Kolumne : Tužna humoreska za ugodno poslijepodne

Drago Hedl

Kolumna

Tužna humoreska za ugodno poslijepodne
Piše: Drago Hedl
8.5.2022. u 14:00
Prikaza: 870

Piše Drago Hedl

Zašto je kuna podvila rep

root : Zašto je kuna podvila repNovo likovno rješenje za hrvatsku kovanicu od 1 eura(Foto: Damir Krajac / CROPIX)

''Kako će izgledati kuna na kovanici?'', pitaju se oni koje je još nisu imali prilike vidjeti, prisjećajući se ranije blamaže. A blamaža je bila strašna: prvonagrađeni rad, lik kune na kovanici eura, bio je plagijat: Slika kune nekog škotskog fotografa koju su naši dizajneri jednostavno uzeli i prikeljili na kovanicu eura.

SVE djeluje svečano kako i priliči velikom događaju. Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj samo što nije počela. Sudionici su uzbuđeni, čak i više nego što su bili početkom godine kada je prvi put predstavljena hrvatska kovanica od jednog eura. I tada je vladalo uzbuđenje, ali ne kao sad.

''Kako će izgledati kuna na kovanici?'', pitaju se oni koje je još nisu imali prilike vidjeti, prisjećajući se ranije blamaže. A blamaža je bila strašna: prvonagrađeni rad, lik kune na kovanici eura, bio je plagijat: Slika kune nekog škotskog fotografa koju su naši dizajneri jednostavno uzeli i prikeljili na kovanicu eura. Pisalo se o tome i izvan granica Hrvatske, smijalo nam se pola Europe: Hrvati bi u eurozonu, a spotakli se već na prvom koraku. Ukrali kunu i s njom bi u Europu. U Europu s ukradenom kunom!, posprdno se govorkalo od Bruxellesa, preko Pariza do Berlina.

''U Hrvatskoj ne kradu samo prave kune, već i njene fotografije'', zlobno je pisao jedan britanski tabloid na naslovnici, objavljujući kako je trebala izgledati kovanica hrvatskog eura. Na jednoj strani nagrađena kovanica eura, na drugoj slika kune škotskog fotografa. Sličniji nego jaje jajetu.

Gase se svjetla, prezentacija počinje. Uzbuđenje raste. Nazočan je i premijer, kao što je bio i početkom godine kada se također javnosti pokazivala kovanica eura s našom kunom. Ali sada, za razliku od prvi put, učinjeno je sve da se blamaža ne ponovi.

Ali sada, kad je završen ponovljeni natječaj za izbor kovanice od jednog eura, s kunom koja će se od 1. siječnja iduće godine ponosno kočiti diljem eurozone, uzbuđenje je toliko da je svatko od nazočnih pod priličnim stresom i s povišenim vrijednostima krvnog tlaka. Prezentacija samo što nije počela.

- Znaš - kaže jedan od novinara koji se uvijek pravio da ima informaciju više od ostalih - čuo sam da na ovoj kovanici uopće neće biti kuna. Sugerirali su premijeru iz Bruxellesa da to nakon one blamaže ne bi bilo pametno. I pitali nas: pa dobro, ako vam je u Hrvatskoj kuna toliko važna, ako je smatrate toliko specifičnom za vašu zemlju, kao što Australci smatraju klokane, Skandinavci sobove ili Arapi deve, što je, dovraga, niste stavili na jednu od kovanica kune. Nego ste nakalamili goluba, tunu i mrkog medvjeda. A sada na euro podmećete kunu. Životinjicu kakvih je svugdje u Europi, koja ni po čemu nije specifična samo za Hrvatsku. Uz to, riječ je o stvoru poznatom po krvoločnosti i proždrljivosti, što baš nije pametna poruka miroljubivoj Europi.

Drugi ga novinar gleda.

- Mislim ja da će oni ipak ostavit kunu - odgovara drugi novinar. - Ionako svi znaju da kuna na euru nije zbog te životinjice. Već zbog tradicije. Doduše, kratke, od 1941. do 1945. Ali smo tradiciju obnovili i ponovno kunu uveli 1994. I ne želimo je se tek tako odreći. Pa će kuna, doduše kao životinjica, preseliti na euro.

Gase se svjetla, prezentacija počinje. Uzbuđenje raste. Nazočan je i premijer, kao što je bio i početkom godine kada se također javnosti pokazivala kovanica eura s našom kunom. Ali sada, za razliku od prvi put, učinjeno je sve da se blamaža ne ponovi.

- Jesi li pitao autore je li lik kune izvorno njihov, da se ponovno ne blamiramo? - pitao je premijer guvernera Narodne banke.

- Naravno - odgovori samouvjereno guverner. - Naravno da sam ih pitao.

- I siguran si da kuna nije plagirana?

- Siguran. Siguran sto posto.

- Čime su te uvjerili?

- Rekao sam im da se zakunu. Onim što im je najsvetije. Pa je glavni autor rekao: Kunem se kunom. A ostala dvojica potvrdila: Kunemo se kunom.

Na platnu u dvorani pojavi se kovanica hrvatskog eura. Toliko različita od one plagirane. Oduševljenu prisutnih nije bilo kraja. Aplauz je trajao i trajao.

- Eto, reče ponosno guverner, ovako će izgledati kovanica hrvatskog eura. pogledajte tu prekrasnu životinjicu. Pogledajte kako je ponosno okrenula, glavu, kao da pozira, pogledajte samo te šapice, na stražnjima sjedi, prednje je ispružila. A tek taj rep, kitnjast, gotovo kao u vjeverice. I što je najvažnije, mi od nove godine ne ukidamo kunu kao što to neki pričaju. Kuna ostaje, kao što vidite. Čak smo je proširili na dobar dio Europske unije.

Ona dvojica novinara, koja su maločas šaputala o tome što će biti na kovanici hrvatskog eura, ponovno se domunđavaju.

- Jesam li ti rekao da će biti kuna - veli onaj manje obaviješteni bolje informiranom.

- Vidim. Samo nimalo mi se ne sviđa. Pogledaj kako je podvila rep.

- Mislim da je to pun pogodak. Baš primjereno.

- Primjereno?

- Primjereno načinu kako ulazimo u eurozonu: s podvijenim repom.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala sbplus.hr.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u kolumni
SBplus.hr, Slavonski Brod : Noćna mora ministra zdravstva

Piše Drago Hedl

Noćna mora ministra zdravstva

15.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kokain u Saboru

Piše Drago Hedl

Kokain u Saboru

1.5.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Bolje golub u ruci nego šunka na grani

Piše: Drago Hedl

Bolje golub u ruci nego šunka na grani

17.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

Piše Drago Hedl

Kakvo ludilo: vraćamo se na staro normalno!

10.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

Piše Drago Hedl

Rekonstrukcija Vlade: sve je trulo, sve se klima

3.4.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

Piše Drago Hedl

Dron je bio naoružan vitaminskom bombom

27.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

Piše Drago Hedl

Zabrana leta iznad kukavičjeg gnijezda

20.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nešto je palo, ali nije Vlada

Piše Drago Hedl

Nešto je palo, ali nije Vlada

13.3.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jutro kad se ministru ostvario san

Piše Drago Hedl

Jutro kad se ministru ostvario san

27.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

Piše Drago Hedl

Od nove godine, umjesto eura, Hrvatska uvodi kuro

20.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kuna kuni grize rep

Piše Drago Hedl

Kuna kuni grize rep

13.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

Piše Drago Hedl

Baba Vanga spasila je šefa premijerovog ureda

6.2.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jajan i pavijan na kavi kod premijera

Piše Drago Hedl

Jajan i pavijan na kavi kod premijera

30.1.2022. | 14:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

Piše Drago Hedl

Hrvati, ugrožena vrsta kojoj prijeti izumiranje

16.1.2022. | 14:00