Obrazovanje : Osnovno

26.2.2014. u 11:11
Prikaza: 3441
|
Autor: Marija Radošević

Nova škola zjapi prazna:

Zbog političara đaci idu u derutnu školu

Klakar : Zbog političara đaci idu u derutnu školuŠkola u kojoj se održava nastava(Foto: Marija Radošević)

U Ruščicu bi trebali učenici iz šest područnih škola, ako pristanu

SLAVONSKI BROD - Dok se u Hrvatskoj vode polemike oko zatvaranja malih škola, na slavonskobrodskom području sagrađene su dvije nove područne škole - već spominjana u Podcrkavlju te u Ruščici, koje, što zbog nedostatka novca - što zbog političkog "prepucavanja” stranački suprotnih županijskih i gradskih vlasti te slabog uključivanja resornog ministarstva - stoje nedovršene i već polako propadaju, piše Glas Slavonije.

Staru, oronulu školu u Ruščici trenutačno pohađa 40 učenika, a nova, udaljena nekoliko stotina metara i predviđena za oko 400 učenika, zjapi prazna. 

Gradnju škole u Ruščici, prije četiri godine, inicirala je Općina Klakar za više i niže razrede. To je, prema riječima ravnateljice matične brodske škole, OŠ "Vladimir Nazor”, Vesne Šimić, trebala biti područna ili samostalna škola. "Kada je nakon gradnje ponestalo novca za njezino opremanje, nastao je problem zbog toga što se škola nalazi na seoskom području, po čemu pripada županiji, dok je matična škola u gradu - po čemu pripada Brodu, tako da je nova škola zapravo ničija”, komentira ravnateljica zamršenu situaciju u Brodu, koja je proizišla iz nereda u sustavu.

Staru, oronulu školu u Ruščici trenutačno pohađa 40 učenika, a nova, udaljena nekoliko stotina metara i predviđena za oko 400 učenika, zjapi prazna. Trebali bi ju popuniti učenici iz šest područnih škola (primjerice, u Gornjoj Vrbi ih je 150), ako na to pristanu. Tako bi to trebalo biti, kaže načelnik općine Klakar Josip Stanić, inicijator gradnje nove škole.

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja dalo suglasnost, gradnja je počela u lipnju 2011., a završena je prošle godine. Školi, u koju su Ministarstvo i Općina (s dva posto sredstava) uložili oko deset milijuna kuna, nedostaje još unutrašnja rasvjeta i opremanje namještajem, što se očekuje od Grada i Županije.

"U provedbi projekta gradnje škole potpuno je ignoriran Grad kao osnivač. Tadašnja jednostranačka HDZ linija Općina - Županija - Ministarstvo odlučila ju je napraviti iako to područje ima tri puta manje učenika od Gornje Vrbe, gdje bi, prema našem mišljenju, gradnja nove škole bila smislenija”, kaže dogradonačelnik Hrvoje Andrić. No sada su, kaže, osuđeni na sudjelovanje u opremanju, za što je potrebno oko milijun kuna. Premda smatra da je sve rađeno bez dugoročne vizije, Andrić obećava kako će Grad pomoći u opremanje bar dijela škole u skadu s financijskim mogućnostima.

A županijski pročelnik za prosvjetu Vladimir Štefanek pak misli kako na Gradu, kao osnivaču područne škole, ostaje da taj problem riješi bar u opremanju četiriju učionica. Ne prihvaća primjedbu da Grad nije imao ništa s gradnjom škole.

"Kako onda gradonačelniku nije smetalo dolaziti i slikati se ispred nove škole kao da se on o tome skrbi? Grad je dužan izdvojiti dio sredstava razmjeran broju učenika OŠ 'Vladimir Nazor' u područnoj školi, u ukupnim sredstvima koje dobiva kroz decentralizirane funkcije - kaže Štefanek, dodajući kako u perspektivi ruščička škola ima šansu - ona je u populacijskom smislu sve veća, proširuje se, grade se nove ulice...

Ako se škola osamostali, pripast će Županiji
Hoće li nova škola biti spremna primiti učenike bar ove jeseni, ne zna se. Hoće li pripasti Gradu ili Županiji, također se ne zna. Potez je, čini se, na Ministarstvu, od kojega se očekuje suglasnost za osamostaljivanje područnih škola. Nakon što je, naime, prošle godine Županijska skupština donijela odluku o mreži županijskih osnovnih škola, resornom je ministarstvu prije gotovo godinu dana poslan dopis za četiri područne škole (Kolonija, Jelas, Vranovci i Ruščica), no unatoč požurnici još nema odgovora. A u slučaju osamostaljivanja škola u Ruščici pripala bi Županiji, koja bi onda iz decentraliziranih sredstava imala obvezu njezina opremanja i daljnje brige.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
tetanapaljenica

tetanapaljenica

Komentirano: 6.5.2014. | 9:24

1

Čujem da bi bilo zanimljivo vidjeti školu nakon ovih oborina...................
sjom

sjom

Komentirano: 28.2.2014. | 11:50

2

Gornja Vrba se priključuje matičnoj školi VN!Tako da ne računate 400 tinjak učenika nego upola manje!
sjom

sjom

Komentirano: 28.2.2014. | 11:46

3

Ukupno 89 učenika u 4 područne škole u nižim razredima.U matičnoj školi od 5-8 r.nakupilo b ise ev.4 manja razreda.Dakle cijela nova škola za 200tinjak učenika!Super,novoj školi se svi veselimo,ali...Koliko je bila isplativa i koji su tu novci samo "OPRANI"?
zviz

zviz

Komentirano: 26.2.2014. | 13:46

4

Najjaednostavnije bi bilo da načelnik opčine Klakar proda svoje stanove i vrati novce koje je pokupio od poljoprivrednika na bivšim Jasinjskim poljima ili koje je dobio za izgradnju nerazvrstanih cesta koje prolaze kroz katastarsku općinu Klakar, čija je procjenjena vrijednost investicije bila oko 3 milijuna kuna. A i čorav može vidjeti koliko je novaca tu stvarno uloženo......i evo djeci i školsko igralište i dvorana i vrhunski opremljena škola!!!!
Bananka

Bananka

Komentirano: 26.2.2014. | 13:32

5

Kada se nema novaca (za opremanje!) onda se tako komunicira, (grad-županija). Bitno je da su prve na listi isplate plaća zaposlenika istih. Ajmo ekipa, dokažite da možete lokalno, regionalno, decentralizirano funkcionirati. Bljak!

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Besplatni udžbenici učenicima brodske osnovne škole

Jedan od uvjeta - prebivalište

Besplatni udžbenici učenicima brodske osnovne škole

19.6.2018. | 16:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Još nije sigurno kako će djeca u ponedjeljak u školu

I nakon Općinskog vijeća

Još nije sigurno kako će djeca u ponedjeljak u školu

11.9.2014. | 23:30