Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
16.2.2020. u 14:00
Prikaza: 4418

Piše Drago Hedl

Da nije komunista ne bi ni smeća bilo

root : Da nije komunista ne bi ni smeća biloIlustracija(Foto: ŽG/SBplus/arhiva)

Sve je jednostavno da jednostavnije ne može biti. Samo da nije navika zaostalih iz vremena komunizma. I dok ih se ne riješimo, gušit ćemo se u smeću.

Za sva zla koja se događaju u Hrvatskoj nerijetko se optužuje komunizam, njegovo nasljeđe i navike koje je usadio u društvo. Reći ću: s pravom.

Brodski primjer s odlagalištem otpada usred grada zorno pokazuje kako je to kada u Hrvatskoj ''institucije sustava rade svoj posao''. Taj je slučaj, u odnosu na neke druge, sitan i benigan (dakako, osim za one koji žive u neposrednoj blizini smetlišta). Problem je što ''institucije sustava'' na sličan način rade i kada su u pitanju daleko ozbiljnije i sudbonosnije stvari. 

Čitam na ovom portalu muke jedne Brođanke koja je sa suprugom kupila stan u naselju Marsonia, u gradskom središtu nadomak Bolnice. Platila žena 60 tisuća eura, radovala se svom novom stanu, a onda otkrila da joj je pod prozorom deponija smeća. Koja ondje, nota bene, postoji već 28 godina. Koliko god ogorčena bila zbog susjeda koji je svoje dvorište pretvorio u hrpu kojekakvog otpada i smeća, žena hvali komunalne redare da uvijek dolaze na svaku njenu dojavu, napišu zapisnik, izdaju rješenje i daju rok do kada otpad mora biti uklonjen.

Iz gradske uprave također su to potvrdili. Citiramo: ''Ističemo kako je nadzor na predmetnoj lokaciji učestalo vršen od strane komunalnih redara''. Upozoravamo na riječ učestalo, što znači više puta, često, višekratno, mnogostruko… Možda i punih 28 godina, koliko kažu, deponija otpada i smeća ondje postoji.

Kad su Sovjeti 1968. godine umarširali u tadašnju Čehoslovačku, sastala se u jednoj crnogorskoj zabiti, planinskoj vukojebini, partijska organizacija i najoštrije osudila vojnu intervenciju protiv češkog proljeća. Donijeli su dva zaključka. Prvo: Trupama SSSR-a naređuje se bezuvjetno povlačenje iz ČSSR-a roku od 24 sata. Drugo: Ne učine li to Sovjeti, partijska organizacija sazvat će novi sastanak.

Koliko je partijskih sastanaka u crnogorskoj vukojebini zbog toga održano ne znamo, jer se partija raspala baš kao i ČSSR i SSSR. Ali kao što vidimo, komunističke su navade ostale. Ako vlasnik zemljišta u središtu Slavonskog Broda, na kojem je nagomilan kojekakav otpad, brlog i smeće, sve to ne odveze i ne očisti, komunalni će redar ponovno izaći i izdati novo rješenje. Kao što je to i do sada ''učestalo'' činio.

U jednoj četvrti sjevernog Londona, među lijepo uređenim obiteljskim kućama, okruženim travnjacima i cvijećem, vlasnik jedne od zgrada malo se ''pravio Englez'' pa zapustio travnjak, kuću i dvorište. Imanje mu bilo kao šaka na oko u odnosu na pitomo, uredno okruženje. I London, kao i Slavonski Brod, ima neku vrst komunalnih redara. Došao redar, vidio kakvo je stanje i dao rok vlasniku da uredi imanje. Rok prošao, vlasnik se i dalje ''pravio Englez'', no ubrzo, nakon nekoliko dana, stigli majstori, sve sredili i dotjerali. Račun za uređenje grad London ispostavio je vlasniku. Nije se pri tom morao bojati kako vlasnik stana neće platiti račun. Kuća je, naime, vrijedila mnogostruko više od troška uređenje, a ovrhe u Velikoj Britaniji funkcioniraju jednako dobro kao i u Hrvatskoj. Tu smo donekle slični.

Primjer iz Londona pokazuje kako se problem sličan brodskom rješava u kapitalizmu. Okrutno, drakonski? Možda. Učinkovito? Svakako. Način kako se rješava nelegalno odlagalište otpada u Slavonskom Brodu (nipošto ne samo u tom gradu), priznat ćete, neodoljivo podsjeća na partijsku praksu iz crnogorske vukojebine od prije pedesetak godina.

Brodski primjer s odlagalištem otpada usred grada zorno pokazuje kako je to kada u Hrvatskoj ''institucije sustava rade svoj posao''. Taj je slučaj, u odnosu na neke druge, sitan i benigan (dakako, osim za one koji žive u neposrednoj blizini smetlišta). Problem je što ''institucije sustava'' na sličan način rade i kada su u pitanju daleko ozbiljnije i sudbonosnije stvari. Poput, recimo, korupcijsko-kriminalnih skandala, sudskih trakavica koje se razvlače u nedogled pa se više na kraju ne zna tko je tuženik, a tko tužitelj, tko sudac, a tko odvjetnik, tko je žrtva a tko zločinac.

Nije posao novinara dijeliti savjete, pa još i besplatno, ali ako je osoba koja uporno odbija ukloniti otpad iz središta grada (ili s periferije, svejedno) vlasnik zemljišta na kojem se nalazi krš i lom, lako je i jednostavno riješiti problem. Gradska komunalna služba ima sve što je potrebno da se otpad ukloni. Ima i tarife. Račune za odvoz otpada i smeća ionako ispostavlja građanima svakog mjeseca. Ne plate li račun eto, opomena, potom i ovrha.

Sve je, dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti. Samo da nije navika zaostalih iz vremena komunizma. I dok ih se ne riješimo, gušit ćemo se u smeću.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od korone, jači je strah od škorone

Piše Drago Hedl

Od korone, jači je strah od škorone

28.6.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Horde ženturača siluju Škoru srednjim prstom

Piše Drago Hedl

Horde ženturača siluju Škoru srednjim prstom

21.6.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Krstičevićev poučak: 1 + 1 = 1

Piše Drago Hedl

Krstičevićev poučak: 1 + 1 = 1

24.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dan kad su ateisti postali vjernici

Piše Drago Hedl

Dan kad su ateisti postali vjernici

17.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Letu štuke, rušu avijone

Piše Drago Hedl

Letu štuke, rušu avijone

10.5.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Svi za izbore ostanite doma

Piše Drago Hedl

Svi za izbore ostanite doma

3.5.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pretvaraju li vjernike u pokusne kuniće?

Piše Drago Hedl

Pretvaraju li vjernike u pokusne kuniće?

26.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pobijedimo Covid, imat ćemo nove branitelje

Piše Drago Hedl

Kad pobijedimo Covid, imat ćemo nove branitelje

19.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod :  Najveće žrtve korone: ustaše i partizani

Tužna humoreska

Najveće žrtve korone: ustaše i partizani

12.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvatski sabor: šibicari, grobari, kokošari

Piše Drago Hedl

Hrvatski sabor: šibicari, grobari, kokošari

5.4.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Umjesto maski, navucimo maskirne uniforme

Piše Drago Hedl

Umjesto maski, navucimo maskirne uniforme

29.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-u ni COVID 19 ništa ne može

Piše Drago Hedl u Tužnoj humoreski

HDZ-u ni COVID 19 ništa ne može

15.3.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izvozom naroda Hrvatska je mogla lijepo zaraditi

Piše Drago Hedl

Izvozom naroda Hrvatska je mogla lijepo zaraditi

1.3.2020. | 14:00