Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
10.10.2021. u 14:00
Prikaza: 1237

Piše Drago Hedl

SDP: Što nas je manje to smo jači!

root : SDP: Što nas je manje to smo jači!Peđa Grbin, predsjednik SDP-a(Foto: FB)

Zahvaljujući brojalicama, padne mu naum mogući slogan stranačke skupštine: Što nas je manje, to smo jači! ''Stvarno zvuči dobro'', pomisli zadovoljno. Odličan slogan za SDP. Primjeren vremenu i prilikama, snažno oslikava bit stranačke politike. Jer, Samodestruktivna partija (SDP) nikada nije bila snažnija.

PREDSJEDNIK Samodestruktivne partije (SDP) sjedi sam u svom uredu i zamišljeno gleda u bijeli zid nasuprot radnog stola. Stranački sabor je pred vratima i on pokušava smisliti slogan pod kojim će se održati. Nešto kratko i jasno, efikasno, svima razumljivo. A opet drugačije od onoga što je bilo ranije, poput: ''Mi mislimo ozbiljno'', ''Dobar život svima a ne samo njima'', ''Izađi i promijeni''.

Ništa mu, međutim, ne pada na pamet. I tko bi znao zašto i kako odjednom se sjeti djetinjstva, svog sretnog djetinjstva u Puli. Djetinjstvo bi bilo još sretnije da se rodio samo dan kasnije, 25. umjesto 24. svibnja, jer tada bi rođendane slavio na Dan mladosti. Ali na to nije mogao utjecati. ''Nitko od nas ne može birati datum rođenja'', reče tiho, jedva čujno, kao da se nekom opravdava.

Slike sretnog djetinjstva, koje bi da se rodio na Dan mladosti, kad se trčalo zadnje metre Štafete, zacijelo bilo još sretnije, zaigraše mu pred očima. Onaj bijeli zid nasuprot radnog stola za kojim je sjedio predsjednik Samodestruktivne partije (SDP) kao da se pretvorio u filmsko platno na kojem se vrte prizori, vesele epizode sretnog djetinjstva.

Zahvaljujući brojalicama, padne mu naum mogući slogan stranačke skupštine: Što nas je manje, to smo jači! ''Stvarno zvuči dobro'', pomisli zadovoljno. Odličan slogan za SDP. Primjeren vremenu i prilikama, snažno oslikava bit stranačke politike. Jer, Samodestruktivna partija (SDP) nikada nije bila snažnija. Nakon svakog izlaska nekog od članova, ili nakon što bi nekoga izbacili, Samodestruktivna partija postajala bi još jača.

Prisjesti se brojalice: ''Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam, osam, devet, deset, izašao bijeli Mjesec, na Mjesecu piše, ti u stranici nisi više''. Ili one: ''Ide medo u dućan, nije rek′o 'Dobar dan!', Marš iz stranke van, nisi rek′o 'Dobar dan!'.''

Bili su to lijepi, bezbrižni dani. Ekipa iz ulice gledala ga je sa strahopoštovanjem. Skupili bi se predvečer a on bi, velik već kao dijete, za glavu viši od ostalih, stao i počeo govoriti: ''Iza brda plava, miš maleni spava, miša mačka ljulja, postelja ga žulja, ne može da leži,

već iz stranke, bježi''. Ali najdraža mu je bila ona: ''Pliva patka preko Save, nosi pismo na vrh glave, u tom pismu piše, ti u stranci nisi više.'' Tada bi, na koga je prstom pokazao u trenutku kad bi izgovorio riječ ''više'', taj ispao iz igre. I tako bi ispadali jedan po jedan i uvijek se događalo da on bude pobjednik, kad na kraju ostane sam.

Zahvaljujući brojalicama, padne mu naum mogući slogan stranačke skupštine: Što nas je manje, to smo jači! ''Stvarno zvuči dobro'', pomisli zadovoljno. Odličan slogan za SDP. Primjeren vremenu i prilikama, snažno oslikava bit stranačke politike. Jer, Samodestruktivna partija (SDP) nikada nije bila snažnija. Nakon svakog izlaska nekog od članova, ili nakon što bi nekoga izbacili, Samodestruktivna partija postajala bi još jača.

Predsjednik SDP maši se telefona. Htio je nazvati bivšeg predsjednika, svog prethodnika, da ga upita kako mu se sviđa slogan kojeg je upravo smislio: ''Što nas je manje, to smo jači''. Ne zvuči loše, ali možda bi se na tragu toga mogli izvesti drugačiji, slični slogani. Na primjer: ''Što manja stranka, to veća snaga''. Ili: ''Smanjimo se da bismo ojačali''.

Počne birati broj bivšeg predsjednika SDP-a, ali se sjeti da su ga neki dan izbacili iz stranke. ''Hm'', pomisli, ''možda da pitam nekog od saborskih zastupnika SDP-a? To su ljudi od iskustva, s puno utakmica u nogama, prekaljeni drugovi… Samo, i njih smo, da bismo ojačali stranku, neki dan izbacili iz SDP-a. Dobro, ne baš sve, neki su dobili sam opomenu''. A onda se prisjeti kako su neki od opomenutih, u znak prosvjeda. sami izašli iz stranke.

''Tko li je dovraga ostao?'', pomisli. I opet se sjeti svog sretnog djetinjstva, kad bi se ekipa iz ulice, zimi kad zapuše bura, skupila u njegovu stanu pa u dnevnom boravku zaigrali ''Čovječe ne ljuti se''. Nekako mu je išla ta igra. Bacio bi kocku i nekim čudom uvijek bi se okrenuo broj tako da bi njegova figurica došla točno na mjesto nekog od protivnički igrača, pa bi je s veseljem srušio s ploče i izbacio iz igre. Jednog po jednog.

''Pero'', poviče predsjednik SDP-a, sjetivši se da je portir u sjedištu Samodestruktivne partije još uvijek u stranci. ''Pero, dođi da te nešto pitam''.

Ali nitko se nije javljao. Muk i tišina.

''Pero, gdje si?''

Nema odgovora.

''Dođavola Pero, javi se. Javi se kad te zovem. Ili možda hoćeš da te izbacim iz stranke?''

Začuje škripu vrata i užurbane krake po stepenicama. U sobi predsjednika SDP-a pojavi se preplašeni portir.

''Oprostite šefe, nisam čuo kad ste me zvali.''

''Što si kog vraga radio?''

''Ma gledao sam film na televiziji, dolje u portirnici. Jako dobar film, upravo je završavao''.

''Kakav film? Kako se zvao?'', bijesno upita šef SDP-a

Portir sagne glavu, počeše se iza uha i uplašeno reče u pola glasa.

''Ma znadete onaj vestern, šefe. Siguran sam da ste ga gledali: Ubij ih sve i vrati se sam.''

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

Piše Drago Hedl

Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

16.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

Piše Drago Hedl

Tito i Tuđman - svaki u svom filmu

9.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

Piše Drago Hedl

Kolaps na aerodromima: Hrvati bježe u domovinu

26.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 13. plaća za 13. prase

Tužna humoreska Drage Hedla

13. plaća za 13. prase

19.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : I nad Glavnom ima Glavni

Piše Drago Hedl

I nad Glavnom ima Glavni

5.12.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

Piše Drago Hedl

Sve je nekoć bilo bolje, osobito zatvori

28.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rukovanje, ludom radovanje

Piše Drago Hedl

Rukovanje, ludom radovanje

21.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stari, Novi i HDZ de luxe

Piše Drago Hedl

Stari, Novi i HDZ de luxe

14.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

Piše Drago Hedl

Epidemija šmrkavaca i puzajućih udava

7.11.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kad pjevač ostane bez stranke

Piše Drago Hedl

Kad pjevač ostane bez stranke

31.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

Piše Drago Hedl

Vrh stranke: Kreće Fimi media 2

24.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mogu li grobari spasiti HDZ?

Piše Drago Hedl

Mogu li grobari spasiti HDZ?

17.10.2021. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smiješna zemlja, ili Zemlja smješka

Piše Drago Hedl

Smiješna zemlja, ili Zemlja smješka

3.10.2021. | 13:00