Život : Vjerski život

29.6.2018. u 17:45
Prikaza: 1276
|
Autor: Ž.G.

U nedjelju slavlje

Postavljanje 'Stope svetog Martina'

Brodski Stupnik : Postavljanje 'Stope svetog Martina'Stopa svetog Martina(Foto: Općina Brodski Stupnik)

Do danas je na hrvatskom prostoru postavljeno osamnaest “Stopa svetog Martina”, a u nedjelju će se i Brodski Stupnik simbolički priključiti mjestima koja su već na velikom putu Via Sancti Martini.

BRODSKI STUPNIK - Općina Brodski Stupnik, Kulturni centar Sveti Martin-Hrvatska i Udruga „Eko-etno selo Lovčić" pozvali su putem službene internetske općinske stranice građane da u nedjelju, 1. srpnja 2018. godine, u 11 sati, na svetu misu u crkvu svetog Martina u Lovčiću pogodom obilježavanja obljetnice postavljanja ''Stope svetog Martina'' te na zajedničko druženje nakon svete mise.

Martin prehodao veći dio Europe
Sveti Martin rođen je oko 316. u Sabariji, današnjoj Mađarskoj. Njegov otac, Talijan, doselio se tu kao rimski časnik. Po očevoj želji postao je vojnik, piše Glas Slavonije. Prema legendi, kada se vraćao u vojnički tabor, sjeverno od Pariza, uz rub ceste zapazio je siromaha koji je drhtao od hladnoće. Martin je mačem odsjekao svoj ogrtač i dao ga promrzlom siromahu. Sljedeće noći, ugledao je Isusa koji je bio odjeven u polovicu njegova ogrtača. Vrlo brzo nakon toga napustio je vojničku službu, vratio se kući i krstio. Na kratko vrijeme povukao se u samotništvo na otoku Gallinaru, da bi potom pošao u Poitiers, gdje ga je biskup grada Toursa, Hilarije, zaredio za svećenika. Nakon biskupove smrti naslijedio je njegovo mjesto. Umro je 8. studenoga 397. godine. Hagiografi ga smatraju jednim od najvećih biskupa svih vremena. Prvi je svetac koji nije bio mučenik, a ima svoj blagdan. Zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika i vinogradara. Prehodao je veći dio Europe, a mjesta kojima je prolazio čine zanimljivu mrežu putova koja odgovara rasporedu katedrala, crkvica i kapela.


Otisak bose stope
Sama skulptura predstavlja otisak bose stope, diskretno obilježen podijeljenim plaštem. Zamišljeno je da vodi korak po korak tragom svetog Martina i pokazuje pravi put. Kulturni centar sveti Martin-Hrvatska u suradnji s lokalnim zajednicama, župama i Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba do danas je na hrvatskom prostoru postavio osamnaest "Stopa svetog Martina”, simbolički priključivši ta mjesta velikom putu Via Sancti Martini.
Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uređen Križni put

Stari Slatinik

Uređen Križni put

10.8.2016. | 10:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novo crkveno zvono

U Brodskom Stupniku

Novo crkveno zvono

28.7.2016. | 13:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Postavljena Stopa sv.Martina

U Lovčiću

Postavljena Stopa sv.Martina

6.7.2014. | 12:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stope sv. Martina

subota 5. srpnja

Stope sv. Martina

26.6.2014. | 21:12
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pobožnost Križnog puta

U Starom Slatiniku održana

Pobožnost Križnog puta

5.4.2011. | 22:03