Crna kronika

22.5.2013. u 0:04
Prikaza: 7330
|
Autor: Jerko Zovak

Unatoč teškim optužbama

Vladat treba zakon pravne države, a ne linča

Bukovlje : Vladat treba zakon pravne države, a ne linčaUznemireni roditelji(Foto: Marija Radošević)

Na skupu se okupilo pedesetak roditelja vrlo nezadovoljnih „otezanjem" u istrazi koja se, od 25.veljače, vodi za pedofiliju.

BUKOVLJE - (Dez)informacije kako se profesor hrvatskog jezika, Goran Zovko, osumnjičen za pedofiliju, vraća na posao, bile su motiv ravnatelju Davoru Elkazu da na sastanak pozove roditelje učenika područne škole „Bogoslav Šulek" iz Bukovlja i Vranovaca kako bi s njima podijelio najnovije službene informacije o 'predmetu'.

Elkaz: „Svatko je, po ustavu i zakonu, nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, a protiv Zovka još ni optužnica nije podignuta"

Na skupu se okupilo pedesetak roditelja vrlo nezadovoljnih „otezanjem" u istrazi koja se, od 25.veljače, vodi za pedofiliju.

„On se šeta gradom, pozdravlja roditelje i djecu, a ravnatelj ga brani, jer su kumovi...", revoltiran je Igor Đaković, a Kata Galić dodaje: „Mi nećemo dopustiti djeci odlazak u školu, ako se on vrati". „Do ovih problema ne bi ni došlo da je škola odradila posao kako spada, a ne da brani profesora. Djeca to nisu zaslužila", izrazito uznemireno govorio je Davor Petrik.

„Svatko je, po ustavu i zakonu, nedužan dok mu se ne dokaže krivnja, a protiv Zovka još ni optužnica nije podignuta", pokušavao je ravnatelj, uznemirenim roditeljima, objasniti složenost situacije u kojoj se nalaze i on i Škola.

„Roditelji, posebno one djece koja su bila 'zloupotrijebljena', s punim su pravom vrlo emotivni, pogotovo nakon širenja glasina kako se profesor može vratiti na posao. No to nije istina. On se ne vraća u radni kolektiv, a uz pomoć ministarstva i pravne službe, pronađeno je rješenje", kazao je Elkaz te objasnio: „Dok državno odvjetništvo ne podigne optužnicu protiv Zovka, kojemu je isteklo bolovanje, on će bit upućen na godišnji odmor i nema pravo pristupa u školu. Ovo je rješenje sukladno zakonu, a Elkaza, prema kazivanju Općinskog državnog odvjetništva, očekuje podizanje ili odbacivanje optužnice u roku od par tjedana".

Na prozivke nekih roditelja, koji će, kažu, zbog popustljivosti i neadekvatnog postupanja, tražiti njegovu smjenu, Elkaz je odgovorio kako je to njihovo pravo, a on će odgovarat, ako je negdje pravno pogriješio.

Problema s roditeljima ravnatelj škole ne bi imao da mu zakonima ruke nisu vezane. Tako misli i Zoran Pavković, otac djevojčice koja je bila Zovkova učenica. Ljut je na sustav kojem treba više od tri mjeseca kako bi riješili pitanje optužnice.

U Općinskom državnom odvjetništvu kažu kako „dokazne radnje još traju te da će uskoro biti završene".

Broj komentara: 50

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
nada

nada

Komentirano: 6.6.2013. | 22:13

1

Koliko vremena treba istražiteljima da utvrde krivicu ili nesporazum? Ovaj Angy nekako puno toga zna i o bolovanju i ne znam čemu još.Gdje vi to, ljudi, sve saznajete? De i nas ostale malo prosvijetlite
brodoplovac

brodoplovac

Komentirano: 25.5.2013. | 11:11

2

pa dajte, bespredmetno je uopće povezivati ovako nešto sa politikom i lokalnom vlasti. profesor ako je napravio tu grozotu, a izgleda da je, je kriv i odgovarati će po zakonima koji su za to predviđeni.
Angy

Angy

Komentirano: 25.5.2013. | 10:38

3

Sramota u kakvoj državi živimo. Takve psihopate treba zatvoriti odmah, a ne davati im još i godišnji i bolovanje.užas
pavao

pavao

Komentirano: 23.5.2013. | 20:43

4

Onaj tko se je prepoznao taj se je i javio. Ne izvrćite i ne tumačite krivo nego onako kako piše.
nada

nada

Komentirano: 23.5.2013. | 17:55

5

Ne mogu, a da ne zaključim da državne škole treba ukinuti jer tu rade neki "iz jednoumlja koje je vrijeme pregazilo" i da treba otvarati samo privatne škole i zapošljavati isključivo mlade do 25 godina. Baš me zanima kako biste vi riješili slučaj, kako biste zaštitili djecu i roditelje, a da sve bude po zakonu! Ovo pisanje zaista želim prekinuti jer ničemu ne vodi, ali...više iščitavam optuživanje svega i svačega i svakoga jer smo, izgleda, svi prepametni, jedino odvjetništvo i zakon zaostaju za nama. Neću više ni čitati pa onda neću biti ponukana ni pisati
pavao

pavao

Komentirano: 23.5.2013. | 16:33

6

To međutim u ovom slučaju nije tako. Nigdje niti u jednom čalnku nema da su dužnosnici javne ustanove podržali ili pokušali zaštiti one u čijem interseu i obavljaju svoju dužnos i za to primaju plaću. Tu plaću koju primaju, dobivaju na temelju poreznih obveznika. Budući da su - JAVNA USTANOVA - plaću im ne osigurava privatna osoba i ne dobivaju je ulaganjem rada, novca i dr. stvari koje su namjenjene ostvarivanju kapitala nego intelektualnih znanja u korist društvenog interesa. Nigdje nema isprika, žaljenje, razumjevanje i dr. DRŽAVNIH učitelja. Za nagradu jedan državni službenik koji se o svojoj dužnost ogriješio na najgori mogući način dobije bolovanje, a zatim godišnji. TO SVE PLAĆAJU POREZNI OBVEZNICI čija su djeca žrtve. Nije kriv sustav nego osobe koje u njemu rade jer moralne vrijednosti pojedinca dolaze iz kućnog odgoja kao temelja. Svi se zaposlenici u ovoj školi ponašaju kao zaposlenici privatne firme i svatko se od njih ponaša na način ne spominji problem pa ga ni nema. Bitno je dobiti plaću i zadovoljiti svoje primarne potrebe. SVI OVI ZAPOSLENICI MORAJU NA OBUKU IZ MORALNIH I DRUŠTVENIH VRIJEDNOSTI DRUŠTVA KAKO PROMIČE RH I NA KOJIMA POČIVA. Mora se shvatiti da se opredjeljenjem za obavljanje poslova u javnom interesu stavlja u službu onih koji taj sustav poštivaju a za svoj obavljeni rad dobivaju plaću od skupine koja tako uređeni sustav hoće.
pavao

pavao

Komentirano: 23.5.2013. | 16:11

7

Ma dajte pustite politiku i gluposti. Možeš si mislit jake mi politike i funkcije biti načelnik općine. Tip ima dijecu u školi i naravno da će se pojaviti, a pričati da je okupio roditelje radi poena, ma dajte i sami znate zašto ste došli. Problem su ovdije stari okorjeli fosili koji su školu poistovijetili sa privatnom firmom. Škola je javna ustanova i kao takva zadovoljava i ispunjava interese države, a ne Mirogojskih mališana. Problem su djelatnici ove škole koji ne žele sami sebi priznati da ih je vrijeme pregazilo i razdoblje jednoumlja završilo. Ovdije se radi o silnim osobama koje nisu osluškivale reakciju stvarnosti nego su teple po svome do kraja. Nitko od njih ni u jednom trenutku nije maloljetne učenike - u ovom slučaju spolno nezrele stavio na prvo mjesto. Kako vidimo iz priloženog ugrožene su se našle odrasle osobe sa sigurnim radnim mjestom i osiguranom egzistencijom. Tako su žrtve srozane na to da im se imena čitaju i povlače po sjednicama. Uopće krivo postavljena percepcija gledanja. Kako ljudima koji su nositelji dužnosti u javnim ustanovama objasniti što to znači za nju i okolinu? Učitelji u javnim školama zastupaju i obavljaju one dužnosti koje promiču interese, ciljeve i vrijednosti jednog suvremenoga drušva određene države. Dužnosnici za rad u državnim službama dobivaju plaću, i to samo onda ako je taj rad u skladu sa ciljevima i interesima države i u skladu sa vrijednostima na kojima društvo počiva.
miaimia

miaimia

Komentirano: 23.5.2013. | 11:34

8

realna istinu ste rekli. Iz tog razloga i ja mrzim politiku. Tako da ni u jednom trenutku nisam htjela samo imenovat gospodina iz teksta (kojeg ne poznam osobno) vec to mislim o svakom od njih..Pojedini imaju problema i sa izražavanjem... I zamislite da su umjesto letaka, prikazivanjem što je istina o svečanoj dvorani, podmuklim potezima zapravo ova tri mjeseca vodili kapanju za našu djecu da istina izađe na vidjelo (navodni pedofil profesor i kum ravnatelj zahtjeva promptno reagiranje). I jednostavno ne mogu si pomoći, ne možeš vjerovati Profesoru, Policajcu, Svećeniku (trebali bi biti moral društvu, stup povjeranje) i sad baš u muci priča tko skim koalira ko kome i koliko, daju se izjave. Jednostavno teško probavljam. Oprostite ako Vas uvrijedih ili nešto ali jednostavno u ovom potezu vidim sve za stolicu i to je to... Pozdrav
realna

realna

Komentirano: 23.5.2013. | 11:09

9

Miaimia, dijelimo isto mišljenje vezano za politiku. Ja ne volim politiku, ne vjerujem u sustav, ali ovdje se ne radi o "instituciji načelnik" ili "privremeni načelnik" ili "stolici" već se radi, ako ste mogli zaključiti iz mojih prethodnih komentara, o obitelji i djeci. Možda bih i ja reagirala na takav način kao i Vi, ali znam da namjere nisu političke. A šta reći, i gosp. Đaković je utjecajan političar u Bukovlju, koliko saznajem, međutim, svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa tako i Vi.
realna

realna

Komentirano: 23.5.2013. | 10:37

10

Miaimia.... i još jedna stvar da bude jasna, da je ravnatelj ranije sazvao roditeljski, ranije bi i bilo reakcije. Ja osobno nisam imala pojma da je profesor na bolovanju, a onda saznajem da je čak i na godišnjem....sramota... 5 do 12 jer iz razloga što je ravnatelj to tako dobro šutečki odradio.
miaimia

miaimia

Komentirano: 23.5.2013. | 10:36

11

e realna upravo zato sto znam degutantno je sto se reagira 5do12... Jako bliska osoba meni takodjer je na snimkama i jos nekoliko bliske djece i 3 mjeseca se trazi bilo kakva informacija i nitko nista zna... Mogao se kum Elkaz stisnuti na vrijeme ali ne ceka se da institucije obave svoj posao... Pa tako i "institucija nacelnik" "privremeni nacelnik" i ostali kapmanjci su pokazali kako se to radi... Sve za stolicu... Ponavljam mrzim politiku a ovim samo potvrdjuje onu najgoru stranu iste... Odbijate cuti sto zelim reci..
realna

realna

Komentirano: 23.5.2013. | 10:22

12

Draga miaimia, mi smo dan prije saznali da se organizira roditeljski sastanak zbog povratka profesora na rad (jer navodno djeci nedostaje profesor a ima i roditelja koji dijele njihovo mišljenje), te nismo prije niti mogli reagirati. Ne samo reagirati, nego nisam mogla niti zamisliti da je to moguće. Ja sam bila na tom sastanku. Roditeljski je bio za djecu 5. i 7. razreda, pretpostavljam zato što im profesor predaje hrvatski. Pitala sam se kao i gosp.Petrik a šta je sa djecom koja su izravno pogođena situacijom (djeca sa dramske), djeca kojoj profesor ne predaje hrvatski i djeca koja više ne idu u tu školu, što Vam daje za naslutiti da su možda i moja i njegova djeca među prethodno navedenima. Razmislite malo o tome.
miaimia

miaimia

Komentirano: 23.5.2013. | 9:01

13

Realna da iz kraja sam i da znam dosta neka se i Vama upali lampica ali bez obzira na sve smatram da se na saznanja moglo ranije intervenirati pritiskom na ravnatelja i institucije ali razumijem (posao,kampanja) a ne djeci priustiti sok navodnim vracanjem profesora u skolu i to u zadnji tren prosvjedom roditelja sprijeciti.. Mene ne zanima usplahirenost roditelja vec prozivljeni strah u djeci i sama pomisao da bi se mogao vratiti u skolu. Ali valjda i tajming 5do12 bolje je iskoristiv, meni je to degutantno da se ovaj skup organizirao mjesec dana prije ne bih imala degutantni zakljucak jer na vrijeme je dana izjava zastite profesora u novine a gdje je na vrijeme izjava zastite djece (mrzim politiku pa valjda tako lako dolazim do zakljucka sve za stolicu) Upalite i Vi lampicu i shvatite sto zelim reci...
realna

realna

Komentirano: 23.5.2013. | 7:03

14

B.Stipetiću, nekim ljudima a Vi ste među njima, treba izgleda sve nacrtati. To se zove ograničenost. Whisper1 vam je sve lijepo rekao, a Vi još jednom pročitajte moj komentar, možda se i Vama upali lampica.
whisper1

whisper1

Komentirano: 23.5.2013. | 1:39

15

B Stipetiću- ptaj tog covjeka, ako vec toliko pises o njemu (po tvom ti ga osobno znas, barem po ovim tekstovima sto citam) jeli tu dosao zbog svoje obitelji ili politike!!!! nemoj blatit ljude nepotrebno....i samo da znas nije politika i novci sve u zivotu!!!! ima nesto u u ljubavi!!!!
whisper1

whisper1

Komentirano: 23.5.2013. | 1:31

16

e moji ljudi nemojte biti naivni i podrzavati ovakve stvari.... ŠUTITE bice NAMA lakse, ionako vi nemate nista s tim...samo dodajete ogromnu dozu ljutnje i razocaranosti!!!! a PRAVA istina uskoro!!! a onda ce te se zapitati što i tko sve zivi u vasem susjedstu!!!!
whisper1

whisper1

Komentirano: 23.5.2013. | 1:31

17

MIAIMIA i DRFINKA-svaki normalan roditelj koji je detaljno upoznat sa situacijom bi prisustvovao takvom sastanku, bez obzira na stranku ili kandidaturu... mislim da je sigurnost svoje djece vaznija od bilo kakvih politickih razloga....
whisper1

whisper1

Komentirano: 23.5.2013. | 1:30

18

LOPTA- ti pricaso nekakvoj informiranosti,a sve sto znas procitao si iz kojekakvih clanaka ili si cuo po pricama!!!! Prije 20 godina su kamere bile nedostupne, a ovdije se prica o materijalima od prije 6-7 godina....i sada ide pitanje kako to nitko nije skuzio prije????!!!! zato sto smo mu vjerovali i zato što je svoj odnos sa ucenicima zasnovao na prijateljstu i povjerenju,a ne na strogoci....i samo da znas njegov kabinet je bio ujedno i garderoba znam po iskustvu..a u njega ne moze uci svako tako da nije bilo lopovluka!!! on nije bio u zatvoru nego u pritvoru, a optuznica se ceka jer te materijale treba obraditi i na kraju krajeva drzava je zaostala pa tako i ovo!!! kamere nisu podmetnute jer se vidi tko ih stavlja, a ostali materijali koje je unistio na vrijeme nikad nece biti nadeni i nikada neces znati jesi li i ti bio sniman!!!!
Borislav Stipić

Borislav Stipić

Komentirano: 23.5.2013. | 1:12

19

realna@ ponavljam ranije komentare, jer iza njih stojim, i možda ih ipak pročitaš: 1. Petrik zlorabi mučnu situaciju nastalu zbog ove afere, time i djecu, u pokušaju pridobivanja kojeg glasa za drugi krug izbora (mjesto načelnika u Bukovlju). Ako je uspio sakupiti pedesetak roditelja, nije ništa uspio. Osumnjičenom profesoru očito većina roditelja ili vjeruje, ili se neki ne žele javno svrstavati. NISAM napisao da je ili nije profesor kriv, da su ili nisu djeca u pravu. 2. jojo@ uz najbolju volju ne mogu se zamisliti u njihovoj situaciji (situaciji roditelja - naknadna primjedba). U komentaru sam problematizirao "tajming" i sudionike. Nešto slično kao kad sam u članku o tiskovnoj SSSMH problematizirao "tajming" tiskovne konferencije. Zabrinutost roditelja može biti opravdana, ali politički neukus je politički neukus. I, pokazalo se, razbija se o glavu onih koji se tako ponašaju. Ni tu NISAM napisao da je ili nije profesor kriv, da su ili nisu djeca u pravu. 3. Zapravo Zorkan Pavković je u pravu. Sustav treba imati algoritam za brže rješavanje ovakvih situacija jer vrijeme radi i protiv djece i protiv osumnjičenog (ako nije kriv). Ni tu NISAM napisao da je ili nije profesor kriv, da su ili nisu djeca u pravu. I na kraju, realna@ pitam - što tu nije jasno? Da, radi se o zlorabljenju situacije, time i djece, u političke, predizborne svrhe.
realna

realna

Komentirano: 23.5.2013. | 0:30

20

e moja miaimia, naslućujem da si možda iz tog kraja. Politika s tim nema veze, malo bolje pročitaj moj komentar.....možda ti se upali lampica....

Broj komentara: 50

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Prikaži sve komentare 123

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Politički obračun u Bukovlju. Mještani šokirani.

Najprljavija kampanja dosad

Politički obračun u Bukovlju. Mještani šokirani.

28.5.2021. | 9:38
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Daj lovu!' - 'Ne dam!'

Oružana pljačka u Bukovlju

'Daj lovu!' - 'Ne dam!'

17.2.2021. | 10:13
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zbog ogromnih tumora, napustili je na Ljeskovim vodama

Brodske volonterke borile se danima

Zbog ogromnih tumora, napustili je na Ljeskovim vodama

17.2.2020. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Dimnjak uzrokovao požar na obiteljskoj kući

Izbjegnuta tragedija

Dimnjak uzrokovao požar na obiteljskoj kući

3.1.2020. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Potvrđeno da su stradali muškarac i trogodišnje dijete

Policija izvijestila o novim informacija

Potvrđeno da su stradali muškarac i trogodišnje dijete

9.9.2019. | 16:40
SBplus.hr, Slavonski Brod : Na nadvožnjaku u Bukovlju stradao biciklist

Zaradio teške ozljede

Na nadvožnjaku u Bukovlju stradao biciklist

29.4.2019. | 10:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Autobus s putnicima, kroz naselje, vozio 100 km/sat

Neodgovorno, opasno, kažnjivo…

Autobus s putnicima, kroz naselje, vozio 100 km/sat

2.9.2018. | 15:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nestrpljivost vozača još jednom uzrok nesreće

Nastradao ni kriv ni dužan

Nestrpljivost vozača još jednom uzrok nesreće

20.8.2018. | 12:35
SBplus.hr, Slavonski Brod : U sudaru sa školskim autobusom poginuo vozač automobila

Teška prometna nesreća

U sudaru sa školskim autobusom poginuo vozač automobila

12.10.2017. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prepolovljenom vozilu stradala tri mladića

Stravična nesreća

U prepolovljenom vozilu stradala tri mladića

23.8.2016. | 11:19
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pedofil i/ili manijak pod nadzorom

Policija 'postupa'

Pedofil i/ili manijak pod nadzorom

18.2.2014. | 9:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Pokajao se što je sjekirom raskomadao gazdu

Vrhovni sud potvrdio 18 godina

Pokajao se što je sjekirom raskomadao gazdu

16.2.2014. | 23:10
SBplus.hr, Slavonski Brod : Građani snimili pedofila i/ili manijaka na djelu

Primarno za policiju

Građani snimili pedofila i/ili manijaka na djelu

16.2.2014. | 15:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : U Dravi nestao 28-godišnji mladić iz Bukovlja

Još nije pronađen

U Dravi nestao 28-godišnji mladić iz Bukovlja

17.11.2013. | 11:46
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ubojica priznao stravičan zločin

ŽDO Franjo Kopinić:

Ubojica priznao stravičan zločin

6.3.2013. | 21:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Provedeno kriminalističko istraživanje

Teška krađa

Provedeno kriminalističko istraživanje

11.12.2010. | 19:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : 3,26 promila alkohola u organizmu

Prometna nesreća

3,26 promila alkohola u organizmu

3.12.2010. | 19:28
SBplus.hr, Slavonski Brod : Aktivirao odbačenu ručnu bombu M-75

Eksplozija

Aktivirao odbačenu ručnu bombu M-75

1.12.2010. | 19:09