Kolumne : Tužna humoreska

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska
Piše: Drago Hedl
14.6.2020. u 14:08
Prikaza: 1948

Piše Drago Hedl

Na Plenkovića, Škoru i Bernardića netko je bacio uroke

root : Na Plenkovića, Škoru i Bernardića netko je bacio urokeIlustracija(Foto: Shutterstock)

Jedan hrvatski (sada umirovljeni) general iz Slavonije među svojim najbližim suradnicima ratnih je godina imao i osobu koja mu je svakodnevno izrađivala horoskop. Samo za njega, iz sigurnosnih razloga.

Postoje ozbiljne indicije da je netko na čelnike tri vodeće stranke, Andreja Plenkovića (HDZ), Davora Bernardića (SDP) i Miroslava Škoru (Domovinski pokret) bacio uroke i vračke. To je opasna, zabrinjavajuća stvar koja zadire u nacionalnu sigurnost, u njene same temelje. No, dobra je vijest što je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, u okviru programa Mladi ruralci – ovo nije dio humoreske već činjenica -  financijski podržala dvodnevnu radionicu čiji su polaznici, kako je objavljeno prošloga tjedna, učili vještine gatanja, dakle proricanja ili predviđanja budućnih događaja.

Prvi poznati slučaj kada se moglo vidjeti kao je na Škoru, dok je još bio dijete, netko bacio uroke, bio je, prema njegovu priznanju kada je išao u prvi osnovne. Baš na dan kad su njegove vršnjake primali u Titove pionire, prema vlastitom kazivanju, on je imao upalu pluća pa je ostao bez titovke i crvene marame. 

To daje nadu da bi ista ministrica proračunski novac mogla ekspresno dati i za radionicu čiji bi polaznici naučili kako se skidaju uroci. Što bi onda značilo kako za Plenkovića, Bernardića i Škoru, pa onda i nacionalnu sigurnost, ipak ima nade. Valja s tim požuriti jer do izbora su ostala još samo tri tjedna.

Nije nikakva tajna da među hrvatskim političara ima onih koji se, poput Srećka Šojića iz televizijske serije ''Bela lađa'' koriste uslugama gatara (Baba Roska), a jedan hrvatski (sada umirovljeni) general iz Slavonije - ovo nije dio humoreske, već činjenica - među svojim najbližim suradnicima ratnih je godina imao i osobu koja mu je svakodnevno izrađivala horoskop. Samo za njega, iz sigurnosnih razloga.

Da je netko bacio uroke na premijera i predsjednika HDZ-a, može se zaključiti iz dva događaja – što također nije dio humoreske, već činjenica – kada je HDZ izgubio Ivana Penavu i Josipu Rimac, ''kninsku kraljicu'' kako su joj u stranci tepali, sinonime za dva grada do kojih je HDZ-u itekako stalo: Vukovara i Knina. Oboje ih više nema u HDZ-u, prvi je otišao sam, drugu su izbacili, no taj težak udarac za stranku, pa tim i njenog predsjednika, nemoguće je objasniti drugačije nego urokom. Netko je, dakle, bacio vračke. Izgubiti tek tako Vukovar i Knin moguće je jedino bacanjem uroka, bilo koje drugo objašnjenje je besmisleno, ne drži vodu.

Pratite pažljivo što se dogodilo Miroslavu Škori, kojeg su urekli još u bivšoj državi, a nije ih se oslobodio ni u njemu toliko dragoj Hrvatskoj, da je u njoj odlučio stati na čelo Domovinskog pokreta i skromno uz njega dodao svoje ime. Prvi poznati slučaj kada se moglo vidjeti kao je na Škoru, dok je još bio dijete, netko bacio uroke, bio je, prema njegovu priznanju kada je išao u prvi osnovne. Baš na dan kad su njegove vršnjake primali u Titove pionire, prema vlastitom kazivanju, on je imao upalu pluća pa je ostao bez titovke i crvene marame. Danas je to sjajna crtica iz blistave domoljubne biografije čelnika Domovinskog pokreta, ali onda je 1985. opet netko (svemoćna UDBA koje ni od čega nije prezala?) na njega bacio urok, pa je – a ovo nije humoreska, već činjenica – bio predsjednik Komisije za kulturu Općinske konferencije Saveza socijalističke omladine u Osijeku. Ta činjenica, na žalost, krnji inače blistav domoljubni životopis, jer je svakom jasno kao se nije radilo o Škorinom dragovoljnom potezu, već djelovanju uroka i vrački.

A što tek reći za sirotog Davora Bernardića i uroke koje je netko bacio na njega i njegovu stranku. Prošle nedjelje njemu se dogodilo nešto što ni ponajboljim piscima humoreski (u koje se ovaj autor ni na koji način ne ubraja) ne bi palo na um. Usred bijela dana, na ulici, potukla su se dva člana njegove stranke i to ne obična člana, već osobe iz vrha SDP-a. Jedan od njih, stariji, saborski je zastupnik i član predsjedništva SDP-a, drugi, mlađi, radio je kao najbliži suradnik SDP-ovog šefa i pretendenta na mjesto premijera, Davora Bernardića. Vrlo je to neugodna činjenica, a još je neugodnije što je policija, kojoj je stariji SDP-ovac prijavio mlađeg, u priopćenju navela kako se radilo o obiteljskom nasilju.

Svakom dobronamjernom jasno je da taj događaj sigurno nije prošao bez bacanja vrački i uroka, baš kao ni u slučaju muka kroz koje su prije toga prošli HDZ i Domovinski pokret, odnosno njihovi čelnici. Na djelu je, dakle, crna magija i sada ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesna Bedeković, mora nešto hitno učiniti da se nekakvom radionicom sličnoj onoj o vještinama gatanja, obuče osobe koji znaju skidati uroke.

Jer, zamislite samo kako je bilo čelniku SDP-a kad su ga počeli propitkivati o obiteljskom nasilju u stranci. Jedino što je, jadan, mogao reći bilo je: ''Pa čujte, znate kako je to u strankama, svi smo mi jedna velika obitelj''.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Igra prijestolja, epizoda: premijer i predsjednik

Piše Drago Hedl

Igra prijestolja, epizoda: premijer i predsjednik

25.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad te pop načne, a Hitna dokrajči

Piše Drago Hedl

Kad te pop načne, a Hitna dokrajči

18.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Predsjednik Sabora pod rotirkama

Piše Drago Hedl

Predsjednik Sabora pod rotirkama

11.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kako je Peđa Grbin smrvio petokraku u komadiće

Piše Drago Hedl

Kako je Peđa Grbin smrvio petokraku u komadiće

4.10.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se premijer probudio u znoju

Piše Drago Hedl

Jutro kad se premijer probudio u znoju

27.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bill Gates protiv Hrvoja Zekanovića

Piše Drago Hedl

Bill Gates protiv Hrvoja Zekanovića

13.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što taje državni tajnici?

Piše Drago Hedl

Što taje državni tajnici?

6.9.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Naš je Stožer učinkovitiji od cjepiva

Piše Drago Hedl

Naš je Stožer učinkovitiji od cjepiva

30.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ekskluziv: Tajna snimka sa sjednice Stožera

Piše Drago Hedl

Ekskluziv: Tajna snimka sa sjednice Stožera

23.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Proslava Oluje u Kaljužini Donjoj

Piše Drago Hedl

Proslava Oluje u Kaljužini Donjoj

9.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Premijer kaže da predsjednik laže

Piše Drago Hedl

Premijer kaže da predsjednik laže

2.8.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hugo, gol i Boss u Saboru

Piše Drago Hedl

Hugo, gol i Boss u Saboru

26.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Covid 19 i Vlada sve u 16

Piše Drago Hedl

Covid 19 i Vlada sve u 16

19.7.2020. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pitajte premijera zašto spaja ministarstva

Piše Drago Hedl

Pitajte premijera zašto spaja ministarstva

12.7.2020. | 14:00