Politika : Uprava/Samouprava

2.4.2019. u 19:00
Prikaza: 1709
|
Autor: A.P./SBplus

Usvojen rebalans proračun

HDZ upozorio na povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi

Nova Gradiška : HDZ upozorio na povećanje plaća zaposlenih u Gradskoj upravi(Foto: radiong)

"Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u oči i povećanje rashoda za materijalne rashode od milijun i 200 tisuća novih kuna."

NOVA GRADIŠKA - Sa deset glasova ZA, jednim suzdržanim i pet glasova protiv vijećnici novogradiškog Gradskog vijeća usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu, a kojim je predviđeno povećanje prihoda za 14.436,716,05 kuna u odnosu na plan za 2019. godinu. Kako piše radiong, ukupni prihodi i primici s prenesenim sredstvima iz prethodne godine povećavaju se za 14.439.689,45 kn, a u istom iznosu povećavaju se i rashodi i izdaci Proračuna. Navedenim rebalansom, najvažniji proračunski dokument Grada povećao bi se s prvotnih 101,5 na gotovo 116 milijuna kuna.

V. Grgić: "Nedavno smo dobili odgovore na projekte koje smo kandidirali prošle godine i za koje se nismo nadali da će se realizirati u skorom vremenu, stoga ih, ili nismo stavili u Proračun ili smo ih stavili u manjem udjelu nego što jesu. Riječ je o četiri projekta."

– Nedavno smo dobili odgovore na projekte koje smo kandidirali prošle godine i za koje se nismo nadali da će se realizirati u skorom vremenu, stoga ih, ili nismo stavili u Proračun ili smo ih stavili u manjem udjelu nego što jesu. Riječ je o četiri projekta.

Jedan od njih je uređenje Mažuranićeve ulice koji bi trebao biti zajednički projekt Grada i Općine Rešetari. Imamo mogućnost dobiti četiri milijuna kuna za izgradnju oborinske i fekalne kanalizacije sa sjeverne i južne strane. Hrvatske vode su prihvatile ovaj projekt i financirat će ga sa 70 posto. Mi bi trebali sudjelovati s milijun i 200 tisuća. To je razlog zbog kojeg je ovaj projekt postao prioritetan. Ono što ćemo dobiti je uređena Mažuranićeva ulica ne samo vizualno, već s uređenom fekalnom i oborinskom kanalizacijom te riješenom javnom rasvjetom.

Drugi se projekt odnosi na Tehnološki inkubator gdje smo morali povećati sredstva s dva na tri milijuna kuna.

Treći se projekt odnosi na izgradnju poduzetničke infrastrukture u Industrijskom parku. Ukupna je vrijednost projekta oko 7 milijuna kuna gdje Grad dobiva 5,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ostatak dajemo mi.

Četvrti je projekt fotonaponske elektrane BIOSOL koji smo kandidirali u sklopu projekta prekogranične suradnje s Gradom Šapcem. Prošli smo na ovom natječaju i u vrijednosti projekta oko pet milijuna kuna, mi bi trebali dobiti oko 50 posto nepovratnih sredstava. Fotonaponska elektrana će napajati poduzetničku zonu i tehnološki park i praktično će zarađivati. Ostvarivat ćemo prihode i smanjivati troškove.

Ova razlika u projektima sa 101 na 116 milijuna kuna su naše dotacije koje ćemo dobiti. S obzirom da u ovom trenutku nismo imali poznate dodatne izvore prihoda, nešto smo morali maknuti. Samo iz razloga što ulažemo otprilike jednu kunu, a dobivamo pet – obrazložio je razloge rebalansa gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.

Klub HDZ-a nije podržao rebalans, naglasivši kako ga tumače kao rezultat i posljedicu lošeg planiranja i proračunske bahatosti. 

– Rebalansom ste povećali prihode sa stavki kazni i upravnih mjera s planiranih tri tisuće kuna godišnje za dodatnih 240 tisuća kuna pa se pitamo kakve to mjere Grad kani poduzimati. Vidimo i planirano povećanje bruto plaća zaposlenih u gradskoj upravi za 650 tisuća kuna, upada u oči i povećanje rashoda za materijalne rashode od milijun i 200 tisuća novih kuna.

Pretpostavljamo da je ovo povećanje rashoda predviđeno za nova zapošljavanja i sistematizacije. Vidimo da ste planirali i novih sto tisuća sredstava za informatizaciju gradske uprave, tu je i povećanje sredstava za milijun i pol kuna za uređenje gradske vijećnice. Što je s projektom Tehnološki inkubator, CEKOM, zašto dodatna sredstva za adaptaciju Društvenog doma u Ljupini, Centar aktivnog življenja u Prvči, uređenje prostorija NK „Sloga” i Sportskog centra Slavča?!

Što je s projektom uređenja zgrade bivšeg Caritasa? Rebalansom se Proračun povećava za gotovo 15 milijuna kuna, ni kune se nije povećao za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poticanje zapošljavanja, unapređenje obrtništva i poljoprivrede. Zbog svega ovoga takav rebalans Proračuna HDZ neće prihvatiti – ustvrdila je  Ljiljana Lukačević (HDZ).

Na 'Aktualcu' vijećnici pitali o poznatim problemima

Bez obzira na nepodržavanje od strane vijećnika HDZ rebalans proračuna je prošao. Raspravi o ovoj točki Dnevnog reda prethodio je, uobičajeno, Aktualni sat, na kojem su i ovoga puta vijećnici tražili odgovore na pitanja vezana uz manje-više stare teme i gradske „preokupacije”. Tako je vijećnik Željko Bešlić postavio pitanje vezano uz rekonstrukciju Domčeve ulice, u kojoj je, kako je kazao vijećnik, stanje nepodnošljivo. - Pitamo zašto se rebalansom Proračuna ova ulica izbacuje iz projekata – upitao je Bešlić te ustvrdio da ova ulica neće biti riješena još dvije godine.

SDP-ovog Franju Kikića zanimali su aktualni ugovori i projekti potpisani u korist grada Nova Gradiška.

– Vlada Republike Hrvatske na nedavnoj je sjednici donijela odluku o darovanju 45 ha zemljišta za proširenje novogradiške Industrijske zone, očekuje se potpisivanje ugovora vrijednog sedam milijuna kuna vezanog uz izgradnju kompletne poduzetničke infrastrukture u ovoj zoni. Nažalost, resorno Ministarstvo nam nije moglo dati svih sedam milijuna kuna, s iznosom od 1,5 milijuna kuna morat će sudjelovati Grad Nova Gradiška. Tu je „stradala” Domčeva ulica, napominjem da je „stradala” do kraja ove godine. Ako budemo realizirali još neke projekte, realizirat ćemo je prioritetno, čim budemo mogli – odgovorio mu je gradonačelnik Grgić.

HDZ-ova Ljiljana Ptačnik ponovno je apostrofirala pitanje višegodišnjeg nefunkcioniranja javne rasvjete u Frankopanskoj ulici u Novoj Gradiški. U tijeku je postavljanje led rasvjete u gradu, za nepoštivanje rokova izvođača radova predviđena je penalizacija, odgovorio je gradonačelnik.

Gradski vijećnik Željko Bigović postavio je pitanje nemogućnosti priključenja pojedinih obitelji u Kovačevcu na kanalizacijsku mrežu te upozorio na drastično povećanje računa za vodu građanima. HDZ-ovog Tomislava Bećirevića zanimalo je što Grad konkretno čini po pitanju privlačenja mladih ljudi u Novu Gradišku, postoji li mogućnost sufinanciranja kupnje građevnog zemljišta mladim obiteljima ili smanjenja troškova prireza.

Kako mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić, smanjene su cijene usluga vrtića sa 600 na 500 kuna, tu su i stimulativne stipendije studentima, sufinanciranje troškova putovanja studentima, izdašna sredstva obiteljima novorođene djece, nagrađivanje darovitih učenika, a tu je namjera izgradnje zgrada poticane stanogradnje u Naselju Urije.

HDZ-ova Ljiljana Lukačević upitala je tko će realizirati projekt „Grad za mladi, mladi za Grad” u koji je utrošeno 60 tisuća kuna poračunskih sredstava kada je činjenica da Savjet mladih u našem gradu ne funkcionira. Upitala je i što je s projektom vojarne za koji je plaćena i dobivena lokacijska dozvola, a na kojemu je trebao biti izgrađen studentski restoran, Državni arhiv te Muzej šegrta Hlapića.

– Sredstva koja smo potrošili za idejno rješenje su iznimno mala, konzultirali smo se s resornim Ministarstvom jesu li to stvari koje su njima prihvatljive, ali u sljedećem periodu možemo tražiti promjenu određenih sadržaja. Ukoliko nađemo bolju stvar, odnosno sadržaj, jedna je od njih vezana uz Opću bolnicu Nova Gradiška, iznajmit ćemo taj prostor za jednu kunu. Riječ je o velikoj investiciji koju Grad ne može financirati, ali zašto ne ako može netko drugi. Ukoliko to ne uspije, probat ćemo nešto drugo – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
bond900

bond900

Komentirano: 2.4.2019. | 19:37

1

Cuj KRADEZE upozorio!! Mozes misliti a oni u drzavnom resoru zposlili preko 50% svojih uhljeba-glasaca.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradski park postat će šuma s kućom Djeda Božićnjaka

Uređenje za Advent

Gradski park postat će šuma s kućom Djeda Božićnjaka

20.11.2019. | 20:30
U gradskom će parku biti postavljeno i klizalište s kružnim tokom na središnjem dijelu kod 'displeja'.
U gradskom će parku biti postavljeno i klizalište s kružnim tokom na središnjem dijelu kod 'displeja'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Napreduju radovi na izgradnji Tehnološkog inkubatora

Završetak planiran u travnju 2020.

Napreduju radovi na izgradnji Tehnološkog inkubatora

15.11.2019. | 14:18
Prostor Tehnološkog inkubatora bit će u potpunosti komunalno opremljen, sa svom potrebnom komunikacijskom i uredskom infrastrukturom, coworking prostorom, konferencijskom dvoranom, informatičkom učionicom te razvijenim poslovnim uslugama koje će biti na raspolaganju poduzetnicima
Prostor Tehnološkog inkubatora bit će u potpunosti komunalno opremljen, sa svom potrebnom komunikacijskom i uredskom infrastrukturom, coworking prostorom, konferencijskom dvoranom, informatičkom učionicom te razvijenim poslovnim uslugama koje će biti na raspolaganju poduzetnicima
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za foto-naponsku elektranu dobili 840 tisuća eura

Zajednički projekt dva grada

Za foto-naponsku elektranu dobili 840 tisuća eura

13.11.2019. | 18:30
Za godinu do godinu i pol dana trebali bi postati energetski neovisan grad.
Za godinu do godinu i pol dana trebali bi postati energetski neovisan grad.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gdje je zapeo projekt izgradnje novih gradskih bazena?

Gradonačelnik odgovara

Gdje je zapeo projekt izgradnje novih gradskih bazena?

11.10.2019. | 13:20
„Kada petnaest milijuna kuna vraćate kroz deset godina - to je već 20 milijuna kuna. Dakle, kada bismo išli u kreditiranje, svake godine bismo u Proračunu morali osigurati dva milijuna kuna i vraćati ih.“
„Kada petnaest milijuna kuna vraćate kroz deset godina - to je već 20 milijuna kuna. Dakle, kada bismo išli u kreditiranje, svake godine bismo u Proračunu morali osigurati dva milijuna kuna i vraćati ih.“
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Učinili smo veliku stvar ukoliko preodgojimo i dva vozača'

Društvo multiple, radio92 i policija

'Učinili smo veliku stvar ukoliko preodgojimo i dva vozača'

1.10.2019. | 18:00
Ovakvom personaliziranom edukacijom cilj je potaknuti svijest vozača i stvoriti novu generaciju kojoj znakovi neće biti potrebni da prepoznaju i uvažavaju potrebe jednako vrijednih, ali drugačijih.
Ovakvom personaliziranom edukacijom cilj je potaknuti svijest vozača i stvoriti novu generaciju kojoj znakovi neće biti potrebni da prepoznaju i uvažavaju potrebe jednako vrijednih, ali drugačijih.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Intenzivnija kontrola poštivanja novopostavljenih znakova

U sklopu akcije Društva multiple

Intenzivnija kontrola poštivanja novopostavljenih znakova

6.9.2019. | 9:45
Djelatnici Policijske uprave brodsko-posavska ovih će dana intenzivnije kontrolirati sve lokacije na kojima su postavljeni novi znakovi.
Djelatnici Policijske uprave brodsko-posavska ovih će dana intenzivnije kontrolirati sve lokacije na kojima su postavljeni novi znakovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li funkcija gradonačelnika trpjeti?

Zbog pozicije u Hrvatskom saboru

Hoće li funkcija gradonačelnika trpjeti?

5.9.2019. | 18:10
Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća bio je i ovoga puta prigoda za raspravu o svakodnevnim gradskim temama, a tom su prigodom vijećnici postavljali pitanja o svim temama koja su u sferi interesa građana, a među kojima se, između ostalog, našlo i pitanje gradonačelniku kako
Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća bio je i ovoga puta prigoda za raspravu o svakodnevnim gradskim temama, a tom su prigodom vijećnici postavljali pitanja o svim temama koja su u sferi interesa građana, a među kojima se, između ostalog, našlo i pitanje gradonačelniku kako
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za izgradnju inkubatora dižu osam milijuna kuna kredita

Od Grada traže odobrenje

Za izgradnju inkubatora dižu osam milijuna kuna kredita

5.9.2019. | 8:00
Kreditna sredstva bit će namijenjena izgradnji i nabavci opreme. Riječ je o dugoročnom kunskom kreditu s tri posto kamate i rokom otplate od deset godina. No za realizaciju treba im pomoć Grada.
Kreditna sredstva bit će namijenjena izgradnji i nabavci opreme. Riječ je o dugoročnom kunskom kreditu s tri posto kamate i rokom otplate od deset godina. No za realizaciju treba im pomoć Grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U vrtićima 70 novoupisanih mališana

Gradi se, obnavlja, zapošljava…

U vrtićima 70 novoupisanih mališana

3.9.2019. | 10:15
"Ove godine najviše smo imali zahtjeva za upis djece starosti 3 do 4 godine, to veseli i nadam se da će sva ova djeca ostati u našem gradu."
"Ove godine najviše smo imali zahtjeva za upis djece starosti 3 do 4 godine, to veseli i nadam se da će sva ova djeca ostati u našem gradu."
SBplus.hr, Slavonski Brod : Turistička zajednica seli u novi prostor

Radovi pri kraju

Turistička zajednica seli u novi prostor

27.7.2019. | 10:00
Nakon što radovi, koji su trenutno privedeni kraju, budu u potpunosti završeni ured Turističke zajednice preselit će u prostor u kojem je nekada bio Caritas.
Nakon što radovi, koji su trenutno privedeni kraju, budu u potpunosti završeni ured Turističke zajednice preselit će u prostor u kojem je nekada bio Caritas.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesta u vrtićima ima za svu djecu

Gradonačelnik opovrgnuo glasine:

Mjesta u vrtićima ima za svu djecu

24.7.2019. | 17:15
Proširio se glas da se djeca neće moći u vrtić jer nema mjesta što je roditelje zabrinulo, no gradonačelnik tu informaciju demantira.
Proširio se glas da se djeca neće moći u vrtić jer nema mjesta što je roditelje zabrinulo, no gradonačelnik tu informaciju demantira.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za Šuputicu, Joksimovića, Rundeka i ostale 430.000 kuna

Sve spremno za nove glazbene doživljaje

Za Šuputicu, Joksimovića, Rundeka i ostale 430.000 kuna

24.7.2019. | 16:00
Sve je spremno za nove glazbene doživljaje. Grad je za cjelokupnu manifestaciju izdvojio 630.000 kuna, od kojih čak 430 tisuća kuna ide za izvođače.
Sve je spremno za nove glazbene doživljaje. Grad je za cjelokupnu manifestaciju izdvojio 630.000 kuna, od kojih čak 430 tisuća kuna ide za izvođače.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Završavaju izgradnju nogometnog igrališta

Nakon teniskih terena

Završavaju izgradnju nogometnog igrališta

18.7.2019. | 12:40
Uz teniske terene i nogometno igralište planira se izgradnja i drugih igrališta, a sva ta ulaganja nisu dobitak samo za stanovnike naselja u kojem 'niče' pravi mini sportski centar, nego za sve stanovnike grada.
Uz teniske terene i nogometno igralište planira se izgradnja i drugih igrališta, a sva ta ulaganja nisu dobitak samo za stanovnike naselja u kojem 'niče' pravi mini sportski centar, nego za sve stanovnike grada.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kažnjavat će nezakonito odlaganje otpada

Uvode nadzor nad zelenim otocima

Kažnjavat će nezakonito odlaganje otpada

10.7.2019. | 18:50
Zeleni otok su spremnici postavljeni na javnoj površini namijenjeni za odlaganje korisnog otpada poput papira, plastike i stakla. U gradu postoje 33 lokacije zelenih otoka za odlaganje otpada, od kojih nekolicina građana pravi divlje deponije.
Zeleni otok su spremnici postavljeni na javnoj površini namijenjeni za odlaganje korisnog otpada poput papira, plastike i stakla. U gradu postoje 33 lokacije zelenih otoka za odlaganje otpada, od kojih nekolicina građana pravi divlje deponije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Za projekt dobili gotovo 20 milijuna bespovratnih kuna

Idu u izgradnju poslovne građevine

Za projekt dobili gotovo 20 milijuna bespovratnih kuna

2.7.2019. | 11:25
Svrha projekta je razvoj visoko kvalitetne poduzetničke poslovne infrastrukture kao osnove za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama, koje omogućava stvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta, s posebnim naglask
Svrha projekta je razvoj visoko kvalitetne poduzetničke poslovne infrastrukture kao osnove za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija temeljenih na inovacijama, znanju i naprednim tehnologijama, koje omogućava stvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta, s posebnim naglask