Politika : Uprava/Samouprava

18.5.2018. u 21:00
Prikaza: 4637
|
Autor: Aleksandra Primorac

'Hrvatski apsurdistan'

Školu građenu za 480 pohađa 47 učenika

Klakar : Školu građenu za 480 pohađa 47 učenika(Foto: Aleksandra Primorac/SBplus)

Svi koji su pomislili kako je problem nastao zbog iseljavanja - nisu u pravu. Ovdje, nisu problem migracije i odlazak mladih obitelji, nego je na djelu pravi dokaz već popularne krilatice o 'hrvatskom apsurdistanu'.

 RUŠČICA - Deset godina od dobivanja građevinske dozvole, šest godina od izgradnje i četiri godine od dobivanja uporabne dozvole, deset milijuna kuna vrijednu školu u Ruščici, građenu za 480 učenika, pohađa tek njih 47-ero. Svi koji su pomislili kako je problem nastao zbog iseljavanja - nisu u pravu. Ovdje, nisu problem migracije i odlazak mladih obitelji, nego je na djelu pravi dokaz već popularne krilatice o 'hrvatskom apsurdistanu'. Problem je, kao i u većini slučajeva kod nas, u politici.

Krenimo redom. Zgrada sadašnje Područne škole OŠ "Vladimir Nazor" Ruščica izgrađena je temeljem projekta kojeg je 2007. godine pokrenula Općina Klakar i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja. Nakon što je sagrađena stajala je prazna, dok roditelji, potaknuti ruševnim stanjem tadašnje zgrade područne škole, nisu doslovce pritisnuli sve u administrativnom lancu i natjerali ih da se u novoizgrađenoj zgradi počne provoditi nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda. Bilo je to školske 2014./2015. godine. Od tada do danas svi čekaju da se stvore uvjeti kako bi u ovu školu mogli krenuti i učenici od petog do osmog razreda.

- Ja svaki puta na početku nove školske godine kažem kako očekujemo preseljenje, no ono se do danas nije dogodilo, iako je škola građena kako bi se rasteretilo matičnu školu. Naime, plan je bio da učenici putnici, koji gravitiraju ovom dijelu, pohađaju školu u Ruščici čime bi i matična škola u Naselju Mikrorajon mogla organizirati jednosmjenski rad - kazala je ravnateljica škole Vesna Šimić.

 No to se ne događa. U prvom redu jer je, kao su nam rekli i u Gradu Slavonskom Brodu i u Brodsko-posavskoj županiji, njihov prijedlog mreže škola, po kojem je predviđeno osamostaljenje škole u Ruščici, odbijen. S druge strane i zbog toga što škola, za organiziranje nastave za više razrede, nije opremljena. Ministarstvo kaže kako je sve na osnivaču, u ovom slučaju Gradu Slavonskom Brodu. - Kada se ova škola gradila nitko nas ništa nije pitao. A sada bi Grad trebao opremiti školu, iako to inače radi Ministarstvo. Pa imamo slučaj škole u Podcrkavlju koju su oni opremili. Zbog čega bi sada bilo drugačije - pita se gradonačelnik Slavonskog Broda, Mirko Duspara, koji je pitanje škole u Ruščici postavio i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine. Pročelnica brodsko-posavskog županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Anica Vukašinović, odgovarajući na njegovo pitanje, kazala je kako je u pripremi mreža škola, no čini se kako ni ovaj puta u nju nitko baš previše ne vjeruje.

- Ono što je ključno je da Ministarstvo znanosti mora učiniti prvi korak - kazala je Anica Vukašinović, pročelnica Županijskog odjela za obrazovanje. 

Pokušavajući riješiti situaciju u kojoj škola doslovce zjapi poluprazna i u kojoj ni kuhinja nije stavljena u funkciju, Grad je u više navrata pisao ministarstvu. 

- Nažalost naše ministarstvo se oglušuje na sve naše pozive. Mi smo samo prošle godine poslali sedam požurnica. Ni na jednu nismo dobili odgovor - kazao je gradonačelnik Mirko Duspara.

Tragom svega i mi smo odgovor potražili u Ministarstvu, no oni i dalje tvrde kako lokalna zajednica mora predložiti rješenje, a Grad kao osnivač školu i opremiti. Znači li to da će predloženu mrežu škola prihvatiti, tek ćemo vidjeti. A do tada 47 učenika, koji pohađaju nastavu u novoj zgradi, uživa, iako bi, kako kaže učiteljica Tajana Radičević, voljeli da je puna djece.

Za razliku od njih načelnik Općine Klakar Josip Stanić više i nije toliko sretan zbog nove škole. Jer osim što nije još uvijek ispunila svrhu i u nju ne idu učenici od prvog do osmog razreda, kako je bilo planirano, škola je na teret općinskog proračuna. Naime, godišnje na ime troškova grijanja kompletne zgrade, interneta i ostalih režijskih troškova izdvajaju gotovo 70 tisuća kuna. 

I dok načelnik ne vidi kraja ovoj, kako sam kaže, agoniji, u polupraznoj zgradi, u kojoj je u upotrebi tek jedna četvrtina prostora, svatko normalan ne može da se ne zapita zar je uistinu toliko teško sjesti za stol i riješiti ovaj problem. Tim više što se svi kunu u dobrobit djece. Iste one koja zbog političkih igara i igrica odraslih ne mogu u zgradu sagrađenu, navodno, za njih. 

ODGOVOR MINISTARSTVA:
"Ministarstvo je upoznato s problemom Područne škole Ruščica pri Osnovnoj školi Vladimir Nazor kojoj je osnivač Grad Slavonski Brod. Radi se o specifičnoj situaciji jer je zgrada sadašnje Područne škole Ruščica izgrađena temeljem projekta kojeg je 2007. godine pokrenula Općina Klakar i tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja. U novoizgrađenoj zgradi nastava se izvodi od šk. god. 2014./2015. za učenike od I. do IV. razreda. Dakle, za sada se u Područnoj školi Ruščica ne održava nastava za učenike od V. do VIII. razreda iako postoji prostor. U skladu s propisima pitanje opremanja školskih ustanova u nadležnosti je osnivača. Ministarstvo podržava nastojanja lokalne zajednice za stvaranjem uvjeta za održavanje odgojno-obrazovnoga rada u Područnoj školi Ruščica i za učenike od V. do VIII. razreda. Naime, izvođenjem cjelokupnog osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u Područnoj školi Ruščica učenici starije dobi više ne bi morali putovati u Slavonski Brod, a u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Slavonskom Brodu stvorili bi se uvjeti za rad u jednoj smjeni."

 Danas, 18. svibnja, u 13.51 sati došao je dopunjeni mail iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrazovanja, u kojem uz sve već navedeno piše i rečenica dodatka koju u cijelosti prenosimo: "Zaključno, organizirat ćemo sastanak s predstavnicima Grada te razmotriti mogućnosti što skorijeg rješenja ovog pitanja."

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava
Bosanka

Bosanka

Komentirano: 21.5.2018. | 12:18

1

Drale ima u Klakaru sagrađen općinski objekt sa 40 prostorija, al nitko još nezna šta će tu bit.Još je neuređeno, tek stavljeno pod krov pred izbore. Jedno je sigurno, a to je da načelnik gradi bez vizije i strategije. Pa toliko novca nemože ni veš mašina oprat
Tetanapaljenica

Tetanapaljenica

Komentirano: 21.5.2018. | 11:47

2

Jozo nije mogao ni izjavu dati bez gemista!!!
drale22

drale22

Komentirano: 21.5.2018. | 9:22

3

Pa nek sad plaćaju kad se metiljaju gdje im nije mjesto. Nek jedan dio zgrade prenamjene u vrtić, sigurno u Općini postoji realna potreba za istim.
Bosanka

Bosanka

Komentirano: 18.5.2018. | 22:04

4

Treba prvo dvoranu sagradit
Tetrapak

Tetrapak

Komentirano: 18.5.2018. | 21:36

5

Gradio ju HDZ , pa nek završi do kraja započeto. U selu koje je na 10 ., minuta od Broda takav projekt je bačen novac.

Broj komentara: 5

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

Ni za ovo zagađenje vode nitko nije kriv

Uz mjesto ekološke katastrofe, planiraju graditi Ribički dom

17.10.2020. | 21:05
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'

Oni žive u mjestu koje ne postoji

'Policija izdaje nevjerodostojne osobne iskaznice'

21.5.2020. | 12:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

Kaže da im baš trebaju službenici

HDZ-ov načelnik male općine zapošljava usred krize

21.4.2020. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast zapovjedniku

Obilježen Dan Općine

Odali počast zapovjedniku

26.6.2018. | 12:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Osnivaju novo vatrogasno društvo

Javni poziv žiteljima Općine

Osnivaju novo vatrogasno društvo

17.4.2018. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

Danas u Ruščici

Skandalozno ponašanje župana Danijela Marušića

11.2.2018. | 18:18
SBplus.hr, Slavonski Brod : Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

Nasip na Savi

Hoće li dozvole stići prije novih poplava?

15.11.2017. | 13:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Odali počast poginulim braniteljima

Dan općine

Odali počast poginulim braniteljima

26.6.2017. | 17:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Općini Klakar pet milijuna kuna

Predstavljamo 18. i 19. od 42 programa

Općini Klakar pet milijuna kuna

26.10.2016. | 18:30
SBplus.hr, Slavonski Brod : Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

Želite biti doživotno zbrinuti?

Javite se na natječaj za ovo atraktivno radno mjesto

28.7.2016. | 13:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

I pomoću anketnih upitnika

Izrada kvalitetne razvojne strategije općine

12.7.2015. | 20:57
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

Ulaganja HEP-a

Kreće izgradnja nove niskonaponske mreže

29.4.2015. | 10:00
SBplus.hr, Slavonski Brod : Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

Cesta u Klakaru

Novi uspjeh brodsko-posavskog CTR-a

5.3.2014. | 11:45
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poturica gori od Turčina

The Municipality of Klakar

Poturica gori od Turčina

26.8.2011. | 0:09
SBplus.hr, Slavonski Brod : Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

Dan općine Klakar

Spomen ploča žrtvama II. Svjetskog rata

27.6.2011. | 14:36