Kolumne : Oko nas

Aleksandra Primorac

Kolumna

Oko nas
Piše: Aleksandra Primorac
9.6.2019. u 22:00
Prikaza: 6615

Komentar tjedna 09. lipnja 2019.

Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

root : Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve.

PROTEKLI tjedan vjernici islamske vjeroispovijesti obilježili su Bajram. Njima je to isto što su kršćanima Božić i Uskrs. Zna to i županijski vijećnik Martin Miloloža (HKS). Čestitao im je Bajram javno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. A onda već u slijedećoj rečenici indirektno poručio kako su oni ovdje - u Brodsko-posavskoj županiji koja je dio Hrvatske, inače sekularne* države - građani koji u red, sa ostalima, staju iza katolika. 

- Možete reći da li će biti raspelo postavito u Vijećnicu? - upitao je vijećnik župana, koji je prilično blago odgovorio pa je ostalo nejasno hoće li ostati župan svih stanovnika ove županije, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili će popustiti Miloloži koji ovo pitanje postavlja već drugi puta.

Što će na kraju biti tek ćemo vidjeti. Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve. 

* Sekularizacija je princip razdvajanja državnih institucija i osoba ovlaštenih za zastupanje države, od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika.
Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 12.6.2019. | 18:30

1

Stpe@ nisi glup zato što nisi "ni riječi shvatio što je to po meni kolektivni identitet", ali se malo praviš mutav. Naime, nigdje nisam definirao kolektivni identitet niti sam o njemu posebno pisao, odnosno - samo sam ti ukazao kako si u onom komentaru pobrkao brend i identitet općenito. I skupni identitet ima svoj sadržaj i raspolaže različitim podacima o sebi. Hrvatska i hrvatski narod dovoljno dugo postoje i kroz puno dobra i puno zla su u svojoj povijesti prošli, a neka mjesta su Hrvatima opća. Kako ne bismo išli u daleku povijest, spomenut ću devedesete. (Uopće ne stavljam predznak ispred toga pojma). U Hrvatskoj i među Hrvatima i danas ima i onoga na što smo ponosni i onoga od čega činimo javni otklon (bez obzira na osobno ponašanje). Ima i stvari koje same po sebi ne izazivaju ni ponos ni stid jer su objektivo zadane (recimo npr. - Hrvat građanin EU, ili - hrvatski nam je materinji jezik). Sve je to dio hrvatskog nacionalnog, i po onom principu 'međuprožimanja' - osobnog identiteta najveće većine Hrvata.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 14:46

2

Mentalist - postoji još opcija osim bolesničkih, totalitarnih i autoritarnih lijevih i desnih. Centar je idealna opcija za normalne, uravnotežene ljude, bez straha, bez kompleksa, bez želje da drkaju drugima po životu i određuju drugim ljudima kako trebaju živjeti, bez potrebe za "jakom" državom i politikom koja će voditi računa i petljati se građanima u svaki aspekt života. To je opcija koja je postigla izvanredan uspjeh na nedavno provedenim izborima za EP, biko da se radi o liberalima ili zelenima. To je opcija koja čovjeka prvenstveno doživljava kao individuu, a tek onda kao dio kolektiviteta. Opcija koja priznaje i tradiciju i naciju i klasu i radu, ali se ne odnosi prema njima bolesno, gotovo fašistički ili nedajbože komunistički. To je opcija koja tolerira sve religije, ali i ateiste jer je vjeroispovijest intimna čovjekova kategorija s kojom nije dobro ni pristojno mahati kao zastavom i kititi se kao brošem. To je opcija koja na isti način doživljava povorke ponosa, križne putove i hodove za život, navijačke skupine, (hrvatske) sindikalne prosvjede. To je opcija koja teško podnosi jugoudbaše, zadrigle marksiste, žive zidove, mostove, bandiće i kerume, korumpirane turudiće i mamiće i njima slične. Jasnije?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 13:33

3

Stipe. jedna stvar mi nije jasna koja si ti opcija lijeva,desna ovo nije zajebancija nego ozbiljno pitanje
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 12:52

4

Al onda ako je to nešto nutarnje, kako desničari kmeče kako ćemo izgubiti identitet, kako će nam ga netko oteti, spriječiti nas da imamo identitet?
Lhlh

Lhlh

Komentirano: 12.6.2019. | 10:18

5

Stipe ti si obična budala
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:08

6

U sociologiji, skup značajki koje određuju posebnost pojedinca ili skupine u smislu različitosti ili pak pripadnosti u odnosu na druge pojedince ili skupine. Individualni identitet odgovor je na pitanje »tko sam ja?«, a proizlazi iz činjenica koje tvore pojedinčev životopis, koji je jedinstven i neponovljiv, te iz vlastitih iskaza o pripadnosti različitim skupinama, odn. državljanstvu, koje čine društveni ili kolektivni identitet, svojstven ili tipičan većemu broju pojedinaca. Društveni identitet odgovor je na pitanje »tko smo mi?«, a može biti spolni ili rodni, dobni, seksualni, rodbinski, jezični, vjerski, nacionalni, regionalni, klasni, profesionalni, organizacijski, klupski, politički, tradicionalni, moderni, itd. Neki su identiteti podijeljeni ili višestruki, što znači da pojedinac može istodobno pripadati različitim skupinama, poput jezičnih (npr. dvojezičnost), profesionalnih (osoba s dva ili više zanimanja), regionalnih (npr. Istranin, Hrvat, Europljanin), a neki su identiteti kategorijski ili isključivi (npr. spol/rod, nacionalnost). Identitet je uvjetovan kulturom kao i pov. promjenama. Shvaćanje o osobi kao omeđenoj i jedinstvenoj cjelini, različitoj od drugih takvih cjelina, svojstveno je zapadnjačkoj kulturi i rijetko je u drugim svj. kulturama, iako se i u zapadnjačkoj kulturi naglašava da osobni identitet nije rezultat odvojenosti, nego neprestane interakcije s drugim osobama. Također, pojedine društv. skupine, od vjerskih do nacionalnih, mijenjaju shvaćanje o razlikama između sebe i drugih u skladu s promjenama u odnosima s drugima, a te su promjene u suvremenosti najčešće uvjetovane dinamikom političkih ili međudržavnih odnosa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:07

7

Bit će da sam glup, ali nisam ni riječi shvatio što je to po tebi kolektivni identitet. Brandove sam navodio možda u prijašnjim komentarima, ali očito sam pogriješio i u vezi identiteta, jer sam mislio da je to nešto po čemu će se jedna skupina dati jasno razlikovati od druge. Brand ili tržišna marka također je nešto što pomaže da se nacije međusobno razlikuju ili prepoznaju. Kad netko čuje Coca Cola, teško da će ga to asocirati na Japan iako se radi o multinacionalnoj, globalnoj kompaniji. Ako se narodi neće isticati po gospodarskim obilježjima, kulturnim, sportskim, umjetničkim, tradijom, ne znam po čemu će se isticati. Kaže Ćiro neko večer kako smo najjača sportska nacija na svijetu, a brojke pokazuju nešto skroz drugačije. Čak nas i Slovenci na tom polju prešišaše. E sad, ako je identitet nešto u nutrini, što samo ti osjećaš, a drugi ne vide, onda smo fakat u problemu ili možda i nismo: puni smo sebe :)
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 6:56

8

Ne, samo si pokazao da istina boli a vrijeđanje je manje bitno , ima ga dovoljno kod nas, da bi me uzbudilo
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:51

9

Mentalni@ Taubek je tražio dvije proste. Dobio je jednu. Zavidiš mu na njoj!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:48

10

Taubek@ to što sam bio protiv časnoga otpusta i umirovljenja pod vrlo povoljnim uvjetima i što sam protiv rješenja o raskidu DVS bio podnio tužbu, ništa ne govori o okolnostima zbog kojih je sve do toga došlo. I doista nrmaš pojma.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 11.6.2019. | 22:30

11

JEBI SE , vrlo interesantno za velikog kamenog filozofa, ne vjerujem da si ti kao veliki katolik to izustio , istina boli
Taubek

Taubek

Komentirano: 11.6.2019. | 21:54

12

@Stipic znam ja dobro a i sam si priznao na ovom portalu u jednom komentaru.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 21:38

13

Taubek@ evo ti dvije rečenice - jedna jednostavna, druga prosta: Pojma nemaš. Jebi se.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 11.6.2019. | 19:51

14

Taubek , to su kompleksi plus dokazivanje ,samo ne znam komu i čemu, kad sve znamo
Taubek

Taubek

Komentirano: 11.6.2019. | 18:47

15

@B.Stipic tebe su i isprdili iz vojske jer si previse filozofirao. Daj u dvije proste recenice reci sta trebas a ne pisati referate.
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 17:59

16

Stipe@ pobrkao si brend i identitet. Naime identitet, bilo osobni, bilo skupni, nije nešto što bi drugi o pojedincu ili skupini mogli jasno i na prvu razaznati i po 'znacima' ga prepoznati kao ovaj ili onaj. Uz to što je brend vanjsko, vizualno a identitet unutarnje, brend je često zasnovan na dojmu pa i predrasudama, a identitet, osim u ambivalentnih osoba, je nedvojben jer je konstituent jastva koje je u refleksivnom području osobe pa zato ima svoj sadržaj i raspolaže različitim podacima o sebi. Kako bi čovjek sam sebe najbolje prepoznao mora znati, pa i razlikovati, što je u njemu (njegovoj osobi) i unutar čega je on (njegova osoba). To kad se radi o pojedinačnom identitetu. Možda još i više kada je riječ o kolektivnom. Kolektivnim identitetom, recimo narodom, nacijom, klasom, navijačkom skupinom… pojedinac 'jede sam sebe' tj. svoj pojedinačni identitet, ali ne da se 'samoproždre', da nestane, nego da se ugradi u kolektivni identitet i da kolektivni identitet postane dio njegova pojedinačnog identiteta.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 11.6.2019. | 13:35

17

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zdravko-mamic-moj-cilj-je-da-se-sudenje-ne-odrzi-u-osijeku-zelim-ostati-u-bih-u-hrvatskoj-nemam-pravican-postupak-bih-je-moja-nada-i-buducnost/8993156/ TOLIKO O IDENTITETU, lopov ,pobožnost, bijeg i on bi raspelo sa našim novcem
marijan

marijan

Komentirano: 11.6.2019. | 13:02

18

Off-topic, i Martin je moj dragi prijatelj... Ali cijeli prilog je, s produkcijske strane, dostojan nacionalne razine. Svaka čast, Aleksandra.
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 11.6.2019. | 11:52

19

Stipe, identitet , pogledaj identitet ljudi koji su sjebali krvlju stečenu državu u roku 30 godina , tri međusobno, ortački povezana kamenita sela,toliko o identitetu i stolječu sedmom
Stipe

Stipe

Komentirano: 11.6.2019. | 11:04

20

Ove priče o identitetu me jako zanimaju. G. Stipić, može nešto pobliže o tome. Koje to naše identitetske odrednice svijet prepoznaje. Ma nemojte svijet, dajte samo srednju Europu kojoj tako snažno pripadamo. Na što to prosječni europljanin pomisli kada čuje riječ Hrvat, Hrvatska? Kad kažemo da moramo čuvati svoj identitet, postoje li ikakvi dokazi da smo ga ikada imali?

Broj komentara: 44

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

Predizborni skupovi u doba koronavirusa

Slast za vlašću ispred straha od bolesti?

23.6.2020. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sretno nam bilo

Komentar tjedna 21. lipnja 2020.

Sretno nam bilo

22.6.2020. | 0:02
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

Komentar tjedna 07.06.2020.

Stigao Klepetan. Krenula i predizborna 'klepetanja'.

7.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Mi radimo više, zato i imamo više.'

Komentar tjedna 24. svibnja 2020.

'Mi radimo više, zato i imamo više.'

24.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

Komentar tjedna 10. svibnja 2020.

A svi smo isti, sve dok nam ne kažu kako ipak nismo isti

10.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imamo li volje?

Komentar tjedna 26. travnja 2020.

Imamo li volje?

26.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

Komentar tjedna 12. travnja 2020.

Nama barikade, dronovi i prepucavanja, njima milijuni kuna

12.4.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

Komentar tjedna 15.03.2020.

Zar nam nije stalo do curice s astmom i dječaka u remisiji?

15.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

Komentar tjedna od 24.2. do 01.3. 2020.

Neće nas ubiti korona virus, mi ćemo sami sebe stajati glave

1.3.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

Pregled tjedna 16.02.2020.

Ni tamo di su, nisu oličenje pristojnosti

16.2.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

Komentar tjedna 24.11.2019.

Tu se ipak daje kako se ne bi izgubilo

24.11.2019. | 21:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

Komentar tjedna 17. studenoga 2019.

Ovdje su svi spremni na sve. Kada su u pitanju obećanja.

17.11.2019. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

Pregled tjedna 10.11.2019.

Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

10.11.2019. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

Komentar tjedna 27. 10.2019.

(Iz)molit će i za plaće?

27.10.2019. | 21:00