Obrazovanje : Visoko

6.10.2019. u 17:05
Prikaza: 4482
|
Autor: I.C./SBplus

Projekt Izgradnje Doma pri kraju

Znatno veći broj upisanih studenata na Veleučilište

root : Znatno veći broj upisanih studenata na VeleučilišteStudentski dom u Požegi, u krugu fotografija članova Uprave Veleučilišta.

O odličnom ovogodišnjem rezultatu broja upisanih studenata, gotovo dvostruko većem u odnosu na prošlu godinu, primljenog rezultata izvještaja u analizi hrvatskih fakulteta i veleučilišta, projektu Izgradnje Studentskog doma, govorili su članovi Uprave Veleučilišta na održanoj tiskovnoj konferenciji.

POŽEGA - Nakon prošlogodišnjeg nešto manjeg upisa studenata, ove godine Veleučilište u Požegi upisalo je ukupno 200 studenata, od kojih čine 130 redovnih i 70 izvanrednih, što je zasad rekordan broj upisanih.

- U usporedbi s prošlom godinom kada je bio upisan 81 redoviti student, smatramo kako je ovo značajno povećanje broja upisanih studenata rezultat prepoznatljivosti kvalitete studijskih programa Veleučilišta, značajnijeg ulaganja u promidžbu te kvalitetnija suradnje s gospodarstvom i lokalnom zajednicom. - istaknula je dr. sc. Branka Svitlica, prodekanica za nastavu, na održanoj tiskovnoj konferenciji, dodavši kako veseli činjenica što je lokalna zajednica prepoznala značaj očuvanja opstojnosti i daljnjeg razvoja Veleučilišta. Za veći broj upisa prodekanica Svitlica tvrdi kako je zaslužna briga o prehrani i smještaju požeških studenata za koje je u tijeku projekt Izgradnje Studentskog doma.

- Uz pomoć resornog ministarstva Studentski centar ostvario je u proteklih godinu dana oko tristo tisuća kuna sredstava predviđenih za kapitalna ulaganja i infrastrukturu dotrajale zgrade studentske menze i studentskog kluba. Također je Veleučilište u sklopu projekta „Slavonija" potpisalo sporazum s Ministarstvom poljoprivrede o stipendiranju svih studenata 2. i 3. godine poljoprivrednog odjela (redoviti i izvanredni) u iznosu od deset tisuća kuna godišnje u svrhu poticanja bavljenja poljoprivredom i proizvodnjom hrane. - istaknula je je prodekanica za nastavu, dr. sc. Svitlica. Spomenute mjere će itekako pomoći trenutno aktivnim studentima te ujedno poticajno djelovati na budući izbor željenog studija, dok će otvaranjem požeškog Studentskog doma, za čiji je projekt Izgradnje Veleučilište ostvarilo bespovratna sredstva u iznosu od gotovo 33 milijuna kuna, doprinijeti smanjenju troškova studiranja, posebice studentima u nepovoljnom položaju.

- Studentski dom dobio je uporabnu dozvolu i trenutno je ponovno u tijeku javna nabava za opremu, stoga ovim putem pozivam sve potencijalne dobavljače da se na natječaj jave. Planirani završetak projekta je u prosincu 2019. čime će studentima biti osiguran smještaj sa 110 ležajeva, kuhinjom, medijatekom, sportskom dvoranom i praonicom uz atraktivnu lokaciju uz gradske bazene. – potvrdio je, između ostalog, dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan za nastavu, istaknuvši kako je također završeno opremanje informatičke učionice za studente vrijedne dvjesto tisuća kuna.

Osim toga, za novu je akademsku godinu u planu realizacija projekta Carneta kroz drugu fazu programa „e-Škole: Razvoj sustava digitalno zrelih škola (II. faza) gdje su odabrani za poboljšanje tehničkih uvjeta na CARNET čvorištu Veleučilišta. Time bi CARNET bi rekonstruirao prostoriju čvorišta na ustanovi kroz građevinske radove, elektro-strojarske radove, klimatizaciju prostorije i ugradnju nove opreme. A naredne godine planiraju izradu glavnog projekta i izgradnju montažne sportske dvorane u dvorištu Veleučilišta koju će studenti moći koristiti tijekom cijele godine. Veleučilište je također u postupku registracije znanstvene ustanove čime će dobiti na prepoznatljivosti i jačanju istraživačkog kapaciteta.

- U postupku smo pregovora za kupnju zgrade u ulici Alojzija Stepinca, koji bi kroz EU projekte uredili u znanstveno-istraživački centar uz nove uredske i laboratorijske prostore. Izradili smo idejni projekt dogradnje Klijeti i spremišta vina, čime bi u budućnosti objekt dobio turističko-edukativnu svrhu kao vidikovac sa pametnim ekranima i dron tehnologijom. Osim toga, u postupku smo uređenja prodavaonice vina u Cehovskoj ulici čime ćemo dobiti novu prodajnu i turističku dimenziju za grad Požegu. - naglasio je na konferenciji prodekan za nastavu, dr.sc. Berislav Andrlić, dodavši kako Veleučilište, osim na infrastrukturi, radi i na novim studijskim programima.

- Što se tiče novih studijskih programa istaknuo bih skori završetak elaborata stručnog studija „Elektroničko poslovanje" kojim ćemo odgovoriti izazovima digitalnog okruženja u kojem se današnja ekonomija nalazi. U području biotehničkih znanosti planiramo izradu studija „Gastroenologija" čime bi stvarali kadrove za rad u turizmu. - naveo je prodekan Andrlić.

Sva visoka učilišta u Hrvatskoj jednom u pet godina prolaze postupak reakreditacije. Reakreditacija je postupak vanjskog vrednovanja kvalitete svih aktivnosti visokog učilišta, po planu za 2019. godinu to je učinilo 27 visokih učilišta u Hrvatskoj, a Veleučilište u Požegi jedno je od njih. Rezultate reakreditacije požeško je Veleučilište primilo 30. rujna ove godine, a iznijela ih je koordinatorica za kvalitetu, dr.sc. Verica Budimir.

- Svi aspekti rada Veleučilišta - unutarnji sustav za osiguravanje kvalitete i društvena uloga, studijski programi, nastavni proces i podrška studentima, nastavnički i institucijski kapaciteti, stručni i znanstveni rad - ocijenjeni su zadovoljavajućom ili visokom razinom kvalitete. Od sveukupno 33 standarda kvalitete, 19 ih je ocijenjeno najvećom razinom (visoka razina kvalitete), a 12 standarda zadovoljavajućom razinom. - istaknula je koordinatorica Budimir dodavši kako su na web stranicama AZVO-a vidljiva izvješća visokih učilišta koja su po novim standartdima prošla postupak reakreditacije u prethodnom razdoblju.

- Od 23 dostupna izvještaja dva su visoka učilišta ostvarila su bolje rezultate, a dva slične požeškom Veleučilištu. Ostala visoka učilišta imala su tek nešto ili čak znatno slabije rezultate, dok su vrednovana visoka učilišta iz okruženja i ona koja se obave istim područjem djelatnosti (ekonomsko, agronomsko područje), sva ostvarila slabije rezultate.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

Tko će imati tu čast i obvezu?

Oni su mogući rektori brodskog Sveučilišta

28.5.2020. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

Prioriteti maturanata

Najviše ih je zainteresirano za Računovodstvo

28.5.2020. | 20:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

Nakon više mjeseci šutnje

Konačno vijest o Sveučilištu u Slavonskom Brodu

13.5.2020. | 23:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

Podignuli novi nasad vinograda

Zaposlenici Veleučilišta ne miruju - izašli su na polja

22.4.2020. | 18:20
SBplus.hr, Slavonski Brod : Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

Nakon Rješenja o ovrsi

Očitovao se prvi čovjek Veleučilišta u Slavonskom Brodu

10.3.2020. | 22:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

Budući stručnjaci dobili stipendije

Brodsko Veleučilište savjetovat će poljoprivrednike

22.1.2020. | 16:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

Nadomak osnutku Sveučilišta

Zaslužuje li i Slavonski Brod nove smještajne kapacitete?

5.1.2020. | 16:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ovo su budući liječnici koji se moraju vratiti u Županiju

Uz stipendije prihvatili i obveze

Ovo su budući liječnici koji se moraju vratiti u Županiju

30.12.2019. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

Danas promocija 242 studenata

'Nikada nemojte prestati učiti i boriti se'

6.12.2019. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

Prijevara 'teška' 2,5 milijardi eura

Stipendijama brodskim studentima 'pumpaju' Projekt Slavonija

9.11.2019. | 11:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

STEM "Eco&Enregetics"

Brodski studenti zainteresirani za predavanja na engleskom

7.11.2019. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Županijska stipendija za buduće doktore veća od državne

Prilika za 35 novih stipendista

Županijska stipendija za buduće doktore veća od državne

1.11.2019. | 15:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : U 'Tjednu karijera' povezuju studente s budućim poslodavcima

Fakultet organizacije i informatike

U 'Tjednu karijera' povezuju studente s budućim poslodavcima

24.10.2019. | 13:59
SBplus.hr, Slavonski Brod : Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

Velika navala na državnu stipendiju

Broj prijava otkriva stvarni položaj studenata Lijepe Naše

20.10.2019. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počinju prijave za stipendije u iznosu od 1200 kuna

Objavljen natječaj

Počinju prijave za stipendije u iznosu od 1200 kuna

15.10.2019. | 9:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

Jučer održana sjednica Senata

Je li Senat riješio sudbinu brodskog Sveučilišta?

26.9.2019. | 10:50
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prvi stanari novog Studentskog doma trebali bi useliti 2020.

Završeni radovi na izgradnji

Prvi stanari novog Studentskog doma trebali bi useliti 2020.

18.9.2019. | 15:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

Privremena rang lista Natječaja

Je li potreban još jedan studentski dom u Slavonskom Brodu?

19.8.2019. | 20:00