Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
26.9.2021. u 14:00
Prikaza: 1585

Piše Drago Hedl

Istinito-izmišljeni intervju s Ivanom Penavom

root : Istinito-izmišljeni intervju s Ivanom Penavom   Ivan Penava(Foto: VK/JL)

Kakve veze ja, rođen posljednjeg dana 1974., mogu uopće imati sa Savezom komunista. Pa ja nisam bio ni Titov pionir. Isto kao i gospodin Škoro i ja sam bio prehlađen tog jutra kad su pionirima u školi dijelili crvene marame i titovke, pa nisam išao na nastavu. Dakle, ne samo da nemam nikakve veze sa Savezom komunista, nisam, kao ni moj prijatelj Škoro, čak bio ni Titov pionir.

NOVINAR: Oprostite, što ću moje prvo pitanje započeti jednim vicem iz bivše države. Kažu, Jugoslavije se počela ozbiljno demokratizirati kada ste mogli postati sekretar Partije, a da niste morali biti član Saveza komunista. Ovaj vaš slučaj pomalo liči na taj vic.

Ako smo nas dvojica toliko slični, a jesmo, kao jaje jajetu, kao dva oka u glavi, onda ne vidim zašto se stranka koja se prije, po mom prijatelju, zvala Domovinski pokret Miroslav Škoro, sada ne bi mogla zvati Domovinski pokret Ivan Penava. Ali neka članstvo odluči o tome.

PENAVA: Gledajte, ja bih sada moga ustati i prekinuti intervju. To vi i vaši urednici možda i priželjkujete. To bi vam dalo priliku da me ponovno razapinjete. Ali ne, ja ću vam odgovoriti: Kakve veze ja, rođen posljednjeg dana 1974. mogu uopće mati sa Savezom komunista. Pa ja nisam bio ni Titov pionir. Isto kao i gospodin Škoro i ja sam bio prehlađen tog jutra kad su pionirima u školi dijelili crvene marame i titovke, pa nisam išao na nastavu. Dakle, ne samo da nemam nikakve veze sa Savezom komunista, nisam, kao ni moj prijatelj Škoro, čak bio ni Titov pionir.

NOVINAR: Ali gospodin Škoro nedavno je, otkako ste najavili kandidaturu za predsjednika, rekao da ga više nemate pravo zvati prijateljem.

PENAVA: Čujte, mislim da je to izrečeno u afektu. On i ja imamo toliko sličnosti, toliko zajedničkih osobina, toliko smo toga skupa prošli. I ne može jedno takvo prijateljstvo puknuti tek tako. Slični smo kao jaje jajetu.

NOVINAR: Želite reći da i pjevate tako dobro kao on?

PENAVA: Vidite, mogao bih i ovo smatrati provokacijom, ali neću. Umjesto toga odgovorit ću vam protupitanjem: Jeste li me kada čuli kako pjevam?

NOVINAR: Vratimo se temi našeg intervjua, vašoj kandidaturi za predsjednika stranke. Jeste li kad čuli za izreku: Dva Hrvata, tri stranke?

PENAVA: Slušajte, sad već polako prelazite mjeru. Ako ste mislili na tragičnu podijeljenost hrvatskog naroda u mnogim povijesnim, sudbonosnim razdjelnicama, naravno da sam čuo za tu izreku. Ali ako ste ciljali na mene, odlučno je odbacujem.

NOVINAR: Želite dakle reći da izreka o dva Hrvata i tri stranke s vama nema nikakve veze?

PENAVA: Ma, pazite, naravno da nema. Ta uzrečica govori o dva Hrvata i tri stranke i to nema baš nikakve veze sa mnom. Ja sam jedan Hrvat, a Domovinski pokret moja je treća stranka. Dakle, nikakve veze to sa mnom nema. To i djeca u osnovnoj školi, koja su naučila brojati do tri, već znaju. Ponavljam: ja sam jedan, a ne dva Hrvata i Domovinski pokret moja je treća, a ne druga stranka.

NOVINAR: Vaša prva stranka zvala se Hrvatska demokratska zajednica, a druga ''Ivan Penava – nezavisna lista''. Ako pobijedite na izborima za predsjednika Domovinskog pokreta, hoćete li predložiti da se stranka zove: Domovinski pokret Ivan Penava, onako kako je to učinio vaš prethodnik Miroslav Škoro?

PENAVA: Gledajte, to potvrđuje ono što sam maloprije rekao kada ste me pitali o prijateljstvu s prijateljem Škorom. Ako smo nas dvojica toliko slični, a jesmo, kao jaje jajetu, kao dva oka u glavi, onda ne vidim zašto se stranka koja se prije, po mom prijatelju, zvala Domovinski pokret Miroslav Škoro, sada ne bi mogla zvati Domovinski pokret Ivan Penava. Ali neka članstvo odluči o tome.

NOVINAR: Moram vas to pitati, jer to zanima cjelokupnu hrvatsku javnost. Ustvari već sam vas to pitao na samom početku intervjua ali sada ću konkretnije: Ne mislite li da je ipak neobično da danas uđete u neku stranku, a sutra postanete njen predsjednik?

PENAVA: Čujte, zašto bi to bilo neobično? U čemu je problem? Mislite li, recimo, da se do funkcije saborskog zastupnika ili ministra dolazi tako da prvo budete portir u saboru ili ministarstvu, pa onda malo napredujete za dostavljača, pa službenika, pa tek onda, nakon 10-20 godina postanete zastupnik ili ministar. U politici je to drugačije. Ako vas narod ili članstvo stranke želi, danas možete biti portir ili dostavljač, ili što ti ja znam već, a sutra saborski zastupnik ili ministar.

NOVINAR: U mladosti bavili ste se veslanjem. Je li vam to pomoglo da ste u politici mnoge preveslali?

PENAVA: Nije stvar u veslanju, stvar je u pameti.

NOVINAR: U pameti?!

PENAVA: Ma, pazite. Niste me to u intervjuu pitali, ali ovim želim opovrgnuti zlonamjernike koji govore kako ja uvijek nešto imam protiv Srba. Što je posve netočno. Pa ću na vaše pitanje o veslanju i pameti odgovoriti jednom srpskom uzrečicom, koja govori o pameti i odgovara na vaše pitanje. Znadete li kako Srbi kompariraju pridjev pametan?

NOVINAR: Ne. Kako?

PENAVA: Pametan, mnogo pametan i – zajebo, bre, ceo svet.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

Piše Drago Hedl

Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

16.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

Piše Drago Hedl

Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

9.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

Piše Drago Hedl

Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

26.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 13. plaća za 13. prase

Tužna humoreska Drage Hedla

13. plaća za 13. prase

19.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nad Glavnom ima Glavni

Piše Drago Hedl

I nad Glavnom ima Glavni

5.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

Piše Drago Hedl

Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

28.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rukovanje, ludom radovanje

Piše Drago Hedl

Rukovanje, ludom radovanje

21.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stari, Novi i HDZ de luxe

Piše Drago Hedl

Stari, Novi i HDZ de luxe

14.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

Piše Drago Hedl

Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

7.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pjevač ostane bez stranke

Piše Drago Hedl

Kad pjevač ostane bez stranke

31.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

Piše Drago Hedl

Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

24.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li grobari spasiti HDZ?

Piše Drago Hedl

Mogu li grobari spasiti HDZ?

17.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP: Što nas je manje to smo jači!

Piše Drago Hedl

SDP: Što nas je manje to smo jači!

10.10.2021. | 14:00