Kolumne : Oko nas

A. Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: A. Primorac
2.3.2019. u 21:00
Prikaza: 5179

Šutnja nije uvijek zlato

Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

root : Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjaveIlustracija

Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. A šutnja nije zlato. I neće donijeti zlatna vremena ni mojoj ni vašoj djeci.

NEDAVNO na jednom "beha" portalu čitam članak o tri bivša vojnika, nekadašnja pripadnika HVO-a, Armije BiH i Vojske RS-a, koji su djeci govorili o besmislenosti rata u koji su se uključili još dok nisu bili punoljetni. Kažu, bit će sretni ako njihova priča pomogne novim generacijama da ne upadnu u zamku političara koji ih zavađaju kako bi vladali, da bi ih se sutra odrekli i koristili ih tek po potrebi za osvajanje novih političkih poena.

Tragedija Hrvatske je što se ne poznaje i ne priznaje razgovor snagom argumenata, nego onaj koji poziva na linč, koji prebacuje vruću lopticu, koji svoje grijehe pokušava prikriti grijesima drugih. Tragedija je to što oni koji bi trebali pozivati na oprost i na govor tolerancije čine isto.

Čitajući razmišljam kako ako bi se kojim slučajem i uspjeli oduprijeti tom, na ovim prostorima provjerenom, mamcu - koji političari malo malo bacaju gladnoj raji kako bi se zabavili i skrenuli im pozornost sa svega što im rade - teško ćemo naprijed budemo li iznova, od najnižih razina, stalno birali te od čijih bi se mamaca trebali odupirati. Nesvjesni da biranjem takvih već godinama izravno biramo svoju budućnost. 

A ona je danas, u Hrvatskoj, uz ovakve političare, uz njihove izjave, uz ovakav kler i njihove izjave, najblaže rečeno neizvjesna. Da ne kažem gotovo sigurno nas vodi unatrag, a ne u budućnost. Puno puta sam znala reći kako Hrvatska nije zemlja političkih stranaka s ozbiljnim dugoročnim programima na dobrobit svih, nego je to zemlja interesnih zajednica čiji dugoročni planovi sežu do financijskog osiguranja njih samih, njihove djece te eventualno unučadi. Naravno, ne odnosi se to na sve političare, jer i među njima ima onih koji pokušavaju nešto mijenjati. Ali dok god je onih tipa ličkog načelnika Zlatka Fumića (HSS) koji se premijeru 'klanja do poda', a ministra posebno pozdravlja jer mu 'sin i snaja radidu u MUP-u', i dokle god je onih tipa novogradiškog HDSSB-ovca Tomislava Marjanovića koji je, prema pisanju Indexa, izjavio kako su homoseksualci "umobolesne budale koje treba kastrirati kao mačke" - i dokle god su oni glasniji od većine - dotle nam je budućnost daleko u prošlosti. Jeza me hvata od pomisli da mi Marjanović bude "nova snaga, nova nada Slavonije". I ne zato što nam se mišljenja ne podudaraju, nego zbog načina na koji ih iznosi, zbog toga što kao 'nova snaga, nova nada' poziva na svojevrstan linč manjine. Jeza me hvata od mogućnosti da sutra postane netko tko će, na bilo kojoj razini, pa makar i onoj mjesnog odbora, odlučivati o bilo čijoj sudbini. Ali tragedija Hrvatske je što ta mogućnost uopće nije isključena. Što te potencijalne budućnosti imamo i u sadašnjosti.

Tragedija Hrvatske je što se ne poznaje i ne priznaje razgovor snagom argumenata, nego onaj koji poziva na linč, koji prebacuje vruću lopticu, koji svoje grijehe pokušava prikriti grijesima drugih. Tragedija je to što oni koji bi trebali pozivati na oprost i na govor tolerancije čine isto, pa tako vojni ordinarij Juraj Jezerinac govoreći o 'napadima na katolički kler' i optužbe zbog pedofilije, umjesto da iskoristi poziciju svog položaja i ogradi se te osudi te i takve 'radne mu kolege', lopticu prebacuje na pobačaje. 

"Danas je žestok udar na Crkvu, samo na katoličku Crkvu na druge ne. Zanimljivo, spominju se samo slučajevi, da ne spominjem o čemu je riječ, koji su se dogodili prije 50-60 godina, sad ti to dokaži. Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da djeca nemaju ta prava i znate što se radi od mesa te djece, ako niste znali, najskuplji parfemi, najskuplji parfemi", poručio je, prema pisanju rtl-a, vojni ordinarij Juraj Jezerinac. 

Kada tako zbori jedan učen čovjek što onda uistinu očekivati od 'malih, sitnih političkih ulizica'. Kažu neki zabunio se oko fetusa, posteljice, parfema i krema. No nije problem u tome, problem je u činjenici da jedan učen čovjek, koji pripada kleru i koji bi po 'difoltu' trebao pozivati na kajanje onih koji grijehe čine kako bi im uopće mogli biti oprošteni od Onog gore, zločine svojih 'kolega po struci' pokušava prikriti, pravdati, minorizirati...što god...prebacujući lopticu na 'ubojice nerođene djece'. To što izjavom da su zlostavljani i silovani te da je sve to teško dokazivo (implicirajući tako sumnju je li se uopće i dogodilo) ponovno ranjava žrtve, jednog vjerskog poglavara očito ne sekira puno. 

Dotaknut ću se pobačaja, koji, gledano sa sadašnje pozicije, nikada ne bih mogla napraviti, ali ne iz vjerskih razloga. Moja psiha bi me proganjala propitujući me kako bi to dijete da sam ga rodila izgledalo danas, što bi radilo i slično. Tako razmišljam danas, ali nitko od nas ne zna što mu nosi sutra. Ali, uspoređivati silovanja i seksualna zlostavljanja djece od strane svećenika sa abortusima nije korektno. Jer je to neusporedivo. Prihvaćam da se crkva bori protiv abortusa kao ubojstva i prihvaćam da taj svoj stav brani snagom argumenta, ali ne prihvaćam da vojni ordinarij pričom o abortusima pokušava minorizirati seksualna zlostavljanja i pedofiliju unutar crkvenih zidina.

Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. A šutnja nije uvijek zlato. I neće donijeti zlatna vremena ni mojoj ni vašoj djeci.  

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
borat

borat

Komentirano: 3.3.2019. | 17:26

1

U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u svijetu bili pokretač promjena, u Hrvatskoj uglavnom šute. - Hedl vam je objasnio zašto je tomu tako. Kod nas je intelektualaca izuzetno malo. Primitivci su se dočepali diploma i drugih papira, ali to ih nije učinilo intelektualcima. No, još su opasniji oni koji su diplomu zaslužili, ali su u svojoj srži truli kurvini sinovi.
Posavac

Posavac

Komentirano: 3.3.2019. | 11:23

2

U potpunosti se slažem s tvojim komentarom,samo konji su vrijedne plemenite kraljevske životinje i to je uvreda za konje što ih uspoređuješ s gore navedena dva idiota s fotografije
Dobar_los_zao

Dobar_los_zao

Komentirano: 2.3.2019. | 22:51

3

Jednom davno je netko rekao ( i bio u pravu ) da svijet nije ovakav zbog agresivne manjine već zbog šutljive većine koja šuti i ništa ne poduzima. U mekšoj verziji ta šutljiva manjina kad nešto i kaže trudi se ostati kulturna pa rezultati izostaju jer divljaci i ostali delikventi taj jezik ne razumiju. Što se intelektualaca tiće oni su na ovim prostorima ljudi s dosta intelekta i nimalo karaktera. Ako se koji i pobunio njegova šutnja je brzo kupljena bilo nekom dobrom foteljom ili nečim drugim a ono malo poštenih kojih ima i koji 'nisu na prodaju' je odustalo od borbe s vjetrenjačama jer nisu imali podršku društva i to je ono najžalosnije. Ali i ovaj portal kroz ulogu medija može dati svoj koliki toliki doprinos u tom segmentu. Nemojte prerevnosno brisati komentare osim naravno ako se ne kose s nekim zakonskim propisima. Pustite ljude da otvoreno izraze svoje mišljenje kako god ono bilo. Ako je netko konj (kao ovi na slici) onda mu treba to i reči jer sve mi se čini da nas je šutnja uz "uljudbeno ponašanje" i dovelo tu gdje jesmo jer nismo stvari nazvali pravim imenom kad je to trebalo.

Broj komentara: 3

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tjedan pozitivnih vijesti

Komentar 02. kolovoza 2020.

Tjedan pozitivnih vijesti

2.8.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije sramota pasti

Komentar tjedna 19.07.2020.

Nije sramota pasti

19.7.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

Predizborni skupovi u doba koronavirusa

Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

23.6.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretno nam bilo

Komentar tjedna 21. lipnja 2020.

Sretno nam bilo

22.6.2020. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

Komentar tjedna 07.06.2020.

Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

7.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi radimo više, zato i imamo više.'

Komentar tjedna 24. svibnja 2020.

'Mi radimo više, zato i imamo više.'

24.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

Komentar tjedna 10. svibnja 2020.

A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

10.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo li volje?

Komentar tjedna 26. travnja 2020.

Imamo li volje?

26.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

Komentar tjedna 12. travnja 2020.

Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

12.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

Komentar tjedna 15.03.2020.

Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

15.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

Komentar tjedna od 24.2. do 01.3. 2020.

Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

1.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

Pregled tjedna 16.02.2020.

Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

16.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

Komentar tjedna 24.11.2019.

Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

24.11.2019. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

17.11.2019. | 21:00