Kolumne : Oko nas

Aleksandra Primorac

Kolumne

Oko nas
Piše: Aleksandra Primorac
9.6.2019. u 22:00
Prikaza: 3213

Komentar tjedna 09. lipnja 2019.

Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

root : Vijećniče Miloloža, raspelo svakako neće biti 'postavito'

Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve.

PROTEKLI tjedan vjernici islamske vjeroispovijesti obilježili su Bajram. Njima je to isto što su kršćanima Božić i Uskrs. Zna to i županijski vijećnik Martin Miloloža (HKS). Čestitao im je Bajram javno na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. A onda već u slijedećoj rečenici indirektno poručio kako su oni ovdje - u Brodsko-posavskoj županiji koja je dio Hrvatske, inače sekularne* države - građani koji u red, sa ostalima, staju iza katolika. 

- Možete reći da li će biti raspelo postavito u Vijećnicu? - upitao je vijećnik župana, koji je prilično blago odgovorio pa je ostalo nejasno hoće li ostati župan svih stanovnika ove županije, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost ili će popustiti Miloloži koji ovo pitanje postavlja već drugi puta.

Što će na kraju biti tek ćemo vidjeti. Mi tek možemo kazati bude li se udovoljilo vašim željama vijećniče Miloloža raspelo svakako neće biti 'postavito', nego postavljeno. Mada želimo vjerovati da do toga neće doći, jer to ne ide u prilog priči o životu koju su onomad, sudjelujući na iftaru, propagirali vjerski poglavari islamske, katoličke, pravoslavne i evangeličke crkve. 

* Sekularizacija je princip razdvajanja državnih institucija i osoba ovlaštenih za zastupanje države, od vjerskih institucija i vjerskih dostojanstvenika.

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 12.6.2019. | 18:30

1

Stpe@ nisi glup zato što nisi "ni riječi shvatio što je to po meni kolektivni identitet", ali se malo praviš mutav. Naime, nigdje nisam definirao kolektivni identitet niti sam o njemu posebno pisao, odnosno - samo sam ti ukazao kako si u onom komentaru pobrkao brend i identitet općenito. I skupni identitet ima svoj sadržaj i raspolaže različitim podacima o sebi. Hrvatska i hrvatski narod dovoljno dugo postoje i kroz puno dobra i puno zla su u svojoj povijesti prošli, a neka mjesta su Hrvatima opća. Kako ne bismo išli u daleku povijest, spomenut ću devedesete. (Uopće ne stavljam predznak ispred toga pojma). U Hrvatskoj i među Hrvatima i danas ima i onoga na što smo ponosni i onoga od čega činimo javni otklon (bez obzira na osobno ponašanje). Ima i stvari koje same po sebi ne izazivaju ni ponos ni stid jer su objektivo zadane (recimo npr. - Hrvat građanin EU, ili - hrvatski nam je materinji jezik). Sve je to dio hrvatskog nacionalnog, i po onom principu 'međuprožimanja' - osobnog identiteta najveće većine Hrvata.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 14:46

2

Mentalist - postoji još opcija osim bolesničkih, totalitarnih i autoritarnih lijevih i desnih. Centar je idealna opcija za normalne, uravnotežene ljude, bez straha, bez kompleksa, bez želje da drkaju drugima po životu i određuju drugim ljudima kako trebaju živjeti, bez potrebe za "jakom" državom i politikom koja će voditi računa i petljati se građanima u svaki aspekt života. To je opcija koja je postigla izvanredan uspjeh na nedavno provedenim izborima za EP, biko da se radi o liberalima ili zelenima. To je opcija koja čovjeka prvenstveno doživljava kao individuu, a tek onda kao dio kolektiviteta. Opcija koja priznaje i tradiciju i naciju i klasu i radu, ali se ne odnosi prema njima bolesno, gotovo fašistički ili nedajbože komunistički. To je opcija koja tolerira sve religije, ali i ateiste jer je vjeroispovijest intimna čovjekova kategorija s kojom nije dobro ni pristojno mahati kao zastavom i kititi se kao brošem. To je opcija koja na isti način doživljava povorke ponosa, križne putove i hodove za život, navijačke skupine, (hrvatske) sindikalne prosvjede. To je opcija koja teško podnosi jugoudbaše, zadrigle marksiste, žive zidove, mostove, bandiće i kerume, korumpirane turudiće i mamiće i njima slične. Jasnije?
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 13:33

3

Stipe. jedna stvar mi nije jasna koja si ti opcija lijeva,desna ovo nije zajebancija nego ozbiljno pitanje
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 12:52

4

Al onda ako je to nešto nutarnje, kako desničari kmeče kako ćemo izgubiti identitet, kako će nam ga netko oteti, spriječiti nas da imamo identitet?
Lhlh

Lhlh

Komentirano: 12.6.2019. | 10:18

5

Stipe ti si obična budala
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:08

6

U sociologiji, skup značajki koje određuju posebnost pojedinca ili skupine u smislu različitosti ili pak pripadnosti u odnosu na druge pojedince ili skupine. Individualni identitet odgovor je na pitanje »tko sam ja?«, a proizlazi iz činjenica koje tvore pojedinčev životopis, koji je jedinstven i neponovljiv, te iz vlastitih iskaza o pripadnosti različitim skupinama, odn. državljanstvu, koje čine društveni ili kolektivni identitet, svojstven ili tipičan većemu broju pojedinaca. Društveni identitet odgovor je na pitanje »tko smo mi?«, a može biti spolni ili rodni, dobni, seksualni, rodbinski, jezični, vjerski, nacionalni, regionalni, klasni, profesionalni, organizacijski, klupski, politički, tradicionalni, moderni, itd. Neki su identiteti podijeljeni ili višestruki, što znači da pojedinac može istodobno pripadati različitim skupinama, poput jezičnih (npr. dvojezičnost), profesionalnih (osoba s dva ili više zanimanja), regionalnih (npr. Istranin, Hrvat, Europljanin), a neki su identiteti kategorijski ili isključivi (npr. spol/rod, nacionalnost). Identitet je uvjetovan kulturom kao i pov. promjenama. Shvaćanje o osobi kao omeđenoj i jedinstvenoj cjelini, različitoj od drugih takvih cjelina, svojstveno je zapadnjačkoj kulturi i rijetko je u drugim svj. kulturama, iako se i u zapadnjačkoj kulturi naglašava da osobni identitet nije rezultat odvojenosti, nego neprestane interakcije s drugim osobama. Također, pojedine društv. skupine, od vjerskih do nacionalnih, mijenjaju shvaćanje o razlikama između sebe i drugih u skladu s promjenama u odnosima s drugima, a te su promjene u suvremenosti najčešće uvjetovane dinamikom političkih ili međudržavnih odnosa.
Stipe

Stipe

Komentirano: 12.6.2019. | 9:07

7

Bit će da sam glup, ali nisam ni riječi shvatio što je to po tebi kolektivni identitet. Brandove sam navodio možda u prijašnjim komentarima, ali očito sam pogriješio i u vezi identiteta, jer sam mislio da je to nešto po čemu će se jedna skupina dati jasno razlikovati od druge. Brand ili tržišna marka također je nešto što pomaže da se nacije međusobno razlikuju ili prepoznaju. Kad netko čuje Coca Cola, teško da će ga to asocirati na Japan iako se radi o multinacionalnoj, globalnoj kompaniji. Ako se narodi neće isticati po gospodarskim obilježjima, kulturnim, sportskim, umjetničkim, tradijom, ne znam po čemu će se isticati. Kaže Ćiro neko večer kako smo najjača sportska nacija na svijetu, a brojke pokazuju nešto skroz drugačije. Čak nas i Slovenci na tom polju prešišaše. E sad, ako je identitet nešto u nutrini, što samo ti osjećaš, a drugi ne vide, onda smo fakat u problemu ili možda i nismo: puni smo sebe :)
MENTALIST

MENTALIST

Komentirano: 12.6.2019. | 6:56

8

Ne, samo si pokazao da istina boli a vrijeđanje je manje bitno , ima ga dovoljno kod nas, da bi me uzbudilo
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:51

9

Mentalni@ Taubek je tražio dvije proste. Dobio je jednu. Zavidiš mu na njoj!?
B_Stipic

B_Stipic

Komentirano: 11.6.2019. | 22:48

10

Taubek@ to što sam bio protiv časnoga otpusta i umirovljenja pod vrlo povoljnim uvjetima i što sam protiv rješenja o raskidu DVS bio podnio tužbu, ništa ne govori o okolnostima zbog kojih je sve do toga došlo. I doista nrmaš pojma.

Broj komentara: 47

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123...

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

Pregled tjedna 10.11.2019.

Radilo nam se o glavi. Ovaj tjedan smo preživjeli.

10.11.2019. | 22:00
I tako smo tjedan započet političkim igrama i visećim zastavama koje su, bukvalno, prijetile Brođanima o glavi, ipak sigurno priveli kraju. Reagiralo se brzo, u samo par sati. Kada bi se - barem - na svim razinama i u svim sferama reagiralo tako brzo gdje bi nam bio kr
I tako smo tjedan započet političkim igrama i visećim zastavama koje su, bukvalno, prijetile Brođanima o glavi, ipak sigurno priveli kraju. Reagiralo se brzo, u samo par sati. Kada bi se - barem - na svim razinama i u svim sferama reagiralo tako brzo gdje bi nam bio kr
SBplus.hr, Slavonski Brod : (Iz)molit će i za plaće?

Komentar tjedna 27. 10.2019.

(Iz)molit će i za plaće?

27.10.2019. | 21:00
Budu li arhivisti, koji su u proteklom tjednu u Brodu održali svoj stručni simpozij, bilježili pomno i sve ove crne slike života, neke buduće generacije imat će dosta inspiracije. Osim ako molitelji 40 dana za život ne osmisle neku novu akciju i izmole isplate plaća i bolje sutra
Budu li arhivisti, koji su u proteklom tjednu u Brodu održali svoj stručni simpozij, bilježili pomno i sve ove crne slike života, neke buduće generacije imat će dosta inspiracije. Osim ako molitelji 40 dana za život ne osmisle neku novu akciju i izmole isplate plaća i bolje sutra
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pare nisu problem, para nema'

Komentar tjedna 29. rujna 2019.

'Pare nisu problem, para nema'

29.9.2019. | 21:00
Stih u naslovu današnje video-kolumne, gotovo bismo sa sigurnošću mogli reći, ponajbolje oslikava tjedan koji je iza nas i događaje koji su ga obilježili.
Stih u naslovu današnje video-kolumne, gotovo bismo sa sigurnošću mogli reći, ponajbolje oslikava tjedan koji je iza nas i događaje koji su ga obilježili.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

Komentar tjedna 4. kolovoza

Još puno moramo raditi na osobnom sazrijevanju

4.8.2019. | 21:00
Premalo je policije, prometnih redara, komunalnih redara i inih na preveliku količinu naše neodgovornosti.
Premalo je policije, prometnih redara, komunalnih redara i inih na preveliku količinu naše neodgovornosti.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pozitivne priče kao poticaj svima

Komentar tjedna od 15. do 21. srpnja

Pozitivne priče kao poticaj svima

21.7.2019. | 21:00
Upornost je aktere naših priča dovela tu gdje jesu. Iza njihove tek naoko bajkovite priče krije se pouka kako se za sve što vrijedi treba potruditi.
Upornost je aktere naših priča dovela tu gdje jesu. Iza njihove tek naoko bajkovite priče krije se pouka kako se za sve što vrijedi treba potruditi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

Komentar tjedna od 1. do 7. srpnja

Nije baš uvijek sve samo u 'klikovima'

7.7.2019. | 21:30
Življenje punim plućima nerijetko nam ukradu sve one crne, tužne i ružne vijesti, grčevi od neisplaćenih ili nedostatnih primanja, straha od toga hoćemo li djeci moći omogućiti školovanje. I zato su ovakvi događaji kada prevladamo grč, kada se, makar i na tren, opustimo i prepust
Življenje punim plućima nerijetko nam ukradu sve one crne, tužne i ružne vijesti, grčevi od neisplaćenih ili nedostatnih primanja, straha od toga hoćemo li djeci moći omogućiti školovanje. I zato su ovakvi događaji kada prevladamo grč, kada se, makar i na tren, opustimo i prepust
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

Komentar tjedna od 6. do 12. svibnja

Kako je Tolušić spasio Državnu izložbu lipicanaca u Brodu

12.5.2019. | 22:05
Na prvu državnu izložbu lipicanaca trebao je doći i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegov dolazak bio je najavljen, no na kraju nije došao. Rekli bismo na sreću po izložbu i njene sudionike.
Na prvu državnu izložbu lipicanaca trebao je doći i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Njegov dolazak bio je najavljen, no na kraju nije došao. Rekli bismo na sreću po izložbu i njene sudionike.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Previše toga nas se ne tiče

Komentar tjedna

Previše toga nas se ne tiče

28.4.2019. | 21:40
U tjednu koji je iza nas, nakon blagdana, vratili smo se na baš sjajnoj svakodnevici. Onoj u kojoj nas se puno stvari ne tiče. Svakodnevici za koju i sami snosimo odgovornost. Svakodnevicu za koju se oni kojima danas dižemo spomenike nisu borili. Njima bi najveći spomenik bila na
U tjednu koji je iza nas, nakon blagdana, vratili smo se na baš sjajnoj svakodnevici. Onoj u kojoj nas se puno stvari ne tiče. Svakodnevici za koju i sami snosimo odgovornost. Svakodnevicu za koju se oni kojima danas dižemo spomenike nisu borili. Njima bi najveći spomenik bila na
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

Komentar tjedna od 8. do 14. travnja

Svita će doći i proći. Mi ostajemo tu gdje jesmo.

14.4.2019. | 21:00
Najavljen je dolazak premijera i pratnje mu, zbog čega je, čini se i pomaknut datum proslave Dana županije. No, svita će doći i proći. A mi ćemo ostati. Nažalost i dalje tu gdje jesmo, jer s politikom dodvoravanja, netalasanja i čuvanja svojih pozicija - naprijed ćemo teško. Koli
Najavljen je dolazak premijera i pratnje mu, zbog čega je, čini se i pomaknut datum proslave Dana županije. No, svita će doći i proći. A mi ćemo ostati. Nažalost i dalje tu gdje jesmo, jer s politikom dodvoravanja, netalasanja i čuvanja svojih pozicija - naprijed ćemo teško. Koli
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

Komentar tjedna 25. do 31. ožujka 2019.

HDZ uvjeren kako će ih Slavonci opet dovesti do pobjede

31.3.2019. | 21:30
U susret izborima HDZ-e je poručio kako vjeruju u pobjedu i to da će im Slavonija, kao i puno puta dosad, biti najjače glasačko tijelo na izborima koji slijede. I, unatoč svemu, mogli bi biti u pravu.
U susret izborima HDZ-e je poručio kako vjeruju u pobjedu i to da će im Slavonija, kao i puno puta dosad, biti najjače glasačko tijelo na izborima koji slijede. I, unatoč svemu, mogli bi biti u pravu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

Komentar tjedna 11. do 17. ožujka 2019.

Tko ne moli, ne voli Hrvatsku

17.3.2019. | 21:00
Danas, veliki vjernici koji se ujutro mole, a poslijepodne psuju i pozivaju na linč, stvaraju klimu "tko ne moli (javno i na sva zvona), ne voli Hrvatsku". Pa nam se onda događa da, u takvom dokazivanju domoljublja, za obnove crkvenih prozora i zvonika dajemo desetke tisuća prora
Danas, veliki vjernici koji se ujutro mole, a poslijepodne psuju i pozivaju na linč, stvaraju klimu "tko ne moli (javno i na sva zvona), ne voli Hrvatsku". Pa nam se onda događa da, u takvom dokazivanju domoljublja, za obnove crkvenih prozora i zvonika dajemo desetke tisuća prora
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

Šutnja nije uvijek zlato

Sačuvaj nas Bože budućnosti uz ovakve izjave

2.3.2019. | 21:00
Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u sv
Njih, očito, kao niti 'političare sitnih misli' ne proganja psiha niti se propituju. A može im se, jer im šutimo. Još gore, jer ih biramo. Nije problem u njima. Problem je u nama. U našoj šutnji. U našoj neinventivnosti. U činjenici da intelektualci, koji su uvijek i svugdje u sv
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad ugasimo požar šteta je tu

Komentar tjedna od 10. do 17. veljače

Kad ugasimo požar šteta je tu

17.2.2019. | 21:00
Tri događaja koja su uvelike obilježila protekli tjedan u prvom redu ovise o onome što ponesemo iz kuće. Kada požar ugasimo šteta je već nastala. Treba stvoriti situaciju u kojoj do požara neće ni doći. Ili će barem biti sporadični, a ne pojava kako je to kod nas slučaj.
Tri događaja koja su uvelike obilježila protekli tjedan u prvom redu ovise o onome što ponesemo iz kuće. Kada požar ugasimo šteta je već nastala. Treba stvoriti situaciju u kojoj do požara neće ni doći. Ili će barem biti sporadični, a ne pojava kako je to kod nas slučaj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Komentar tjedna od 28.1. do 3.2.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

3.2.2019. | 21:00
Nakon godinu dana vidjet će se je li nekima Rafinerija bila tek prilika za osobnu promociju ili je ekologija ipak nešto za što se svesrdno zalažu.
Nakon godinu dana vidjet će se je li nekima Rafinerija bila tek prilika za osobnu promociju ili je ekologija ipak nešto za što se svesrdno zalažu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Da nije tragično, bilo bi komično

Komentar tjedna

Da nije tragično, bilo bi komično

20.1.2019. | 21:00
Zbivanja koja su se dogodila proteklih tjedan dana u Hrvatskoj, usudili bismo se reći, nadmašila su filmske scene. Dok lokalni političari, još uljuljkani u sivilo siječnja, miruju, oni na državnoj razini pružili su i više nego dovoljno materijala da se svatko normalan više puta u
Zbivanja koja su se dogodila proteklih tjedan dana u Hrvatskoj, usudili bismo se reći, nadmašila su filmske scene. Dok lokalni političari, još uljuljkani u sivilo siječnja, miruju, oni na državnoj razini pružili su i više nego dovoljno materijala da se svatko normalan više puta u

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije sbplus.hr portala.