Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
2.1.2022. u 14:00
Prikaza: 1382

Piše Drago Hedl

Premijer se ne boji grude snijega. Strah ga je lavine

root : Premijer se ne boji grude snijega. Strah ga je lavineTrenutak kada su premjera Plenkovića gađali grudom snijega u Petrinji(Foto: SS / HRT)

Trojac u maloj sobi za sastanke s nelagodom gleda šefa premijerovog osiguranja kako se ponovno hvata miša, klika, a trenutak potom na monitoru krene snimka voditelja dnevnika kako čita priopćenje iz ureda predsjednika Republike: ''Odluka o otkazivanju predsjednikove posjete Bosni i Hercegovini temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske''.

ŠEF premijerovog osiguranja nije prikrivao bijes.

- Da vas nije upozorio, da vam nije lijepo rekao, da vam, doslovno, nije nacrtao… Prije samo šest dana sve vam je rekao. A vi - ništa!

Šefica DORH-a, šefovi SOA-e i MUP-a tupo gledaju prema prozoru. I njima još u ušima odzvanja ono što je premijer rekao nakon sjednice Vlade, dan prije Badnjaka. Prenijeli su svi mediji. Grmjelo je sa svih strana. Crveni alarm se upalio.

"To je ozbiljan problem i time se moraju baviti svi, i DORH i MUP i SOA. I to ozbiljnije, bolje, detaljnije nego dosad. Rekao sam to direktno svima, to i Božinović i Šipek i Markić, da ono što je napravljeno, nije dovoljno. To je činjenica jasna kao dan" - odzvanjale su premijerove riječi koje je šef njegova osiguranja upravo pustio s monitora. Premijerov glas bio je odlučan dok se prisjećao atentata na Banske dvore iz listopada 2020., kada je mladi terorist pucao po zgradi Vlade i ranio pripadnika osiguranja, policajca.

- Čuli ste što je rekao - nastavi šef premijerova osiguranja. - Taj se napad na Banske dvore nije dogodio slučajno i ničim izazvan, već je netko počinitelja nagnao da tako nešto napravi. Taj napad nije dovoljno istražen i onda se dogodilo, što...?

Vladao je tajac, nitko od trojca za stolom, preko puta šefa premijerova osiguranja, nije ni zucnuo.

- I onda se, šest dana nakon premijerovog jasnog upozorenje dogodilo što…? - ponovi.

- Ona gruda snijega - reče tiho šefica DORH-a koja je uspjela skupiti najviše hrabrosti.

- Da, ona gruda snijega. Gruda koju je netko bacio prema premijeru. Nije se to dogodilo slučajno ničim izazvano, već je netko počinitelja nagnao da tako nešto napravi. Isto kao i onog koji je pucao na Banske dvore… I ponavljam, dogodilo se samo šest dana nakon što vas je premijer upozorio. Samo šest dana nakon toga netko ga je gađao grudom snijega. Moram li vas podsjetiti, ako niste znali, da se to dogodilo za boravka na Banovini, na godišnjicu razornog potresa. Kad je krenuo ka crkvi u Petrinji, čulo se dobro, mnoštvo je vikalo "Hoćemo obnovu", negodovali su i zviždali, mahali transparentima, a onda se dogodilo ono najstrašnije: prema premijeru poletjela je gruda snijega.

Šef premijerova osiguranja ponovno klikne mišem priključenim za njegov računalo. Na usporenoj snimci, dva su crvena kruga: u jednom je premijerova glava, u drugom gruda snijega koja leti prema njemu.

- Vidite li?! Sve je snimljeno. Na vašu sramotu. Gdje su bile provjere, sigurnosne procjene, što se dovraga radilo kad se zna za raspoloženje naroda? Zna se da obnova na Banovini ne štima, ljudi su očajni, to se moglo očekivati. A vi ništa. Briga vas!

- Imali smo informaciju da su dva dana prije dolaska premijera trojica pijanaca u Petrinji vikali Dolje Vlada. Ali mi smo mislili kako se to ne odnosi na našu Vladu, već na neku drugu - reče smjerno šef SOA-e.

- Nemoj ti meni, nemoj se izmotavati – odbrusi šef premijerovog osiguranja. - Svi mi znamo koja Vlada ne valja…

Opet nastane neugodan tajac. Trojac u maloj sobi za sastanke s nelagodom gleda šefa premijerovog osiguranja kako se ponovno hvata miša, klika, a trenutak potom na monitoru krene snimka voditelja dnevnika kako čita priopćenje iz ureda predsjednika Republike:

''Odluka o otkazivanju predsjednikove posjete Bosni i Hercegovini temelji se na sigurnosnoj procjeni nadležnih institucija Republike Hrvatske''.

- Kad je predsjednik Republike u pitanju imate sve sigurnosne procjene. A samo deset dana kasnije, samo deset dana nakon toga, na premijera leti gruda snijega. Gdje su vam bile procjene? Što ste zaboga radili? Kako se to moglo dogoditi? Kad je predsjednik Republike u pitanju, sve znadete, za svaku i najmanju opasnost koja mu prijeti, a kad se radi o premijeru – ništa. Jedno veliko ništa.

U maloj sobi za sastanke, opet muk. Dug i neugodan. Šef MUP-a koji do tada još nije ni zucnu, izusti:

- Slažem se da nije u redu što je netko bacio grudu snijega prema premijeru. Ali, jedan sam mu od najbližih suradnika i znam da to nije doživio kao osobnu ugrozu. Pazite, ipak je to samo gruda. Obična gruda snijega. I da ga je ,ne daj bože pogodila, ne bi to imalo tragične posljedice…

- I sad vi meni objašnjavate što je gruda snijega – prekine ministra unutarnjih poslova šef premijerovog osiguranja. - Objašnjavate mi što je gruda snijega?! Pa naravno da znam kako se premijer ne boji grude snijega. Ali znam kako je u strahu da ta gruda ne pokrene lavinu.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

Piše Drago Hedl

Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

16.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

Piše Drago Hedl

Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

9.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

Piše Drago Hedl

Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

26.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 13. plaća za 13. prase

Tužna humoreska Drage Hedla

13. plaća za 13. prase

19.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nad Glavnom ima Glavni

Piše Drago Hedl

I nad Glavnom ima Glavni

5.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

Piše Drago Hedl

Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

28.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rukovanje, ludom radovanje

Piše Drago Hedl

Rukovanje, ludom radovanje

21.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stari, Novi i HDZ de luxe

Piše Drago Hedl

Stari, Novi i HDZ de luxe

14.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

Piše Drago Hedl

Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

7.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pjevač ostane bez stranke

Piše Drago Hedl

Kad pjevač ostane bez stranke

31.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

Piše Drago Hedl

Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

24.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li grobari spasiti HDZ?

Piše Drago Hedl

Mogu li grobari spasiti HDZ?

17.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : SDP: Što nas je manje to smo jači!

Piše Drago Hedl

SDP: Što nas je manje to smo jači!

10.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smiješna zemlja, ili Zemlja smješka

Piše Drago Hedl

Smiješna zemlja, ili Zemlja smješka

3.10.2021. | 13:00