Crna kronika

14.1.2019. u 17:45
Prikaza: 1934
|
Autor: Drago Hedl/Telegram

Pokušaj zataškavanja?

Lešine konja riješili se nakon tri dana

Vrpolje : Lešine konja riješili se nakon tri dana Lipicanac koji je stradao u naletu vlaka(Foto: Telegram)

Damjanović se tako našao u situaciji iz krimića: postoji leš kojeg treba sakriti kako bi se zametnuli tragovi. No, kada je novinar postavio pitanje kako je konj iz Državne ergele uopće stigao u Strizivojnu i kako je 22. prosinca istovaren pred kućom njegova oca, trebalo je hitno postupiti i riješiti se mrtvog konja, kako bi se koliko-toliko umanjila šteta.

SKANDAL koji se dogodio prošle srijede popodne, kada je lipicanac iz Državne ergele Đakovo i Lipik, smrtno stradao pod kotačima teretnog vlaka na pruzi Vinkovci-Zagreb (o čemu je Telegram prvi pisao), postaje sve veći i otkriva nevjerojatan način upravljanja tom institucijom koju država, kao njezin osnivač, godišnje financira s petnaestak milijuna kuna. Lipicanac koji se u ergeli vodio pod oznakom '362 Neapolitano Montenegra XLIII-4' i oždrijebljen 8. kolovoza 2012., prema službenim podatcima do kojih smo došli, nikada nije napustio Državnu ergelu jer su rubrike „najam" i „migracije" bile prazne, što znači da se konj službeno vodio kao da je i dalje u ergeli, piše za Telegram Drago Hedl koji otpočetka prati ovu neobičnu priču.

Konj Neapolitano Montenegra iz ergele je u Strizivojnu, mjestu u kojem živi Mirko Damjanović, ravnatelj Državne ergele, otpremljen 22. prosinca prošle godine. Iako je anonimka o tome da je konj nelegalno napustio ergelu otišla na više adresa, nitko nije reagirao. Kad se dogodila nesreća i kada je teretni vlak prošle srijede, 9. siječnja, u popodnevnim satima, usmrtio konja i kad je brodsko-posavska policija zabilježila taj slučaj, počele su se događati neobične stvari.

Konj, težak 520 kilograma prebačen je na imanje Damjanovićevog oca Ilije, na adresi Ulica Braće Radića 300 u Strizivojni i ondje se nalazio sve do subote, kada ga je, u 16.51 sati, preuzela tvrtka Agroproteinka iz Garčina (20-ak kilometara od Strizivojne). Utovarili su ga u kamion zagrebačkih registracijskih oznaka ZG 9122 FF i preuzeli su obvezu, na trošak Ministarstva poljoprivrede, transportirati ga do kafilerije u Sesvetskom Kraljevcu.

Situacija iz krimića: Postoji lešina koju treba zakopati

Pitanje je zašto je lešina konja od srijede popodne ležala na imanju Ilije Damjanovića i zašto je transport organiziran tek u subotu popodne, upravo na dan kada je Telegramov novinar izjutra oko devet sati, kontaktirao ravnatelje Državne ergele. Prema informacijama izvora bliskog Ministarstvu poljoprivrede moguće je objašnjenje da je Damjanović kanio zakopati konja (što je zakonom strogo zabranjeno) ili pokušati dobiti potvrdu veterinara kako je konj uginuo od kolike, bolesti koja izaziva najučestaliju smrtnost konja.

Damjanović se tako našao u situaciji iz krimića: postoji leš kojeg treba sakriti kako bi se zametnuli tragovi. No, kada je Telegram postavio pitanje kako je konj iz Državne ergele uopće stigao u Strizivojnu, i 22. prosinca istovaren pred kućom njegova oca, trebalo je hitno postupiti i riješiti se mrtvog konja, kako bi se koliko-toliko umanjila šteta.

Kao što smo pisali, Damjanović je vrlo arogantno odgovarao na Telegramova pitanja i počeo govoriti o velikom Božićnom balu na kojem je pred 1700 osoba nastupilo 50 konja iz Državne ergele, a kad smo inzistirali na odgovoru, rekao je da subotom ne radi i uputio nas na Ministarstvo poljoprivrede. Ipak, u subotu, 12. siječnja u 9.58 sati Damjanović je uputio SMS i rekao da za sva pitanja koja nas zanimaju pošaljemo upit na njegovu službenu e-adresu te da ćemo odgovor dobiti u razumnom roku.

Šturi odgovori koje smo dobili od Ministarstva poljoprivrede

S obzirom na to da je rekao kako subotom ne radi, u ponedjeljak rano ujutro poslali smo upit tražeći odgovore, pitajući, među ostalim, čijom je odlukom lipicanac mogao napustiti prostor ergele, tko je organizirao prijevoz do Strizivojne, je li konj, što je zakonska obveza, prije izlaska iz ergele prošao veterinarski pregled, na koji je način lešina transportirana od mjesta nesreće do imanja njegova oca, te zašto se s prijevozom lešine čekalo od srijede do subote, dakle puna tri dana. Pitali smo ga i osjeća li se odgovornim za skandal koji se dogodio.

Damjanović je odgovorio kratko i brzo, jutros u 8.26 sati, u jednoj rečenici: Za sva pitanja obratite se na adresu glasnogovornik@mps.hr. S te adrese, iz Ministarstva poljoprivrede, pak, gdje smo uputili slična pitanja, odgovorili u također kratko: „Nadležne institucije utvrđuju okolnosti događaja. Čim dobijemo njihova očitovanja, razmotrit ćemo sve činjenice, preispitati odgovornost uključenih osoba te poduzeti odgovarajuće mjere".

Nategnuta priča da je konja, kao, iznajmio šefov otac

Lipicanac '362 Neapolitano Montenegra XLIII-4', star šest godina bio je kastriran 23. siječnja 2018. i uglavnom je služio u paradne svrhe. Njegov trener Tomislav Obrovac učio ga je vožnji dvoprega, a u toj konjičkoj disciplini nastupao je više puta. Cijena takvog konja kreće se od 1500 do 2500 eura, rekla nam je osoba koja se dobro razumije u konjogojstvo.

„Nesreća koja se dogodila mogla je biti puno veća, jer konj, kad jednom uđe u tračnice vlaka, a takav se slučaj svojedobno dogodio kod Negoslavaca, pored Vinkovaca, vrlo teško iz njih uspije izaći. Upravo je nevjerojatno, ali konj se u tračnicama ponaša poput samoubojice, ne miče se s pruge, već trči kao da vlaka nema. Sreća je što na lipicancu u tom trenutku nije bilo jahača”, kaže Telegramov izvor.

Kao što smo pisali, konja je neposredno prije nego je na njega naletio vlak, jahao maloljetni Damjanovićev sin. To ponovno dovodi u sumnju njegov izjavu kako je Državna ergela konja iznajmila njegovu ocu. Jer, ako ga je iznajmila ocu, kako ga je onda jahao Damjanovićev sin?

Ravnatelj nadležne agencije, za slučaj je doznao iz našeg teksta

Rad Državne ergele Đakovo i Lipik (čiji je osnivač Republika Hrvatska) nadzire peteročlano upravno vijeće na čijem je čelu dr. sc. Zdravko Barać, inače ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije. Pitali smo ga je li obaviješten o događaju i dobili zanimljiv odgovor kako je ono što se dogodilo s konjem u Državnoj ergeli saznao tek iz informacije koju je objavio Telegram.

„U vrijeme ručka, u nedjelju, nazvalo me nekoliko prijatelja i pitalo što se dogodilo u Državnoj ergeli. Kad sam pročitao vaš tekst nazvao sam ravnatelja, a onda kontaktirao i ured glasnogovornice Ministarstva poljoprivrede. Damjanović mi nije rekao ništa više od onoga što sam saznao iz Telegramovog teksta. U ponedjeljak ćemo o tome razgovarati i u kabinetu ministra Tomislava Tolušića", rekao nam je dr. Barać u nedjelju popodne.

U ponedjeljak smo ponovno razgovarali i pitali hoće li biti sazvana sjednica Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik. Odgovorio je kako će to biti vrlo skoro i kako će se osim o skandalu koji se dogodio razgovarati i o poslovanju te državne tvrtke. Na pitanje hoće li tražiti smjenu ravnatelja, Barać je rekao: „Nemojte me to pitati jer ću vam morati odgovoriti onako kako se na ta pitanje inače odgovara. Ne želim spekulirati dok se ne istraže i utvrde sve činjenice.”

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Zašto su i nakon četiri godine dostupne snimke smaknuća?

Salopek ubijen 12. kolovoza 2015.

Zašto su i nakon četiri godine dostupne snimke smaknuća?

13.8.2019. | 10:00
Na slici koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji ima nož u ruci te čita s lista papira kako će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene „muslimanke”.
Na slici koju su džihadisti postavili na internet, Salopek kleči uz maskiranog muškarca koji ima nož u ruci te čita s lista papira kako će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene „muslimanke”.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vlak usmrtio domaću životinju

Neobična prometna nesreća

Vlak usmrtio domaću životinju

10.1.2019. | 12:15
Od udarca lokomotive vlaka koji je iz Vinkovaca putovao u Slavonski Brod stradala je jučer jedna od ugroženih i autohtonih hrvatskih pasmina. I dok nalet vlaka na manje divlje životinje nije ništa neobično, strojovođu je zasigurno iznenadio ovaj neobičan 'bliski susret'.
Od udarca lokomotive vlaka koji je iz Vinkovaca putovao u Slavonski Brod stradala je jučer jedna od ugroženih i autohtonih hrvatskih pasmina. I dok nalet vlaka na manje divlje životinje nije ništa neobično, strojovođu je zasigurno iznenadio ovaj neobičan 'bliski susret'.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prometna nesreća u Vrpolju

Ima ozlijeđenih

Prometna nesreća u Vrpolju

14.11.2018. | 20:00
Vrpoljačka policija osigurava mjesto nesreće i regulira promet koji, naizmjenično, teče u oba pravca.
Vrpoljačka policija osigurava mjesto nesreće i regulira promet koji, naizmjenično, teče u oba pravca.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prometu s gotovo tri promila alkohola

Zadržan na triježnjenju

U prometu s gotovo tri promila alkohola

9.10.2018. | 14:24
Policajci su alkoholiziranog vozača isključili iz prometa i zadržali u policiji na otriježnjenju te protiv njega podnose optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Policajci su alkoholiziranog vozača isključili iz prometa i zadržali u policiji na otriježnjenju te protiv njega podnose optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Mrtav pijan u ponoć vozio traktor ugašenih svjetala

Rekorderi Županije

Mrtav pijan u ponoć vozio traktor ugašenih svjetala

4.5.2018. | 12:00
U takvom alkoholiziranom stanju, vozač vjerojatno nije niti bio svjestan koliku ogromnu opasnost predstavlja za druge sudionike u prometu koji bi u naletu na veći traktor, vjerojatno izvukli deblji kraj.
U takvom alkoholiziranom stanju, vozač vjerojatno nije niti bio svjestan koliku ogromnu opasnost predstavlja za druge sudionike u prometu koji bi u naletu na veći traktor, vjerojatno izvukli deblji kraj.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Stradalo pet članova obitelji od 4, 5, 13, 24 i 43 godine

U prometnoj nesreći

Stradalo pet članova obitelji od 4, 5, 13, 24 i 43 godine

12.6.2017. | 12:50
Policijskim je očevidom utvrđeno da je 24-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom, zbog ne držanja strane kretanja prešao na travnatu bankinu, udarivši potom u betonski kolni ulaz.
Policijskim je očevidom utvrđeno da je 24-godišnjak, upravljajući osobnim automobilom, zbog ne držanja strane kretanja prešao na travnatu bankinu, udarivši potom u betonski kolni ulaz.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Znamo koja crpka je zapečaćena u Brodsko-posavskoj županiji

Organizirano 'pranje' dizela

Znamo koja crpka je zapečaćena u Brodsko-posavskoj županiji

9.10.2016. | 9:15
Proizvedeni plavi dizel namijenjen za upotrebu poljoprivrednicima prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.
Proizvedeni plavi dizel namijenjen za upotrebu poljoprivrednicima prijavljeni su kao eurodizel stavljali u promet veleprodajom, ali i maloprodajom putem benzinskih postaja u njihovom vlasništvu.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj vjeruje da je Tomislav Salopek još živ

Godinu dana od otmice

Obitelj vjeruje da je Tomislav Salopek još živ

22.7.2016. | 15:13
– Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pita se jedan Vrpoljčanin. Državni vrh zbog osjetljivosti slučaja i sigurnosnog aspekta nije se želio očitovati.
– Gdje su dokazi da je uistinu pogubljen?! - pita se jedan Vrpoljčanin. Državni vrh zbog osjetljivosti slučaja i sigurnosnog aspekta nije se želio očitovati.
SBplus.hr, Slavonski Brod : U prometnoj nesreći poginuo 40 godišnji vozač

Teška prometna nesreća

U prometnoj nesreći poginuo 40 godišnji vozač

14.6.2016. | 13:20
Zbog teške prometne nesreće, u kojoj je život izgubila jedna osoba, na mjesto nesreće izašli su i vatrogasci koji pomažu u izvlačenju tijela.
Zbog teške prometne nesreće, u kojoj je život izgubila jedna osoba, na mjesto nesreće izašli su i vatrogasci koji pomažu u izvlačenju tijela.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Prijavio da su ga opljačkali lažni djelatnici HEP-a

Nakon tri dana

Prijavio da su ga opljačkali lažni djelatnici HEP-a

16.2.2016. | 12:58
Za kazneno djelo sumnjiče se dvojica muškaraca, protiv kojih će policija nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave za kazneno djelo krađe.
Za kazneno djelo sumnjiče se dvojica muškaraca, protiv kojih će policija nadležnom državnom odvjetništvu dostaviti posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave za kazneno djelo krađe.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obitelj Salopek još ne vjeruje da Tomislav nije živ

Nakon četiri mjeseca

Obitelj Salopek još ne vjeruje da Tomislav nije živ

26.11.2015. | 12:45
Ovoga su tjedna navršena četiri mjeseca od “slučaja Salopek”, otmice 31-godišnjeg Tomislava Salopeka, rodom iz Vrpolja, sela pokraj Slavonskog Broda, dok je u Egiptu radio na geofizičkim istraživanjima za jednu multinacionalnu kompaniju, a o čijem su okrutnom smaknuću na internet
Ovoga su tjedna navršena četiri mjeseca od “slučaja Salopek”, otmice 31-godišnjeg Tomislava Salopeka, rodom iz Vrpolja, sela pokraj Slavonskog Broda, dok je u Egiptu radio na geofizičkim istraživanjima za jednu multinacionalnu kompaniju, a o čijem su okrutnom smaknuću na internet
SBplus.hr, Slavonski Brod : Vrpolje u suzama: 'Ne možemo vjerovati'

Građani ne vjeruju tvrdnjama ISILa

Vrpolje u suzama: 'Ne možemo vjerovati'

13.8.2015. | 8:56
Tomislav se već jednom nalazio u ratnoj zoni u Libiji pa je izbjegao najgore.
Tomislav se već jednom nalazio u ratnoj zoni u Libiji pa je izbjegao najgore.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Kraj nade?

Tomislav Salopek

Kraj nade?

13.8.2015. | 0:04
Milanović: Moramo u Hrvatskoj nastaviti živjeti normalno. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. Kada nas to preuzme neće biti dobro.
Milanović: Moramo u Hrvatskoj nastaviti živjeti normalno. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. Kada nas to preuzme neće biti dobro.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Džihadisti tvrde da su pogubili Tomislava Salopeka

Tragičan kraj

Džihadisti tvrde da su pogubili Tomislava Salopeka

12.8.2015. | 13:40
Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv IS-a.
Na fotografiji nalazi se i natpis na arapskom jeziku u kojem se optužuje Hrvatska zbog sudjelovanja u borbi protiv IS-a.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Nova predaja oružja

Manje Oružja manje tragedija

Nova predaja oružja

7.8.2015. | 12:07
Policija podsjeća na akciju „Manje oružja – manje tragedija“, koja je i dalje aktualna u okviru koje građani mogu policiji predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo bez straha od kažnjavanja i to vremenski neograničeno.
Policija podsjeća na akciju „Manje oružja – manje tragedija“, koja je i dalje aktualna u okviru koje građani mogu policiji predati oružje, minsko eksplozivna sredstva i streljivo bez straha od kažnjavanja i to vremenski neograničeno.