojem sam napisao dva-tri teksta, u za njega, nepovoljnom kontekstu. Moj odvjetnik zatražio je njegovo izuzeće, a predsjednik Općinskog suda u Osijeku to prihvatio, napisavši u obrazloženju da time želi isključiti osjećaj stranke o mogućoj pristranosti suca. Tako bi to trebalo biti na sudu. Ali često nije.

Ovih dana, Gradsko vijeće Vukovara biralo je sudce porotnike i gotovo svi bili su članovi političkih stranaka. A znate kakav je, kad su upozoreni da je to protivno zakonu, bio odgovor nekih vijećnika: suci porotnici moraju biti časni ljudi, a koga mi bolje poznajemo nego članove stranaka kojima pripadamo. Pa je logično da njih biramo.

U strankama su, opće je poznato, samo čestiti, besprijekorni, duboko moralni, pošteni i pravdoljubivi ljudi. Nema tamo ološa i smeća, lopova i kriminalaca, obiteljskih nasilnika, pedofila. U strankama je sve ono najbolje što ovaj narod ima. Iznova i iznova, uvjeravamo se u to baš u svakoj izbornoj kampanji, kada nam se ona poštenjačka lica, ljupka i pitoma, lica ih kojih zrači poštenje i dobročinstvo, smiješe sa svih strana. Zato ih i biramo.

Trebalo bi, stoga, hitno primijeniti Zakon o sudovima i napisati kako suci porotnici to ne mogu biti ako nisu članovi neke političke stranke. Jer, čuli smo u Vukovara (a praksa je pokazala i u Slavonskom Brodu) upravo su to ljudi koje najbolje poznajemo. I naravno, moraju imati još jednu osobinu, na koju je ovoga tjedna ukazao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svaki čovjek, veli Bandić, koji je u ovoj zemlji nešto napravio, proveo je bar 30 dana u zatvoru.

Zato, samo stranačke ljude u sudska vijeća: oni najbolje znaju kako je ondje kamo osuđenike šalju.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Lovac65

Lovac65

Komentirano: 19.9.2019. | 11:56

1

D I N A M O O O O O O O O S V E T O. I M E D I N A M O O O O O O O O O O O O O O O
Klima

Klima

Komentirano: 5.6.2019. | 8:24

2

Stipe ti kao vrsni pravnik. Daj nam članak zakona po kojem ga treba osloboditi i par primjera sličnih. Puno gledaš američke serije izgleda.
Stipe

Stipe

Komentirano: 4.6.2019. | 9:41

3

Nema to veze s gotivljenjem, već sa pravnim činjenicama. O svemu mudraci govore, osim o meritumu. Dajte članak zakona i par drugih primjera iz prakse! Možda je Prodanović radio u ovom slučaju pro bono? Kako znaš da se ne žali? Neki dan gledam starog čovjeka kojemu su popalili kuću i koji se sudi preko 30 godina, ulaže žalbe, moli za požurnice itd itd. Bit će gospodo da ste vi iz pravosuđa, jer ga bezrezervno gotivite. Ili valjda inače ništa ne valja, ali je baš u ovom slučaju proradilo kao švicarska urica??? Isti su suci stalno u igri, isti pravosudni sustav.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 9:18

4

Klima nekada i kada ne obrane služe svrsi ,dobiju olakotne okolnosti novi svjedoci iz tpm. i tako se kolo vrti i ode u zastaru ili neka minimalna kazna , služe svrsi samo odakle običnom čovjeku novci da ih zastupa i kada smo u pravu.Što misliš kakva je sada paša sa udrugom franak ovaca za šišanje koliko god hočeš. baš me zanima kako če pobijediti bankarski lobi umrežen sa politikom i zakonom a plus banke strani vlasnici i na svakom ugovoru tvoj ili moj potpis da se slažemo, trajati če godinama dok ne umremo
Klima

Klima

Komentirano: 4.6.2019. | 8:53

5

Mentalist o tomu i govorim. Ako netko uzme Prodanovića. Koji košta najviše u državi i on ga ne obrani jer čovjek voli gubiti kao. A onda i dalje vjerovati kako nije kriv. Nije mi to zdrav razum.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 8:40

6

Da, još nitko nije postavio pitanje koliko košta sat tih odvjetnika koji pronalaze sikope ,oslobađaju lopove i odakle ljudima koje zastupaju ti novci,to je isto problem, kako da ja skupim za jamčevinu 5000 kuna a kamoli 17 miliona , ništa tu ne štima , lopovija na sve strane i svi šutimo ili se prepucavamo preko lokalnih portala,jel znaš gdje je onaj klinac iz makarske koji je zgazio dvije djevojčice , dečko odnosno tatin sin odmara se u švicarskoj i boli ga jedna stvar
Klima

Klima

Komentirano: 4.6.2019. | 8:05

7

Stipe ti za Sanadera znaš da se nakrao itd i da je kriv (slažem se) ali za dotičnog gospodina govoriš kako je osuđen prije suđenja. Da li se žalio gospodin nakon prve presude? Kojem sudu? Ako je lokalni u SB naštiman. Da sam ja u pitanju, a znam da sam nevin ne bi se prijavio da idem u zatvor nego bi pisao žalbe do Strasbourga. A ti gospodina očito gotiviš i vjeruješ njegovoj priči. Možda bi i Mamiću povjerovao jer i po njemu je sve logično i naštimano.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 4.6.2019. | 7:01

8

Stipe , ok čovjek je kriv i to je manje bitno jer je on jedan od deset tisuča koji bi trebali biti u zatvoru.Sitna je on riba kapitalci su na sigurnom ili ih štite stranke ,politika sudstvo, BIH,Dali ti stvarno misliš da su tTodorić ,Sanader mogli napraviti to što su napravili sami .Ortački kapitalizam možeš uništiti samo na jedan radikalni način oduzimanjem imovine i da netko dobro najebe kao primjer drugima,guljenje krompira i odgađanje ročišta nisu ti načini pa od uhičenja nadana prošlo je četiri godine i nije proces još ni krenuo o čemu mi pričamo. Ne trebamo iči dalje od Broda pa pogledaj tko je porotnik i mi pričamo o presudama,sinkopama,to je pobjeglo daleko i potpuno izmaklo kontroli.
Stipe

Stipe

Komentirano: 3.6.2019. | 23:59

9

Dakle Klima, logika ti nije jača strana. Ako jedan Prodanović uspijeva obraniti Sanadera za kojega svi znamo da se nakrao koliko je širok i dugačak, gdje se radi o milijunima eura, činjenica da nije mogao obraniti Zovaka vjerojatno govori sama za sebe - bio je to slučaj u kojemu je presuđeno i prije suđenja. Raspitaj se po kojem članku kojeg zakona je izrečena ta presuda! PatakKlis - ti si vjerojatno u HDZ-u pa ćeš lako Klimi objasniti kako se to radi, kada se nekoga treba sudski pokopati. Zajebao si se u vezi SDP-a, jer Zovaka podjednak ne vole ni u HDZ-u ni u SDP-u, koliko ja znam. Nemam potrebu bilo koga braniti, nego vas samo pozivam, kad već konstantno komentirate, da navedete članak nekog zakona po kojemu je presuda izrečena te da spomente bar još jedan, dva slučaja da je netko u RH osuđen po tom članku tog zakona. Moguće da ja ne znam i da sam neupućen totalno. Prosvijetlite me! PS. ako je netko bjelodano kriminalac, zašto je potrebno protuzakonito namještati portonike? Govori li vam to što?
Klima

Klima

Komentirano: 3.6.2019. | 21:05

10

Nisam pravnik naravno . Ali Prodanović je jako ozbiljan odvjetnik. Možda su Walter i Stipe u kombinaciji trebali braniti dotičnog gospodina jer Prodanović nije taj kapacitet. Ako je tako sve jednostavno Zar mislite da bi Prodanović mirno šutio? Mislite da on voli gubiti parnice? Mislite da to nije izvlačenje love? Prebaciti iz firme u firmu da bi se prikazale drugačije bilance. Ali branite ih Vi samo. Zato nam i je tako.

Broj komentara: 24

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

Piše Drago Hedl

Slavoniji je odavno rečeno: „Laku noć!“

1.12.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

Piše Drago Hedl

Hoće li se Kolinda i Škoro sučeliti pjesmom?

24.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slova koja lome kosti

Piše Drago Hedl

Slova koja lome kosti

3.11.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

Piše Drago Hedl

Radnike Đure mogla bi zadesiti sudbina magarca

27.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubij Dusparu, štiti lopine!

Piše Drago Hedl

Ubij Dusparu, štiti lopine!

20.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

Piše Drago Hedl

Slavonci su lijeni, tupavi i neuki?

6.10.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : ''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

Piše Drago Hedl

''Bog!'' ili ''Bok!'', a što je sa ''Zdravo!''?

29.9.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

Piše Drago Hedl

Čarobna formula: MP + NP + PM = IU

25.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

Piše Drago Hedl

Osijek - Slavonski Brod 2:0, za sada

18.8.2019. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

Piše Drago Hedl

Za Brođane batina, za dubrovačke nasilnike mrkva

11.8.2019. | 14:00

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.