Politika : Hrvatska

25.8.2018. u 17:00
Prikaza: 926
|
Autor: AP

Kritika je jedno, uvreda drugo

Novinari ne smiju šutjeti na prijetnje

root : Novinari ne smiju šutjeti na prijetnjePoruka snimljena u Zagrebu 2017. godine(Foto: dw)

Svatko tko se prihvatio novinarstva, pristao je na to da će njegov rad biti kritiziran. Ono što ne ulazi u opis novinarskog posla jesu uvrede ili, još gore, prijetnje nezadovoljnih čitatelja, gledatelja ili slušatelja.

„I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se", poruka je koju je primio televizijski satiričar Domagoj Zovak nakon emisije koja se ovom gledatelju, očito, nije svidjela. Slučaj je prijavio policiji i mogući sudski epilog se tek očekuje. Kolege s portala Index prijavile su također prijetnju u kojoj je pisalo da „novinare Indexa treba ubijati". No njihova prijava neće završiti presudom, jer je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaključilo da za tim nema potrebe. Na dan kad je slao poruku agresivni čitatelj je, obrazložio je DORH, slavio rođendan i malo se više popilo te su ga ponijele emocije. Kao olakšavajuća činjenica navedeno je da je riječ o „višestruko odlikovanom hrvatskom branitelju", piše DW.

S druge strane, simpatizer stranke Živi zid osuđen je na kaznu zatvora od 7 mjeseci uvjetno, s rokom kušnje od dvije godine, zbog prijetnji upućenih novinaru Aleksandru Stankoviću. Godinu dana zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, dobio je i muškarac koji je tri puta SMS porukama prijetio smrću bivšem predsjedniku Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saši Lekoviću. Iako nema objedinjenih podataka, odvjetnici tvrde da se ovakav oblik kazne redovito dosuđuje onima koji završe na sudu zbog prijetnji kolegama koji samo pokušavaju raditi svoj posao. Agresivci iza rešetaka završavaju tek ako svoje nedjelo učestalo ponavljaju.

Nasilnik na internetu, kukavica u životu

„Postoji odredba Kaznenog zakona koja se odnosi na prijetnju. Postoje osnovni i kvalificirani oblici prijetnje. Kazneni zakon definira prijetnju prema novinarima kao jedan od kvalificiranog oblika kaznenog djela. Za njega je propisana teža kazna u odnosu na druge oblike. Osim toga, prijetnja upućena novinaru, ako je vezana za njegovo obavljanje posla, progoni se po službenoj dužnosti, dakle to čini DORH. Za druge oblike prijetnje to nije slučaj. Zaprijećena kazna zatvora je od 6 mjeseci do 5 godina", za Deutsche Welle govori odvjetnica Vanja Jurić, osnivačica Centra za zaštitu slobode izražavanja pri Hrvatskom novinarskom društvu.Kada bismo prijavljivali svaku prijetnju, ne bismo se micali iz policijske stanice ili iz sudnice, reći će hrvatski novinari koji se bave osjetljivim temama poput nacionalizama ili svjetonazorskih pitanja. No prijetnje se shvaćaju puno ozbiljnije, ako se zaprijeti i članovima njihovih obitelji. Tada će ipak potražiti zaštitu. Oni koji su prijetili, kada dođu u sudnicu najčešće izgube hrabrost i skrušeno se pravdaju nabujalim emocijama ili konzumacijom alkohola. Oni koji su jučer prijetili metkom, sutra će pred sucem pustiti suzu i reći kako „nisu baš tako mislili".

Nasilje nije sloboda izražavanja

Upuste li se novinari u raspravu s komentatorima koji im ostavljaju prijetnje na društvenim mrežama, saznat će da osobe koje prijete često ne povezuju internetski prostor sa „stvarnim životom", imaju osjećaj anonimnosti pa nisu ni svjesni svoje odgovornosti. Često kažu da je prijetnja zapravo prakticiranje prava na mišljenje ili komentar. Ili da su samo odgovorili na novinarsku provokaciju. A provokacija, za njih, može biti sve, od „nečistog" prezimena samog novinara do načina na koji je izvijestio o propovijedi biskupa ili koncertu ikone desnice Marka Perkovića Thompsona. Jer nasilnicima mediji nisu potrebni za informiranje ili revidiranje stavova, oni u njima žele vidjeti samo potvrdu svojih uvjerenja.„To se ne može opravdati na taj način", kaže odvjetnica Jurić i dodaje: „Pravo na mišljenje postoji i poželjno je. Čak i pravo na žestoku kritiku. To je najnormalnija pretpostavka svih demokratskih društava. Ali ne postoji zakon niti bilo koji oblik sudske prakse, u Hrvatskoj ili pred Europskim sudom za ljudska prava, koji bi prijetnju na bilo koji način opravdavao slobodom izražavanja. Sloboda izražavanja ne obuhvaća prijetnje i govor mržnje. Takvi oblici komuniciranja su štetni za svako društvo. Iako je sloboda izražavanja ustavno jamstvo, ima svoja ograničenja."

Sve ovisi o Državnom odvjetništvu

Kazne su, ako je pitati hrvatske novinare, preblage, a osuđujuće presude su malobrojne. Nema čak ni prevelike razlike između presuda zbog prijetnji novinarima i onih „običnih" prijetnji, iako se prvima prijeti samo zbog toga što rade svoj posao. U svemu je, kaže odvjetnica Jurić, izuzetno važno da kaznene postupke pokreće DORH. Iako bi u normalnim uvjetima to bila prednost, uloga odvjetništva, iz novinarskog ugla, postala je glavna kočnica zaštiti novinara.

„U praksi, DORH samostalno odlučuje ima li elemenata kaznenog dijela i hoće li uopće pokrenuti postupak. Ako odbaci kaznenu prijavu, novinar sam kao oštećenik ima pravo preuzeti kazneni progon. To onda znači da samostalno vodi cijeli postupak, plaća odvjetnika i snosi sve troškove postupka ako ne uspije dokazati počinjenje kaznenog djela", objašnjava naša sugovornica. A novinarska profesija u Hrvatskoj je potplaćena, novinari nemaju novca za takav trošak, dok većina redakcija ni ne razmišlja o fondu iz kojeg bi mogla financirati sudske troškove svojih radnika. „Vidjeli ste prijepore oko prijetnje upućene portalu Indeks. Tu je zapravo DORH odlučio odbaciti kaznenu prijavu. Dosta tih postupaka, na kraju, ne završi na sudu", upozorava Jurić.

Sustav ohrabruje agresivce

Šalje li takva praksa poruku agresivcima da mogu prijetiti novinarima zato jer im se ne sviđaju njihovi stavovi, pisanje ili vrijednosni sudovi? „Mislim da da", odgovara Jurić. „Čini mi se da je jednako značajno da u javnosti u ovom trenutku prevladava stav da i najviše društvene strukture i državne strukture ne pridaju punu važnost tome što se događa. Pa tako imamo komentare i izjave predstavnika najviše razine vlasti u kojima se kaže da je riječ o izražavanju nezadovoljstva. Na taj način se umanjuje značaj toga što se događa. Prijetnje ograničavaju medijske slobode, stvaraju atmosferu straha koja nije povoljna za prakticiranje tih sloboda. Novinari su kod nas svakodnevno tome izloženi. Predstavnici državnog vrha bi se o tome trebali javno i vrlo decidirano izjasniti, a to sada nije slučaj.

Naime, upravo je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šokirala novinare i građanski pismeniji dio Hrvatske svojim komentarom na prijetnje novinarima Indexa. „Način na koji je Vaš čitatelj iskazao svoje nezadovoljstvo tekstom kojeg ste objavili svakako nije primjeren, što je vjerojatno i sam shvatio obrisavši komentar nakon nekoliko sati", napisao je predsjedničin ured spomenutom portalu izazvavši salve odobravanja upravo među onima sklonima prijetnjama.

Prijava prijetnji je pitanje bolje budućnosti

U takvoj atmosferi građanske i političke neodgovornosti, novinari imaju tek jednu mogućnost – prijaviti prijetnje policiji i nadati se da će DORH učiniti svoj dio posla. Jer, ako su danas prijetnje prihvatljive, nije teško zamisliti što donosi budućnost.„Trebaju prijavljivati i sve novinare upućujem da prijavljuju. To je jedino sredstvo koje može polučiti rezultate. Ako novinari ne prijavljuju, to će se tretirati kao da se ne događa. Iskustvo mi kaže da se podnosi sve više prijava. Vjerujem da je to zbog toga što je situacija u društvu eskalirala i prijetnje su postale dio svakodnevice", zaključuje odvjetnica Jurić.

Broj komentara: 0

Komentirati članak možete samo ako ste prijavljeni!

RegistracijaPrijava

Komentari članaka objavljuju se u realnom vremenu. SBplus.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani.

Ostali članci u rubrici
SBplus.hr, Slavonski Brod : Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

Složeni međunarodni projekt

Početkom 2020. Republika Hrvatska predsjedat će Vijećem EU

19.6.2019. | 9:50
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
Prikazano u brojevima, za vrijeme predsjedanja bit će održano 160 sastanaka, od kojih 50 izvan Zagreba, raspoređenih po svim županijama. Procijenjeno je kako će kroz Hrvatsku proći 25 tisuća delegata, od kojih su i dva summita šefova država, 12 ministarskih vijeća i 7 ministarski
SBplus.hr, Slavonski Brod : Radnika 24.000 više, većina na određeno

Sezona

Radnika 24.000 više, većina na određeno

1.6.2019. | 18:15
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
Sezona diže zaposlenost. Najveći skok u ugostiteljstvu i turizmu, te trgovini.
SBplus.hr, Slavonski Brod : I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

Postavljen cilj

I Brođanima će rasti plaća do 7.500 kuna

1.6.2019. | 15:00
Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
Od 2015. godine, kada je vodstvo tvrtke preuzela nova uprava, zabilježen je porast plaća za 24% dok je kao krajnji cilj najavljeno podizanje prosječne neto plaće na 7.500,00 kn kroz naredne dvije godine.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

Odlična vijest za građane:

Obavezni biljezi konačno odlaze u povijest

17.5.2019. | 17:05
Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
Vlada jučer usvojila podzakonski akt za uvođenje elektroničke naplate.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

Od danas nove cijene poruka i poziva

Evo koliko će iznositi maksimalna cijena poziva po minuti

15.5.2019. | 15:00
Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

Sporazum o dvojnom državljanstvu

Želite li hrvatsko morate se odreći 'beha' državljanstva?

14.5.2019. | 17:05
Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
Ministar iz BiH tvrdi da Hrvatska krši Sporazum o dvojnom državljanstvu. Prema informacijama ministarstva kojemu je Adil Osmanović na čelu, do sada je zabilježeno 1187 slučajeva u kojima je tražen ispis iz državljanstva BiH radi stjecanja državljanstva Hrvatske.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

Inicijativa 'Uzmimo novac strankama'

Počelo skupljanje potpisa za još jedan referendum

13.5.2019. | 18:05
Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
Referendumom će se tražiti izmjene Ustava na način da se zabranjuje financiranje političkih stranaka iz sredstava državnog proračuna, proračuna općina, gradova i županija, pa čak i mjesnih odbora, a potpisi za referendum prikupljat će se od 12. do 26. svibnja.
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

Tajni plan?

'U Slav. Brodu stvaraju golemo prihvatilište za migrante'

12.5.2019. | 9:25
"Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
"Dobio sam informaciju da je MUP potpisao ugovor s INA-om za primitak migranata. To je 80.000 kvadrata u Slavonskom Brodu. Čeka li Slavoniju još jedan migrantski val?"
SBplus.hr, Slavonski Brod : Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

Nikad manje Hrvata u crvenom na tekućem

Što napraviti ako banka nenadano smanji dopušteni minus?

6.5.2019. | 13:10
Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
Nekad je svaki drugi tekući račun bio u dopuštenom minusu, teško je bilo i dobiti račun ili paket bez minusa, a danas to više nije tako. Prošlu su godinu građani počeli s 4,7 milijuna računa bez ikakvog prekoračenja i 1,77 milijuna računa s odobrenim prekoračenjem. Minuse koristi
SBplus.hr, Slavonski Brod : Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

Razlog je jednostavan

Poslodavci nude sve više ugovore na neodređeno

4.5.2019. | 9:30
Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za travanj i dalje upućuje na nastavka rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, unatoč skromnijem rastu nego u veljači i ožujku, a broj oglasa porastao je i na mjesečnoj razini, objavio je u petak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ),
SBplus.hr, Slavonski Brod : Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

Prilično nevjerojatno

Moćni HDZ-ovac zamolio novinara da mu 'popiše imovinu'

30.4.2019. | 13:50
Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
Telegramov novinar istražio je imovinu saborskog zastupnika i šefa HVIDRA-e, Josipa Đakića. Prilično je nevjerojatna.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

Konstituirajuća sjednica

Ida Dumančić je privremena ravnateljica Razvojne agencije

25.4.2019. | 12:30
Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
Konstituirano je Upravno vijeće Javne ustanove Lokalna razvojna agencija. Evo tko su članovi.
SBplus.hr, Slavonski Brod : Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

Velika taksi prijevara

Imaju milijunske godišnje promete, a ne plate ni kunu PDV-a

24.4.2019. | 13:15
Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da tak
Uzmemo li da je vozač obavio vožnju od 100 kuna, taksi tvrtka je na nju dužna platiti porez od 20 kuna. Istodobno će na toj vožnji taksi tvrtka, uzimajući deset posto, ostvariti tek deset kuna, odnosno i manje kada se zaračuna provizija platforme. Sustav je postavljen tako da tak
SBplus.hr, Slavonski Brod : 'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

Nakon mirovine na posao

'Radim jer ne mogu normalno živjeti'

24.4.2019. | 11:20
– Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
– Nakon 34 godine staža u trgovini zaslužila sam jedva dvije tisuće kuna, a to nije bilo dovoljno za normalan život. Sad radim, plaća stiže, a mirovina ide. Lakše se živi. Do kada? Koliko me budu trebali i koliko ja budem sposobna. – rekla je trgovkinja koja inzistira na anonimno
SBplus.hr, Slavonski Brod : Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

Niži PDV, ne i cijene

Jesu li Vladine reforme pomogle Hrvatima?

23.4.2019. | 12:30
Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.
Dok nam je kilogram paprika 50 kuna, kilogram tikvica 25 kuna i glavica kelja oko 30 kuna, može nas možda utješiti što će, zahvaljujući europarlamentarki Biljani Borzan, Nutella u Hrvatskoj biti jednake kvalitete kao i na zapadu Europe.