Kolumne : Oko nas

A.  Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: A. Primorac
28.12.2018. u 21:00
Prikaza: 2889

Otvorena izložba novinske fotografije

Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi

root : Kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi(Foto: AP/SBplus)

Ako kao novinari kritiziramo događanja, pojave, odluke i radnje drugih kada to zaslužuju, onda - da bismo tako mogli raditi i nadalje - moramo kritizirati i sami sebe. A ovaj puta, kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi.

SLAVONSKI BROD - Ukupno 76 odabranih fotografija izloženo je na tradicionalnoj, 14 po redu, izložbi novinske fotografije koja je u organizaciji Brodsko-posavskog novinarskog društva otvorena večeras u prostoru Likovnog salona Vladimir Becić.

- Kao i svake godine, tako je i ove, pristiglo puno više radova. Nažalost, nismo mogli sve izložiti dijelom što dio fotografija nije odgovarao kvalitetom, a dijelom i zbog toga što ove godine izlažemo u malom salonu pa imamo nešto manje prostora nego li ranijih godina. No vodili smo računa o tome da od svakog autora koji je poslao svoje radove objavimo bar dio poslanih - kazao je Ivica Galović, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Brodsko-posavske županije, koji je ove godine teret pripreme izložbe i obrade samih fotografija preuzeo na sebe.

U samom dijelu postavljanja izložbe pomoć su mu pružile kolege Davor Kustor, Marijan Vrkljan, Franjo Lepan i Borislav Gajdukov.

Fotografije su velikog formata, a izložene su na ukupno 19 panela. Iako je bilo prijedloga da se izloženi radovi, uz ime autora, potpišu i s rečenicom dvije koje bi posjetiteljima izložbe govorile o tome gdje je i kada fotografija snimljena, odlukom većine članova HND-a zaključeno je da će i ove godine posjetitelji sami s fotografija morati iščitavati poruke te se prisjećati događaja koje one donose.

A donose, kaže kolega Galović, uglavnom klasičnu novinsku fotografiju. - Najveći broj fotografija 'zapis' je događanja koja su novinari pratili na terenu. Dio njih na prvu možda podsjeća na umjetničke fotografije, poput primjerice okićenog savskog mosta, ali i to je novinska fotografija koja je snimljena u sklopu izvještaja o početku blagdana - pojasnio je Galović, dodavši kako je mišljenja da je najbolje pustiti posjetitelje neka pogledaju izložene radove i sami osjete poruke autora jer "fotografija ionako govori više od tisuću riječi".

Okupljenim autorima i posjetiteljima izložbe obratili su se u ime Gradske uprave Slavonskog Broda dogradonačelnica Tea Tomas i dožupan Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, koji je izložbu i proglasio otvorenom. - Vaš posao nije nimalo lak. Nemate radnog vremena i nerijetko radite i iz svojih domova u tko zna koje doba dana i noći kako bi nas informirali o događanjima od kojih ste neke zaustavili okom kamere i podsjetili nas na njih i ovom izložbom. U idućoj godini želim vam da novinarstvo u Hrvatskoj dosegne one grane koje zaslužuje te da budete primjereno plaćeni za posao koji obavljate - kazala je, uz ostalo, dogradonačelnica Tomas.

Ono što je svakako uočljivo na ovoj izložbi, koju će posjetitelji moći pogledati tijekom siječnja, jeste činjenica da na izloženim fotografijama nema tri, možda ponajvažnija, događaja koja su obilježila godinu iza nas. Riječ je o puknuću produktovoda kod Slobodnice, zagađenju vode u Slavonskom Brodu na Uskrs i eksploziji rafinerije nafte u susjednom bosanskom Brodu. Događaji koji su 'drmali' grad, nažalost nisu našli mjesto na ovoj izložbi. - Dio autora poslao je fotografije puknuća produktovoda, ali loše kvalitete, dok primjerice fotografije vezane uz zagađenje vode i eksploziju rafinerije nitko od kolega nije ni poslao. A ono što nemamo ne možemo niti objaviti - pojasnio je nastalu situaciju kolega Galović.

Ako kao novinari kritiziramo događanja, pojave, odluke i radnje drugih kada to zaslužuju, onda - da bismo tako mogli raditi i nadalje - moramo kritizirati i sami sebe. A ovaj puta, kolege novinari, kritiku smo zaslužili svi. Jer ako imamo izložbu novinske fotografije kojom dajemo 'presjek' onoga što smo u proteklih godinu dana radili, onda nikako, kod odabira fotografija koje smo slali, nismo smjeli prednost dati pticama i cvijeću na štetu događaja o kojima je brujila cijela zemlja i koji su zasigurno u najvećoj mjeri obilježili novinsku godinu na izmaku. Nije tu kriv samo onaj dio ljudi koji je organizirao i postavljao izložbu, nego svatko od nas pojedinačno. Jer, očito svi smo pomalo zaboravili kako se ovdje ne radi o izložbi umjetničke, nego dokumentarne novinske fotografije. Za nadati se kako ćemo kod iduće, jubilarne 15. izložbe novinske fotografije o tome voditi daleko više računa. U suprotnom izložba neće imati smisla ili će ju trebati preimenovati.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
2cv2cv

2cv2cv

Komentirano: 29.12.2018. | 15:26

1

osobno mislim da je izložba izvrsna...jer termin je novinska fotografija, ne pregled događaja tijekom godine kroz novinarsku fotografiju...tako da pet kolegama, a slazem se za uvaženim brodskim "Vakulom". Ako su izložene u službenoj galeriji, a jesu, moraju se poštivati neki uzusi. Autor fotografije, motiv, mjesto i barem mjesec i godina nastanka. Tehnički gledano bilo je tu prostora, ali zato trud nadoknadjuje sve ostalo...
zjelavic

zjelavic

Komentirano: 29.12.2018. | 9:25

2

Puno je posla od pripreme do otvorenje izložbe. Neki se ne vide. Vide se rezultati. Stoga svakako pohvala onima koji su iznijeli taj dio posla. Moja sinoćnja zapažanja (i opaske) su istovjetna iznesenim u ovom tekstu pa ih ne bih ponavljao. Ipak, mislim da je bilo uputnije ispod svake fotografije dati par informacija, primjerice, gdje je nastala, gdje je objavljena i uz koji je događaj vezana pa bi se možda otklonila pitanja zašto su na izložbi baš te, a ne neke motivom tj. događajem prepoznatljivije, a tehnički nekorektnije.

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi radimo više, zato i imamo više.'

Komentar tjedna 24. svibnja 2020.

'Mi radimo više, zato i imamo više.'

24.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

Komentar tjedna 10. svibnja 2020.

A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

10.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo li volje?

Komentar tjedna 26. travnja 2020.

Imamo li volje?

26.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

Komentar tjedna 12. travnja 2020.

Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

12.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

Komentar tjedna 15.03.2020.

Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

15.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

Komentar tjedna od 24.2. do 01.3. 2020.

Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

1.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

Pregled tjedna 16.02.2020.

Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

16.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

Komentar tjedna 24.11.2019.

Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

24.11.2019. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

17.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

Pregled tjedna 10.11.2019.

Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

10.11.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

Komentar tjedna 27. 10.2019.

(Iz)molit će i za plaće?

27.10.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pare nisu problem, para nema'

Komentar tjedna 29. rujna 2019.

'Pare nisu problem, para nema'

29.9.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

Komentar tjedna 4. kolovoza

Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

4.8.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivne priče kao poticaj svima

Komentar tjedna od 15. do 21. srpnja

Pozitivne priče kao poticaj svima

21.7.2019. | 21:00