Gospodarstvo : Turizam

20.11.2021. u 13:00
Prikaza: 1224
|
Autor: Željka Gavranović

Obnova staza i šetnica izletišta

'Šetnja tim stazama propisivana je kao terapija bolesnicima'

Cernik : 'Šetnja tim stazama propisivana je kao terapija bolesnicima'

Staze na Strmcu nisu obnavljane duga četiri desetljeća, zbog čega su mnoge zapuštene i zarasle. Projekt HGSS-a trebao bi ih 'vratiti u život' i na njih dozvati izletnike. Posjetiti ih možete već danas.

CERNIK - Desetak kilometara sjeverno od Nove Gradiške, na području Općine Cernik, nalazi se turističko izletište Strmac. Smješteno je u dolini otvorenoj s južne strane koju od vjetrova sa sjevera štiti visoki Psunj.

Strmac je, kao ljetovalište, uređen 1930. godine, kada je osnovano i „Dioničarsko društvo za podizanje turizma i ljetovališta - Nova Gradiška" s ciljem unapređenja turizma u planinskom kraju. Bogatiji građani na Strmcu su tada gradili otmjene vile za odmor, a nekoliko godina kasnije izgrađen je i hotel te je izletište postalo poznato - ne samo u bivšoj državi, nego i širom Europe.

Danas se u toj prirodnoj oazi nalazi jedna od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji - Specijalna bolnica za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac - smještena u obnovljenom i proširenom objektu nekadašnje Dječje bolnice za plućne bolesti Šumetlica. Ako priroda iole može pomoći u izlječenju, onda je Strmac uistinu pravo mjesto za one kojima trebaju zdravstvena skrb, njega i pomoć.

Mada je Strmac desetljećima omiljena destinacija brojnih izletnika i top 'zelena oaza' Brodsko-posavske županije, u takva se mjesta slabo ulaže i rijetko se što mijenja kroz godine.

No, s obzirom na to da i sami tamo provode brojne aktivnosti, a nerijetko i tragaju za izgubljenim izletnicima, slavonskobrodska Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja, osmislila je projekt za to posebno izletište.

- U utorak smo u prostorijama Općine Cernik javnosti predstavili projekt „Šumskim putevima Strmca". Radi se o projektu naše Stanice kojeg smo prije dvije godine prijavili na natječaj Programa ruralnog razvoja. Ideju smo uobličili u idejno rješenje za koje je odobren iznos od pola milijuna kuna; što nas je iznenadilo i oduševilo jer smo u tomu amateri i radimo to volonterski. Projekt će dovesti do revitalizacije šetnica i planinarskih staza na području Strmca na Psunju. Njime su obuhvaćene tri planinarske staze i tri šetnice na potezu od Bolnice prema Gračanici. Građevinski radovi već su sad na polovici svog puta, a završetak projekta predviđen je za svibanj 2022. U realizaciju su najviše uključeni članovi Ispostave Nova Gradiška. Projekt obuhvaća obnovu staza i šetnica, izgradnju elemenata poput drvenih pješačkim mostova, drvenih klupa i stolova, edukativnih ploča i informativnih panoa, sadržaja za djecu, poput drvenih figura gljiva i životinja i drugo. - za SBplus kazao je Boris Lovrić, pročelnik HGSS Stanice Slavonski Brod, naglasivši kako je dosta ideja implementiranih u projekt stiglo iz Općine Cernik, Hrvatskih šuma te Biciklističkog kluba Psunj.

S obzirom na to da HGSS-ovci najprije moraju sami platiti odrađene faze projekta kako bi, u konačnici, dobili povrat svih sredstava, snalaze se na različite načine i zasad uspješno rješavaju sve račune.

Onima koji bolje poznaju Strmac, više će značiti detaljniji podatci. Planinarske staze koje su u projektu revitalizacije su: Božikovac (dio Slavonskog planinarskog puta), Šibnjak (Staza Psunjske satnije) i Gračanica koja vodi do istoimene utvrde. Usto, u procesu obnove su tri šetnice na samom Strmcu koje su, kao dio bolničkog kompleksa, izgrađene tridesetih godina prošlog stoljeća.

- Ljudima s plućnim bolestima, kao terapije su, na recept, propisivane šetnje tim stazama. One su danas zapuštene i zarasle, iako su ranije dvaput obnavljane - osamdesetih godina posljednji put. Ovo je, dakle, treće uređivanje tih šetnica. Podijeljene su na dio od bazena do Bolnice. Ta se staza nekad zvala Ljubavna. Drugi dio je s druge strane potoka, od same Bolnice na Strmcu do bazena, dakle, nekakva kružna ili povratna staza. Treći je dio od Bolnice do račvanja potoka. To je možda najljepši dio staze i vodi do lokaliteta kojeg mi ovdje zovemo Prvi most. Ukupna duljina šetnica je nešto više od četiri kilometra, dok planinarskih staza ima oko 16 kilometara. Projektni elementi u velikoj će se mjeri nalaziti upravo na šetnicama. - pojasnio je Lovrić, pozvavši sve one željne 'disanja punim plućima' neka već sada posjete Strmac.

Nije nikakva novost da se HGSS-ovci na različite načine aktiviraju u svim dijelovima društvenog života. Gledaju to kao mjere prevencije kako bi i sami više uživali u prirodi, a manje vremena provodili u potragama i akcijama spašavanja.

- Strmac je jedna od najčešćih izletničkih destinacija. Naša HGSS Stanica najčešće aktivnosti potraga i akcija ima upravo na Strmcu i Jezeru Petnja. Zbog toga je, između ostalog, cilj ovog projekta urediti i poboljšati dosadašnje oznake na terenu i na taj način prevenirati moguća gubljenja. Oko Petnje i na Strmcu izletnici često odlutaju u noć i zovu u pomoć. Prije dva tjedna na Strmcu smo tako tragali za pet izgubljenih planinara. Takve akcije obično rješavamo brzinski jer izgubljene osobe imaju telefonski signal pa ih lako lociramo. Na Petnji gotovo uvijek lociramo telefonskim pozivima ili preko GPS lociranja, dok je na Strmcu signal ponekad nešto lošiji. Akcije su gotove kroz sat-dva, ali je problem što se takva traganja obično dešavaju noću. - dodao je Lovrić.

I Općina Cernik ranije je najavljivala velika ulaganja u Strmac tako da bi ovaj projekt HGSS-a trebao biti tek početak novog procvata cerničkog kraja. Kako bi Strmac trebao izgledati nakon provedbe općinskog projekta vrijednog 50 milijuna kuna, ranije smo pisali OVDJE.

U tijeku je i uređenje staza oko spomenutog Jezera Petnje koje provodi Općina Sibinj. Uz revitalizaciju tih dviju zelenih oaza, žitelji Brodsko-posavske županije uistinu se neće moći pobuniti kako nemaju kamo otići uživati u prirodi.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Obojili' stari dvorac

Barem na jednu noć

'Obojili' stari dvorac

28.6.2021. | 17:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uskoro obnova četiri kipa stara 400 godina

Sakralni turizam

Uskoro obnova četiri kipa stara 400 godina

2.6.2018. | 20:15
SBplus.hr, Slavonski Brod : Blagu franjevačkog samostana žele dodati Kulmerov dvorac

TURISTIČKI POTENCIJAL

Blagu franjevačkog samostana žele dodati Kulmerov dvorac

21.10.2017. | 8:45