Politika : Uprava/Samouprava

21.5.2020. u 12:00
Prikaza: 8364
|
Autor: Aleksandra Primorac

Oni žive u mjestu koje ne postoji

'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'

Klakar : 'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'(Foto: AP/SBplus)

Nikako se nije smjelo dogoditi da se po inerciji svjesno nastavi s izdavanjem osobnih iskaznica na kojima piše nepostojeće mjesto. A pogotovo se to nije smjelo dogoditi u policiji koja je morala problem riješiti odmah po žurnom postupku čim su ga uočili. Nažalost, u zemlji u kojoj živimo sve je moguće. Pa i to da živimo u mjestima koja ne postoje.

SLAVONSKI BROD/RUŠČICA - Ja ovdje živim i plaćam porez, ali s ovom osobnom iskaznicom izdanom od strane Policijske uprave brodsko-posavske ja u pravno uređenoj državi ne mogu dokazati da živim u Ruščici - tvrdi M.P. (podatci poznati redakciji nap.a.).

"Apsurdno je da ja pokraj osobne iskaznice, zbog nečije greške, moram vaditi dodatne dokumente kojima ću potvrditi da živim gdje živim. To je bespotrebno trošenje novca i vremena kojem sam izložen ni kriv ni dužan."

Naime, na osobnoj iskaznici, koja mu je izdana 2013. godine kao mjesto prebivališta piše Rušćica umjesto Ruščica. Razlika je, reći će neki, samo u jednom slovu. Ali razlika je u odnosu prema poslu, jeziku, u konačnici prema sredstvima i vremenu onih koji su takav dokument dobili, a onda s njim nisu mogli ostvariti određena prava koja im pripadaju jer je ta razlika u 'samo jednom slovu' zapravo sinonim za nevjerodostojan dokument. Da je to tako, naš sugovornik je osjetio na vlastitoj koži.

- Išao sam kod rodbine u Austriju i tom prilikom odlučio riješiti pitanje jednog dijela radnog staža koji sam tamo ostvario. Kada sam ispunio potrebnu dokumentaciju i predao uz nju svoju osobnu iskaznicu, u tamošnjem uredu gdje sam to rješavao ukazali su mi na to da se podatci s dokumenata koje sam ispunio i oni s osobne ne slažu. Ja sam napisao Ruščica, a na osobnoj je pisalo Rušćica. Pitali su me kako se mjesto zove i kada sam rekao da je riječ o Ruščici, te kada su provjerom utvrdili da Rušćica ne postoji, kazali su mi da moram dostaviti dodatni dokument kojim ću potvrditi valjanost svog osobnog dokumenta koji sam, uzgred budi rečeno, uredno platio kada sam ga dao izraditi, ne sumnjajući da ću dobiti nevažeću osobnu iskaznicu - za SBplus je svoju priču ispričao ovaj žitelj Ruščice, koji je po povratku iz Austrije u Slavonski Brod, da bi ostvario pravo upisa radnog staža, morao vaditi dodatne dokumente. - Tek s ovjerenom potvrdom o prebivalištu koju sam slao naknadno za Austriju mogao sam ostvariti to svoje pravo. Što je apsurdno, da ja pokraj osobne iskaznice, zbog nečije greške, moram vaditi dodatne dokumente kojima ću potvrditi da živim gdje živim. To je bespotrebno trošenje novca i vremena kojem sam izložen ni kriv ni dužan - ogorčeno je izjavio naš sugovornik, koji tvrdi da su mu na njegove upite kako je moglo doći do takve greške u policiji kazali kako je 'riječ o razlici u samo jednom slovu te da je to tako ušlo u sistem'.

- Išao sam ja još jednom u policiju kako bih im ukazao na to da je moja osobna iskaznica, kao i osobna iskaznica moje supruge, a vjerujem i drugih iz Ruščice koji imaju novije dokumente, nevažeća i nevjerodostojna, upozoravao kako je to njihova greška, ali sve završava na tome da je naziv mjesta u sistem ušao pogrešno. Pri tome kao da nikoga nije briga što je formalno-pravno gledajući tim jednim slovom stvorena ogromna razlika, a sve zbog nečijeg nepoznavanja hrvatskog jezika ili brzine pri unošenju podataka - ne krije ljutnju naš sugovornik.

Kako je moguće da se na jednom tako važnom dokumentu kakav je osobna iskaznica dogodi takva pogreška te je li riječ možda o pojedinačnom slučaju ili pravilu provjerili smo u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj. Prema odgovoru koji smo dobili od policijskog službenika za odnose s javnošću oni su upoznati s ovim problemom koji, nažalost, nije pojedinačni slučaj nego pravilo.

"Nastavno na Vaš upit izvješćujemo Vas da Informacijski sustav MUP-a podatke o nazivu mjesta, ulica i naselja povlači iz Registra prostornih jedinica koji je u nadležnosti Državne geodetske uprave, u kojem je naziv spomenutog mjesta „Ruščica" registriran kao „Rušćica", i kao takav se nalazi na svim izdanim osobnim iskaznicama. O navedenom smo, u više navrata, i pismeno i usmeno izvijestili Ured za katastar Brodsko-posavske županije, u čijoj je nadležnosti ispravak podataka u Registru prostornih jedinica.", piše u odgovoru koji je potpisao policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave brodsko-posavske Damir Brezić.

"Informacijski sustav MUP-a podatke o nazivu mjesta, ulica i naselja povlači iz Registra prostornih jedinica koji je u nadležnosti Državne geodetske uprave, u kojem je naziv spomenutog mjesta „Ruščica" registriran kao „Rušćica", i kao takav se nalazi na svim izdanim osobnim iskaznicama."

Kako je loptica prebačena na Državnu geodetsku upravu isti upit poslali smo i njima. "Vezano uz Vaš upit ovim putem Vas obavještavamo da je u Registru prostornih jedinica Državne geodetske uprave u Brodsko-posavskoj županiji (Općina Klakar (MB 01856) evidentirano naselje Ruščica (MB 056073).", napisali su svom odgovoru.

Tko ne govori istinu? Možda je od odgovora na to pitanje daleko važniji odgovor na to kako policija - koja bi trebala i morala, uz sve ostale svoje ovlasti, kontrolirati i valjanost dokumenata - može izdati dokument koji ne vrijedi. Doduše možda u Hrvatskoj i prolazi jer je sitno pisano i teško uočljivo, ali u uređenim državama, u kojima danas radi sve veći broj naših sugrađana pa tako i mještana Ruščice, to nikako ne može proći.

Tko će sutra, kada svi oni koji su otišli raditi van iz ovoga mjesta pa odluče rješavati svoj radni staž, tim ljudima plaćati dodatnu potrebnu dokumentaciju kojom će uz osobnu iskaznicu morati dodatno dokazivati da žive tu di žive. Tko će u konačnici sutra, kada se ova greška ispravi, svim mještanima Ruščice platiti izmjenu osobnog dokumenta. Jer to nije njihova greška nego greška onih koji rade na izdavanju dokumenata. Nikako se nije smjelo dogoditi da se po inerciji svjesno nastavi s izdavanjem osobnih iskaznica na kojima piše nepostojeće mjesto. A pogotovo se to nije smjelo dogoditi u policiji koja je morala problem riješiti odmah po žurnom postupku čim su ga uočili. Nažalost, u zemlji u kojoj živimo sve je moguće. Pa i to da živimo u mjestima koja ne postoje. 

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Pajser

Pajser

Komentirano: 21.5.2020. | 19:09

1

Kolega je imao problem u Sloveniji jer je pisalo Gupčeva umjesto Gubčeva.
balkanforever

balkanforever

Komentirano: 21.5.2020. | 16:05

2

Ma mos mislit sto su austrijanci provjeravali je li ruščica ili rušćica. Da nisu pitali i jel gornja il donja?

Broj komentara: 2

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

Ni za ovo zagađenje vode nitko nije kriv

Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

17.10.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

Kaže da im baš trebaju službenici

HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

21.4.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast zapovjedniku

Obilježen Dan Općine

Odali počast zapovjedniku

26.6.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Školu građenu za 480 pohađa 47 učenika

'Hrvatski apsurdistan'

Školu građenu za 480 pohađa 47 učenika

18.5.2018. | 21:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnivaju novo vatrogasno društvo

Javni poziv žiteljima Općine

Osnivaju novo vatrogasno društvo

17.4.2018. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

Danas u Ruščici

Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

11.2.2018. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

Nasip na Savi

Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast poginulim braniteljima

Dan općine

Odali počast poginulim braniteljima

26.6.2017. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općini Klakar pet milijuna kuna

Predstavljamo 18. i 19. od 42 programa

Općini Klakar pet milijuna kuna

26.10.2016. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

Želite biti doživotno zbrinuti?

Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

28.7.2016. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

I pomoću anketnih upitnika

Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

12.7.2015. | 20:57
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

Ulaganja HEP-a

Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

29.4.2015. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

Cesta u Klakaru

Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

5.3.2014. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poturica gori od Turčina

The Municipality of Klakar

Poturica gori od Turčina

26.8.2011. | 0:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

Dan općine Klakar

Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

27.6.2011. | 14:36