Politika : Uprava/Samouprava

5.9.2019. u 18:10
Prikaza: 1629
|
Autor: I.C./SBplus

Zbog pozicije u Hrvatskom saboru

Hoće li funkcija gradonačelnika trpjeti?

Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća bio je i ovoga puta prigoda za raspravu o svakodnevnim gradskim problemima, a tom su prigodom vijećnici postavljali pitanja o svim temama koje su u sferi interesa građana, a među kojima se, između ostalog, našlo i pitanje gradonačelniku kako misli uskladiti obveze u Hrvatskom saboru i Gradu.

NOVA GRADIŠKA - Za gradske vijećnike Grada Nova Gradiška završila je ljetna stanka. Naime, danas su ponovno sjeli u vijećničke 'fotelje' kako bi održali 17. sjednicu Gradskog vijeća, za koju je bio predložen dnevni red od 14 točaka. A sve je započelo aktualnim satom, koji je i ovoga puta bio prigoda za raspravu o svakodnevnim gradskim temama te su se vijećnici potrudili postaviti pitanja o svim temama koje su u sferi interesa građana Nove Gradiške.

"Na plaći sam u Hrvatskom saboru, a sva primanja od gradonačelničke plaće preusmjerit ću na stipendije koje će tako studentima porasti s osamsto na tisuću kuna, a učenicima sa šesto na osamsto kuna."

Prvo od pitanja postavio je Franjo Kikić (SDP) o radovima na izgradnji kružnog toga u središtu grada, na koje mu je odgovorio gradonačelnik Vinko Grgić.

– Radovi idu planiranim rokom, predviđeni je završetak 105 dana od početka, no moguće je da radovi budu okončani i prije. Zašto se išlo s kružnim tokom, a ne sa semaforizacijom? Iz čistog razloga, jer su kod kružnog toka manji troškovi nego kod postavljanja semafora. Semafor ćemo dobiti sljedeće godine na frekventnom križanju kod tvrtke „Tang”, a ove je godine u izradi projektna dokumentacija za izgradnju kružnog toka kod prodavaonice „Paun”. Nakon razgovora sa žiteljima Domčeve ulice i rješavanja svih imovinsko-pravnih odnosa, rješenje je pronađeno i za rekonstrukciju navedene ulice, koja je rebalansom 'ubačena' u Proračun s dva milijuna kuna. - kazao je gradonačelnik Grgić dodavši kako se u listopadu kreće s javnom nabavom nakon čega slijede ostale radnje s ciljem da građani te ulice konačno dobiju uređenu prometnicu doličnu 21. stoljeću.

Što je s projektom CEKOM vrijednim 3,2 milijuna kuna te projektom „Adrenalinskog parka” u Prvči vrijednog 4 milijuna kuna, zanimalo je HDZ-ovu predsjednicu Kluba vijećnika Ljiljanu Lukačević. - Projekt CEKOM, najvjerojatnije, ide do kraja godine. Očekuje se potpisivanje ugovora jer je činjenica da lokalna uprava i samouprava ne diktira tempo dodjele sredstava. - odgovorio je na postavljeno pitanje gradonačelnik Grgić.

Gradski vijećnik Željko Bešlić (HDZ) upitao je što je s kapitalnim projektom gradskog bazena 'teškog' 15 milijuna kuna te upozorio na loše i po život opasno stanje na toj gradskoj lokaciji. Također nije mogao izostaviti niti pitanje o stazi u Naselju Ljupina.

– Kod staze u Ljupini problem je što je riječ o dosta dugoj prometnici koja dijelom spada u nerazvrstane, a dijelom u županijske ceste. Zbog navedenog je bilo nužno izraditi projektnu dokumentaciju čime bi se problem riješio. Dio ceste prema Pustari kandidirat će se za mjeru 7,2, a za cestu do crkve sredstva će se nastojati iznaći u Proračunu Grada. Slično je i s projektom Gradskog bazena. Nismo htjeli ići u zaduživanje, a njegov je projekt kandidiran, zajedno s ostalih 15 te ako prođe dobit ćemo 85 posto sredstava za izgradnju bazena. – odgovorio je Grgić.

"Na prihodovnoj strani Proračun ste u prvoj polovici godine realizirali sa samo 27 posto godišnjeg plana, na rashodovnoj svega 24 posto. Svaka čast gradskim ustanovama, organizacijama civilnog društva što su svoje programe realizirali u okviru Proračuna, no postavlja se pitanje što ste vi kao gradska vlast radili u prvoj polovici godine?!"

Predsjednica Gradskog vijeća Ljepša Rakas Vujčić (SDP) upitala je gradonačelnika Grgića kako misli uskladiti obveze u Hrvatskom saboru i Gradu Nova Gradiška.

– I dosad sam u prosjeku dva dana u tjednu provodio u Zagrebu kako bih omogućio realizaciju pojedinih projekata u gradu. Funkcija gradonačelnika neće trpjeti, već naprotiv, pozicija u Hrvatskom saboru mogla bi donijeti samo koristi novim projektima u gradu. Na plaći sam u Hrvatskom saboru, a sva primanja od gradonačelničke plaće preusmjerit ću na stipendije koje će tako studentima porasti s osamsto na tisuću kuna, a učenicima sa šesto na osamsto kuna. Također, nastoji se dio dati i braniteljima te sportašima. – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Izvršenje Proračuna: Za poziciju opravdano, za oporbu nerealno

U nastavku sjednice Gradskog vijeća gradski su se vijećnici očitovali o polugodišnjem izvršenju Poračuna Grada Nova Gradiška za 2019. godinu te o trećem rebalansu Proračuna u ovoj godini.

– Voljela bih biti pozitivna, međutim ono što ću reći u ime Kluba vijećnika HDZ-a nije nimalo pozitivno. Ovaj, po vama, povijesni Proračun od 116 milijuna kuna je nerealan i vi ga niste u stanju realizirati. Brojke u izvješću vrlo jasno pokazuju njegovu teksturu. Na prihodovnoj strani Proračun ste u prvoj polovici godine realizirali sa samo 27 posto godišnjeg plana, na rashodovnoj svega 24 posto. Svaka čast gradskim ustanovama, organizacijama civilnog društva što su svoje programe realizirali u okviru Proračuna, no postavlja se pitanje što ste vi kao gradska vlast radili u prvoj polovici godine?! Ispada da ste informatizirali gradsku upravu i potrošili za manifestacije u gradu. Proračunom ste ambiciozno planirali izvršenje 38 kapitalnih projekata, a koliko vidim iz izvješća, 15 kapitalnih projekata niste ni započeli realizirati te sedam kapitalnih projekata imaju izvršenje manje od pet posto. Gradski bazen, adaptacija društvenog doma u Ljupini, u Novoj Gradiški, veliki projekt Prvče, dječje igralište Ljupina, vidikovac, tržnica, gradskog groblja, opskrba pitkom vodom, odvodnja, pročišćavanje otpadnih voda… nula posto. Što je s kapitalnim projektom izgradnje šetnice za koji rebalansom planirate izdvojiti nova sredstva?! Ono što je najvažnije, program razvoja gospodarstva planirali ste sa samo osam posto godišnjeg plana. Planirali ste za ovaj program 19 milijuna kuna, ostvarili ste milijun i pol kuna. Kapitalni projekt Tehnološki inkubator u prvoj polovici godine realizirali ste s 20 posto godišnjeg plana. Zbog svega ovoga, ne želimo podržati izvješće o izvršenju Proračuna. – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

"Iza svega stoji velik rad i napor gradske uprave. Prošle godine smo imali bezuvjetnu financijsku reviziju, a ove smo godine dobili odličnu ocjenu za transparentnost gradskog Proračuna. To sve govori. Sve što smo mogli, to smo i napravili."

– Klub SDP-a ne gleda Proračun isključivo brojčano već kao živo tkivo. Prije deset godina ova konstatacija bi vjerojatno bila vjerodostojna. Iz jednostavnog razloga jer smo tada imali samo izvorni Proračun bez aplikacija prema sredstvima fondova i resornih ministarstava. Prihodi od poreza su itekako vidljivi, preko 56 posto. Komunalna naknada, planirana s osam milijuna kuna, realizirana je u prvih šest mjeseci s 47 posto, što znači da smo u sustav uključili ljude koji nisu bili u sustavu plaćanja. Dosad je komunalna naknada bila strogo namjenski prihod, a sad, novim zakonom, taj novac imamo pravo koristiti i u druge svrhe. Grad je osigurao sredstva za nesmetano funkcioniranje svih gradskih institucija. Taj drugi dio Proračuna koji smo aplicirali prema državnom i županijskom Proračunu, fondovima, Europskoj uniji, tu realizacija nikada u prvih šest mjeseci nije bila velika. Radi se o kapitalnim projektima za koje moraju proći određeni rokovi. Nitko ne može reći da se ne radi, Tehnološki inkubator, katastar, rotor, sve su to vidljivi projekti. Neke projekte koje smo prema fondovima aplicirali i nisu prošli, no vi ih morate „ugraditi” u Proračun. Ono što je bio Proračun prije deset godina više nije i niti će ikad biti.– istaknuo je u ime Kluba vijećnika SDP-a Marijan Radić.

Na sličnom je tragu bilo i obrazloženje gradonačelnika Vinka Grgića.

"Osnovni razlozi rebalansa Proračuna su sljedeći projekti: izgradnja oborinske odvodnje i javna rasvjeta u Mažuranićevoj ulici, rekonstrukcija Ulice Ivana Domca, kapitalni projekt kupovina nekretnina, zemljišta i objekata, izgradnja fotonaponske elektrane i uređenje upravne zgrade, peti kat. "

– Da smo mogli utjecati na priljev sredstava, mi bismo to rado učinili. Iza svega stoji velik rad i napor gradske uprave. Prošle godine smo imali bezuvjetnu financijsku reviziju, a ove smo godine dobili odličnu ocjenu za transparentnost gradskog Proračuna. To sve govori. Sve što smo mogli, to smo i napravili. Imamo preko 60 posto realizacije izvornih sredstava i projekata uz ovo drugo na čemu se radi. Proračun je povećan za 4,3 milijuna kuna. Dva milijuna kuna za Domčevu ulicu, četiri i pol milijuna kuna za uređenje Mažuranićeve ulice. Radi se o zajedničkom projektu s Općinom Rešetari kojim ćemo dobiti cestu s biciklističkom stazom i šetnicom, sanirane „jarke”. Radi se o projektu za koji ćemo dobiti skoro 3,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. – rekao je, između ostalog, gradonačelnik Grgić pojašnjavajući svaku stavku Proračuna.

– Nismo zadovoljni i ne možemo podržati treći po redu rebalans Proračuna. Stalne izmjene stavljaju pod upitnik činjenicu upravlja li se gradskim Proračunom dobro. Ovo je poprilično velika stavka povećanja Proračuna, ono što ostaje nejasno je zašto se povećavaju neki rashodi i na loš način povećavaju prihodi. Tu prvenstveno mislim na način prihodovanja prodajom imovine u vlasništvu Grada. – istaknula je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Ljiljana Lukačević.

Stavove Kluba vijećnika SDP-a pojasnio je Franjo Kikić:

– Osnovni razlozi rebalansa Proračuna su sljedeći projekti; izgradnja oborinske odvodnje i javna rasvjeta u Mažuranićevoj ulici, rekonstrukcija Ulice Ivana Domca, kapitalni projekt kupovina nekretnina, zemljišta i objekata, izgradnja fotonaponske elektrane i uređenje upravne zgrade, peti kat. Iz svega toga vidljivo je da se nastavlja s ulaganjem u poboljšanje izgleda grada i uvjeta stanovanja naših građana. Imamo ambicioznog gradonačelnika koji se javlja na puno projekata i zbog toga dolazi do Proračuna s ovako velikim iznosima. No, ako se radi o dobrim projektima, mi ćemo ih uvijek podržati – zaključio je Kikić. No, očekivano, Izvješće o izvršenju Proračuna Grada i rebalans Proračuna „prošlo” je s 11 glasova za i pet protiv.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
igramala

igramala

Komentirano: 5.9.2019. | 22:00

1

Jakih poslova, kad se oba mogu odradit s pola snage...pa sta rade ostali gradonacelnici u slobodno vrijeme... nešt tu smrdi.

Broj komentara: 1

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dok su drugi bili u izolaciji mi smo radili odlične projekte

Grad dobio 5,3 milijuna kuna za projekt:

Dok su drugi bili u izolaciji mi smo radili odlične projekte

6.7.2020. | 19:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Možda su lošiji trgovci, ali njihovi su proizvodi vrhunski'

Ujedinili se u 'Slavonskom dućanu'

'Možda su lošiji trgovci, ali njihovi su proizvodi vrhunski'

3.7.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Investicijom od 4,5 mil kn riješen problem koji ih je mučio

Učenici će konačno biti sigurni

Investicijom od 4,5 mil kn riješen problem koji ih je mučio

29.6.2020. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatan pristup Internetu na novim lokacijama

Iskorak prema epitetu 'Pametnog grada'

Besplatan pristup Internetu na novim lokacijama

23.6.2020. | 15:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Rješenja nemamo, ali imamo volju i želju da to sredimo'

Gradonačelnik poručio:

'Rješenja nemamo, ali imamo volju i želju da to sredimo'

11.6.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Grad smo kojeg bankarski svijet očito cijeni'

Na kredit od 15 mil kn kamata 1,1%

'Grad smo kojeg bankarski svijet očito cijeni'

8.6.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nakon što je udaljen s govornice, predsjedavao sjednicom

Osobni sukob Radić vs. Rakas Vujčić?

Nakon što je udaljen s govornice, predsjedavao sjednicom

4.6.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan 6,1 mil kn trebao bi biti gotov do kolovoza

Podnijeli zahtjev za uporabnu dozvolu

Projekt vrijedan 6,1 mil kn trebao bi biti gotov do kolovoza

3.6.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Planiraju sufinancirati čipiranje i sterilizaciju pasa

Krenuli s popisom pasa po kućanstvima

Planiraju sufinancirati čipiranje i sterilizaciju pasa

2.6.2020. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo kako do gradskih mjera pomoći

Utvrđeni su i rokovi

Evo kako do gradskih mjera pomoći

6.5.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Usvojene mjere za pomoć gradskim gospodarstvenicima

Vijećnici jednoglasno odlučili

Usvojene mjere za pomoć gradskim gospodarstvenicima

28.4.2020. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koga bi Grad oslobodio plaćanja poreza do kraja godine

Konačna je odluka na gradskim vijećnicim

Evo koga bi Grad oslobodio plaćanja poreza do kraja godine

27.4.2020. | 17:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovom mjerom planiraju pomagati ugostiteljima do kraja godine

Prođe li prijedlog Grada

Ovom mjerom planiraju pomagati ugostiteljima do kraja godine

24.4.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jeftinije usluge vrtića?

Zbog posljedica koronavirusa

Jeftinije usluge vrtića?

24.4.2020. | 13:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Projekt vrijedan više od 7,5 milijuna kuna

Obnovom do uštede i čišćeg zraka

Projekt vrijedan više od 7,5 milijuna kuna

18.4.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imenovali novu v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice

Na sjednici Gradskog vijeća

Imenovali novu v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice

18.3.2020. | 18:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poštujući razmak ipak održali sjednicu Gradskog vijeća

Iako vlada epidemija koronavirusa

Poštujući razmak ipak održali sjednicu Gradskog vijeća

17.3.2020. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Djeci oboljeloj od raka manje sredstava nego li "Njuškama'

Više od 500.000 kuna za rad Udruga

Djeci oboljeloj od raka manje sredstava nego li "Njuškama'

28.2.2020. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Proračun za udruge' porastao za više od deset tisuća kuna

U odnosu na prošlu godinu

'Proračun za udruge' porastao za više od deset tisuća kuna

8.1.2020. | 19:30