Život : Vjerski život

13.7.2020. u 9:00
Prikaza: 1325
|
Autor: Ž.G.

Na temeljima pravoslavne crkve:

Dižemo hramove jer tražimo oprost ali smo i spremni praštati

Nova Gradiška : Dižemo hramove jer tražimo oprost ali smo i spremni praštati(Foto: Radio Nova Gradiška)

'Podižemo hramove zato što osjećamo potrebu pokazati da zlo nije ono što je dio naših života, da zlo nije ono što ispunjava naše misli i naša srca i da zlo nije posljednja riječ koju možemo reći jedni drugima. Bez obzira da li zlo potiče od nas ili je zlo nešto što je protiv nas usmjereno, mi, dižući hram, hoćemo pokazati da ne pristajemo na to da zlo, kao izraz naših međusobnih odnosa, bude ono što nas definira.'

NOVA GRADIŠKA - Službom u pravoslavnoj kapelici Svete Trojice, u subotu, 11. srpnja, je upriličena svečanost posvete Crkve sv. Nikole u Novoj Gradiški. Liturgiju su vodili metropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk i novogradiški paroh Ognjen Tendžerić koji su također vodili i obred posvećenja temelja tamošnje nove pravoslavne crkve, piše Radio Nova Gradiška čiji članak u cijelosti prenosimo.

Posveti crkve nazočili su brojni svećenici, monahinje iz manastira Jasenovac, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, dok je prigodni nastup održao zbor novoosnovane škole pjevanja pri Vukovarskom srpskom pjevačkom društvu „Javor".

Okupljenima se poslije obreda posvete obratio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić i rekao kako je ovo trenutak duhovne radosti te dodao:

„Po ljubavi i Božjoj providnosti po četvrti puta posvećujemo temelje hrama u čast i slavu sv. Nikolaja u ovom mjestu. Postojalo je kroz povijest nekoliko hramova koji su svaki u svoje vrijeme doživjeli svoj kraj tako što su porušeni. Dat će Bog da ovaj hram, uskoro bude i sazidan i dovršen i da bude ljepši i veličanstveniji od prethodnih. Nije to zbog toga što mi koji podižemo hramove hoćemo da pokazujemo inat i da prkosimo, nego je to zbog toga što osjećamo duboku potrebu da je hram kao mjesto molitve, mjesto našega susreta s Bogom, ali i mjesto međusobnih susreta kojima se ukidaju sve prepreke, kojima se ukida sve ono što nas razdvaja. Mi u tom hramu, u zajednici s Bogom, postajemo jedni drugima bliži. Podižemo hramove zato što osjećamo potrebu pokazati da zlo nije ono što je dio naših života, da zlo nije ono što ispunjava naše misli i naša srca i da zlo nije posljednja riječ koju možemo reći jedni drugima. Bez obzira da li zlo potiče od nas ili je zlo nešto što je protiv nas usmjereno, mi, dižući hram, hoćemo pokazati da ne pristajemo na to da zlo, kao izraz naših međusobnih odnosa, bude ono što nas definira. Dižemo hram jer hoćemo opraštati jedni drugima. Dižemo hramove jer hoćemo tražiti oproštaj, ali isto tako da budemo u svakom trenutku spremni opraštati. Daj Bože da se ovdje što prije sretnemo i služimo prvu liturgiju kao početak prinošenja žrtve Bogu, kao početak susreta s Njim i svih nas međusobno."

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk naveo je što mu osobno znači ovaj dan posvete temelja nove crkve sv. Nikolaja u Novoj Gradiški:

„Ovo je, prije svega, blagoslov za cijeli grad Novu Gradišku. Hram sv. Nikolaja koji se nalazio ovdje na groblju i koji je, nažalost, razrušen u posljednjem ratu, bio je prvi hram ovdje u Novoj Gradiški i radi obnove naše zajedničke duše, svih onih koji žive u ovom gradu, najnormalnije je da obnovimo i hram. Ovaj svetac, kojemu je crkva posvećena, sve nas čuva, naročito pomorce i one koji putuju… i sve nas koji putujemo kroz ovaj život blagoslivlja na tom putu. To je prvo i najvažnije. Drugo, pravoslavni vjernici u ovom gradu svakako trebaju imati svoj hram koji je neophodan je kako bi se mi kršćani molili Bogu onako kako se molimo od Kristovih vremena do danas.”

Svečanosti su bili nazočni i gradonačelnik i saborski zastupnik Vinko Grgić, kao i Dario Akmačić, vlasnik tvrtke Dol - nekretnine d.o.o. koja je izvođač radova. Upravo njima je vladika Jovan Ćulibrk uručio Zahvalnice za dobru suradnju.

- Mi smo razgovore i dobre odnose započeli prije više od četiri godine. Čvrsto smo si stisnuli ruku, dogovorili, razriješili sva imovinsko-pravna pitanja koja je Grad imao sa srpskom pravoslavnom crkvom i zajednicom i evo… ovo danas su plodovi našega rada. Čim dobijemo Fond malih gradova vjerujem da ćemo krenuti u realizaciju centralnog trga u Gradu, kod „šahovnice", tamo gdje je nekada bila pravoslavna crkva. To je sada u vlasništvu grada, a isto tako ovdje smo pomogli i pripremili prostorno plansku dokumentaciju da se može sagraditi jedna mala lijepa crkva od 80-ak kvadrata gdje će pravoslavni vjernici imati svoju satisfakciju u molitvi i svemu što se tiče njihova duhovnoga života. Treba živjeti dalje u miru, razumijevanju, postoji za to danas relativno nova riječ. Ne sjećam se da je prije 30-ak godina bila, a to je riječ suživot. Ona doista kaže sve. Da je bilo prije više tog suživota, vjerojatno se neke stvari ne bi dogodile. Puno je ljudi stradalo i velike su tragedije bile. Danas je nositelj cijele priče upravo ta riječ-suživot, razumijevanje i poštivanje i nastavit ćemo dalje. - kazao je gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

Ovoj svečanosti prisustvovao je i slavonskobrodski paroh protojerej-stavrofor, Ratko Gatarević, koji jednakim naporima pokušava obnoviti pravoslavnu crkvu u slavonskobrodskoj Štamparevoj ulici.

Autor: Danijel Ciprić / Radio Nova Gradiška

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Procesijama i euharistijskim slavljima obilježili Tijelovo

Katolički vjernici slave

Procesijama i euharistijskim slavljima obilježili Tijelovo

11.6.2020. | 19:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup medaljom nagradio najbolje

Nakon pobjede na državnom natjecanju

Biskup medaljom nagradio najbolje

9.4.2019. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Cvjetnicu obilježili i Križnim putem

Nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnicu obilježili i Križnim putem

26.3.2018. | 11:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : Gradonačelnik: 'Ovo je vrhunski kulturni događaj'

Održana “Svetosavska akademija”

Gradonačelnik: 'Ovo je vrhunski kulturni događaj'

29.1.2018. | 14:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Upalili drugu adventsku svijeću

U susret Božiću

Upalili drugu adventsku svijeću

10.12.2017. | 13:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biskup Škvorčević krstio dječaka Luisa

Peto dijete obitelji Kantor

Biskup Škvorčević krstio dječaka Luisa

30.6.2017. | 8:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Katolički diljem Hrvatske danas slave blagdan Tijelova

Dostojanstveno obilježili svoj blagdan

Katolički diljem Hrvatske danas slave blagdan Tijelova

15.6.2017. | 18:25
SBplus.hr, Slavonski Brod : Otkriven spomenik Sv. Ivanu Pavlu II.

Rad akademskog kipara Antuna Jurkića

Otkriven spomenik Sv. Ivanu Pavlu II.

18.5.2017. | 8:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Papi Franji darivali škrinju, slavonski šešir, tkanicu,...

Vratili se s hodočašća

Papi Franji darivali škrinju, slavonski šešir, tkanicu,...

8.4.2017. | 14:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Papi na dar nose zlatom vezenu košulju, šešir i tkanicu

Branitelji pješke idu do Vatikana

Papi na dar nose zlatom vezenu košulju, šešir i tkanicu

14.2.2017. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pravoslavna crkva nema isti status kao katolička

Kod nekih političara

Pravoslavna crkva nema isti status kao katolička

7.1.2017. | 23:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Pravoslavni Srbi osjećaju da je ovo i njihova domovina'

Suživot u duhu kršćanstva

'Pravoslavni Srbi osjećaju da je ovo i njihova domovina'

8.6.2016. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obilježena 250. obljetnica župe i izgradnje crkve

Sv. terezija Avilska

Obilježena 250. obljetnica župe i izgradnje crkve

19.10.2015. | 11:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagdan Kraljice Krunice

Vjerski život

Blagdan Kraljice Krunice

25.9.2015. | 12:04
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dobro došli na "Skok u prošlost"!

Kršćanski program

Dobro došli na "Skok u prošlost"!

4.7.2015. | 0:01
SBplus.hr, Slavonski Brod : Biciklističko hodočašće u Aljmaš

Župa Kraljice svete krunice

Biciklističko hodočašće u Aljmaš

22.6.2015. | 9:51