Kultura : Kulturno umjetničko društvo

29.9.2019. u 12:30
Prikaza: 1564
|
Autor: A. Primorac

Neprocjenjiva vrijednost

Svjetska kulturna atrakcija u brodskom Posavlju

Sikirevci : Svjetska kulturna atrakcija u brodskom Posavlju(Foto: Sikirevacki S. Motivi)

"Cijela priča krenula je prije nekih desetak godina, a danas su oni - ja bih rekao - svjetska kulturna atrakcija. A njihovi radovi upotrebljivi u modi i umjetnosti."

 SIKIREVCI - Ako protekla dva dana kojim slučajem niste otišli do Sikirevaca, imate to priliku učiniti još danas do 17 sati želite li uživati u prekrasnim motivima čipki izloženih na trećoj po redu izložbi koja je otvorena još u petak. Uz razgledavanje izložbenih primjeraka posjetitelji imaju priliku vidjeti i prezentaciju izrade čipki, dok su oni koji su jučer posjetili ovu jedinstvenu izložbu imali priliku sudjelovati u radionici izrade Sunčane čipke, karakteristične upravo za Sikirevce u kojima Udruga "Sikirevački motivi”, kao nositelj nematerijalnog kulturnog dobra, čuva ovu tradiciju od zaborava. 

- Moram zahvaliti svim članovima udruge, a ima nas više od četrdeset, jer sjajno funkcioniramo čuvajući od zaborava ono što imamo. Uz organizaciju treće izložbe u Sikirevcima mi smo ove godine gostovali u Bugarskoj i Poljskoj, a sada smo ovdje izložili čipke iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, BiH, Slovenije, Crne Gore i Češke - kazao je tajnik Udruge Mato Galović, prilikom otvorenja izložbe, kojoj potporu u stručnom, ali i financijskom smislu daje i Ministarstvo kulture.

Ove godine u male Sikirevce, uz domaće, stigla su i prava umjetnička djela rađena rukama zaljubljenika u čipku iz Lepoglave, Paga, Čakovca, Trga kraj Ozlja, Križevaca, Doline kardinala Krašića, Vinkovaca, Bjelovara, zatim iz Tešnja, Oštre Luke, ali i Češke, Crne Gore i Slovenije.

- Nema puno ovakvih udruga u čitavoj Hrvatskoj, kad netko ovako dobro radi, tu se nema što reći nego im samo treba pružiti svu moguću podršku - izjavio je načelnik općine Sikirevci,Josip Nikolić, koji nije krio ponos govoreći o radu udruge i trećoj izložbi čipke, dodavši kako je ovo relativno nova tradicija, ali ona koja će, sasvim sigurno, potrajati.

A ako je suditi po dosadašnjim izložbama ali i svemu ostalome što i kako u Udruzi rade, ne treba ni sumnjati u optimizam čelnog čovjeka Općine. Naime, još prije desetak godina, pripremajući jednu izložbu vezanu uz čipku i čipkarstvo poznati brodski etnolog Zvonimir Toldi uočio je prekrasne sikirevačke motive a od onih koji su ih izrađivali naručio je nekoliko primjeraka za tu izložbu.

- Nakon par godina napravio sam još jednu izložbu, koju je vidjela kolegica s fakulteta iz Zagreba, Tihana Petrović i bilo je oduševljena onim što je vidjela na toj izložbi te me molila da ih pozovem da budu dio izložbe u Lepoglavi. Tako je to krenulo, a danas su oni, ja bih rekao svjetska kulturna atrakcija. Drže i radionice, vrlo lijepo rade, a i puno su žena naučili kako se to radi - kazao je Toldi, koji je tako odigrao presudnu ulogu u revitalizaciji sunčane čipke koja je drugačija od paške i lepoglavske, i koja je upotrebljiva i danas u modi i umjetnosti. 

Svjesni su toga u Sikirevcima te stoga i ustraju u organiziranju izložbe koja je uvrštena i u program Ministarstva kulture 'Dani europske baštine 2019'., 'ušla' i u brošuru na čak dvije stranice, čime su svakako i Sikirevci u samom vrhu kada je u pitanju zaštita ove vrste tradicije. Prepoznali su to i u Brodsko-posavskoj županiji koja je Udruzi ove godine uručila i vrijedno priznanje za sav rad i trud koji ulažu u očuvanju ovog jedinstvenog nematerijalnog dobra.

A to nematerijalno dobro svi koji žele mogu vidjeti i danas jer izložba je otvorena do 17 sati. Ne sumnjamo da će ju i danas posjetiti veći broj onih koji će doći kako bi uživali u izloženim radovima koji svojom izvedbom i ljepotom mame uzdahe onih koji ih imaju priliku vidjeti.

Članovi Sikirevačkih motiva njeguju umijeće ručne izrade 'Sunčane čipke – motiva' kao tradicijske vještine jedne od najznačajnijih sačuvanih u intaktnom obliku koja se koristi za ukrašavanje narodnog ruha na području brodskog Posavlja. Sunčanu čipku čipkarice u Brodskom Posavlju zovu motivi i klep na koturić.  Motivi su šivana čipka rađena iglom na prethodno izrađenoj mrežici, kojoj se sve niti napete u krugu križaju u središtu, tako da izgledaju kao svojevrsna paukova mreža, ali i kao zraci sunca, žbice kotača, pa je otuda i čipka dobila ime sunčana. Zadnjih godina čipkarice iz Sikirevaca i eksperimentiraju, motive izrađuju i koncem u boji, ili u više boja, a rade i koncem za zlatovez.

  

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čuvaju tradiciju izrade čipke

Nematerijalna kulturna baština

Čuvaju tradiciju izrade čipke

12.9.2018. | 11:30
I ove godine bit će održana izložba čipke, a posetitelji će moći vidjeti motive paške, svetmarske, primoštenske čipke...
I ove godine bit će održana izložba čipke, a posetitelji će moći vidjeti motive paške, svetmarske, primoštenske čipke...
SBplus.hr, Slavonski Brod : Milan Vidošić najbolji muški glumac

53. Brodsko kolo

Milan Vidošić najbolji muški glumac

12.1.2017. | 14:40
Milan Vidošić, član je dramske sekcije HKUU "Trenk”, koja se, na 14. smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima, predstavila komedijom "Kod Anke”.
Milan Vidošić, član je dramske sekcije HKUU "Trenk”, koja se na 14. smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima, predstavila komedijom "Kod Anke”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Najuzoritija seoska žena dolazi iz Čajkovaca

Brodsko-posavska županija

Najuzoritija seoska žena dolazi iz Čajkovaca

7.9.2015. | 10:09
Božica Miskrić iz Čajkovaca, najuzoritija je seoska žena Brodsko-posavske županije.
Božica Miskrić iz Čajkovaca, najuzoritija je seoska žena Brodsko-posavske županije.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Smotra pučkih igrokaza nasmijala publiku

Započelo Brodsko kolo

Smotra pučkih igrokaza nasmijala publiku

11.1.2015. | 11:19
Sinoćnji program 12. smotre pučkih igrokaza i Sikirevačkom poredovnicom organizirali su Folklorni ansambl Broda i mjesni KUD-om 'Sloga'.
Sinoćnji program 12. smotre pučkih igrokaza i Sikirevačkom poredovnicom organizirali su Folklorni ansambl Broda i mjesni KUD-om 'Sloga'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : "17. Susret naroda i kultura"

Danas u Sikirevcima

"17. Susret naroda i kultura"

24.8.2014. | 10:45
U sikirevačkom parku, danas u 18 sati, svečanom povorkom započet će Međunarodni susret naroda i kultura.
U sikirevačkom parku, danas u 18 sati, svečanom povorkom započet će Međunarodni susret naroda i kultura.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jedanaesta Smotra pučkih igrokaza

11. siječnja u Sikirevcima

Jedanaesta Smotra pučkih igrokaza

7.1.2014. | 11:55
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znaju kako 'povući' sredstva i zaposliti ljude

Neke općine

Znaju kako 'povući' sredstva i zaposliti ljude

4.7.2013. | 11:30
Kroz idućih pet mjeseci šest motivalja će kroz javne radove, izvoditi posao na očuvanju i izradi sunčane čipke -motiva.
Kroz idućih pet mjeseci šest motivalja će kroz javne radove, izvoditi posao na o
SBplus.hr, Slavonski Brod : Čipka i udruga „Sikirevački motivi“

Pronose ime Slavonije

Čipka i udruga „Sikirevački motivi“

27.9.2012. | 0:02
Vrijedne članice udruge „Sikirevački motivi“ nastavljaju sa promocijom umijeća izrade sunčane čipke - motiva
Vrijedne članice udruge „Sikirevački motivi“ nastavljaju sa promocijom umijeća i
SBplus.hr, Slavonski Brod : Veliki uspjeh 'malih' ljudi

Vrijedan pažnje

Veliki uspjeh 'malih' ljudi

8.8.2012. | 13:00
Stiglo je rješenje Ministarstva kulture, kojim se utvrđuje da umijeće izrade sunčane čipke motiva ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske (u prilogu).
Stiglo je rješenje Ministarstva kulture, kojim se utvrđuje da umijeće izrade sun
SBplus.hr, Slavonski Brod : IX. Smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima

VIDEO: 48. Brodsko kolo

IX. Smotrom pučkih igrokaza u Sikirevcima

10.1.2012. | 11:13
Domaćin Smotre pučkih igrokaza bit će mjesni KUD Sloga, a glavni organizator svih programa Brodskoga kola je Folklorni ansambl Broda. Ponovno se očekuje pučki govor, tradicijski elementi, zanimljivi zapleti i obrati pučkih igrokaza.
Domaćin Smotre pučkih igrokaza bit će mjesni KUD Sloga, a glavni organizator svi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Sikirevčani uživali u pučkim igrokazima

Tradicijska baština

Sikirevčani uživali u pučkim igrokazima

17.1.2011. | 16:53
Smotrom pučkih dramskih družina u Sikirevcima započeo je ovogodišnji program najstarije folklorne manifestacijau Hrvatskoj - Brodsko kolo, prvi put održano u Slavonskom Brodu 1963. godine.
Započeo program " Brodskog kola"
SBplus.hr, Slavonski Brod : KUD "Sloga" je osnovan 1906.

Sikirevci

KUD "Sloga" je osnovan 1906.

11.12.2010. | 16:46
Od međunarodnih nastupa bilježimo nastup na Smotri folklora u Vitezu(BiH), gostovanja kod naših sunarodnjaka u Austriji i Švedskoj,te u Poljskoj i Latviji.
Obećavamo i nadalje marljivo raditi