Politika : Uprava/Samouprava

10.6.2021. u 15:30
Prikaza: 1235
|
Autor: A. Primorac

Projekt od velikog značaja za građane

Početak radova na 45 milijuna kuna vrijednom pročistaču

Nova Gradiška : Početak radova na 45 milijuna kuna vrijednom pročistaču(Foto: AP/SBplus)

Kroz prvu fazu projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška izgrađeno je 32 km kanalizacijske mreže uključujući i 1.824 priprema za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. Na istom tom području izgrađeno je 8 retencijskih bazena i 12 crpnih stanica, sve svrhu poboljšanja sustava kanalizacije. Osim toga, izgrađeno je 3.700 m vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³.

NOVA GRADIŠKA - „Vlada RH ulaže velika sredstva i provodi brojne projekte kako bi se uspješno provodile politike gospodarskog rasta i razvoja. Bez obzira na sve prepreke na koje smo naišli tijekom ovog projekta, jamčim da će se on provesti po najvišim standardima koji se od nas i očekuje" - rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić koji je danas boravio u Novoj Gradiški povodom obilježavanja početka izvođenja radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška.

Riječ je o uređaju koji se radi u sklopu projekta 'Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška - 2. faza', putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. 2014. - 2020. godina. Valja naglasiti kako je izgradnja pročistača završna faza ovoga projekta.

- Projekt, čiji je nositelj Vodovod zapadna Slavonija, objedinjuje tri jedinice lokalne samouprave: Grad Novu Gradišku te općine Cernik i Rešetari. Cijeli projekt u pripremi je još od 20210. godine, započeo je 2016., a u okviru njega sada smo došli do faze izgradnje pročistača. Ovo je najznačajniji projekt na našem području i on će, kada bude završen, definitivno riješiti problem otpadnih voda za ove tri jedinice lokalne samouprave. - naglasio je direktor Vodovoda Zapadna Slavonija Davor Rukavina, dodavši kako je kapacitet uređaja projektiran na 22.100 ES (ekvivalent stanovnik, izračun opterećenja kod pročišćavanja otpadnih voda), te na protok od 193 l/s.. Na izgradnji je angažirana zajednica izvoditelja, dok je završetak radova predviđen za kraj kolovoza iduće godine. 

Gradnjom uređaja bit će zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška, gdje svi stanovnici imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi i gdje će sva otpadna voda biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama. Ukupna vrijednost projekta je 143 milijuna kuna, od čega su 70% bespovratna sredstva (EU), 30% javna (nacionalna) sredstva, a izgradnja UPOV-a ugovorena je za 41.690.653 kn bez PDV-a.

Kroz prvu fazu projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška izgrađeno je 32 km kanalizacijske mreže uključujući i 1.824 priprema za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. Na istom tom području izgrađeno je 8 retencijskih bazena i 12 crpnih stanica, sve svrhu poboljšanja sustava kanalizacije. Osim toga,  izgrađeno je  3.700 m vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³. Na cijeloj aglomeraciji izgrađeno je i ukupno 2.955  besplatnih priključaka na vodu. 

- Ovdje na zapadnom području Županije ovo je jedan od najvećih projekata koji će u značajnoj mjeri unaprijediti i poboljšati kvalitetu života u ovim lokalnim sredinama, jer će se ovim projektom dobiti zdravstveno ispravna voda, ali i riješiti pitanje izgradnje kanalizacijskog sustava te pročišćavanja voda. - naglasio je brodsko-posavski župan Danijel Marušić koji je također nazočio današnjem događaju.

Zadovoljstvo nije krio niti gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. - Prošlo je dosta vremena od početka realizacije ovoga projekta. Imali smo puno neočekivanih problema, no ovo je finiš kojim ćemo staviti točku na 'i' i završiti cijeli projekt aglomeracije u Novoj Gradiški. A kada bude gotovo njegov će doprinos biti ogroman. - poručio je gradonačelnik Grgić.

Inače, u Hrvatskoj je trenutno u tijeku, u raznim fazama realizacije, 60 odobrenih projekata aglomeracija, ukupne vrijednosti od 25 milijardi kuna, koji se provode u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 10.6.2021. | 18:10

1

MARSONIA@ ...pišeš: Dado rekao...smješan si! On je na marginama...Zar i ti vjeruješ da oni, koji su svojom politikom uništili Hrvatsku, mogu popraviti prilike na bolje...E, stvarno si bedak! Pogledaj se u ogledalo! Plenkoviću je politički kraj na pomolu...Mediji mu smetaju što su počeli pisati istinu...
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 10.6.2021. | 18:05

2

MARSONIA@ mislio si reći, ako vlast u gradu ili općinama nije HDZ-ova, onda ništa od novca iz državnog proračuna. Znači, brođani i seljaci oko Broda su bedaci, pune državni proračun, a lova neka ide tamo gdje je HDZ na vlasti (koji je pod sumnjom da je zločinačka organizacija) ...Lova treba ići u Zadar naprimjer. ili u Vinkovce, ili u Viroviticu, ili u Pleternicu ili...nastavi niz....EU je već počela nadgledati naše pravosuđe koje je pod šapom HDZ-a, ma koliko god to negirao Plenković...I u HDZ-u je već neželjen ma koliko on to pobijao...I na kraju: i ti si bedak iz HDZ-a? Vjerojatno si se dokopao sitnih mrvica ispod stola pa ovako pišeš?
MARSONIA

MARSONIA

Komentirano: 10.6.2021. | 17:49

3

Dado Jelić je rekao bez promjena nema napretka sa tom rečenicom sve je rečeno.
marketinghr

marketinghr

Komentirano: 10.6.2021. | 16:52

4

Župan i Pero sve trpaju na zapad županije...Zanemaruju istok županije! Zašto? Valjda zato što su im glasači s ovog dijela vjerni, pa se ne moraju truditi toliko, doći će i oni na red za jedno 10 godina...Zanimljivo, ovi "naši" se neprestano kunu da vole svoj grad, a naročito D. Jelić u vrijeme predizborne kampanje...

Broj komentara: 4

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su dobili nagrade Grada

Svečana dodjela

Oni su dobili nagrade Grada

18.6.2021. | 13:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

U Brodsko-posavskoj županiji

Jedini Centar kompetencije iz domene strojarstva

16.6.2021. | 18:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

Državni ured za statistiku

Oni koji dobiju posao radit će i vikendom

16.6.2021. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izgradnja 4,4 milijuna kuna vrijedne zgrade je pri kraju

Gradnja započela 2020. godine

Izgradnja 4,4 milijuna kuna vrijedne zgrade je pri kraju

14.6.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Matijević: 'Ovdje neće biti mjesta agresiji'

Konstituirano Gradsko vijeće

Matijević: 'Ovdje neće biti mjesta agresiji'

8.6.2021. | 13:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ona će predsjedati Gradskim vijećem

Konstituirajuća sjednica

Ona će predsjedati Gradskim vijećem

4.6.2021. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Ovo je olovka kojom sam u listopadu potpisao ostavku'

Grgić se vratio u ured gradonačelnika

'Ovo je olovka kojom sam u listopadu potpisao ostavku'

24.5.2021. | 12:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

Projekt vrijedan ukupno više od 7 mil kn

Iako se sumnjalo, ipak idu s gradnjom fotonaponske elektrane

5.5.2021. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

Grad u zakup daje 6 poslovnih prostora

Mjesečne zakupnine gradskih prostora već od 108 kuna

12.4.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

Slučaj zlostavljane djevojčice

'Zdravstvene službe nisu prijavile sumnju u zlostavljanje'

6.4.2021. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

U tijeku je edukacija

Realizacija više od pet milijuna kuna vrijednog projekta

30.3.2021. | 8:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

Nakon 70 godina uređeni imovinski odnosi

Korak su bliže realizaciji ideje o 'slavonskom moru'

21.3.2021. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

U operacijskom bloku Odjela kirurgije

Oštećene elektroinstalacije predstavljaju prijetnju

21.3.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

Prijave su u tijeku

U bolnici u potrazi za novim djelatnicima

21.3.2021. | 10:00